Uniunea europeana a Romaniei si Basarabiei

Să sperăm că nu peste mulți ani între România și Moldova oamenii, ideile și mărfurile vor putea circula liber, fără restricții, că România și Moldova vor avea monedă comună, legislații compatibile și vor fi aliate militar.

Dacă Moldova intră în Uniunea Europeană, unirea este inevitabilă. Iar această unire va supraviețui Uniunii Europene (care, la un moment dat, va crăpa). De aceea apartentența României și Moldovei la Uniunea Europeană este un prim pas, necesar, pentru unificarea celor două state românești. Nu și suficient însă. Pentru ca România și Moldova să rămînă împreună și după încheierea experimentului UE, unirea într-un singur stat este absolut necesară. Acum însă, Uniunea Europeană e singurul instrument pe care unirea îl are la îndemînă, bun, rău, așa cum e el. Așa că ar trebui să profităm de idealul unificator al egalitarismului totalitar și socialismului birocratic și să ne grăbim. Experimentul Europa-falanster nu va trăi mult, însă e o ocazie extraordinară pentru cvasi-reîntregirea României.

România nu își poate permite să fie neutră și nici măcar independentă. E prea mică pentru asta. Trebuie să fie parte a unei sfere de influență occidentale. E valabil și pentru Moldova. Uniunea Europeană nu reprezintă o miză ideologică pentru România, ci una care țin strict de securitatea națională.

Facebook Comments

5 Comments Uniunea europeana a Romaniei si Basarabiei

  1. Lipst

    Ideea de unitate europeană nu e de stânga, tot aşa cum nici solidaritatea nu e o invenţie de stânga. Nu din cauza ideii de unitate europeană e năpădită astăzi Europa de sectarismul de stânga. Chestia cu UE astăzi e că să te fereşti ca o idee mare să cadă în mâna unor oameni atât de mici. De pildă, Barroso e un fost maoist. Dar eu şi în asta văd un semn bun, căci chiar şi cu un maoist statul e drept şi democraţia sunt un apărate. E drept că astăzi democraţia se serveşte un pic la pachet, na, vrei democraţie?, atunci, ia şi pe asta şi pe asta, fii democrat, acceptă. Toată chestia e că nu sunt politicieni pe măsură, nu suficienţi, care să apere libertatea şi beneficiile libertăţii. Ideea de unitate europeană a ajuns pe mâinile cui nu trebuie.

    Reply
  2. Yeba

    Bine că au salvat statuia lui Lenin, nu trebuie să ne războim cu trecutul, trebuie să privim spre viitor, în fond Lenin a zis bine ce-a zis, faptul că s-a aplicat greșit nu trebuie să ne facă azi să aruncăm copilul odată cu apa din copaie.

    Pe unde o mai fi Victorița acum, strecurându-se în frigul și întunericul fără-de-blog, încercând să-și deslușească sieși dacă în situația asta e permisă violența moderată.

    Eu, de exemplu, i-aș dărâma lui Lenin numai capul.

    Reply
    1. Nea

      Am mai avut Europă multiculti cu monedă unică şi conducere de la centru şi ajutor pt. infrastructură. S-a numit Imperiul Roman. A fost ok pentru vremea aia şi a ţinut câteva generaţii. Oricum, ce a urmat a fost mai nasol.

      Reply
    1. Lipst

      Preşedintele R. Moldova nu este ales direct, or Traian Băsescu vorbeşte direct cu poporul, ci este ales de parlament şi nici măcar cu o majoritate simplă, ci are nevoie de 3/5 voturi. Apoi, trebuie să fi locuit deja de zece ani pe în R. Moldova. În fine, poate cea mai „dificilă” condiţie ar fi şi aceea conform căreia preşedintele trebuie să vorbească limba „de stat”, care în R. Moldova, conform constituţiei, este „limba moldovenească”. Or, ce este şi cine vorbeşte „limba” moldovenească?

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *