Cameron premier. Hung mai degrabă decât balanced.

Conservatorii britanici vor câstiga în seara aceasta; asa indica toate sondajele de opinie. Singura necunoscuta, cea mai importanta de altfel, este majoritatea cu care vor câstiga.

De-a lungul campaniei, institutele de sondaj au dat ca foarte probabila posibilitatea unui hung Parliament în care niciun partid nu va avea singur majoritatea necesara pentru a-si impune guvernul, fiind deschisa astfel calea negotului de voturi ce caracterizeaza sistemele de pe continent sau chiar a majoritatilor gen Grivco, formate prin asocierea loserilor, caracteristice mai degraba democratiilor neconsolidate. Comentatorii si politicienii de stanga (BBC, Guardian, Independent, liberal-democratii etc.) prefera termenului de hung Parliament, consacrat in politica britanica, expresia pozitiva de balanced Parliament; asadar alegatorii nu ar trebui sa se teama de instabilitatea unui hung Parliament, ci sa se celebreze oportunitatile unui Parlament echilibrat. Asa cum au tarile de pe continent.

Frenezia avocatilor lui balanced Parliament (expresia pozitiva mascheaza de fapt dorinta de a-i bloca pe conservatori printr-o alianta a loserilor) s-a domolit pe masura ce campania a avansat. Aparitia proaspata a liderului democrat-liberal Nick Clegg intre David Cameron si Gordon Brown la prima dezbatere a declansat cleggmania (echivalentul crinolatriei de la noi). Credinta in mesianismul lui Clegg s-a fisurat dupa a doua dezbatere (pe teme de politica externa) si s-a prabusit dupa a treia dezbatere (pe teme economice). Criza zonei euro, prabusirea Greciei, problemele generate de imigratie au pus la grea incercare eurofilia lui Clegg (sustinator a adoptarii monedei Euro) si propunerile liberal-democratilor privind amnistierea imigrantior ilegali.

Astfel incat, a inceputul saptamanii, o cercetare sociogica facuta in circumscriptiile nehotarate a indicat chiar o majoritate absoluta, la limita, pentru conservatori.  Un sondaj IPSOS-Mori realizat pentru Reuters anticipa 327 de mandate pentru conservatori, cu doua mai mut decat ar avea nevoie pentru a-l impune pe Cameron premier fara sustinerea altor partide sau parlamentari. Un alt sondaj realizat pentru Daily Telegraph arata ca Partidului Conservator ii lipsea la inceputul saptamanii victoria in doar 14 circumscriptii.

In lipsa unei majoritati absolute (minimum 326 de mandate din 650), conservatorii s-ar putea bizui pe sustinerea unionistilor din Irlanda de Nord. In cazul hung Parliament, daca voturie unionistilor nu vor fi suficiente, conservatorii au indicat ca vor alege mai degraba varianta unui guvern minoritar (urmat, firesc, de alegeri anticipate), decat „echilibrarea” cu sustinerea liberal-democratilor ce ar diminua si mai mult programul si asa moderat a lui Cameron. Este si sfatul veteranului Norman Tebbit. Si asta in ciuda unor declaratii care aratau o oarecare revenire la realitate a lui Nick Clegg, care, de la „doar cerul ne este limita”, a semnalat ca nu ar conditiona eventuale negocieri de renuntarea la sistemul de vot uninominal. GMT

Facebook Comments

1 Comment Cameron premier. Hung mai degrabă decât balanced.

  1. Riddick

    Clegg este clar un gâscar de stânga, nu-i cred atât de bolovani pe britsi încât sa nu ştie cu cine au de-a face.

    Pe de altă parte, Cameron nu pare de încredere, o dă cotită cu "a cast iron guarantee" privind referendumul pentru Lisbon Treaty.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *