Andrei Cornea: „Românul tipic”

„…ţi răspunde indignat, ceva de tipul: aşa nu se mai poate! De ce?, întrebi. Păi nu vezi dezastrul din jur?, exclamă, gata să te ia de gât că nu vezi. A, criza, ţi-a scăzut salariul? Nu, domne, mie nu, da’ uite cum e cu spitalele, cu şcolile, cu administraţia, recită el. Înţeleg, zici. Nu înţelegi nimic. Explică-mi, rogu-te! Se vede că nu înţelegi nimic, fiindcă eşti dintre ăia orbi care nu văd că Băsescu şi ai lui sunt de vină! Nu văd, zici intimidat, că numai ei sunt de vină.”

„Poate că… Tu vezi? Păi sigur că văd! Unde vezi? La televizor, unde? Tu nu te uiţi la televizor? Nu mă uit. Rău faci. E cum îţi spun, ăştia au vândut ţara! Cui?, întrebi. Ălora, de la FMI, corporaţiilor, capitaliştilor globali! Ăştia ălora, deci. Da, în plus, Băse e dictator ca în Belarus.”

„Se apropie ca şi când ar vrea să-ţi comunice un mare secret: Da, dacă te uiţi mai adânc, ai să vezi că „neoliberalismul este continuarea bolşevismului cu alte mijloace“, spune sentenţios citând dintr-o revistă subţire.” 

„Dă un exemplu şi curăţă mizeria de pe trotuar. Aş face-o, dar am tensiune. Înregistrează o organizaţie pentru copiii orfani. E complicat. Plantează un pom-doi. Vine seceta şi se usucă. Nu vezi, domne, că ăştia au prăpădit toate sistemele de irigaţii! Îţi spun eu că sunt vânduţi toţi, revine el pe terenul favorit. Doar n-o să-mi spui că era mai bine pe vremea lui Ceauşescu!, replici tu. Măcar pe atunci, zice îngândurat, aveam şi noi o speranţă! Care „noi“, zici, dumneata aveai pe atunci zece ani! Ei, n-o lua chiar aşa! Noi, românii! Nu vezi că ne scade şi populaţia! E un genocid!, se inflamează din nou.

Cedezi: bine, hai să lăsăm politica. Dar românul tipic, deşi cam ostenit, musai să aibă tot el ultimul cuvânt. Se uită pe geamurile cafenelei unde tocmai vă beţi în tihnă cafelele agrementate cu frişcă şi spune cu năduf: în plus şi ce vreme nasoală! Au dreptate ăia cu fenomenele extreme, că distrugem planeta!”

Articolul integral, în Revista 22

Facebook Comments

8 Comments Andrei Cornea: „Românul tipic”

 1. Emil

  Revolutia infractorilor, care vor sa scape nepedepsiti.

  Revolutia lipsei bunului simt : Derbedeii, Repetentii si Lichelele vor sa vina la putere, prin orice mijloace, oricit de murdare.

  Cum s-a ajuns ca cel mai performant guvern, care a salvat tara de la faliment, care a scos tara din recesiune si readus-o pe crestere economica, sa fie contestat in strada ?

  Foarte simplu. Marii corupti si marii infractori, care au devalizat tara, in timpul guvernarilor anterioare, psd, pc si pnl, sunt foarte puternici si foarte bogati. Acesti banditi vor sa ajunga din nou la putere ca sa fure si ca sa-si inchida dosarele lor penale. Pentru a scapa nepedepsiti, acesti hoti si-au acordat tot felul de imunitati. Daca aceasta prima centura de siguranta a cedat, si-au asigurat un lot de procurori corupti, care sa blocheze dosarele lor, de mare coruptie la nivel inalt. Daca si aceasta, a doua centura de siguranta, nu le-a mai putut asigura impunitatea, aveau pregatit un al treilea nivel de protectie, o retea de judecatori corupti, care au tergiversat ani de zile (uneori pina la prescriere) procesele, au achitat sau au condamnat simbolic, cu suspendare, in ciuda probelor beton, adminstrate de procurorii cinstiti. Stiind ca si acest zid de protectie va ceda intr-o zi, banditii din usl si-au pregatit din timp alte mijoace de salvare. Astfel, si-au infiintat institute de sondare a opiniei publice, televiziuni si trusturi de presa, prin intermediul carora, cu ajutorul unor lichele, au manipulat, au dezinformat, au incitat, au mintit, au calomniat pe cei de la putere, pe cei care au reusit sa stabilizeze tara, intr-o perioada foarte grea de criza economica mondiala.

  Cum aceste instrumente media nu erau suficiente, coruptii si infractorii din opozitie au mai infiintat ONG-uri satelit si organizatii sindicale satelit, care sa conteste toate masurile pozitive adoptate de guvernul legitim al tarii.

  Folosind toate armele media pe care si le-au creat, marii infractori si marii corupti din opozitie (sau din spatele partidelor din opozitie) au reusit sa manipuleze, sa indobitoceasca un numar de persoane avind un IQ extrem de redus, astfel ca acestea sa iasa in strada si sa ceara demisia Presedintelui si a guvernului, cu toate ca tocmai Presedintele si guvernul au salvat tara de la faliment, cu toate ca rezultatele economice ale guvernarii au fost foarte bune.

  Cei care au cerut demisia Presedintelui si a guvernului sunt doar inapoiatii mintal (pentru ca pot fi manipulati de lichelele din opozitie si de la televiziunile mogulilor), hotii, coruptii si infractorii (pentru ca stiu ca vor ajunge foarte curind acolo unde le este locul, iar averile le vor fi integral confiscate), falsii revolutionari si pensionarii cu pensii nesimtite (pentru ca isi vor pierde privilegiile nemeritate).

  Majoritatea Romanilor il sprijina pe Presedinte, dar nu pentru ca nu-i cunosc erorile, lipsurile, defectele, ci pentru ca stiu ca alternativa la actualul Presedinte o constituie niste Derbedei, niste Repetenti si niste Lichele, aflati in solda marilor corupti si marilor infractori, care au devalizat tara si au creat uriase dezechilibre economice si financiare, in timpul guvernarilor anterioare, psd, pc si pnl.

  S-a dovedit ca Derbedeul si Repetentul nu pot stringe in strada, chiar platind, aducind pe bani grei din toata tara, decit citeva mii de retardati, dezaxati, golani, scursurile societatii. Aceste jeguri, aceasta drojdie, aceasta pleava a societatii, oamenii cei mai timpiti au tupeul sa ceara schimbarea conducerii tarii, aleasa in mod democratic si care a obtinut rezultate economice bune, intr-o perioada foarte grea de criza economica mondiala.

  Cu toate acestea, propaganda si manipularea nerusinata sunt mentinute la cote inalte, in speranta ca vor ajunge din nou la putere coruptii si infractorii din usl, sau din spatele usl.

  Nu au nicio sansa. Romanii stiu cine a salvat tara de la faliment si cine a devalizat-o.

  Presedintele si Premierul Boc au facut maximum posibil pentru salvarea tarii de la faliment.

  Rezultatele se vad : tara a evitat falimentul, a iesit din recesiune, a revenit pe crestere economica, somajul este dintre cele mai mici din UE, exporturile au crescut, indatorarea tarii este redusa, inflatia este mica.

  Presedintele a explicat foarte clar necesitatea masurilor de austeritate. Masurile de austeritate nu au fost o optiune. Au fost impuse de criza economica mondiala, de lipsa fondurilor la buget, de lipsa surselor de finantare, pentru plata integrala a salariilor si pensiilor. Riscul neadoptarii masurilor de austeritate era falimentul, incetarea de plati, hiperinflatia, prabusirea monedei nationale, colapsul economic.

  Exista si oameni care o duc greu. In toate tarile exista si oameni care o duc greu. Acesti oameni care o duc greu trebuie sa stie ca fara masurile de austeritate adoptate de guvern, ar fi dus-o si mai greu, salariile si pensiile ar fi fost mai mici sau puterea de cumparare a banilor ar fi fost mult mai mica, somajul ar fi fost mult mai mare.

  De fapt, ce sa spui unei gloate de derbedei, de huligani si de inapoiati mintal, dezinformati, indobitociti si incitati de lichelele din opozitie ?

  Sa le spui ca este criza economica mondiala ? Sa le spui ca toate tarile au fost obligate sa adopte masuri dure de austeritate, pentru a iesi din recesiune ? Sa le spui ca in cele mai multe tari din UE, somajul este mult mai mare ? Sa le spui ca in capitalism, niciun guvern nu poate asigura locuri de munca pentru toata lumea ? Ca nivelul de indatorare al tarii este dintre cele mai mici din Europa ?

  Ce pot intelege aceste animale din piata, care au fost indobitocite ani de zile ca guvernul este incompetent, ca guvernantii fura si de aceea salariile si pensiile sunt mici ? Asculta cineva, daca le spui adevarul ? Intelege cineva fara scoala, fara minte, fara carte, fara creier ?

  Singura greseala a Presedintelui si a guvernului a fost ca au permis ca, ani de zile, lichelele si infractorii din opozitie si de la televiziunile mogulilor sa-si bata joc de eforturile celui mai competent cabinet, care a fost confruntat cu o criza economica mondiala severa si care a scos tara la liman.

  Toti intelectualii si ziaristii cinstiti, corecti trebuie sa explice in fiecare zi, pina va intelege si ultimul timpit din aceasta tara, ca Presedintele si guvernul cunosc problemele oamenilor, au facut si fac maximum posibil pentru a le rezolva. Atunci cind veniturile la buget o vor permite, guvernul va majora salariile si pensiile, fara sa fie nevoie de nicio manifestatie de protest.

  Toti intelectualii si ziaristii cinstiti, corecti trebuie sa explice in fiecare zi, pina va intelege si ultimul timpit din aceasta tara, ca nicaieri in lume presedintele nu-si da demisia daca un numar de citeva sute sau mii de derbedei, huligani sau inapoiati mintal, manipulati sau platiti de infractorii din opozitie, urla sloganuri imbecile pe strada.

  In democratie, singura metoda de exprimare a optiunii este la urne, o data la patru ani. Anul acesta vor fi alegeri. Atunci se va stabili cine este reprezentantul majoritatii cetatenilor tarii.

  Faptul ca la manifestatiile stupide de protest vin aceleasi persoane, in general, drojdia societatii, dovedeste ca acestia reprezinta doar o minoritate care trebuie sa se supuna majoritatii. Asa este in democratie.

  Reply
 2. Nea

  Pleşu:

  Poate că, într-un tîrziu, nu prea tîrziu, dl Antonescu se va decide să se schimbe. Să se remodeleze. Să fie mai puţin Crin Antonescu.

  Reply
 3. Yeba

  Păi știm, vorba e de ce?

  A citit ce-a zis Ivan, că tb om din mediul privat, că numai acela…. Mie-mi pare rau, ar fi fost o prezență inteligentă, cultivată și combativă. Acum n-ar trebui un guvern cu comunicare inclusă?

  Reply
 4. Hongse

  Ar fi trebuit să pui şi primul paragraf, părerea mea. Fraza asta e genilă si, dacă probabil nu defineşte poporul român în general dar măcar descrie perfect poporul român din A.D. 2012:

  "Ferească Dumnezeu să-ţi zică că o duce bine sau că e mulţumit de ceva!".

  Trebuie să fim nefericiţi ca să fim fericiţi, iar cine se simte cât de cât bine fără să fie nefericit e un rău. Şi-şi vinde ţara. Balada Mioriţei ar trebui interzisă în şcoli. Să strige cine-o vrea de cenzură, dar e dăunătoare.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *