Philip Gordon: Stiu ca unii in Romania se gindesc la un nou referendum pentru inlaturarea presedintelui

Adjunctul Secretarului de Stat al SUA, Philip Gordon, briefing de presă:

În mod clar, continuăm să urmărim România foarte strâns.Ştiu că unii în România se gândesc să organizeze un alt referendum, găsind astfel alte metode de a-l înlătura pe preşedinte. Trebuie subliniat din nou că trebuie respectate procedurile constituţionale. Dacă preşedintele este nepopular, iar mandatul său nu reflectă voinţa populară, atunci alegerile libere şi corecte sunt modul în care trebuie adresată aceasta. Şi dacă acesta este modul prin care România va merge mai departe, cred că credibilitatea sa ca o democraţie puternică şi partener al SUA va continua să crească.

Îngrijorările noastre în acest caz particular au avut de-a face, aşa cum bine ştiţi, cu eforturile de a schimba rezultatele aparente ale referendumului de demitere a preşedintelui. Am fost şi suntem foarte atenţi să nu interferăm în afacerile interne ale României, însă am vrut să fie clar că lumea, comunitatea internaţională, nu va considera legitimă schimbarea procedurilor de vot după desfăşurarea referendumului şi în contradicţie cu ceea ce Curtea Constituţională a hotărât. Am subliniat importanţa respectării oricărei decizii a Curţii Constituţionale, iar acesta a fost testul credibilităţii democraţiei din România. Şi sunt mulţumit că pot spune că aceasta este ceea ce şi guvernul a făcut în cele din urmă. Cu toate că am auzit despre posibile fraude ale votului şi deliberări despre un potenţial refuz de a accepta hotărârea Curţii Constituţionale, Curtea a decis, listele de votanţi care au fost folosite au fost respectate, iar preşedintele suspendat a fost reinstaurat conform statului de drept. Iar acesta este rezultatul corect.

MEDIAFAX

Facebook Comments

15 Comments Philip Gordon: Stiu ca unii in Romania se gindesc la un nou referendum pentru inlaturarea presedintelui

    1. Yeba

       @Amelia New dacă pun 2 de like, sistemul înţelege unlike. Deci categoria Mumele Pădurilor îl recomandau pe Ciorbea, aşa că măcar am mulţumirea că sună bine, deşi nu ştiu cine poa să-i ia locul lui Morar.

      Reply
      1. Amelia New

         @Yeba Se pare ca Kovesi isi va depune candidatura pt. DNA (si viceversa: Morar pentru PG); ramane sa vedem daca o sa-i placa Pivniceresei (eu nu prea cred, dar am o speranta de la D-na Reding).

        Reply
      1. TI

         @Canadiana  @Amelia New a lovit bine Codruta, probabil a existat si un mesaj diplomatic de peste garla
        muare muona de oftica

        Reply
        1. Amelia New

           @TI  Da, a lovit scurt si prin surprindere (cred ca Mona stia ca mandatul ii expira pe 2 octombrie). 

          Reply
  1. TI

    off topic, nu stiu unde e mai bine sa comentez, e o declaratie a lui paleologu jr., pe scurt (i) tot ce e peste 20% e belea de belea (ii) ei se bazeaza pe prostia celorlalti, nu pe propria campanie
    deci bajetzii nu fac nimic-nimic, asta e marea strategie cu care vor sa castige

    Reply
    1. Yeba

       @TI Să câştige ce? Asta e bine s-o comentezi peste tot, să nu scape necitită, ca să ne luăm măsuri. Eu am să-mi cumpăr un roman fascinant de citit pe 9 decembrie. Mai delicat va fi cu Yeberley Mansion, fiindcă numai o inundaţie de la vecini i-ar ţine în casă, în afară de consemnul de boicot, dar vecinii sunt foarte civilizaţi şi cu spirit civic, în deceniile anterioare nu au comis nimic asemănător şi sunt în stare să se ducă şi la vot.
      Să staţi liniştit, domnu’ Toader, că dorinţa vă va fi îndeplinită cu asupra de măsură.

      Reply
        1. Yeba

           @TI ţţţţţ trebuia să sune între Yeba şi vreun mansion din Jane Austen, de ex., dar numai la politică vă stă mintea…
          @Admin, nu profit că e @Bleen în vacanţă ca să fac chat, a venit vorba. Şi-apoi, chat-ul e mai intersant decât Toader P.

          Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *