Continuam greva fiscală? Vineri la 11 la Ministerul de Finanţe. Şi lansăm Alianţa Plătitorilor de Taxe

Cristian Ghinea, pe Hotnews:

Reactia fata de textul de ieri în care îndemnam la greva fiscala a fost extraordinara. Ulterior, am initiat o petitie online care a strîns peste 2400 de semnaturi în mai putin de 24 de ore. Petitia spune ceva simplu: vrem sa platim taxele, dar solicitam o declaratie tip unica, anuala și completabila pe Internet, pîna atunci, sîntem în greva fiscala.

Ministrul Șeitan tocmai face niște promisiuni. Cica se vor putea completa online de la finele lui septembrie. Iar pentru cei cu venituri fixe, nu vor fi lunare (iar zice pe gura ceva ce contrazice normele de aplicare – a se citi articolul 8 care cheama la depunere lunara, chiar mai des în unele cazuri), ci vor trebui sa anunte cînd se modifica veniturile. Dar esenta drepturilor de autor este tocmai ca nu sînt venituri fixe (șoferii și femeile de serviciu sînt exceptia). Deci, cine are contracte variabile tot va trebui sa mearga lunar. Iar cele trei declaratii ramîn, diferite, în trei locuri diferite. Noua ni se pare prea putin. Sîntem tentati sa încurajam continuarea grevei fiscale, e prea putin ce au cedat. Dar vrem sa știm și parerea voastra. Deci, ce parere aveti?

Daca  au nevoie de bani la buget, poate vor fi puși pe gînduri ca  doar 5% din cei pe care îi așteptau au depus declaratiile pîna la termenul legal.
Între timp, ne alaturam și sustinem ideea unui flash-mob la ora 11, vineri, în fata Ministerului de Finante, strada Apolodor 7. Nu știm cîti dintre dvs aveti chef și timp sa veniti, noi vom fi acolo. Veniti deci cu maruntiș și cu trei foi pe care sa scrieti ”Greva fiscala”.

Pe termen lung, efuziunea nu trebuie sa se stinga. Am învatat acum ca presiunea conteaza. Dar nu trebuie sa reactionam numai în situatii de criza. Ne gîndim de ceva timp la înfiintarea unei Aliante a Platitorilor de Taxe. Nu e o idee originala, ne inspiram din buna practica a altora. The Tax Payers Alliance (http://www.taxpayersalliance.com/) are în Marea Britanie 60.000 de membri care stau cu ochii pe cheltuirea banului public. Nu sîntem nici defetiști, nici anarhiști. Nu vrem sa emigram, vrem sa traim într-o tara mai buna. Sîntem contribuabili onești care cerem taxe mici și bine cheltuite.

Primind atîtea reactii în aceste zile, am descoperit ca grupuri similare au aceeași idee, o organizatie a platitorilor de taxe. Florin Cojocariu și Mirel Axinte au o idee similara, Sandra Pralong tocmai ne-a sunat cu ceva asemanator. Cred ca ar trebui sa ne strîngem toti și sa punem la cale proiectul. Îi invitam și pe altii sa ne alature.

În viziunea noastra, Alianta Platitorilor de Taxe se va constitui ca un proiect permanent de monitorizare a banilor publici. Depinde de noi cum vom face asta.

Vrem ca în primul an de activitate sa:

* Producem un ghid al risipirii banilor publici
* Discutam și votam împreuna topuri – cea mai stupida taxa, cea mai proasta idee de politici publice, cea mai reformista institutie, etc.
* Dezbatem împreuna cu politicienii solutii pentru debirocratizare și buna guvernare.
* Propunem solutii și bune practici pentru rationalizarea cheltuirii banilor publici

Cautam voluntari. Va enerveaza statul? Nu va enervati individual. Puteti adopta cîte o tema. Va învatam cum sa obtineti informatii publice, cum sa sesizati organele de control, cum sa scoateti cazurile la lumina. Cautam mai ales juriști și avocati pentru reprezentarea în instante. Scrieti-ne la office@crpe.ro

Avem cîteva principii de baza, vi le propunem spre dezbatere și le vom îmbunatati împreuna (parte din ele au fost anterior publicate pe blog de catre Teodor Tita):

– statul român este prea mare și prea obtuz. Este necesar un recensamînt al tuturor autorizatiilor, taxelor, formularelor, cererilor, procedurilor. Birocratii trebuie puși sa justifice rational necesitatea acestora. Trebuie sa ramîna doar cele cu adevarat necesare.

-sistemele publice de sanatate și educatie sufera de pe urma repartizarii aiuritoare a fondurilor. E greșita ideea ca nu sînt bani. Sînt. Însa înfiorator de prost administrati.

– sistemul de pensii este în colaps. Persoanele active astazi au o perspectiva de-a dreptul sumbra.  Trebuie curaj pentru solutii alternative, demografia nu tine cu sistemul pay-as-you-go, iar populismul doar agraveaza problema.

– sistemul juridic actioneaza ca o casta privilegiata aflata în afara controlului societatii care o finanteaza.

– între societate și nivelul politic exista o fractura grava. Politicienii români au prea multa libertate  in cheltuirea banilor publici. Apoi își ascund averile aparîndu-se cu dreptul la intimitate.

– Partidele sînt finantate din bani negri și pentru ca legea o permite (este una din cele mai grave surse de proasta guvernare în România și una dintre cel mai putin discutate)

– Taxele în România sînt prea multe (nu neaparat prea mari) și repartizate necinstit. Proprietatea este aproape netaxata, în schimb munca este descurajata. Mai rau, platitorul de taxe trebuie sa piarda timp și resurse pentru a face aceste plati. Este nevoie de schimbarea logicii de functionare: statul trebuie sa faca eforturi sa încaseze banii, nu noi sa îi platim. Scandalul veniturilor din activitati independente este doar picatura care a umplut paharul. Este nevoie de debirocratizare și în relatiile cu firmele și alti angajatori traditionali.

Cîteva propuneri minimale:

– interzicerea solicitarii de catre o institutie publica a unui act aflat la alta institutie publica (idee preluata de la colegul Adrian Moraru)

– universalizarea principiului autorizatiei prezumate pentru toate cazurile în care se cere o autorizatie.

– ghișeu unic informatizat pentru toate contactele dintre cetatean / firme și stat

– impunerea prin constitutie a unui prag maxim de deficit bugetar de 3%

– interzicerea alimentarii bugetului asigurarilor sociale din bugetul de stat, politicienii trebuie sa cheltuie pe asigurari sociale exact atît cît colecteaza pentru aceste bugete sau sa le schimbe pentru a le face sustenabile.

– introducerea obligativitatii tuturor achizitiilor prin sistemul electronic. Eliminarea procedurii de atribuire directa. Introducerea prezumtiei de buna credinta pentru toti participantii la licitatii publice, actualele maaldare de hîrtii care trebuie completate nu fac decît sa-i descurajeze pe cei cinstiti.

– impunerea unui numar fix de agentii publice și de functionari publici precum și alte categorii de personal platite din bani publici, astfel încît orice guvern va veni sa nu aiba voie sa faca angajari fara o prioritizare prealabila.

– introducerea concurentei în educatie și sanatate. Parintii și pacientii sa primeasca dreptul de a-și alege furnizorii de servicii dupa dorinta. Impozitele platite pentru aceste servicii sa fie înapoiate sub forma unor vouchere care sa poata fi folosite dupa cum cred oamenii de cuviinta – fie în sistemul de stat, fie în cel privat.

– introducerea contractelor de management acordate prin licitatie pe criterii clare (obiective, termene) pentru toate companiile aflate în subordinea statului.

– introducerea alegerilor directe pentru functii cheie din magistratura (prim-procurorii judeteni sau macar pentru procurorul general al României). Alegerea directa a unei parti din membrii Consiliului Superior al Magistraturii.

– interzicerea prin Constitutie a secretizarii veniturilor functionarilor publici și averilor politicienilor. ANI poate deveni o institutie prevazuta în constitutie.

– modificarea legislatiei privind finantarea partidelor astfel încît pragul de donatii sa fie ridicat la o cota legitima, iar încalcarea cu știinta a normelor sa duca la interzicerea drepturilor de a detine functii publice.

– introducerea la nivelul administratiei locale a obligativitatii cheltuirii în limita bugetului local, interzicerea garantiilor guvernamentale pentru bugetele locale.

Precizare 1: principiile si propunerile de mai sus reprezinta doar o schita de început. Ele pot fi eliminate, înlocuite, modificate  sau  îmbunatatite cîta vreme ideile noi pot duce la o mai buna guvernare. Asteptam și altele din partea dvs.

Precizare 2: acesta nu este un program politic. Alianta Platitorilor de Taxe nu este partid politic, va sustine și va promova niște principii. Reprezentantii partidelor pot prelua sau aplica ideile de mai sus sau cele viitoare. Vom fi multumiti cu atît.

Cristian Ghinea

Teodor Tita

Grupul de initiativa pentru Alianta Platitorilor de Taxe

Așteptam adeziuni pentru grupul de initiativa la office@crpe.ro

Facebook Comments

132 Comments Continuam greva fiscală? Vineri la 11 la Ministerul de Finanţe. Şi lansăm Alianţa Plătitorilor de Taxe

  1. mariusmioc

    "interzicerea solicitării de către o instituţie publică a unui act aflat la altă instituţie publică"

    Asta este o tîmpenie. Eu exact asta vreau: depun anual la fisc declaraţia cu veniturile realizate. Iar casa de pensii, aia de şomaj şi aia de sănătate să primească de la fisc (eventual prin computer) declaraţia mea (şi a celorlalţi sute de mii în această situaţie), fără ca eu să mai trebuiască să mă deplasez acolo. Deci: dau o singură declaraţie Statului, într-un singur loc. Şi numai una într-un an. Diferitele părţi ale statului să se descurce între ele, nu să mă pună pe drumuri.

    Reply
  2. mariusmioc

    Vă plîngeţi că proprietatea e taxată prea puţin, adică le daţi idei să mai crească nişte taxe (că alea cu scăzutul taxelor nu le vor aplica). Nu spuneţi însă nimic despre asigurarea obligatorie pentru locuinţe, introdusă recent. E adevărat că nu e impozit, banii merg la firme particulare, dar tot băgat mîna altuia în buzunar, cu forţa, înseamnă. Adică neglijaţi povara parafiscală, care poate fi tot atît de deranjantă ca şi povara fiscală.

    Toate legile date de stat cu asigurări obligatorii, certificări obligatorii ale unor produse sau servicii (chiar şi de către firme private) trebuie luate la bani mărunţi şi analizat dacă se justifică. Faptul că banii nu intră în bugetul de stat e nerelevant, cîtă vreme Statul e cel care mă sileşte să dau aceşti bani, prin legi care prevăd şi pedepse.

    Reply
  3. dfx

    @Florin Cojocariu statul' trebuie sa vina in ajutorul nevoiasilor(din institutiile statului).Cand vrea o coada inchide cateva ghisee,cheama presa si arata coada.Intrebarea mea ar fi :pe ce parte-i presa.

    Reply
  4. andrei p

    estu: "gabhry_el>auzi, tu spui prea multe lucruri de bun simt. ideiile astea repetate de multe ori duc la concluzia ca esti un fanatic incapabil de isteria care ne caracterizeaza si care ne place atat de mult.ceea ce evident ca te descalifica."

    Aiurea, incerci tu acum sa subliniezi lucrurile de "bun simt" spuse de el. Inainte de alegeri, cand doamna Udrea si ceilalti nu erau inca la putere, sau nu erau la putere singuri, gabry_el avea nevoie de reforma in 3 minute. Acum, de cind e doamna Udrea la buroane, "reforma" se face cu mult mai mult timp si bun simt la gabry_el.

    Nimic nou sub soare si, sincer, nimic surprinzator. simplu, ordinar, de zi cu zi intr-o tara a marilor valori etice si morale.

    Reply
  5. dfx

    eu credeam ca numai firma in care am lucrat eu se dadeau bani in plic si bonuri de masa.A trecut si aia.Erau comenzi pe vremea aia.Ah ce vremuri,12 ore pe zi,cine prindea schimbul doi sau trei era liber duminica.Si treaba asta cu drrepturi de autor din ce se plateste?Nu cumva e 'OBLIGAT'statul,ca altfel pierde banii,sa faca reclama la te miri ce?

    Reply
  6. estu

    gabhry_el>auzi, tu spui prea multe lucruri de bun simt.

    ideiile astea repetate de multe ori duc la concluzia ca esti un fanatic incapabil de isteria care ne caracterizeaza si care ne place atat de mult.ceea ce evident ca te descalifica.

    Nu vezi ca ne trebuie urgent un Mesia si, in caz ca toti sunt ocupati cu alte popoare, macar un Pontantonescu?

    Asa, fara Mesia si cuplul fat frumos Ileana Cosanzeana noi nu mai vrem sa lucram!

    in plus ce e aia reforma statului daca nu o faci perfect si in regim de viteza, in maxim 4-5 luni? nu ne mai trebuie! sa vina altii!

    Solutia e sa intram in rahat,clar, da' numa' ca sa ne luam avant, ca sa fim mai mult decat am fost!

    Reply
  7. AccesDirect

    @gabhry_el: ca sa incheiem subiectul. Sincer, nu am un nici raspuns la problema extraordinar de grava pe care o au romanii acum.

    Reply
  8. gabhry_el

    Boc nu trebuie să ne salveze.

    Boc trebuie să facă cât mai mult din reforma statului.

    Cât poate. După puterile lui.

    Că nu e Greuceanu şi, cum observai chiar tu, nici noi nu suntem un popor de evrei sau irlandezi.

    Reply
  9. cornelius

    <code>AccesDirect says:

    Friday, 27 August 2010 at 10:12 am

    @cornelius: o iei pe aratura. De unde pana unde catolicizare fortata cu Baconschi? La o adica nici n-ar fi rau. Catolicii sunt oameni foarte rigurosi.</code>

    Sunt niste chestii mai subtile. Sari peste.

    Reply
  10. AccesDirect

    @gabhry_el:

    pe noi nu ne uneste credinta si identitatea, ca pe evrei, si nici tenacitatea, curajul si incapatanarea proverbiale ale irandezilor nu le avem. De asta sunt sceptic.

    Habar nu am ce ne-ar mai putea salva, pentru ca suntem refractari la bine. Boc in nici un caz. 🙂

    Reply
  11. gabhry_el

    AD

    nu funcţionează analogia

    românii n-au fost, nu sunt şi nici nu vor fi niciodată ca evreii sau irlandezii

    românii nu pot fi decât ca românii

    europenizarea ne mai ajută

    educaţia şi justiţia sunt şansa revenirii

    Reply
  12. gabhry_el

    AccesDirect

    În plus, n-ai nici o certitudine că dacă va da – oricât de tare – cu capul de pământ, îşi va reveni.

    Românul e foarte adaptabil. De ce nu s-ar putea adapta şi la căzătura pe care o preconizezi?

    S-a adaptat perfect la căzături şi mai adânci, de o jumătate de secol, în buda şi închisoarea comunistă.

    Abia după 50 de ani şi-a revenit. Dar nici măcar complet.

    Vezi ce a urmat imediat după revenire: Ion Iliescu.

    Reply
  13. AccesDirect

    Exemplele, in istorie, nu ne lipsesc.

    Evreii, dupa ce si-au batut joc de ordinea care i-a adus la existenta, au luat drumul exilului, izgoniti de neamuri mai aplicate.

    Mai recent, irlandezii, care si-au luat lumea in cap acum un secol si jumatate.

    Iata ca si la noi, ideea exodului prinde un contur brutal, deci se poate… 🙂

    Reply
  14. gabhry_el

    AccesDirect

    Teoria ca teoria, da' practica ne omoară. 🙂

    Eu nu cred că disoluţia e implacabilă.

    Şi în orice caz nu vreau să mă las aruncat de alţii în hău.

    Reply
  15. AccesDirect

    @gabhry_el:

    eu sunt sceptic cu neamul asta. Teoria mea e ca trebuie sa dea atat de tare cu capul de pamant incat sa isi revina. Un potop care sa faca tabula rasa cu viciile lui nu strica. Nu scrie nicaieri ca e obligatoriu ca neamul asta trebuie sa prospere, mai are alternativa disparitiei, cu care cocheteaza iresponsabil.

    Reply
  16. poweraxxel

    Pentru mine, unul care nu are de-a face cu PFA si DA, este jignitor ca altcineva folosea astfel de instrumente sa isi palteasca soferul si femeia se serviciu! SI la fel de jugnitor ca acum atat de multi recunosc ca stiau! De ce mama dracului atunic nu facea nimeni greve??? Adica eu plateam taxe si altii le eludau? Adica astia de acum care injura sistemul si pe Boc, care atunci stiau, nu au facut NIMIC!!! Nu va mai plangeti fratilor atat! Pentru ca plansul asta suna a ipocrizie! Va plangeti cand va sunt afectate direct propriile interese! Ce a-ti facut atunci cand ati aflat de evaziune??? Nimic! Iar acum va treziti ca nimeni nu face nimic! Va sfatuiesc ca inainte sa spuneti ceva despre ceilalti, ganditi-va la voi!!!

    Nu il apar pe Boc, dar daca nu vedem odata ca personificam in el doar ipocrizia noastra nu o sa se schimbe niciodata nimic!!!!

    Reply
  17. AccesDirect

    Eu vreau sa cada acest Guvern pentru ca singura lui strategie e sa beleasca de pe om si ultima piele. De pe acel om care oricum isi plateste darile .

    Dar nu se atinge nici de cei prin care o parte importanta a resurselor e facuta disparuta, nici de cei care o risipesc, nici de cei care fac averi uriase din simple iscalituri de condei.

    Reply
  18. AccesDirect

    @cornelius: o iei pe aratura. De unde pana unde catolicizare fortata cu Baconschi? La o adica nici n-ar fi rau. Catolicii sunt oameni foarte rigurosi.

    Spolierea tarii e transpartinica, iar la ea participa si PDL prin clientela si figurile asociate din randul doi al schemei.

    Reply
  19. MicutzaCeKurai

    daca-l vedetzi pe Emil p-acolo, zicetzi-i c-am zis sa vina acasa. s-a-ntunecat si l-am lasat destul sa se joace cu gasca aia de derbedei de la Bucale. hai, ca-l astept cu rectoratul UBB caldutz.

    Reply
  20. estu

    in nici unul dintre proiectele in care am lucrat nu am observat o imbunatatire a activitatii prin aplicarea de urlete sau prin cereri de schimbare a sefilor la fiecare miscare gresita, nu conteaza cu cine.

    abordarea noastra e diferita. stam, discutam, analizam si apoi luam masuri.

    privita din afara tarii situatia si abordarile din Ro genereaza un sentiment de amestec de senzatie de lipsa de civilizatie, de nedumerire cum ca unii ar putea fi asa de penibili si de dispret in cele din urma.

    Voi vreti sa functioneze imediat un ditamai sistemul cand nu sutnem in stare sa numim de 20 de oameni decenti in felul in care gandesc.

    avem material prost la dispozitie domnilor! de aia merge prost!

    incercam sa-l schimbam incetul cu incetul in bine sau aruncam totul peste bord si ne afundam ptr o perioada indelungata in rahatul de tip pesedist?

    majoritatea prefera varianta a doua, cica poate iesim de acolo intariti. Eu am stat, am discutam, am analizat si am optat ptr prima varianta.

    da' oi fi mai prost.si in plus nici nu am urlat, deci e riscul sa nu fi judecat bine, nu?

    Reply
  21. estu

    blambureala cu declaratii pe la 3 ghisee , cu formulare stupide, cu cozi etc nu e de mirare, desi regretabila.

    voi in ce drac de tara traiti?

    ce, nu va cunoasteti conationalii, nu stiti cum gandesc, cum actioneaza?

    credeti ca daca ar veni acum Merkell ar rezolva intr-un an, in 2, in 3 toata dementa asta?

    domnilor, criticati, foarte bine!

    veniti cu solutii, ca in articolul asta, si mai bine!

    dar lasati-o mai moale cu isteria asta, ca zau ca sunteti penibili!

    daca o masura relativ pozitiva e prost aplicata pai lumea vine cu tatismele astea si strica si mai rau situatia!

    dar ceva decenta in abordare credeti ca strica?

    chiar trebuie sa tipam si sa ne dam ochii peste cap, trebuie sa cerem sange ptr orice tampenie facuta de unii de la putere?

    nu ati putea lucra si voi ceva la capitolul comunicare?

    nu v-ar strica niste consultanti, in cel putin la fel de multa masura ca si guvernantilor.

    Reply
  22. estu

    destui dintre colegii mei sunt PFA. maraie, dar recunosc ca de fapt practicau o forma de evaziune fiscala.

    astia nu or sa faca greva.

    vor continua sa munceasca.

    cand am aflat cam care sumele vehiculate mi-a pierit brusc simpatia ptr respectivii. practic cei ca mine care plateau integral erau fraierii sistemului.

    Reply
  23. estu

    Alfel, multe dintre ideiile prezentate in articol sunt demne de lauda.

    prima parte cu greva fiscala, flash mob etc am citit-o in diagonala, e prea ridicola.

    Reply
  24. estu

    Cornelius>bine spus!

    dar majoritatea or sa inteleaga faptul ca tu esti pedelist si ca de fapt insisti ca nu are omul voie sa critice pedelistii.

    posibilitatea extrem de reala ca oamenii astia atinsi de harul cunoasterii absolute sunt de fapt la fel de jalnici comunicatori si tacticieni ca si multi dintre cei din guvernul Boc nu ii deranjeaza defel cand isi prezinta sentintele definitive.

    Romanul are dreptate non-stop. totul e sa nu se treaca la fapte.

    Reply
  25. BauBau

    Cel mai mult ma amuza in toata povestea faptul ca toata prostia au facut-o din inertie.

    Sistemul cu cele tzshpe declaratii exista si functiona bine mersi in cazul firmelor. Ca atare s-au gandit ca nu-i nicio problema daca-l extind si la restul. Diferenta era ca in cazul firmelor se duceau cate un contabil pentru cele 10-20 de firme cate avea in parohie si nimeni nu caraia impotriva aberatiei pentru ca toata lumea avea o justificare de a mulge niste banuti: 10000 de functionari pierdeau vremea scriind hartoage redundante, 10000 de contabili taxau niste firme si pentru statul la coada, iar firmele taceau si inghiteau pentru ca nu simteau deloc nevoia sa atraga atentia fiscului cu declaratii belicoase.

    La fisc declarai cat ai de platit la fiecare buget si plateai efectiv, dupa care faceai turul de onoare pe la toate institutiile ca sa le anunti minunata veste. Binenteles ca e la mintea cocosului ca ar trebui sa dai o singura declaratie intr-un singur loc in care sa spui exact cine ce anume a platit (firma atata TVA, pentru angajat atata contributie la pensii, atata la sanatate etc.) si la revedere. Cine vrea sa stie sa faca bine s-o citeasca. Dar ce mai fac atunci cei 10000 de functionari? Cum se mai intalnesc ei cu cei 10000 de contabili? Daca intre timp au pus de-o frumoasa prietenie ce nu poate fi refuzata? Se cade sa fii hain si sa-i desparti?

    Reply
  26. gabhry_el

    bineînţeles, dacă PDL îşi închipuie că poate să nu facă nimic speculând această conjunctură, merită să se ducă dracului

    cu orice preţ

    Reply
  27. gabhry_el

    Cornelius

    nu pe mine trebuie să mă lămureşti

    sunt de-acord cu tine: "Cu prima ocazie in care e doborat, ne mai intalnim peste 20 de ani sau poate niciodata"

    nu-s apocaliptic eu

    terifiantă e fiecare secundă în care ar putea guverna Năstase, Iliscu, Patriciu, Vântu, Voiculescu

    Reply
  28. ElCucui

    @Cojocariu, să fii neamț "nici de stânga, nici de dreapta", adică să fii de centru in Jărmania, înseamnă că ești mult mai la dreapta decât guvenanții noștri autodeclarați de dreapta.

    Reply
  29. cornelius

    @gabhry_el: chestia cu partidul pur si dur e o fantasma, mie asa mi se pare.

    Un partid nou-nou nu va ajunge niciodata sa ajunga pana in punctul in care sa poata sa priveasca in ochi fiara securista care dirijeaza din umbra spolierea Romaniei de cel putin 40 de ani.

    Gandeste-te ca sunt oameni in PDL care au incercat sa faca ceva si s-au lovit cu capul, zdravan, dupa care le-a pierit glasciorul, ca n-au avut sprijin sa poata sa fie duri.

    Gandeste-te, Basescu a putut doar sa spuna: "Ceva se intampla…" (recent, despre spolierea sanatatii). Da, ceva se intampla, masinaria jupoaie pielea de pe noi. Au construit inca de acum zeci de ani o economie paralela, care nu plateste taxe, care vamuieste orice ban din invatamant, cercetare, sanatate, administratie, investitii… orice, tot. Cand ajungi sa privesti masinaria asta in ochi, avand toate tunurile media puse pe tine sa te distruga, secunda cu secunda, la intensitate extrema… Ce faci cu un partid mic? Cine te va sprijini sa poti ajunge la parghii, sa poti conta?

    Singura noastra sansa e sa ramana guvernul asta pana la capat. Nu neaparat in formula actuala, dar guvernul asta, cu orientarea asta. Cu prima ocazie in care e doborat, ne mai intalnim peste 20 de ani sau poate niciodata, ca eventual sa mai putem discuta daca se mai poate face ceva.

    Si dac-ai vrea sa faci alt partid, poate e vorba despre "democratia crestina" a lui Baconski? – Ma apuca nervii cand aud de catolicizarea asta fortata. E vorba de liberalismul de birou al lui Preda? E vorba de conservatorismul declarat doar al lui Voinescu?

    Singurul conservator cu viziune si cu coaie de pana acum ramane doar Basescu. Nu a fost la fel de la inceput, dar aici a ajuns.

    Parerea mea e ca trebuie sa tinem de momentul asta cel putin pana se termina legea invatamantului, informatizarea, descentralizarea scolilor si spitalelor, legislatia penala si organizarea justitiei. Cu dintii sa tinem, altfel suntem terminati.

    Reply
  30. cornelius

    E vorba de secta "Baconski"? (scuze ca n-am urmarit istoricul dezbaterilor si nu cunosc terminologia)

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      nu, secta Soros. Adica Macovei, TRU, Preda, in mintea lui Riddick. Venetici finantati de unguri si care nu-si iubesc tara.

      Reply
  31. mitica

    S-au depus 13500 de declaratii.In toata tara.De fapt toata tevatura este pt. ca unii care nu plateau mai nimic s-au simtit loviti la buzunar.Cica "nu sintem de aceeasi parte cu A3 si RTv."O fi, dar rezultatul actiunii voastre este in aceeasi directie cu "eforturile" trusturilor.Da' ma bucur ca va cistiga PSD-ul.Sa va arate ce inseamna "statul"!Sa bage impozitul progresiv de sa va cocoseze.Cu cit veti munci mai mult, cu atit veti avea mai putin in buzunare.Sa faca coada la Vanghelie toti "creatorii"!Si cind veti ajunge batrini, bolnavi, fara putere si la mila statului lui Ponta, cind veti sta la coada la medicamente, bilete de tratament si vanghelioane, sa fiti mindri de cum ati ajuns, ca va fi si meritul vostru!

    Reply
  32. gabhry_el

    deci, s-ar putea să fie şi următorul calcul:

    PDL are acum maxim 15% şi minim 5%

    Acum e momentul să apară un nou partid! Pur!

    Noroc că "dictatorul" e în altă parte.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      Ochiul tau e printre ultimele care sa se pretinda liber, Riddick. E prea intors inauntru, spre sine.

      Reply
  33. gabhry_el

    (din înţelepciunea populară, nu a mea!!!, că nu vreau să fiu acuzat din nou că fac pe deşteptu' sau că fac agenda Doamnei, doamne-fereşte!)

    Reply
  34. neamtul tiganu

    Domnule Cornelius, am impresia ca io pierd nuantele limbii romane. Imi amintesc ca am mentionat ca termenu de "drepturi de autor" il consider gresit si l-as inlocui cu "activitati artistice".

    Imi pare rau ca nu pot continua interesanta discutie cu d-voastra, mi-e teama ca nu am suficient umor, cum ar spune un bun preten.

    Reply
  35. cornelius

    @neamtul tiganu:

    Domnule "Neamt Tigan", faptul ca impozitul pentru artisti e doar 7% acolo e echivalent cu faptul ca statul subventioneaza arta. E cu totul altceva. N-are nici o legatura cu drepturile de autor.

    <code>Nu vreau sa va explic importanta acestor facilitati fiscale pt. cultura unei natiuni, sunt sigur ca nu ati intelege si nu vreau sa risc sa va crape pipota.</code> – Uau, asta ce e?

    Reply
  36. neamtul tiganu

    Domnule Cornelius,

    deoarece nu va pot transmite niste muraturi de casa, sunt mare specialist in asa ceva, pt. a va elimina greata, va pot spune doar ca-n Germania "ARTISTII", au un sistem de impozitare special, si anume sunt impozitati cu numai 7%, am dat amanunte pe blogu "Antonesei" cu citva timp in urma.

    Pe undeva termenu de "drepturi de autor" mi se pare nepotrivit, p-aici facilitatile fiscale se refera la activitati artistice care nu pot fi masurate prin eficienta economica si valoare de intrebuintare.

    Nu vreau sa va explic importanta acestor facilitati fiscale pt. cultura unei natiuni, sunt sigur ca nu ati intelege si nu vreau sa risc sa va crape pipota.

    Reply
  37. Yeba

    @Florin Cojocariu, ca sa folosesc un ton care vad ca-ti place, tu ai sa reusesti sa pricepi macar in ultima clipa ca scena nu ramine niciodata goala?! Ce-i aia tb sa iasa din scena ca nu-s suficient de "de dreapta"?

    Că adevaruri adinci, graite si ieri, precum "mai presus de oameni sunt ideile" iau de fapt chipul lui Crin si al lui Ponta, al mizeriei absolute?

    ”Sprijinim demersul lui Ghinea, dar e un articol preluat, faceti deosebirea intre ce scrie el si ce scriem noi.” De ce s-o fac? Tu l-ai preluat sa-l dai de rusine, ca in banc?

    Mai simplu e sa formulezi ca Bleen, ca nu va intereseaza consideratiile tactice si ca PDL e mort, iar dintre morti nu s-a mai intors nimeni de-o vreme incoace.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @Yeba: e pacat ca te ia valul si nu mai vezi sensul cuvintelor. Sintem de aceeasi parte, de fapt. Apropos de Ghinea, nu crezi ca ar fi absurd ca aici sa apara doar articole cu care eu sint 100% de acord? Cum s-ar chema asta?

      Reply
  38. neamtul tiganu

    @Florine, io nu am obsesii ideologice, nici de stinga nici de dreapta. Situatia actuala arata ca o idee relativ buna poate avea efecte dezastroase, daca e aplicata prost.

    Guvenu actual are ghinion da si noroc, ghinion ca e criza da noroc ca e FMIu in spatele lui si-l tine-n friu. In etapa actuala ar fi necesar un guvern cu picioarele pe pamint, nu e cazu unor vizionari ci e nevoie de o echipa coola, cu dragoste pt. detaliu, cu talent organizatoric si nu in ultimu rind care sa fie-n stare sa comunice.

    Mi se pare inacceptabila aroganta reprezentantiilor poporului, incepind cu presedintele si terminind cu ultimu primar.

    Reply
  39. Marius Delaepicentru

    Poate vă ajută şi ceeace-i scriam ministrului turismului la 11 iunie 2009:

    Clauze conciliatorii:

    Sunt dispus să iert statul român, pentru sutele de ore pierdute, şi pentru amintirile amare lăsate de mutrele acre şi dispreţuitoare ale aroganţilor funcţionari, sunt dispus să admit reabilitatea statului român în ochii mei, deîndată ce statul român va respecta următoarele viziuni de orientare a birocratului cu faţa către cetăţean:

    1) Niciun cetăţean nu se va prezenta de mai mult de o singură dată la ghişeul vreunei autorităţi aparţinătoare administraţiei de stat, centrale sau locale, pentru rezolvarea unei probleme. Înscrisurile necesare, lipsă la ghişeu, vor fi trimise ulterior via serviciul poştal.

    2) A doua chemare la ghişeu echivalează cu o pedeapsă corporală aplicată cetăţeanului, iar funcţionarul responsabil va fi pedepsit.

    3) Legile şi normele de aplicare vor fi ajustate în acord cu viziunea de la punctul 1) coroborată cu 2)

    4) Nicio problemă ce presupune mai mulţi paşi pentru rezolvare, şi la rezolvarea căreia concură două sau mai multe autorităţi, nu va fi disjunsă, ci se va considera monolit*), iar etapele de rezolvare, şi circuitul documentelor se vor internaliza de către autorităţile în atribuţiile cărora intră rezolvarea problemei.

    5) Orice ambiţie, rivalitate, şicană, între două sau mai multe autorităţi ale statului se vor înăbuşi sever, în favoarea cetăţeanului, iar funcţionarii responsabili de iscarea disfuncţiei vor fi pedepsiţi.

    Cu stimă,

    Marius Mistreţu

    Restul materialului, aici: http://wp.me/pKahb-r

    ————————————————

    *) De exemplu, actualmente, pentru a obţine un paşaport în baza unuia expirat, procedura are mai multe etape, ceea ce presupune prezenţa titularului la consulat, de trei ori pentru o singură problemă. Paşaportul. Prima etapă este depunerea cererii de identificare a persoanei în ţară, urmată de etapa a doua, depunerea cererii de eliberare a paşaportului, iar a treia etapă este prezenţa la ghişeu pentru primirea paşaportului. Atît cererea de identificare a persoanei (la serviciul de evidenţă a populaţiei) cît şi eliberarea paşaportului (la serviciul de paşapoarte) se fac de către MAI. Actualmente, legea nu permite simultaneitatea sau paralelismul etapelor. Ajustarea legii în sensul viziunii de la punctul 1) ar reduce numărul de prezenţe la ghişeu la două, iar dacă paşaportul va fi trimis prin poştă, la una. QED

    Reply
  40. cornelius

    Tocmai am vazut cum actorii de la teatrul de opera protestau intr-un fel de spectacol, impinsi de la spate de dresorii cu microfon si cu camera, fata de declaratiile "satanice". Gretos.

    Cum de un actor e angajat la opera si primeste pentru asta drepturi de autor? ABERANT! De ce nu se incheie un contract de colaborare? Nu e normal ca autorul piesei sa primeasca drepturi de autor, iar actorii sa fie salariati ai teatrului sau colaboratori?

    Dar pentru aceasta situatie total absurda, Boc trebuie crucificat, cum de isi permite sa incerce sa indrepte lucrurile?

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      cornelius, continui sa vorbesti pe linga subiect. Actorii si Antenele n-au nimic de-a face cu ce spunem noi. Boc nu a indreptat nimic. A produs o gafa monumentala ale carei ecouri vor dura luni bune datorita repercursiunilor juridice. E baiat bun, intentia e buna, rezultatul e dezastruos. 'om trai si 'om vedea cine are dreptate.

      Reply
  41. cornelius

    Loviturile se succed, intr-adevar, stiintific.

    Fiindca la sf lui septembrie se pregatea lansarea portalului pentru plati online de taxe si impozite, s-a organizat scandalul fara precedent cu cei "500.000" de disperati la cozi…

    Sunt, intr-adevar, niste meseriasi cei care orchestreaza gherilla asta infernala.

    Reply
  42. Merechene

    Annie,

    nu am tinut si nici nu voi tine mana sub fundul lui Boc sau al guvernului. Titlul era "continuam greva fiscala?", iar eu am raspuns:NU, nu sunt de acord cu forma asta de protest. trebuie sa-i taxam (pe bloguri, in justitie, la vot) pentru stangacia cu care conduc tara, dar nu prin flash mob-uri sau greve fiscale. that's it!

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @merechene si restul: am impresia ca a fost o usoara neintelegere la mijloc. Desi sprijinim demersul lui Ghinea et comp, articolul e o preluare, nu e scris de noi. Asadar faceti distinctia intre ce scrie Ghinea si ce scriem noi. Eu unul nu ma duc la nici un flash mob si am semnat desi am dubiile mele. Insa as prefera ca tema grevei fiscale sa apartina lui Ghinea si hotnews decit lui Voiculescu, nu credeti?

      Reply
  43. neamtul tiganu

    Am fost impresionat de comunicatu din Monitoru Oficial, mai ales pasaju de la pag. 3, in care se explica cum ca "un zugrav care 2 ani petrece 3 zile intr-o saptamina .. constituie sediu permanent". ooi Doamne imi imaginez ce trebe sa fie pe un zugrav care PETRECE atitea zile si are sediu.

    De asemenea la pag 10 "la pct. 3, dupa a treia liniuta se introduce o noua liniuta" mi se pare absolut emotionant. Imaginati-va ca avem de a face cu niste liniute dragalase, care se introduc, cred ca totusi ar fi fost mai potrivit sa se spuna se furiseaza, sau ma rog, nu, nu, se penetreaza nu ar fi bine, poate am putea zice se doinesc..

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @neamtu: poate au dreptate detractorii, sint cam des de acord cu tine, oi fi luat-o razna. Chestiunea e asa, mi se pare ridicol sa sustii ca esti de dreapta si sa fii de acord cu felul in care Guvernul a introdus impozitele despre care vorbim, incepind de la lege, trecind prin norme si terminind cu dezastrul din comunicare. Vorbim de ideologie si valori insa pe cei din jur ii judecam doar prin exceptii si privind la oameni, nu la idei. Dreapta inseamna statul care te lasa in pace. Si aici sint oameni de "dreapta" care sustin ca e normal sa te duci in fiecare luna la 3 agentii diferite sa pierzi o zi prin blocaje de trafic. Discursul celor care sustin ca e normal ce a facut Boc aminteste de comunism, nu de dreapta. In numele unui bine colectiv iluzoriu sacrificam si lucrurile in care credem si individul. Eu m-am saturat sa fiu sacrificat, vorba lui Cucui. Ce tot batem apa-n piua, au gafat sinistru si trebuie sanctionati pentru asta. Ca doar nu e un copil mic care invata ce e viata si-l terorizezi daca-l iei mai tare. Si, prieteni care muriti de grija lui Boc, in curind veti ajunge sa considerati ca e suficient ca Boc nu e Ponta sau Crin, ca sa fie bun. Asta va fi singurul lui merit, oricit veti incerca sa-i atribuiti virtuti. Nu veti pricepe nici in ultimul ceas ca ideile sint mai presus de oameni iar daca oamenii tradeaza ideile ei trebuie sa iasa din scena. Veti crede ca loialitatea e totul, asa cum gindea Iliescu in legatura cu Dan Iosif sau Gelu Voican Voiculescu. Iata momentul de care se sparie gindul: atunci cind Riddick nu va fi cu prea multe diferit de Iliescu. E mai aproape decit credeti.

      Reply
  44. gabhry_el

    Annie

    "o hotarare care modifica o OUG e nelegala si orice instanta o va anula pe contencios administrativ!"

    sunt sigur că dacă asta ar fi fost hiba, aş fi auzit-o deja la canalele specializate în erorile guvernării Băsescu-Udrea-Boc 🙂

    Reply
  45. neamtul tiganu

    Ideea Aliantei platitorilor nu e rea, de altfel in Ge exista din 1949 si are intre timp peste 350000 de membrii. Vezi http://www.steuerzahler.de/

    Din pacate, nu de putine ori, s-a aratat ca in Ro anumite idei generoase devin desuete printr-o aplicare aiurea. Nu ar fi rau ca intr-o asemenea asociatie sa intre oameni care se pricep la subiect, poietii habarnisti si bineintentionatii precum si tinerii nelinistiti imbracati in anumite tricouri ar trebui sa nu se aseze in "prezidiu" ci in banca doua de la geam.

    Reply
  46. Nea

    Strigătul ăsta cu jos birocraţia sună cam ca la Urzica sau la Ora veselă.

    Între timp, UE are în mânecă nişte agenţii de o birocraţie demnă de Futurama, mi-ar lua multe pagini să vă prezint ce vor şi cum sunt gândite să funcţioneze. Şi, da, toate formularele se vor transmite electronic, on line, că altfel ar trebui tăiate păduri pentru hârtie pentru fiecare mic întreprinzător. Vă dau doar o mică mostră delicioasă: comitologie cu control, să nu ziceţi că nu v-am spus.

    Reply
  47. annie

    Gabry_el, Merechene,

    nu credeti ca e mai bine sa corecteze Guvernul o greseala grava la sfatul prietenilor, decat sa nu mai avem argumente sa-l aparam de ne-prieteni?

    M-au pus in situatia de a nu mai avea replica, nu am cum sa-i apar in situatia asta. Si dau vina pe Vladescu si Seitan. Si pe Boc, care-i apara. Doar e profesor de drept, stie ca o hotarare care modifica o OUG e nelegala si orice instanta o va anula pe contencios administrativ!

    Separat de eroarea de judecata (nu va dati seama ca liber profesionistii si PFA-urile sunt votantii PDL?)e incompetenta. Macar sa dea afara juristii care au scris si avizat hotararea..

    Si, ca sa stiti: contributiile se plateau si pana acum si nu a protestat nimeni. Si nimeni nu protesteaza ca trebuie sa plateasca, dar modalitatea aleasa dovedeste si prostie, si incompetenta.

    Reply
  48. Bleen

    Guvernul Boc poate cădea dar nu vom avea guvern psd, că nu vrea Ponta. Cind vom avea o postare despre ANI, vom comenta despre ANI. Pină atunci insă, nu ne face Gabhryel agenda, asa cun nu ne-a făcut-o nici Zexe. Scriem in ceea ce credem, nu facem activism pedelist. Şi nici nu ne interesează consideraţiile tactice ("nu e momentul", "să aşteptâm evoluţiile"). Si încă ceva: PDL e mort. Citez dintr-o persoană importantă (nu-i spun numele): "nimeni nu va mai susţine PDL, indiferent de proiect. S-a terminat."

    Reply
  49. amelia

    – sorry, n-am terminat fraza-

    … cazul admiterii unei exceptii atunci cand hotararea din procesul in care s-a invocat exceptia a ramas definitiva inainte de a se fi pronuntat CC.

    Reply
  50. amelia

    gabhry_el:

    Exista suficiente cazuri in care se instituie norme de interzicere/limitare imperative (de ex.: exercitarea apelului nu suspenda executarea).

    Cazul invocat de tine (imbolnavirea) este un caz/motiv distinct de suspendare judecatoreasca.

    Ce vreau sa spun eu este ca daca s-ar fi folosit o formulare de interzicere, era clar ca nu se mai putea cere suspendarea pentru acest motiv (i.e. sesizarea CC cu o exceptie de neconstitutionalitate)in nicio circumstanta, fara sa afecteze orice alte motive de suspendare judecatoreasca care pot fi invocate si aplicate conform legii.

    Ulterior, daca exceptia este admisa de CC, se putea prevedea un motiv distinct de revizuire asa cum este, de exemplu, revizuirea in cazul unei hotarari CEDO. In plus, din cate am vazut (l-am parcurs in fuga) textul actual nici nu prevede care este "remediul" pentru cazul admiterii unei exceptii.

    Reply
  51. mac gregor

    pe cand eram prin bucatarie mi-am dat brusc seama ca nu e in regula. Bai eu pe blogary am postat sau pe vox?

    BLOGARY nu este prin definitie un think-tank din societatea civila care discuta cu pdl/puterea si ii transmite nemultumirile OBIECTIVE si care ESTE CREZUT, spre deosebire de mass-media?

    De ce nu o discutie pe tema fiscalitatii cu astia mari, cu toate datele pe masa, la un ceai?

    Reply
  52. gabhry_el

    Amelia

    am înţeles

    dar nu se pot interzice, totuşi, suspendările judecătoreşti, care au probabil alte criterii de aplicare

    nu ştiu.. să zicem că se îmbolnăveşte acuzatul şi are nevoie de 90 de zile de spitalizare…

    nu poţi interzice prin lege circumstanţe similare care fac imposibilă desfăşurarea normală a procesului, apărarea etc.

    Reply
  53. amelia

    -continuare-

    Dupa abrogarea prevederii din Legea CC este clar ca nu se mai poate invoca/aplica suspendarea de drept, insa se poate invoca (de catre aparatori)un motiv de suspendare judecatoreasca, iar judecatorii pot sa aprecieze ca este oportuna suspendarea si, in consecinta, sa dispuna suspendarea.

    Reply
  54. amelia

    gabhry-el:

    Suspendarea este de doua feluri:

    – suspendare de drept (atunci cand intervine in temeiul unei dispozitii imperative din lege – cazul fostei prevederi din Legea CC);

    -suspendarea judecatoresca (atunci cand legea doar defineste la modul general niste situatii si lasa la aprecierea instantei/judecatorilor daca suspenda sau nu). In speta, pe mine ma ingrijoreaza ca onor judecatorii vor abuza de prevederile art. 244 alin (1) 1. din Codul de procedura civila.

    Reply
  55. AccesDirect

    Nu pica Guvernul pentru ca o platforma partizana urla la el sa se trezeasca si sa-si dea doua palme, ca face tampenii. E chiar binevenit sa vada aia ca isi nemultumesc chiar proprii sustinatori.

    Din pacate Boc et Co. o da in mania persecutiei, pentru ca e lovit constant de presa mogulista, chiar si atunci cand merita criticat pe buna dreptate.

    In panica intra si sustinatorii PDL, crezand ca guvernul e si asa firav si nevricos, iar daca strigi si tu la el, pica si vin aia rai in locul lui.

    Insa am ajuns vremurile alea in care si aia rai tre` sa faca ceva, ca nu mai pot sa ceara bani sa traim pe datorie. Asa ca nici eu nu cred ca Ponta are de gand sa fie Boc II.

    Reply
  56. gabhry_el

    Amelia

    ăsta a fost articolul abrogat:

    „Pe perioada soluţionării excepţiei de neconstituţionalitate judecarea cauzei se suspendă”.

    De ce se poate suspenda, totuşi, procesul, din moment ce a fost abrogat articolul de lege?

    Cum să se prevadă că NU se suspendă procesul?

    Pur şi simplu nu mai există temei legal pentru suspendare.

    Reply
  57. Nemo

    http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7728679-miha

    dupa cum spuneam la postul precedent, chestiunile astea "tehnice" par sa se rezolve.

    in rest, vorba lui anarchix, sa nu apara curand cozi la tesle 😀

    @amelia: pai una sunt parlamentarii, alta este "loialul Boc". mai cu zaharelul, mai cu biciul, Boc aka omul lui Basescu, i-a convins pe aia de "necesitate".

    Reply
  58. gabhry_el

    Bleen

    "Nu vom avea guvern PSD pînă în 2012!"

    Dincolo de certitudinea ta, care nu prea merge cu declaraţiile lui Băse – "dacă nu făceam întâlnirile de la Snagov, Guvernul cădea", "PSDNL să aibă grijă ce-şi doresc" – de ce vrei, TOTUŞI, să cadă Boc?

    Nu e o mică contradicţie aici: tu vrei să cadă, dar ştii că n-o să cadă?

    Reply
  59. Merechene

    amelia

    asta era ideea 🙂 – ca pe marginea noii legi se poate comenta cu folos. AU, Justitia! 😀

    Reply
  60. amelia

    Aprobarea legii ANI este de salutat (desi nu trebuie sa uitam ca initial si-au adus aportul la "demolarea" ei si parlamentari ai PDL).

    In ce priveste eliminarea suspendarii proceselor pe perioada solutionarii exceptiei de neconstitutionalitate, mi se pare ca mecanismul juridic folosit este defectuos. Iata de ce: s-a procedat la aborgarea dispozitiei din Legea Curtii Constitutionale care prevedea suspendarea de drept a procesului. Ceea ce insemna ca acum se aplica normele de drept comun, recte Codul de procedura civila, care lasa la latitudinea judecatorului daca suspenda procesul sau nu (si stim cu totii cat de impartiali si eficienti sunt judecatorii atunci cand se pune problema de a mai gasi un motiv de anulare). Din punctul meu de vedere, solutia radicala (si fara loc de interpretare) ar fi fost sa se introduca o prevedere expresa care sa spuna ca sezizarea Curtii Constitutionale NU suspenda procesul.

    Reply
  61. Merechene

    O alta chestie… imi pare rau ca am inceput sa vorbim despre cozile la ghisee/hai sa prostam/romanul batjocorit de guvern si nu vedem chestiile cu adevarat importante pentru viitorul Romaniei- aprobarea legii ANI.

    Reply
  62. amelia

    Citez din Programul de guvernare al PDL (Capitolul 11 – Competitivitatea, mediul de afaceri si IMM-urile)

    "Obiective de guvernare

    ….

    2. Accelerarea reformelor procompetitive, simplificarea si imbunatatirea cadrului legislativ si administrativ, diminuarea birocratiei si a poverii fiscale.

    ….

    Directii de actiune

    • Asigurarea unui mediu legislativ predictibil care sa permita planificarea activitatilor operatorilor economici.

    • …..

    • Reducerea semnificativa a birocratiei si parafiscalitatii, eliminarea barierelor administrative."

    Reply
  63. amelia

    Imi pare rau s-o spun, insa atitudinea de "batista pe tambal ca sunt ai nostri la putere" mi se pare din aceeasi categorie cu "ciocu' mic ca acum suntem noi la putere".

    Reply
  64. Merechene

    Florin, normele nu sunt OK – sotul meu este platit din drepturi de autor si nici macar nu este in ROmania ca sa trimita actele respective. Le vom trimite prin posta.

    un singur cuvant poate descrie aplicarea acestor norme: PANICA. guvernul este panicat ca nu are bani, fmi-ul a pus in vedere ca intr-un timp de.. sa stranga atatia bani.. au un deadline ca sa indeplineasca cerintele fmi si uite ca au dat-o-n bara. Nu au stiut sa managerizeze situatia, asta e! au fost cretini, boi, incapabili, idioti, rau intentionati, nu stiu… nu-mi place guvernul asta si mi-am exprimat parerea acum cateva luni (cand, daca va aduceti aminte, ati spus ca aia era cea mai buna formula, data fiind situatia economica a RO. Am dat din umeri,crezand ca stiti voi mai multe). modul de protest nu mi se pare in regula. Nu in strada se face treaba si nici prin greva fiscala. In ultimii 10 de ani romanul a devenit foarte comod si uite ca striga AU imediat cand ceva nu-i convine.

    repet, nu sunt de acord nici cu noile norme, dar nici cu modul asta de protest! ( personal, nu vad de ce trebuie platite contributii la sanatate si pensie!! – dar asta este o alta discutie)

    Reply
  65. anarchix

    Va fi o chestiune de timp pana cand A3 si altii vor suci si invarti demersul vostru astfel incat sa para "trouble in paradise". Si romanul va crede, ca-i prost si manipulabil. Atunci sa vezi cozi interminabile (la tesle).

    E chiar asa de greu de observat ca Boc a intrat in panica? Shit happens, move on!

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @anarchix: daca si noi incepem sa ne gindim "oare ce-o sa zica Antenele" inainte de a spune ce credem, am dat-o naibii.

      Reply
  66. Bleen

    "Celelalte firme care fac parte din asocierea al cărei lider este AB Construct sînt UMR Rovinari, Remont Fărcășești și Alpha Construct Sistem. Potrivit Monitorului Oficial, UMR Rovinari este sponsor PDL. În 2009, societatea a finanțat partidul lui Videanu cu suma de 300.000 RON. La Remont Fărcășești, 45% din acțiuni sînt deținute de Dan Vâlceanu, fost șef al organizației de tineret a PSD Gorj pînă în 2009, în prezent, membru al PDL. Publicația Gorjeanul a arătat, într‑un articol publicat în iulie anul acesta, că Remont Fărcășești și alte firme ale familiei Vâlceanu căpușează cum pot Complexul Energetic Turceni. În 2009, Alpha Construct Sistem a cîștigat în asociere cu Tecond, firmă controlată de fiii ministrului Radu Berceanu, un contract licitat de o primărie din județul Gorj. Presa locală din Gorj a arătat că patronul Alpha Construct este un apropiat al lui Ionel Manțog, lider PDL Gorj și director economic la CET."

    Reply
  67. Bleen

    Bre, m-aţi înnebunit! Nu vom avea guvern PSD pînă în 2012! Din 2012 pînă în 2016 sau 2020 o să vă plictisiţi de guverne PSD. Dar pînă atunci nu veţi vedea. Ponta nu e idiot. O să explic într-un articol care acum e în draft de ce nu vom avea guvern PSD şi de ce nu va fi Băsescu suspendat.

    Reply
  68. Merechene

    Am spus acum doua zile ca il avem pe Boc si asta e…trebuie sa defilam cu ce avem. mac gregor si gabhry_el au dreptate. Don't push your luck too far! nu faceti altceva decat sa participati la caderea guvernului Boc si instalarea celui psd-ist. odata cu boc o sa cada si basescu… Potoliti-va cu prostiile!

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @merechene: Boc nu va cadea din cauza noastra, sa fim seriosi. Insa daca putem pune presiune pentru a scapa de idiotii din Guvern si a corija aberatiile, atunci punem. In particular reactiile lui Seitan despre imbunatatirea procedurilor n-ar fi venit daca ar fi fost doar Antenele cele care sa se plinga. Reactia asta: "mucles ca faceti rau lui Boc" e si gresita si paguboasa. Trebuie sa existe cenzura, daca sprijini un Guvern nu inseamna ca nu-i taxezi aberatiile. Iar taxatul asta nu e de felul :"va rog frumos, nu mai faceti lucrul asta", ca nu te ia nimeni in seama. Citeste te rog normele de aplicare (a dat bleen link) si spuen dupa aia daca trebuie sa tacem din gura.

      Reply
  69. Hantzy

    @Nea,

    buna ideea!

    Ar mai fi si unele completari, de ex:

    1. sa danseze pe masa vreo fatuca cu ochi alunecosi si inima zburdalnica

    2. sa faca si vreun hotel cu camere de inchiriat cu ora;

    3. sa faca un hipodrom deasupra pentru persoanele impunatoare;

    4. mititeii sa-i plateasca ori Ponta, ori vanghelie;

    5. oricarui Duster sa-i fie exclus dreptul de parcare in zona, pentru evitarea eventualelor incidente nocturne.

    Ar mai fi, dar mi-e ca-i apuca pre multi pofta sa devina PFA-isti!!!

    Reply
  70. Nea

    Bleen, mă tem că, din păcate, nu avem nici 500000 zugravi care să ştie să dea cu var.

    Multe din propunerile din articol sunt binevenite.

    Desigur, proasta organizare privind DA şi PFA e o greşeală majoră mai ales una tactică, îţi scoli în cap pe cei mai vocali din contribuabili.

    Dar e o greşeală şi mai mare să crezi că se poate face cu şampanie şi confeti restructurarea unui sistem corupt, sclerotic şi autoritar, care e aşa de douăzeci de ani, dacă nu de 200 de ani (eu aş zice de 2000 de ani).

    Sper să doară, că aşa e la operaţie, altfel se cheamă masaj erotic.

    Reply
  71. Bleen

    @Nea

    Şi avocaţi, şi arhitecţi, şi consultanţi, şi zugravi, şi ingineri etc. Nu avem nici 500 000 de scriitori, nici 500 000 de jurnalişti.

    Reply
  72. Nea

    Aripa geniului s-a abătut asupra mea şi mi-a dictat soluţia:

    a) Cum mare parte din cei purtaţi la cozi sunt jurnalişti;

    b) cum mare parte a jurnaliştilor petrec cu bucurie ore în şir la o bere, la o cafea, etc.

    să deschidă dreaq Boc localuri în incinta administraţiilor financiare, astfel încât cu bucurie să se adune acolo contribuabulii, să stea la mese şi să înjure, aşteptâd să le vină rândul la ghişeu. Să fie ca un club, ca o variantă a ceaiurilor Blogary.

    Reply
  73. bilbofil

    Initiativa este corecta, pe de alta parte, o parte din propuneri sint excesive sau nerealiste (de ex. nu se poate bate in cuie pe vecie structura administratiei publice, nu se poate interzice atribuirea directa pentru achizitiile de valoare mica – indiferent ce intelegem prin asta – etc.).

    Cu siguranta, o serie de lucruri care acum, cu actualul guvern par importante isi vor pierde din semnificatie peste doi-trei ani.

    As propune de aceea ca toate actiunile mentionate sa fie subsumate unor directii mai generale cu o valabilitate mai indelungata:

    1. La venituri egale, obligatii egale de plata.

    2. La consumuri egale, obligatii egale de plata.

    3. Mai bine o povara fiscala alocata aproximativ echitabil si riguros incasata, decit o povara alocata riguros echitabil si incasata aproximativ. (Incasarea impozitelor costa atit statul cit si cetateanul – o hiper-rigoare conduce la randamente reduse sau pe alocuri negative. O forma grava o constituie introducerea arbitrariului functionarului public, obligat de o lege prea stufoasa sa incadreze subiectiv cazuri particulare, factor generator de incoerenta si coruptie.)

    4. Impozitul pe avere nu este o amenda, ci un mijloc de a stimula utilizarea eficienta a activelor.

    5. Amenzile si penalitatile nu sint surse de venit ci sanctiuni. Interesul de a aduce contravenientul in legalitate primeaza asupra incasarii amenzii, iar penalitatea trebuie sa aproximeze prejudiciul.

    5. Bugetul trebuie sa finanteze explicit obiective si proiecte concrete, nu institutii. (Altminteri, asa cum s-a si intimplat, necesarul de munca se va extinde pina cind va depasi resursele ce pot fi alocate).

    6. Bugetul nu modifica si nu reziliaza contracte. (In buget trebuie obligatoriu introduse mai intii toate obligatiile legale ale autoritatilor centrale/autoritatii locale si abia apoi se stabileste ce se face cu eventualul rest de bani. Chiar da ca o plata pretinsa este ilegala, ea va trebuie prinsa in buget, conform regulilor contabile elementare, pina cind instanta o anuleaza sau beneficiarul renunta la ea).

    Pornind de la aceste principii se poate ajunge (sau nu) si la obiectivele mai detaliate propuse.

    Actiunea principala as propune sa fie Ghidul risipei banului public, care:

    – sa stabileasca costurile publice dar si private (ale contribuabilului) pentru fiecare taxa si impozit – inclusiv costul prestatiilor in natura: cozi, formularistica, documentare, etc.;

    – pe acesta baza sa determine randamentul fiscal ar respectivei obligatii;

    – sa identifice capitolele de cheltuieli bugetare fara o destinatie explicita sau cu destinatii frivole.

    Reply
  74. annie

    Postez ra, dar acum sunt uluita de discutiile si parerile unor comentatori pe care ii stiam informati si cu argumente valide.

    Marea pproblema nu sunt taxele: PFA si liber profesionistii le plateau si inainte (CVAS si ASS, mai putin somaj).Dar dadeau o singura declaratie pe an!

    Problema e ca ordonanta prevede ca platitorii de venit sa faca plata si declarearea, odata cu cele ale salariatilor. Canalele de comunicare exista, si nu era efort suplimentar. Iar prin HG – atentie, inferior ca ierarhie juridica – se modifica ordonanta si se pun pe drumuri sute de mii de oamen!

    Si nu faceti mereu referire la DA, pentru ca majoritatea celor despre care e vorba au venituri din activitati independente, nu drepturi de autor!

    Reply
  75. gabhry_el

    Mac Gregor

    ai sintetizat perfect: "Daca este impins cu atata vigoare, va cadea".

    Dar pentru unii n-ar fi nici o problemă.

    Adică mai bine un rău sigur, decât un "rău" corijabil.

    Reply
  76. Liviu Iordache

    Domnu' Bleen, daca folosim sofisme gen 'e normal sa pui 15.000 de oameni pe drumuri in loc de 500.000?' inseamna ca dialogul nu mai exista, pentru ca ascunde faptul esential. Anume ca s-a folosit, in mod fals, crunt fals, o cifra enorma, pentru a argumenta un fenomen care nu a avut loc! Cind intr-o tara intreaga timp de 10 zile au depus documente la citeva sute, daca nu mii, de ghisee 15.000 de seturi de documente, iar tu spui ca s-au depus 500.000 intr-o zi, nu numai ca minti ordinar, dar iti construiesti totul pe o mizerie fara seaman. Cind, daca vrei sa gindesti, pleci de la cifra asta: exista 500.000 de autori si, hai, persoane fizice autorizate (adica si vinzatori de martisoare, si frizeri si avocati) intr-o tara in care platesc dari la stat 3 milioane de oameni la care se adauga 1,3 milioane de bugetari, pentru care parte din dari le plateste tot statul! De aici, pina la greva fiscala si gesturi ridicole, de un teatralism rizibil cit este de departe?

    Reply
  77. para

    formă unică de taxare pentru self-employed. Informatizare. Fără excepţii, că lăsăm loc pentru pişicherlîcuri.

    Reply
  78. mac gregor

    este evident ca guvernul asta nu poate face peste noapte toate reformele ce nu s-au facut din '89 incoace. Daca este impins cu atata vigoare, va cadea.

    Reply
  79. Hantzy

    poweraxxel,

    faptul ca un sofer sau personalul auxiliar (ca sa ramanem political correct) este o greseala in lege, speculata de angajatori, exact cum un politician speculeaza neclaritati din Constitutie, de exemplu.

    Rezolvarea nu e, in niciun caz, o alta lege care sa-i amendeze pe tonti, ci revizuirea legii respective. Nu?!

    Reply
  80. poweraxxel

    PS: abia cand stau si ma uit la povestea asta cu PFA si DA realizez cu adevarat ce inseamna evaziunea in Romania … Unii, putini, fac hartiile corect, altii, marea majoritate, le folosesc doar ca paravan …

    Reply
  81. Hantzy

    @Bleen says:

    Să nu confundăm RTV-iştii şi A3-iştii, cei care nu vor să plătească şi care doresc să politizeze acest scandal cu iniţiatorii Alianţei Plătitorilor de Taxe.

    Afirmatia mi se pare gratuita si rautacioasa! Eu nu prind decat pro-tv si TVR, dar, ca urmare a scandalului iscat, am incercat online sa-i vad pe eolieni live. Am vazut in jurul orei 12 o surata mai pamantie si ochioasa, care explica de zor ca nu e impotriva platii impozitelor, ci a modalitatii in care trebuie s-o faca. Facea pana la urma acelasi lucru pe care l-a facut mai devreme cobreslasul dumitale, Florin Cojocariu. Pe baza unei logici simple, as fi deci indreptatit sa cred nici voi nu vreti sa platiti!

    Reply
  82. poweraxxel

    Pe mine nu prea ma intereseaza povestea asta cu DA sau PFA. Sincer vorbind, nu inteleg cum dracului un sofer sau o femeie de serviciu pot fi platiti cu DA (ce naiba produc sa ceara drept de autor?), si ca tot romanul serios putem sa ne certam pe tema asta zile intregi dar in final cu totii stim ca e vorba de evaziune …

    Insa, referitor la propunerile ale minimale, al naibii de nu ma ung la suflet!!!

    Reply
  83. Hantzy

    @liviu Iordache,

    imediat dupa Revolutie, in multe facultati s-a luat decizia frecventei facultative la cursuri. Au existat voci, dintre ale conferentiarilor, ca nu se simt bine daca in sala nu sunt doar cativa studenti. La care decanul, prefacandu-se ca nu intelege motivatia lamentarii lor, le-a raspuns ca nici el, daca are un singur ascultator, nu se simte bine nestiind cum sa i se adreseze, insa daca are deja doi le poate spune linistit "domnilor studenti" sau "stimat auditoriu"! Pentru ca importanta, pana ala urma, nu e prezenta (ce ar putea avea si ea efect stimulativ), ci rezultatele la examene sau, si mai abitir, cele ulterioare absolvirii!

    Tot asa si aici: chiar daca ar fi doi PFA-isti sau DDA-isti, dar care nu gasesc formulare, trebuie sa se calce reciproc la trei cozi luna de luna, atunci tot e o greseala de logica administrativa!

    Reply
  84. Bleen

    @Liviu Iordache

    Vorbim de DA şi PFA, nu doar de DA. Şi nu numărul contează. E acceptabil dacă pui pe drumuri 15 000 de oameni, nu 500 000? Nedreptatea ţine de număr?

    Şi Cristian Ghinea nu a zis că nu plăteşte, a zis că nu poate plăti în condiţiile astea. Să nu confundăm RTV-iştii şi A3-iştii, cei care nu vor să plătească şi care doresc să politizeze acest scandal cu iniţiatorii Alianţei Plătitorilor de Taxe. E vorba despre toţi plătitorii de taxe, nu numai de DA-işti şi PFA-işti.

    Reply
  85. Liviu Iordache

    Intrucit toata constructia a fost cladita pe o baza falsa – 500.000 de oameni s-au calcat in picioare pentr a-si plati darile – totul cade in ridicol! Adica o idee buna, simplificarea unor proceduri, a folosit o minciuna enorma (au fost 15.000 cu totul, nu de 38 de ori mai mult), ceea ce descalifica orice demers care se vrea serios. Isteria a pus o mare pata pe cariera lui Cristian Ghinea, care daca ar fi intr-o functie de conducere ar pune armata pe noi daca ar afla din presa ca 300.000 de oameni se indreapta spre guvern, si aia erau 150 de baieti! Sa fim seriosi, poate mai si gindim! Cit despre fondul problemei, cel adevarat, acesta este: avem 500.000 de autori! Penibil!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *