Linkuri si offtopice – 14 octombrie 2013

foto:  MRU și Predoiu, prezidențiabili?

Zilnic vom avea linkuri, tweeturi, statusuri de facebook, imagini video de la noi și de aiurea. Update-urile se vor face în timp real, așa că va trebui să mai dați refresh din cînd în cînd.


14:37 – Rumania, Rumania! – רומייניע, רומייניע – Yiddish Songs and Lyrics יידישע לידער און ווערטער

Rumanians drink wine
And eat mamalige;
And he who kisses his own wife,
Is the one who’s crazy.
Zets, dzing ma, tay yidl di tam

Aaron Lebedeff – Roumania Roumania (1947)

09:38 – Democracy 3 and emotional impact of games – Cliffski

I decided to express what I thought about how democracy 3′s real world setting and topics makes me, and hopefully other players think about real world issues in a way that fantasy and sci-fi setting simply cannot do…

09:33 – Modern Mountain House in Aspen, Colorado – World of Architecture
09:20 – A început bătălia pentru gazele de şist în Europa – România Liberă

Toate aceste măsuri adaugă bariere birocratice suplimentare dezvoltării industriei de exploatare a gazelor de şist şi măresc considerabil costurile. Amendamentele urmează să fie aprobate în cele din urmă în Consiliul European, care s-a pronunţat deja în luna mai în favoarea dezvoltării acestor resurse şi unde se aşteaptă ca ţări precum Polonia şi Marea Britanie să se opună, dar curentul de opinie şi atmosfera politică sunt împotriva gazelor de şist. Amendamentele votate miercuri la Strasbourg vin cu două luni înainte de publicarea regulilor Comisiei Europene privind exploatarea gazelor de şist şi singurul motiv pentru care europarlamentarii s-au grăbit să le aprobe este că în 2014 vin alegerile europene şi vor să fie populari.

08:57 – Mugur Isărescu, candidatul din mâneca lui Victor Ponta – EVZ

Am dat doar câteva motive pentru care nu cred în varianta Crin Antonescu, candidatul USL, dar, aşa cum menţionam la început, nici Victor Ponta nu vrea. Deci cine? Varianta Sorin Oprescu s-a dezumflat odată cu moartea lui Ionuţ, nu văd nici un rost să mai analizăm acum această posibilitate, aşa că următorul pe listă este Mugur Isărescu. Despre care mi se spune, în ultima vreme, că ar fi varianta de rezervă a PSD, în condiţiile în care Victor Ponta îşi va menţine hotărârea.

Blogary scria în 20 mai:

Ponta ar face orice să scape de prezidențiale acum. Însă nu poate accepta un președinte penelist care ar putea trimite PSD-ul în opoziție în 2016, PSD care apoi i-ar lua gîtul lui Ponta. Băsescu nu poate accepta un președinte iresponsabil, reprezentant al unui partid extremist și iresponsabil și al lui Felix, capabil să scoată România din Occident și să o readucă în sfera de influență rusă. Coabitarea de acum, gentlemen’s agreement-ul dintre Ponta și Băsescu e testul pentru adevărata înțelegere, cea care va veni. Dacă părțile își respectă acum înțelegerile, se poate merge pe o înțelegere cu bătaie mult mai lungă: Isărescu președinte și garanție a rămînerii României în Occident, o garanție a responsabilității la cel mai înalt nivel, în condițiile în care Antonescu președinte este o garanție a iresponsabilității.

Citește mai mult la www.blogary.ro/editorial/coabitarea-basescu-ponta-ar-putea-insemna-isarescu-presedinte/ © Blogary

08:55 –Un bucureştean a intrat cu maşina în Arcul de Triumf – DIGI24
Facebook Comments

47 Comments Linkuri si offtopice – 14 octombrie 2013

  1. Bleen

    Claudia Postelnicescu
    #unitisalvam #rosiamontana
    Nu cred că o să mai scriu despre proteste; am fost în fiecare duminică, cu excepția ultimei, concluziile mele sunt:

    1. acest protest este manipulat, iar asta a devenit recent extrem de vizibil;
    2. marea masă a protestatarilor nu sunt interesați și nici nu înțeleg deloc mecanismul judiciar, cum funcționează justiția, ce treabă au judecătorii/procurorii/DNA și nici nu au apetit să încerce să priceapă;
    3. cei care sunt formatori de opinie, leaderi informali, jurnaliști independenți – sau nu – propagă cu o ușurință înspăimântătoare niște idei absolut fără sens, fără nicio bază solidă într-un argument valid, doar așa o chestie care sună pe gustul lor – ex: ce a făcut DNA în ultimii 15 ani/pentru Roșia Montană?!;
    4. scenariul cu mersul prin oraș și adunat în Piața Universității la final începe să nu mai aibă sens după o lună, din motive lesne de înțeles, dacă te uiți atent;
    5. faptul că se continuă cu acest scenariu, deși numărul participanților a scăzut la a 10-a parte, ar trebui să ridice niște semne de întrebare, mai ales că scopul mersului prin cartiere a fost creșterea numărului de participanți, nu scăderea;
    6. acțiunile guvernului Victor Ponta denotă siguranță de sine și infailibilitate, deci acest guvern se simte extrem de bine cu aceste proteste, jandarmii sunt prieteni cu protestatarii, protestatarii cu guvernanții, toată lumea e mulțumită, exersăm democrația participativă;
    7. din cauza punctelor 4, 5 și 6 deduc că există niște oameni care își construiesc acum capital de imagine pentru acțiuni politice viitoare; în ciuda speculațiilor de tot felul, avem lideri pe metru pătrat, unde întorci un ochi, hop încă un lider;
    8. Comisa Șova a fost creată pentru a tergiversa o decizie până pleacă lumea acasă;
    9. dacă asaltul asupra justiției continuă și are succes, nu am niciun dubiu că această comisie va aviza favorabil exploatarea de la Roșia Montană;
    10. la punctul 10 este adevărata miză, după parcurgerea celor 9.
    Am zis!

    Reply
    1. Rezon

      Chiar daca n-as fi vazut ce inseamna niste proteste adevarate, acum mai bine de 20 de ani, tot as fi suspicios. Pur si simplu nu pot lua in serios revolutiile cu voie de la politie.

      Reply
  2. Canadiana

    M-a inflacarat propunerea lui DPA cu Plesu. Mi-a facut el un dus rece cu articolul de azi, dar ramane totusi un risc pe care mi l-as asuma. Insa uite, vine doamna Gorga ca sa-mi dea cu leuca in cap, poc!, pe Contributors.

    „Cititi, va rog, articolul recent al d-lui Andrei Plesu (aveti legatura la sfarsitul acestui text). Eu l-am citit si mi-a intarit convingerea ca de un presedinte ca Andrei Plesu avem nevoie.

    Americanii au putut intoarce fata istoriei lor adunându-se in jurul lui: “Yes, we can”. Am convingerea ca si românii pot sa o faca spunandu-si pur si simplu :”Si eu m-am săturat !“

    Reply
    1. Canadiana

      E mai vechi, mie mi s-a umflat vena in cap de la el saptamana trecuta, credeam ca l-ati citit. Si comentariile sunt la fel de gretoase.
      Apropo de jurnalisti, am citit azi undeva chestia asta, de luat aminte pt. Lalu:

      „If every person who calls themselves a journalist actually did their job, Obama would not be president. It’s a fact.”

      Reply
      1. Yeba

        și ce-are dacă e președinte? E foarte bine, e dovada că un fost tânăr urban educat, apt să citească de pe prompter un discurs la fel de hipsteresc și vid ca al lui Lalu și care a muncit la fel de mult ca și hipstereii, are toate șansele în cea mai puternică democrație a lumii, ceea ce validează acest model uman. Al lor e viitorul! Păcat că nu pot să se-ntrețină.

        Reply
  3. Lipst

    Fiindcă tot a creat DPA atâta emoție iar mințile „de dreapta”, ca și alte minți, de altfel, s-au înfierbântat, întreb și eu, Cernea când ne prezintă „prezidențiabila”? O să facă alegeri interne? Cum e la verzi? Mai adaugă la criteriile deja știute „și să fie împotriva exploatării cu cianură”? Cum face? Noi când o să știm? De ce atâta suspans?

    Reply
  4. adina

    La privatizarea CFR Marfa: http://adevarul.ro/economie/afaceri/privatizarea-cfr-marfa-gruia-stoica-gfr-privatizare-obligatii-1_525bc887c7b855ff56366ae6/index.html

    „Eu îmi aduc aminte că
    foarte mulţi jurnalişti băsişti ţipau că să nu dăm CFR-ul, că e o
    catastrofă dacă dăm CFR-ul. Chiar şi domnul preşedinte nu putea să
    doarmă bine, în august, ca nu cumva să dăm CFR-ul. Acum, dacă nu îl dăm,
    e o mare catastrofă. E exact ca în bancurile cu bască, fără bască. Deci
    dumneavoastră ce ziceţi, să îl dăm sau să nu îl dăm?”,

    Citeste mai mult: adev.ro/munnjc

    „Eu îmi aduc aminte că
    foarte mulţi jurnalişti băsişti ţipau că să nu dăm CFR-ul, că e o
    catastrofă dacă dăm CFR-ul. Chiar şi domnul preşedinte nu putea să
    doarmă bine, în august, ca nu cumva să dăm CFR-ul. Acum, dacă nu îl dăm,
    e o mare catastrofă. E exact ca în bancurile cu bască, fără bască. Deci
    dumneavoastră ce ziceţi, să îl dăm sau să nu îl dăm?”

    Citeste mai mult: adev.ro/munnjc

    „Eu îmi aduc aminte că foarte mulţi jurnalişti băsişti ţipau că să nu
    dăm CFR-ul, că e o catastrofă dacă dăm CFR-ul. Chiar şi domnul
    preşedinte nu putea să doarmă bine, în august, ca nu cumva să dăm
    CFR-ul. Acum, dacă nu îl dăm, e o mare catastrofă. E exact ca în
    bancurile cu bască, fără bască. Deci dumneavoastră ce ziceţi, să îl dăm
    sau să nu îl dăm?”

    Citeste mai mult: adev.ro/munnjc

    „Eu îmi aduc aminte că foarte mulţi jurnalişti băsişti ţipau că să nu
    dăm CFR-ul, că e o catastrofă dacă dăm CFR-ul. Chiar şi domnul
    preşedinte nu putea să doarmă bine, în august, ca nu cumva să dăm
    CFR-ul. Acum, dacă nu îl dăm, e o mare catastrofă. E exact ca în
    bancurile cu bască, fără bască. Deci dumneavoastră ce ziceţi, să îl dăm
    sau să nu îl dăm?”

    Citeste mai mult: adev.ro/munnjc

    Reply
  5. Yeba

    Descoperire: Cretina care a regizat un leșin în direct pentru A3, reporterița Laura Calciu din Ploiești, este nevasta viceprimarului Raul Petrescu, PSD.

    Reply
  6. Bleen

    Sondaj CSOP, septembrie 2013

    Neinteresați de politică: 53%
    Nici neinteresați, nici interesați – 33%
    Interesați de politică – 13%

    Atenție acordată evenimentelor politice

    Mare/foarte mare – 37%
    Mică/foarte mică – 61%

    Reply
    1. Lipst

      Marian Preda e fericit. Ăia neinteresați de politică o să voteze cu siguranță PMP. Deci, asta fiind o deducție magică pur sociologică, PMP o să câștige alegerile cu 53%.

      Reply
  7. Bleen

    Mi-a povestit cineva că a vorbit cu tipa de la casting. I-a povestit cum a fost cu țiganii la scena asta. La început i-a luat Mihăileanu cu doamnă, domnule, vă rugăm, dacă-mi permiteți… N-a fost în stare să se înțeleagă cu ei. După care i-a luat tipa de la casting (fată de Rahova) cu fă,futu-vă muma-n cur. S-au înțeles perfect.
    ▶ Klezmer meets Polka and Dance – YouTube http://ow.ly/pN5CP

    Reply
  8. Florina Neghină

    Pleşu: „Nu mai suport să aud cum îşi vorbesc unul altuia preşedintele şi primul ministru din ţara mea. Nu mai contează cine are dreptate. Şi cîtă!”

    E, numai şi din cauza asta eu nu l-aş vota niciodată. Pentru că tot ce contează e cine are dreptate şi cine minte, pentru că nu toţi sînt, aşa cum strigă hipsterimea pe traseu, o apă şi-un pămînt.

    Reply
  9. Florina Neghină

    Pleşu zice că s-a săturat. Nu şi ce va face mai departe. Se va retrage scîrbit sau va candida la preşedinţie? Ar deveni obligatoriu la Cotroceni să se vorbească despre existenţă şi devenire, axiologie, epistemologie, estetică şi antropologie filosofica? Va prefera maieutica sau hermeneutica? Va avea consilieri specializaţi pe Schopenhauer,
    Nietzsche, Henri Bergson şi Kierkegaard? Să aşteptăm episodul următor. Pînă atunci, un lucru-i cert: politica nu-i despre îngeri.

    Reply
    1. Rosu

      NU, ca e bine asa, sa fie pace in lume. 🙂

      Domnul Plesu devine din ce in ce mai batranist, in sensul in care batranii sunt deranjati de vorba tare si de zgomotul copiilor care se joaca in jur.
      Daca ar decide sa candideze, se termina inca un mit.

      Dar cred ca, in ciuda a ceea ce mai declara uneori, exasperat pe criterii etice pe care singur le ridica pentru a le vedea sapate la temelie de societatea romaneasca post-materialist-stiintifica, inca mai are discernamant ca sa realizeze ca nu e pentru filozofi asta cu presedintia.

      Reply
      1. Lipst

        Andrei Pleșu nu e neapărat un filozof în sensul tare al cuvântului, un filozof sistematic, nu are nici preocupări filozofie legate, să zicem, de teoria cunoașterii (epistemologie), acesta fiind una dintre durerile de cap principale ale filozofiei sau precocupări legate de problema filozofică a existenței (existențialism). Descartes e un filozof, Kant e un filozof, Heidegger e un filozof, Blaga (Lucian, nu Vasile) e un filozof, Noica e un filozof. Asta nu e o judecată negativă, ci doar o constatare.

        Profesional, dacă se poate spune așa sec, Andrei Pleșu e specialist în teoria artei, dar are și preocupări legate de istoria religiilor, mai degrabă teologice, publicist, profesor universitar etc. E mai greu să-l cuprinzi în câteva cuvinte. Dacă a făcut și câteva emisiuni, două, nu o să poți spune acum că e „realizator de emisiuni”. Cu Noica e mai simplu, Noica e filozof. Însă profilul public, poate cel mai clar, e acela de moralist, un scriitor moralist, ba, unul dispus să se implice, dar atât cât te poate lăsa postura de moralist, într-un fel în marginea politicii.

        Moralistul, asta și după expresia lui Andrei Pleșu, e unul care stă în marginea societății și bombăne, critică societatea și moravurile ei. Moralistul nu propune nepărat o alternativă, un program, de aceea critica lui seamănă cu o bombăneală. El spune mai degrabă ce nu e bine.

        Andrei Pleșu nu e om politic. El e un om public, are fapte publice, adică unele care privesc și pe alții, nu doar pe sine (New Europe Colege), dar nu are fapte politice și nici nu și-a dorit. Maximul politic a fost cel din postura de ministru al culturii, ministru de externe și, poate mai puțin, din postura de consilier prezidențial, dar și membru CNSAS (un fel de stagiar moralist). Toate acestea atât cât să se poată spune că nu face doar să bombăne.

        De la o vreme a început să se repete, e drept, câte un pic. O fi și datorită etapei vieții în care se află, o fi și pentru că societatea pe care o tot bombăne se repetă și ea. Ca atare, această situație cere și ea un pic de înțelegere, că, deh, nimeni nu e perfect, oameni suntem, copii facem și că se poate și mai rău. Dar asta privește postura lui de moralist.

        În fine, Andrei Pleșu nu ar trebui să aibă nimic de a face cu președenția României. Această funcție este eminamente politică. Or, Andrei Pleșu nu e un om politic. Moralistul și omul politic sunt două lucruri radical diferite. Apoi, nu pricep de ce trebuie să vină un om de cultură, oricare ar fi acesta (critic de artă, teolog, romancier, dirijor, filozof, ba chiar și moralist) ca să salveze țărișoara? Poți, om de cultură fiind, să intri în politică, nicio problemă, dar trebuie să acționezi politic, să arăți viziune politică, să ai viziune politică, program, să militezi, să te implici, dar în acest caz vei fi în primul rând om politic și nu om de cultură. Altfel, e un fel de amesteca planurile.

        Reply
        1. Yeba

          DPA a aruncat piatra în lac din pur amuzament disperat, cred că știe mai bine și decât Pleșu însuși, dacă e posibil așa ceva, că n-are a face.

          Reply
  10. Bleen

    Dacă cîștigă Falcă candidatura la prezidențiale, Macovei își pierde locul eligibil la europarlamentare negociat cu Blaga. Asta ca să înțelegeți atitudinile din viitorul apropiat.

    Reply
    1. adina

      Macovei: „Dacă chiar vrei să lucrezi pentru ţara ta şi s-o serveşti, atunci faci această coaliţie chiar dacă nu eşti şef”.

      Reply
      1. Bleen

        Niciun politician nu-mi produce mai multă greață ca Macovei. Și sînt mai mulți în situația mea, dar niminea n-o spune public, că nimeni n-are chef să se lupte cu mitul, mai ales cînd mulți sînt implicați în politica ”dreptei”.

        Reply
        1. Yeba

          De ce ni se-ntâmplă nouă asta?
          Nu ar fi mai simplu să iasă cu un bilanț al realizărilor ei la PE, de departe foarte mari, și să spună da, aici simt că am ceva de spus, servesc patria pe linie de justiție și am dovedit, da, veniturile sunt substanțiale și mă motivează, dar sunt egale cu ale Dacianei și ale altor nulități inactive – și să candideze independentă, adresându-se electoratului care înțelege fraza de mai sus?

          Reply
          1. Bleen

            Fiindcă ar însemna s-o ia pe cont propriu, și niciunul dintre puii de puf ai lui Băsescu nu e în stare de așa ceva. Și ar implica și riscuri. Și investiții. Nu. Macovei știe cum se fac campaniile, cine le face și cu ce bani. Să le facă ăia dispuși să se murdărească pentru ea.
            N-are curaj. Își caută un protector, un sponsor. A fost Băsescu, acum e Blaga.

            Reply
          2. Bleen

            Aș face totuși o remarcă: Daciana nu a mers atît de departe, nu a avut nici tupeul și nici talentul și poate nici nevoia să joace rolul pe care l-a jucat Macovei. Din punctul ăsta de vedere Daciana e o nevinovată.

            Reply
    2. Gramofonu'

      Pentru 8000 de iepuroi / luna (net) timp de 5 ani iau ce atitudine vrei si fata de cine vrei tu. Fara contact fizic, da? numa’ din vorbe.

      Reply
  11. Bleen

    Ioana Ene, mare revoluționară principială, a început s-o sugă și ea la Blaga. Dacă-i ordin, cu plăcere. Deși e aglomerație de principiali care i-o sug lui Blaga.

    Reply
  12. Kozmo Nautu

    „Cred in acelasi timp ca noul proiect pentru Romania nu poate fi
    propus decat de o mare formatiune de dreapta, deci dupa atingerea
    obiectivului unificarii. Doar o astfel de mare forta poate promova
    convingator valorile si obiectivele dreptei: comunitatea, familia, ca
    institutii opuse etatismului, domnia legii, de la Decalog, la
    Constitutie si legea penala, infinit superioare relativismului moral al
    stangii, libertatea si proprietatea ca sursa a libertatilor si
    drepturilor noastre, recompensarea meritului si a muncii cinstite, toate
    aceste valori traditionale.”

    http://www.ziare.com/politica/partid/gheorghe-falca-despre-candidatura-la-presedintie-si-proiectul-noului-partid-de-dreapta-interviu-1262352

    Reply
    1. Yeba

      Poate mă repet pe undeva-LLA, dar se impune o rubrică separată – Turbarea, Halatul alb, Criza neurolepticelor, Salvați Prostia Urbană, Oameni și seringi, Oengism și Lichelism, Elogiul nebuniei, ceva.

      Reply
      1. Rheia

        Repetă-te, scumpa, repetă-te, că pe noi nu plictisești! (Am bănuiala că nici pe Bleenuț, altfel nu văd de ce se-ncăpățînează…)

        Reply
    1. Rheia

      Auzi, pune și tu o salteluță alături, pe jos, în caz de Doamne ferește. Dracu al meu a căzut de nu știu cîte ori de pe calorifer, în somn. Prima dată am crezut că-i cutremur, cînd a dat cu curul de parchet. (Bine, avea aproape zece kile, săracul, era înainte să se-mbolnăvească)

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *