Stirile zilei, linkuri si offtopice – 14 februarie 2014

foto: would you be my valentine?

Zilnic vom avea linkuri politice și din lume adunate, de la noi și de aiurea.

ȘTIRILE INTERNE (Blogary Evernote)

ȘTIRILE EXTERNE (Blogary Evernote)

13:34 – Have Sweden’s permissive parents given birth to a generation of monsters?
Facebook Comments

45 Comments Stirile zilei, linkuri si offtopice – 14 februarie 2014

 1. Beavix

  Ca să afle și Marin Anton cum e situația cu piața, țăranii și magazinele în orașele mici de care probabil nu a auzit niciodată în viața lui de parlamentar (sau ce-o fi el).

  La mine în oraș tarabele din piața agroalimentară sunt ocupate în proporție de 80% de PFA-uri care aduc marfă (legume, fructe) din en-gros-urile din Suceava (35km distanță). Câteva din respectivele en-gros-uri sunt paradisuri ale evaziunii fiscale de care nu se prea atinge nimeni.

  Puținii țărani care mai vin în piață au marfă puțină și uneori de o calitate îndoielnică. Am cumpărat de exemplu ouă cu gălbenuș de culoare portocalie-rozaliu-fosforescent, semn că acele găini sunt hrănite cu prafuri concentrate de la magazinele cu profil veterinar (și nu cu grăunțe de porumb). Iar la ora 11 deja nu mai găsești mare lucru la țărani.

  Avem doar două magazine mai mari: un Unicarm și alt „supermarket” local. În rest doar magazine mici de cartier. Aprovizionarea lor în general se face după regula „ieftin să fie, calitatea nu contează”. Prin urmare, gama de produse alimentare și mărci pe care le poți cumpăra este extrem de limitată. Dacă nu ești genul care înghite toate porcăriile ieftine și de proastă calitate, atunci aproape că nu ai ce alege. Și încă o chestie: fără excepție toate produsele sunt mai scumpe decât în supermarketurile din Suceava. Am văzut cosmetice cu preț aproape dublu față de același produs din Carrefour. Sa mai zică cineva că traiul într-un oraș mare este scump.

  Am un amic care are un magazin de cartier. Vara, tot ce înseamnă legume-fructe le vinde la negru și face o grămadă de bani din asta. Marfa o ia din en-gros-urile alea evazioniste și de la șoferii turci care îi descarcă marfa la poartă, direct din tir. Cum naiba ajung ăia să vândă marfa pe aici și nu-i întreabă nimeni nimica, naiba știe.

  Așa că, odată pe săptămână și cel mai adesea în weekend, fac un drum până la Suceava ca să-mi cumpăr de la Carrefour, Auchan și Lidl tot ce nu găsesc aici în oraș. Închiderea supermarketurilor în weekend nu va stimula decât evaziunea fiscală, producția de proastă calitate și nervii cumpărătorilor.

  Reply
 2. Florina Neghină

  După venirea lui Marin Anton în PMP, partidul va fi închis la fel ca supermarketurile. Înscrierile de week-end, mitingurile şi alte activităţi se vor face în piaţă, la ţărani.

  Reply
 3. Bleen

  Marin Anton a declarat că a luat decizia intrării în PMP în urma unei discuții cu Elena Udrea, la începutul acestei săptămîni. Vă dați seama că asra s-a întîmplat înainte de inițiativa legislativă cu închiderea supermarketurilor?

  Reply
  1. Bleen

   Cînd Udrea îi propunea lui Anton să intre în PMP știa de legea cu supermarketurile? Sau inițiativa a venit după decizia de a intra în PMP?

   Reply
 4. Bleen

  Problema PMP în cazul Marin Anton e următoarea: omul nu e doar un cocalar de pe coclauri împlicat de zeci de ani în tot felul de scandaluri de corupție. Hai să zicem că nu toți pemepiști pot fi sorbonari, morali, rafinați, culți, inteligenți și imaculați ca pașoptiștii întîrziați Funeriu-Cristian Preda-Baconschi-Papahagi.
  Mai sînt și d-ăștia maj din popor, cu mafia practică la bază. Însă Marin Anton, colegul pașoptiștilor sorbonari întîrziați, tocmai a avut acum 2-3 zile una dintre cele mai sinistre inițiative legislative ale unui parlamentar romàn, o inițiativă cu iz cubanezo-venezuelean, care atentează la libertatea de alegere a cetățenilor și la piața liberâ. O inițiativă sinistră, cu accwnte totalitare. Nu moralitatea lui Anton e în discuție, nici cultura sau civilitatea sa, ci o inițiativă legislativă a acestuia din poziția de parlamentar.
  Nici nu vrea să mă gîndesc că inițiativa a foat gîndită ca un atu electoral pentru PMP, în trendul rural xenofob inaugurat de Udrea-Boc. Fiindcă inițiativa respectivă se dorește o lovitură la adresa capitaliștilor străini și un ajutor dat agricultorilor autohtoni (reușește să fie o lovitură dată cumpărătorilor, tuturor cetățenilor, dată libertății și pieței libere).

  Reply
 5. BogdanL

  Pentru cine mai avea dileme că proiectul electo-rata ar fi susținut de BNR, ia să vedem la ce se angajează banca noastră națională față de FMI: „vom depune toate eforturile pentru a evita adoptarea de initiațive legislative precum legea insolvenței personale (…)”. Mai aflăm și că iau în calcul noi reduceri ale ratelor rezervelor minime obligatorii (cu prudență, suntem asigurați).
  Mulțumim din inimă BNR-ului pentru lupta pe care o duce pentru păstrarea nealterată a privilegiilor enorme și nenaturale ale sistemului bancar.

  http://tinyurl.com/p8rylj7

  Reply
 6. Bleen

  Dacă vă întrebați cum mogulii își controlează editorial imperiile media, uitați-vă cum reacționează fanii unui politician cînd acesta schimbă macazul: îl schimbă și ei instantaneu, fără discuții. Apoi vin, fără să li se fi cerut sau ordonat, cu raționalizări în favoarea schimbării de macaz, chit că cu 2 secunde înainte de schimbare ar fi jurat că e cel mai monstruos lucru. V-ați întrebat vreodată care e al șaselea simț? Ei bine, iată răspunsul: slugărnicia. Jurnaliștii, ca și militanții politici, au acest al șaselea simț. Nu trebuie să li se ordone sau să fie amenințați, se prind imediat cum bate vîntul.

  Reply
 7. Bleen

  Cînd îl aud pe Băsescu vorbind acum despre Johannis, regret că nu l-a acceptat pe Johannis premier în 2009. Ce om, ce capacitate, ce geniu!

  Reply
  1. Gramofonu'

   „cu un ministru la Interne care s-ar numi Iohannis”
   Poate e vorba de altcineva, totusi. Alt Johannis, nu-l stiti voi.

   Reply
 8. Bleen

  A zis-o.

  Monica Luisa Macovei

  Daca se va rupe USL, e tragic daca PNL va aparea ca spalat, curat si frumos. Eu nu uit toate porcariile pe care le-a facut, PNL trebuie sa plateasca, Antonescu trebuie sa plateasca.

  Reply
 9. Bleen

  Adrian Papahagi
  ”Nu știu nimic despre venirea niciunui Marin Anton la PMP, deși sunt vicepreședinte fondator. Dacă a fost primit fără știrea mea, e grav.
  În principiu, dacă vine el, demisionez eu din partid. Ca să fie clar și să nu mi se mai ceară declarații.”

  Reply
 10. Bleen

  Cîte ceva despre omul-supermarket (via Mihai Polițeanu). Dacă se confirmă plecarea sa la PMP (a dat-o deja și EVZ, care…you know…wink wink, deci se confirmă) omul ăsta va fi garantat și cauționat de persoane gen Funeriu, Cristian Preda, Baconschi, Papahagi. Bine, eu personal n-am așteptări de la respectivii, însă sînt mulți oameni care se închină la ei ca la niște copoși, patapievici, liiceni sau pleși mai mici.

  ”Experienta in mediul privat se rezuma la companii implicate in numeroase scandaluri publice si acuze de ilegalitate sau abuz in desfasurarea activitatii (e.g. i. director general Danubiana SA – preluarea in proprietate a islazului comunei Popesti Leordeni si ignorarea deciziilor Prefectului sau Oficiului de cadastru care cereau restituirea a 80 ha catre locuitorii comunei, blocarea solicitarilor de retrocedare ale oamenilor, falimentarea companiei si folosirea terenului in afaceri imobiliare; ii. administrator al RAFO Onesti, companie implicata in acuze penale si al carei patron, Corneliu Iacobov, a fost condamnat in 2010 la 7 ani de inchisoare pentru spalare de bani, asociere in vederea savarsirii de infractiuni si complicitate la abuz in serviciu

  A fost administrator la RAFO Oneşti; a semnat un contract de management cu Marian Iancu, prin firma V&V Trading, intre 2003 si 2007; afirma in presa ca RAFO avea datorii la stat de 8600 miliarde de lei vechi, iar cand a plecat el totul era platit la zi. In 2004, Călin Popescu Tăriceanu i-a cerut să-şi dea demisia din Parlament şi din partid, din cauza scandalului RAFO;

  Ø A fost secretar de stat in subordinea ministrului Berceanu; dupa ce Radu Berceanu a demisionat, a devenit secretar de stat la Ministerul Mediului şi Pădurilor, condus de Laszlo Borbely;

  Ø Curentul, februarie 2011: Secretarul de stat Marin Anton a fost implicat într-o afacere cu nave maritime de transport, fapt care i-a si atras de altfel mutarea la Ministerul Mediului. In functia de secretar de stat la Ministerul Transporturilor, împreuna cu un alt om de afaceri, Dan Filimon, a pus la cale vânzarea si exploatarea în regie proprie a singurelor feriboturi românesti, navele Eforie si Mangalia. Motivul oficial ar fi fost rentabilizarea unei agentii care le avea în exploatare, Societatea de Transport Maritim si de Coasta CFR Ferry-Boat din Constanta. El a facut mai multe eforturi în acest sens, culminând chiar cu fortarea obtinerii, în 2009, a unei hotarâri de guvern care sa scoata navele de sub controlul direct al CFR Marfa si sa le transfere Ministerului Transporturilor, de unde sa fie plasate, mai departe, unei firme grecesti controlate de Dan Filimon. Trecerea celor doua nave de la societatea constanteana la cea greceasca s-ar fi facut la pretul de fier vechi al acestora, dupa ce omul de afaceri Filimon obtinuse deja finantarea necesara reamenajarii si reutilarii lor, adica aproximativ 1,5 milioane de euro.”

  Reply
   1. Yeba

    Sorbonistii vor fi binisor indepartati de la butoane de catre practicienii cu 200 ha. Se vor retrage in Organizatia de Intelectuali PMP, un club distins si contemplativ, care se va dezmorti periodic pentru un loc eligibil (din cele doua, dar ei nu stiu ) la PE.

    Reply
  1. Bleen

   Lumea noastră se împarte în grupări: ai lor și ai noștri. Fiecare turmă își primește ordinele de undeva, nu e nimeni atît de trădător încît să gîndească.

   Da, confirm că Antonescu is The Man. Fiindcă ăsta e ordinul: Antonescu să fie The Man. Cei de sus vin cu ordinul, intelectualii, oengiștii și jurnaliștii vin cu raționalizarea.

   Reply
  1. liviuta

   După ce şi-a concediat cei 8 consilieri, s-a redus anvelopa salarială şi presiunea pe bugetul Administraţiei Prezidenţiale; cred că a făcut-o special pentru factura la telefon şi 3-4 curse in zona UE.

   Reply
   1. Amalia

    Pai Israel, Turcia, Germania, astazi la Bruxelles (dejun de lucru si declaratii comune cu Barroso), PPE; telefon de la Biden…

    Reply
 11. Bleen

  Penelistul Marin Anton, cel care vrea să învhidă supermarketurile în weekend, a trecut la PMP. Cel puțin așa zice el. Sper că ăia de la PMP nu sînt atît de idioți și iresponsabili încît să-l primeascâ.

  Reply
  1. Amalia

   Pai n-ai decretat tu ca, da, sunt atat de idioti, asa ca ce asteptari/sperante mai ai? Eu una mi-am resetat asteptarile: pe termen mediu spre lung nu mai sper la un „adevarat partid de dreapta” (care sa apara pe un cal alb si cu sabia scoasa); ma mai astept doar la unul cu „oaresce iz de dreapta”, nici macar acceptabil, ci doar frecventabil.

   Reply
   1. Bleen

    Obligația mea, ca fin comentator al scenei politice, e să arăt cu degetul și să mă șochez. Nu votez nici mort PMP însă sînt acolo niște personaje cu trecere la populație, începînd ci Băse și continuînd cu Cristisn Preda, Funeriu sau Papahagi care ar da un exemplu extr de prost poporului cauționînd un mafiot cu inițiative comuniste demne de Venezuela sau Cuba. CV-ul respectivului pe partea cu scandalurile ds corupție e absolut impresionant.

    Reply
    1. BogdanL

     Domnul face parte și din gașca celor care, dacă ar fi putut, ar fi votat și cu 10 mâini modificările din marțea de pomină din decembrie 2013 – http://tinyurl.com/o4hqla6

     Cum era cu declarațiile doamnei Udrea cu “tupeul USL-ului” referitor la modificările aduse care au “un singur motiv: să-şi apere corupţii din PSD şi din PNL, să le permită acestora să fure în linişte, fără teamă de repercusiuni”?

     Repede ne mai facem că uităm. Vorba lui taică-meu (referindu-se la altceva): “Numa’ o speli si iară-i nouă”.

     Reply
  2. liviuta

   Să-l primească, ce mai contează; trebuie un PPDD şi pe partea dreaptă, e nevoie de un vehicul care să strângă şi de la ţăcăniţi voturi pentru dreapta. Le mai trebuia şi Naşul TV, cu tot cu ciudatul ăla care ţine teorii după-masa pe la 17.00-18.00 despre conspiraţia împotriva României pe post de Gâdea/Badea al dreptei şi cu adevăraţii daci (ăia cu emisiune) în rolul dacului cu steag.
   Nu de alta, dar oferta pe dreapta chiar trebuie să fie şi ea mai diversificată, să satisfacă toate gusturile şi pretenţiile.
   În ritmul ăsta nu-i exclus să votez în premieră cu PDL de când văd că au fost stimulaţi să îşi regăsească vocea de opoziţie (ai văzut şi tu ce octave băga Andreea Vass), dacă tot am ratat momentul în 2008 (atunci încă mai votam inerţial cu PNL-ul).

   Reply
 12. Bleen

  Pentru Europa Universalis IV îți trebuie 200 de ore de joc doar ca să ajungi la nivelul începător basic, nici măcar începător avansat.

  E lung, și după ce ai babysitterit o nație sute de ani, vine unu’ mare și rău și te șterge de pe hartă și end game. Pentru că război și pentru că pula mea și pentru că mușchii mei minte nu are și pentru că mai dă-te de intelectual! După ce m-am chinuit cu biata Norvegie, i-am dezvoltat economic și comercial și cultural și religios, și i-am făcut frumoși, culți și virtuoși, m-am trezit cu danezii la ușă: Primiți cu anexarea? Și m-au belit științific fiindcă n-am știut că se poate bloca o strîmtoare (dacă știam, n-aveau cum să vină cu cele 30 de regimente peste cele 10 ale mele, că naval eram boss). Dar nici aliații mei, care mi-au promis că mă sprijină să-mi cîștig independența și să le întorc o muie danezilor la faza cu anexarea, englezii și polonezii, nu s-au omorît cu ajutorul. Măcar englezii și-au plimbat cocky niște flote prin zonă, așa, de impresie, însă polonezii nu au mișcat niciun degețel. Și uite așa am pierdut pac pac mă înțelegi sute de ani aiurea, numai din cauză că i s-a sculat lui Elkjaer Larsen și Laudrup cu anexarea.

  Și-am încălecat pe-o șa, și v-am spus povestea așa.

  Reply
  1. Rosu

   EU2 si eu am avut o relatie de love-hate pentru vreun an asa… Acum e hate la cote inalte – prefer Civilization 4 BtS in serile tarzii de sambata cand are sotia mea chef de povestit… 🙂

   Reply
 13. Bleen

  Kamikaze:

  ”Dumnezeu: Uite, mă bag eu, n-am mai fost în alte partide și le lipesc gratis.

  Elena Udrea: Deci vrei să lipești afișe gratis și nu ai pretenția să ajungi vreo sculă în partid?

  Dumnezeu: Exact!

  Elena Udrea: Bine, atunci cred că-ți pot găsi un loc la intelectuali, deși e deja plin.”

  Am o remarcă de făcut aici, că poate băieții de la Kamikaze nu știu cum vine treaba.

  Intelectualii vor să fie scule în partid și nu fac nimic gratis. De fapt, nu fac nimic, numai că nu gratis. De lipit afișe nu se pune problema. Doar respiră și își plimbă organismele de colo colo. Nu pe gratis, evident.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *