Ponta: Scopul USL este obtinerea majoritatii parlamentare absolute

Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, înainte de şedinţa BPN, că USL a câştigat până acum alegerile locale şi referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu, el menţionând că scopul este în prezent obţinerea majorităţii parlamentare absolute.

Sursa: MEDIAFAX

Facebook Comments

12 Comments Ponta: Scopul USL este obtinerea majoritatii parlamentare absolute

  1. oglinjoara

    ARTICOLUL 103(1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
     
    Dacă USL nu reuşeşte să obţină majoritatea în Parlament (în paranteză fie spus, strict constituţional, preşedintele e constrîns de majoritatea obţinută de un partid, nu de o alianţă), Băsescu desemnează un premier în urma consultării partidelor reprezentate în Parlament.
    Din nou preşedintele nu este constrîns de Constituţie, deci teoretic ar putea desemna pe cineva capabil să fie susţinut de o majoritate parlamentară.
    Însă dacă ţinem morţiş să luăm din prerogativa preşedintelui şi să dăm altor forţe politice, atunci decît să dea mandatul de premier alianţei de partide cu cel mai mare număr de parlamentari, este mai conform Constituţiei ca preşedintele să acorde mandatul partidului cu cel mai mare număr de parlamentari.
     
    De exemplu, dacă USL face 50%+1, preşedintele TREBUIE să desemneze un premier în urma consultării cu USL, deci de la USL.
    Dacă nici un partid nu obţine majoritatea absolută, preşedintele consultă toate partidele şi se uită NU la procentele obţinute de alianţe, ci la numărul de parlamentari obţinut de fiecare partid.
    Astfel, să presupunem că USL face 48% şi are 200 de parlamentari, din care 80 PSD, 70 PNL, 30 PC şi 20 PUNR.
    Dacă MAD face 35% şi are 145 parlamentari, din care PDL are 90 de parlamentari, preşedintele ţării este îndreptăţit şi în litera şi în spiritul şi în spectrul Constituţiei să desemneze un prim ministru din partea PDL.

    Reply
    1. Bleen

       @oglinjoara Tu vorbești de situația din 2004. Cînd Băsescu a desemnat un premier de la DA, deși PSD avea mai multe mandate decît PNL și PD.

      Reply
      1. Bleen

         @oglinjoara Situația e în felul următor: avem 2 alianțe. USL și FP. Dacă e să ne luăm după Băsescu, premierul desemnat va trebui să fie de la alianța cu cele mai multe mandate (așa s-a întîmplat în 2004). În 2004, readuc aminte, Băsescu a desemnat premier de la DA, ca alianță înregistrată la tribunal, care avea mai multe mandate decît PSD, deoarece PSD+PC nu era alianță înregistrată la tribunal (împreună, PSD și PC aveau mai multe mandate decît DA, PSD+PC cîștigase alegerile la o diferență de 6 procente de DA).Nu știu cum va fi FP, dar USL este alianță înregistrată la tribunal. Lucrurile sînt simple și clare: Băsescu va desemna premier de la alianța (înregistrată la tribunal)  cu cele mai multe mandate.

        Reply
  2. Florina

    Laura Ştefan, Facebook, mai ontopic nu se poa’.
     
    „cat de funny e ca guvernul usl a stabilit ca alegerile nationale vor avea loc pe 9 decembrie = ziua internationala de lupta impotriva coruptiei….”

    Reply
    1. Bleen

       @para Dacă te referi la articolul lui Barbu Mateescu, ai dreptate. Văzuși un articol nou care dispăru. Și, în același timp, văzuși un articol nou care o să apară. Mîine, probabil.

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *