Protestul poliţiştilor, o manifestare politică a Poliţiei Române

Un protest al poliţiştilor în faţa Cotrocenilor, îndreptat împotriva Preşedintelui României, este o manifestaţie politică. Avînd în vedere că erau îmbrăcaţi în uniforme iar unii dintre ei erau înarmaţi şi că au folosit uniforma şi elementele ei  (simbol al statului român şi semn de identificare a autorităţii) în cadrul protestului (cînd au aruncat cu caschetele) deja putem vorbi de mai mult decît de un protest politic. Putem vorbi de o demonstraţie de forţă şi intimidare şi chiar de un atentat la siguranţa naţională.

De ce zic că avem de-a face cu o manifestaţie politică şi nu cu un protest sindical?

În primul rînd, „Ieşi afară, javră ordinară!” nu e o revendicare sindicală, nu e o expresie a doleanţelor salariaţilor MAI (căci ei erau acolo în calitate de salariaţi care ar fi trebuit să ceară anumite drepturi, nu în calitate de reprezentanţi ai autorităţii).

În al doilea rînd, aceste revendicări trebuie adresate celor în măsură să le rezolve, mai exact, angajatorului. Adică Ministerului de Interne şi Guvernului, nu Preşedintelui, care nu are nicio atribuţie în ceea ce priveşte drepturile salariale, condiţiile de muncă şi raportul contractual dintre angajator şi angajat. Un „Nu ne tăiaţi salariile!” adresat Ministerului de Interne, Ministerului de Finanţe şi Guvernului se poate numi protest sindical, un „Ieşi afară. javră ordinară!” adresat Preşedintelui este clar o manifestaţie politică. Şi nu una oarecare ci una la care poliţiştii au participat îmbrăcaţi în uniforme şi, unii dintre ei,  înarmaţi. Uniforma este element de identificare a instituţiei, simbol al statului şi al autorităţii, nu element de identificare a salariatului.

Ce s-ar întîmpla dacă la o manifestaţie politică angajaţii unei multinaţionale ar folosi elemente de identificare a companiei şi ar da impresia că vorbesc în numele acesteia? Nu ar avea de suportat consecinţe pentru că s-au folosit abuziv de imaginea companiei?  Or, în cazul protestului poliţiştilor, aceştia au dat impresia că protestează în numele statului român, al autorităţii şi al instituţiei. Ducîndu-se la demonstraţie îmbrăcaţi în uniforme şi cu armele din dotare (unii dintre ei), ba chiar folosind în recuzita protestului elemente ale uniformei, aceştia au manifestat politic în numele Poliţiei. Dacă veneau la miting în ţinuta de grătar şi aruncau în clădirea MAI cu cărţile de identitate, cu nevestele sau cu damigenele de vin de la soacră puteam vorbi de nişte salariaţi disperaţi, care îşi cer drepturile sau îşi exprimă nemulţumirea pentru condiţiile salariale şi de muncă. Nu ar fi fost nici aşa acceptabil din partea unor poliţişti, însă, avînd în vedere vremurile grele, ar fi avut, să zicem, o scuză.  Cum ei au folosit simbolurile autorităţii şi elementele de identificare a instituţiei în cadrul unui protest politic neautorizat, reacţia Preşedinţiei este absolut justificată. Am auzit pe mulţi că Preşedinţia ar fi exagerat cînd a decis să renunţe la protecţia Poliţiei Române, că a subminat autoritatea unei instituţii doar din cauza cîtorva hăbăuci cu IQ mic dar înfierbîntat. Nu cred, atîta timp cît protestul politic neautorizat din faţa Cotrocenilor a fost o manifestare a Poliţiei Române, aşa cum a putut vedea o ţară întreagă.

Să-i lăsăm pe poliţiştii care au strigat în faţa Cotrocenilor, pe aceia dintre ei care au venit la miting înarmaţi şi pe cei care şi-au aruncat caschetele. Au încălcat legea şi vor plăti (toţi au încălcat legea, atîta timp cît marşul şi protestul de la Cotroceni erau neautorizate).

Este însă o întrebare mult mai importantă. A cui a fost ideea acestei demonstraţii de forţă la care au participat sindicatele şi structurile MAI şi care era structura decizională de ambele părţi (incluzînd aici şi Jandarmeria)? Apropo de Jandarmerie, nu am timp acum să dau search pe google, însă cred că e interesant de văzut în ce relaţii sînt şefii Jandarmeriei cu Cătălin Voicu. Că în ce relaţii sînt sindicaliştii, politicienii din opoziţie şi jurnaliştii cu SOV, ştim deja.

Facebook Comments

47 Comments Protestul poliţiştilor, o manifestare politică a Poliţiei Române

 1. Bleen

  Au cerut cumva şi demisia Reginei şi a prim ministrului? Erau înarmaţi? Au aruncat caschetele? Cîţi interlopi erau printre ei? Dar în conducerea sindicatului (federaţiei)? Elizabeth, get the fuck out, you pervert bitch! Au strigat şi d-astea? Aveau pancarte cu Gordon Brown cu p*lă în loc de nas? Voiau măriri de salarii sau abolirea monarhiei? Îi interesau drepturile lor ca angajaţi sau distribuţia mandatelor în Parlament?

  Reply
 2. PROTEST POLITISTI AN

  Protestul politistilor, la Londra

  joi, 24 ianuarie 2008

  22.000 de politisti au cerut marirea salariilor

  Capitala Marii Britanii a fost paralizata miercuri, de protestul a circa 22.000 de politisti(conform Daily Mail), care sunt nemultimiti de refuzul guvernantilor de a aproba cererea de majorarea a salariilor, inaintata anul trecut. Reprezentanti ai politistilor din Anglia, Tara Galilor si Irlanda de Nord au solicitat o crestere salariala de 2,5 procente, prea mare in opinia ministerului de interne.

  Nemultumirile politistilor britanici au inceput in decembrie 2007, cand ministrul de Interne, Jackie Smith, a refuzat sa puna in aplicare o crestere salariala de 2,5%. In schimb, guvernul a promis o crestere de doar 1,9%, sub rata inflatiei. Reducerea cresterii salariale va ajuta guvernul britanic sa economiseaca 30 de milioane de lire sterline, a acuzat federatia politistilor.

  Protesul a inceput la Hyde Park si s-a terminat in fata Ministerului de Interne unde politistii au inmanat o petitie guvernului. Politistii ar fi beneficiat de cresteri salariale intre 131 si 264 de lire sterline in functie de experinta.

  Salariul anual al unui politist incepator depaseste 20.000 lire sterline, iar salariul unui inspector poate ajunge pana la 42.000 de lire. Salariul mediu in Marea Britanie este de circa 28.000 de lire pe an.

  Politistii din Marea Britanie sunt reprezentati nu de un sindicat, ci de o federatie care numara 140.000 de membri. Ofiterii de politie cu mandat special nu au voie sa faca greva.

  Protestul de miercuri a blocat circulatia pe unele artere ale Londrei si a determinat inchiderea garii de metrou Victoria.

  Reply
 3. mifty

  întrebare tâmpită: nea gruia ăla, ştia ce scrie în statutul poliţistului, etc, etc???

  şi dacă ştia, de ce naiba mai e şef de sindicat???

  de fapt, de ce-a acceptat să fie??? 😀

  Reply
 4. Leon cel Treaz

  @aurelian,

  i-am adus aminte lui Bleen ca "dosarul" lui Basescu era publicat inca din 1992. Recursul la memorie e lipsit de tendentiozitate.

  Reply
 5. morris

  Bleen> ultima intrebare ce ti-ai pus-o, referitor la jandarmerie, poate avea un raspuns aici: prietenul meu (the best), este mascat la trupele alea speciale, de intra peste ei (de ex.:casa sefului Pitesti, permise) si la ureche mi-a soptit urmatoarele: acum 6-8 luni le-a venit sef de comandament, unul ce se lauda pe fata ca e finul lui Voicu Catalin; tinerel,frumusel,nu era cunoscator de-ale meseriei, dar avea tupeu si ca sa para "baiat bun",intro luna a adus la unitate tot ce vroiau jandarmii(echipamente noi,masini,mancare buna),stia sa se faca placut-era un fel de fidelizare a luptatorului. Dupa caderea mustaciosului, tipul a fost inlocuit si se aude ca e undeva mai sus…Prietenul meu il regreta si acum…

  Reply
 6. aurelian

  @Leon: ok, s-a obtinut o aprobare; mai departe?

  pasul urmator in ancheta ta: dosarul de informator… unde e?!?

  a apucat si l-a distrus?!?! bun, accept ca a disparut si, impreuna cu el, toate dovezile/ martorii distrugerii…

  dar nu-i nimic; mai sunt sperante ca demersul tau sa dea roade: marturia ofiterului responsabil… a murit?!?

  al dracu' ghinion…

  sau era doar un citat dintr-un articol tendentios?!?…

  Reply
 7. licurg

  dupa logica lui bleen, se pare ca daca un singur nene politist imbracat in uniforma demonstreaza in fata la cotroceni, atunci este o manifestare a Politiei Romane.

  adevarul este cu totul altul: acolo au demonstrat politisti, in timpul liber, membri ai unei organizatii sindicale. deci, ei nu au reprezentat Politia Romana, ci cel mult sindicalistii din Politia Romana. este o diferenta, deloc fina.

  se pare ca problema ar fi ca au folosit uniforma in afara timpului de program si ca nu au respectat locul de manifestatie autorizat (pe langa vulgaritate, folosita probabil pt a se ridica la nivelul presedintelui). in orice stat normal, s-ar fi facut o ancheta si apoi, in functie de ea, vinovatii ar fi platit iar sefii politiei, jandarmeriei si ministru si-ar fi dat sau nu demisia.

  dar asta nu conteaza. un ministru trebuie sa plece pt ca asa se doreste o parte a unui partid. ca victime colatarale cad 2 institutii ale statului, what the heck…

  Reply
 8. Europa

  Pe de alta parte, chestia cu "omul de neinlocuiit" este infantila.

  De neinlocuit s-au crezut si Iliescu si Constantinescu si Nastase si Geoana si Tariceanu si…multi altii.

  Absolut toti pot fi inlocuiti, inlocuirea neinsemnand nici pe departe un regres. Poate fi un regres, in anumite cazuri, insa nu este nicidecum ceva "obligatoriu".

  Noul ministru poate fi de 10 ori mai slab decat Blaga dar totodata poate fi de 10 ori mai bun.

  Vom vedea.

  Reply
 9. Europa

  Blaga ar avea acum posibilitatea sa taie in carne vie si sa faca ordine in Ministerul de Interne.

  Fiind deplans chiar si de opozitie, revenirea aspupra deciziei sale de a demisiona ar fi "salutata" de intreaga clasa politica.

  Se pare insa ca Blaga n-are niciun chef sa faca ordine in Minister.

  Adevaratele motive pt care nu mai vrea sa conduca ministerul cred ca sunt stiute numai de Blaga si nu cred ca le vom afla vreodata, (din gura lui).

  Repet, "adevaratele motive", nu cele exprimate public.

  Reply
 10. ciuciu

  Este un scenariu foarte posibil dar e prost pentru ca nu are cum sa le iasa, doar rusii nu sunt singurii cu servicii secrete. Sprijunul lui Geoana pentru Blaga vazut prin prisma scenariului de mai sus e chiar interesant. Cand am zis ca le cam iese planul ma gandeam la costurile economice si sociale ale desfasurarii lui si nu la putin probabila lui reusita.

  @Leon – pentru moment securistul asta e singurul care a incercat si as zice chiar reusit sa aduca la lumina mizerii de mult existente si sa incerce ceva reforma.

  Reply
 11. Leon cel Treaz

  Bleen,

  off topic:

  "În 18 februarie 1992, ziarul constănţean Telegraf începea publicarea în serial a unor nume de informatori ai Securităţii, provenind, după cum s-a lămurit ulterior, dintr-un registru special al evidenţei aprobărilor date de conducerea locală de partid, la solicitarea Inspectoratului Judeţean de Securitate, pentru a folosi ca informatori anumiţi membri de partid. Acestea erau uzanţele, după ce Nicolae Ceauşescu a interzis, la începutul anilor ’70, ca membrii PCR să mai fie racolaţi sau urmăriţi de poliţia secretă comunistă fără avizul conducerii locale de partid, de la nivel judeţean sau al Municipiului Bucureşti, în funcţie de domiciliul respectivilor. „Lista cu informatorii Securităţii“, extraşi din acest Registru cu persoanele din rîndul membrilor PCR pentru care s-a dat aprobarea să sprijine munca de Securitate, a fost deschisă de la primul număr al serialului de „Băsescu Traian – ministru al Transporturilor“.

  Reply
 12. Gravatar

  Scenariu.

  Istoric pe scurt.Romania se implica in sprijinul fortelor romanesti din Republica Moldova.Ca represalii, Rusia aresteaza un diplomat roman.Romania raspunde si ataca un varf al coloanei a cincea, arestand pe Vantu impreuna cu un handler al lui, cetatean al Republicii Moldova si agent rus.Vantu tocmai era implicat in sustinerea candidatului Moscovei in Basarabia concomitent cu actiuni subversive in Romania.

  Rusia mobilizeaza toata agentura din Romania si aproape toata coloana a cincea iese la vedere intr-un efort titanic destinat in aparenta a-si apara oficinele, de a deturna energiile politice de la sprijinul fortelor romanesti din Basarabia in scopul distrugerii acestora.

  Agentii de influenta se mobilizeaza in masa si instiga pe toate canalele la declansarea razboiului civil si asasinarea Presedintelui.In scopul preluarii puterii de catre coloana a 5-a si readucerii Romaniei sub influenta Moscovei dupa mkodel Ucrainean si partial Polonez.In scopul pastrarii basarabiei sub ocupatie si a distrugerii fortelor politice romanesti.

  Coloanei a 5-a is-au fixat doua obiective pentru un termen de timp foarte scurt.Dezmembrarea fortelor romanesti din Basarabie prin impunerea tacerii mediatice totale pe oficinele coloanei a cincea si taierea din interior a sprijinului romanesc.Destabilizarea si readucerea Romaniei in orbita Rusiei prin declansarea unui razboi civil.

  In timpul scurt ramas pana in noiembrie cind vor fi alegerile in Basarabia, coloana a cincea sub conducerea atenta a controlorilor incearca initierea unei noi mineriade, de data asta alegand si manipuland o categorie capabila de mai multa forta.O categorie care are acces la arme de foc.Razboiul civil trebuie sa explodeze cu forta.

  Agenti adanc conspirati din sindicate si din politie pun la cale un asalt al palatului de iarna, dupa model sovietic.Concomitent agentii de influenta cumparati pe ruble convertite in euro incearca pe toate canalele sa mobilizeze masele si instiga la asasinarea Presedintelui.

  Reply
 13. para

  Raluca Turcan, vicepresedinte PDL:

  "Este o decizie foarte dificila. Bineinteles ca exista o presiune foarte mare in special in contextul declaratiilor domnului presedinte dar, in opinia mea, cred ca demisiile sefului politiei si a chestorului principal ar fi suficiente." Hotnews.

  Stolojan la fel, îl sprijină pe Blaga.

  Reply
 14. Bleen

  Planul e iresponsabil şi absurd. Se încearcă îndepărtarea lui Traian Băsescu prin forţă. E o dovadă de cruntă naivitate şi de disperare.

  Reply
 15. Florina

  In afara de faptul ca planul e prost, cred ca orgoliile personale sau incercarea de a scapa ii va face pe unii sa defecteze. Ca de calcat pe bataturi s-au calcat si pina acum, in ciuda amicitiei aparente.

  Reply
 16. Florina

  se vorbeste aberant despre demisia de onoare a lui Blaga. demisie de onoare dupa trei zile si dupa ce simbata vorbea de cresteri salariale de la 1 ian. 2011?

  Reply
 17. ciuciu

  SOV stia ca va fi arestat candva, Voicu este arestat, Ponta a zis din iarna ca Basescu nu va fi Presedinte pana in 2014, Voiculescu sfideaza smecher iar Patriciu si-a jucat cartea cand cu pumnul in campanie. Inclin sa cred ca au un plan, facut cu "specialisti" in ale manipularii si ca el se intampla. Sper sa ma insel.

  Reply
 18. gupi

  /offtopic

  – oare sindicalistii politisti stiu ca pe site-ul snppc.ro, formularul de "Detalii factura Cosmote" preia date personale (CNP si numar de telefon) si le proceseaza nesecurizat ?

  Reply
 19. Bleen

  @AccesDirect

  Blaga tocmai de asta a demisionat, fiindcă a refuzat să demită şefii Poliţiei şi Jandarmeriei. Aşa se întîmplă cînd devii prizonierul propriiilor subordonaţi. Băsescu nu a făcut niciodată greşeala asta, să pună loialitatea personală în faţa instituţiei. Cine a greşit a trebuit să plece, chit că era vorba despre colaboratori vechi (vezi Săftoiu).

  Reply
 20. AccesDirect

  Demisia lui Blaga inca nu rezolva aspectul cel mai important. Eliminarea gruparii politizate a politistilor. Treaba pe care ar fi trebuit sa o faca Blaga si abia apoi sa isi dea "demisia de onoare". Abia atunci ar fi avut onoare demisa lui.

  Ca politician ministeriabil, a ajuns in situatia lui Stolojan: niciodata nu va mai pupa vreo functie adevarata in administratie.

  Reply
 21. Robert

  Eu sunt convins ca Ideea a fost a lui Vantu, intrebarea este retorica. Nu el a lansat celebra fraza: Intariti-va statul , Domnilor?

  Vina este a liderilor sindicali , in special Bogdan Hosu si comisar sef Marin Gruia . Ei stiau ca nici Blaga nu e in Bucuresti, nici Boc la Victoria , nici Basescu la Cotroceni. Si totusi au mintit membri de sindicat , instigand si manipuland. Comsiarul Gruia a aprobat lozincile si pancardele absurde precum si afisele obscene. Mai e vinovat primarul bascalie Oprescu, care le-a dat verde telefonic: mergeti baieti ca circul face rating la TV. Cititi pe websitul politistilor o mostra de gandire de organ:
  http://www.snppc.ro/stire.php?id=66

  Reply
 22. gabhry_el

  Traian Băsescu a făcut exact ceea ce trebuia să facă, ţinînd cont de protestele care vor urma.

  Avînd în vedere că se prefigurează escaladarea şi radicalizarea protestelor a sancţionat prompt subminarea autorităţii statului.

  Reply
 23. Bleen

  Împreună cu Blaga şi-au prezentat demisiile şi Mihai Capră, secretar de stat pe administraţie, Olimpiodor Antonescu, şeful Jandarmeriei, Petre Tobă, şeful Poliţiei, Dan Fătuloiu, secretar de stat şi şeful departamentului de ordine publică şi Liviu Popa, şeful DGA.

  Reply
 24. Europa

  Cred ca Internele nu au neaparat nevoie de un „buldog”. Ideea e de mult anacronica.

  La Interne este suficient chiar si un „mielusel” dar care care sa stie sa citeasca si sa foloseasca corect litera Constitutiei si a Codului Penal, astfel incat in orice moment sa-i poata pocni cu legea in cap pe toti. Indiferent ca e vb de politicieni, politisti sau sindicalisti!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *