Si eu sint Zgonea!

De ce sînt intelectualii discriminați în politică?

”De ce de la noi cereți atît de mult și de la mafioți nu? De ce noi avem standardele atît de ridicate, iar mafioții nu au deloc? De ce nouă nu ni se iartă nici cel mai mic derapaj, iar mafioților li se iartă practic orice?”

Foarte simplu. Fiindcă așa v-ați definit politic. Aceasta e identitatea pe care v-ați ales-o. Asta e marfa pe care ne-ați vîndut-o. Acestea sînt standardale pe care le-ați stabilit. Zgonea îmi vinde o sticlă de coniac Unirea pe a cărei etichetă scrie coniac Unirea, intelectualii îmi vînd o sticlă de Chivas Royal. Cel puțin așa au scris pe etichetă: Chivas Royal. Dacă nu e Chivas Royal, să scrie ce e. Dacă e coniac Unirea să scrie pe etichetă coniac Unirea. Nimeni nu te oprește să vinzi coniac Unirea, dar nu avea pretenția să ne mințim și să ne prefacem că ceea ce tocmai am băut e Chivas Royal. E coniac Unirea și așa trebuie să scrie și pe etichetă. Scoți eticheta cu Chivas și o pui p-aia cu Unirea. E simplu. E moral. Altfel ar fi înșelăciune.

Nimeni nu-i oprește pe intelectualii din politică să facă toate compromisurile din lume. Nimeni nu-i oprește să se transforme în Zgonea sau Fenechiu sau Liviu Pop. Unii au și făcut-o cu deosebit succes: Vosganian, Daniel Barbu, Andrei Marga, Dinu Giurăscu. O pot face și alții.

Însă este extrem de important să spunem adevărul, să punem etichetele pe sticla de otravă, ca să știe lumea ce bea. Fiindcă acești intelectuali din politică sînt încă repere pentru mulți cetățeni cu pretenții. Sînt oameni care se uită la ei ca la niște copoși, liiceni sau patapievici mai mici. Și au încredere în ei, în alegerile și recomandările lor. Micile vedete intelectuale din politică pot cauționa și băga pe sub ușă în casa omului tot felul de mafioți siniștri și, mult mai rău, tot felul de idei sinistre.

Dacă Marin Anton, parlamentarul care a venit cu de-acum deja celebra idee venezueleană de a închide prin ucaz de stat hypermarketurile în weekend, fost penelist și fost pedelist, trecut și pe la RAFO și implicat în tot felul de scandaluri de corupție, a fost primit de PMP, nu numai pe Papahagi trebuie să cadă măgăreața (el e singurul care a reacționat pînă la ora la care scriu acest articol). Măgăreața trebuie să cadă pe întreg PMP-ul, cu pretențiile lui cu tot. Măgăreața trebuie să cadă pe Băsescu, în primul rînd, pe Elena Udrea, pe Cristian Preda, pe Daniel Funeriu, pe Teodor Baconschi, pe Eugen Tomac, pe Emil Boc, pe Florin Popescu. Toți aceștia trebuie să se explice. Bine, oficial Băsescu și Boc nu sînt în PMP, însă îl cauționează. Ei doi ar putea foarte bine să dea declarații prin care să se dezică de partid. Ceilalți, lideri ai PMP, au de dat explicații sau chiar demisii. Sau, și mai simplu, să nu-l primească pe Marin Anton în PMP.

Sau pot pur și simplu să și-l asume pe Marin Anton și, ca în celebra scenă din Spartacus, cu Băsescu în frunte, înconjurat de Funeriu, Cristian Preda și celelalte piscuri morale, să se ridice în picioare și să spună: Și eu sînt Zgonea!

Facebook Comments

49 Comments Si eu sint Zgonea!

  1. Lipst

    Auzind eu chemarea aproapelui meu, m-am dat jos din 4×4, am şezut la umbra roţii de rezervă şi m-am gândit. Atunci când cred că singurul sistem politic legitim, sensul oricărui sistem politic este protejarea şi încurajarea libertăţii, sunt eu idealist şi departe de realitate? E mai legitim scopul ridicării hârtiilor de pe jos, cumpărării de covrigi şi cafele nevoiaşilor, decât ţintirea fără încetare a libertăţii? Nu. Nu se poate altfel. Libertatea este sursa şi cheia succesului în politică. Acesta nu e idealism. Încurajează libertatea, construieşte un sistem politic care să nu-ţi lase alte libertate decât aceea de a fi liber şi toate celelalte vor veni de la sine. O carte de economie, de politică, de filozofie, oricât de sofisticată, care nu te învaţă asta e o carte proastă.

    Desigur, poţi să te aduni în grupuri care să militeze pentru diverse scopuri, dar dacă acel grup nu ţinteşte în primul rând libertatea, atunci acel grup nu va fi politic. Poate fi un club, o gaşcă, un clan, orice altceva. Libertatea e ceva care dă legitimitatea politică.

    E mai simplu aşa. Asta e cheia cu care poţi să măsori orice iniţiativă politică. Poţi să te pierzi în nesfârşite bibliografii, nesfârşite dezbateri, dar asta e singura cheie validă. În cazul măsurii lui Anton, acestă mică pată care nu e de natură să maculeze cei patru metri pătraţi ai mantiei de partid virgin a PMP, cu această măsură, cu singura oca validă, poţi să apreciezi valoarea ei politică. Or, iese prost.

    Şi, m-am îndreptat de şale, am încălecat din nou pe şaua celor trei sute de cai putere şi m-am pus din nou la drum. Partidul x încă nu a apărut.

    Reply
  2. Florina Neghină

    În
    politica românească – şi nu numai – nu (mai) există discernămînt.
    Discernămînt în sensul primar, al separării binelui de rău. Totul capătă
    nuanţe, funcţie strict de interese personale sau/şi de gaşcă. Găştile
    cu gulere albe sînt cele mai periculoase. Pentru că-s luate drept repere
    intelectuale şi morale, pentru că s-au constituit în elită. În fapt, nu
    au nici un alt reper în afara binelui personal.
    În funcţie de care totul se relativizează, totul capătă nuanţe, totul
    este discutabil. Cele mai sinistre comunistoşenii de care ne-am crezut
    scăpaţi în decembrie 1989, într-o baie de sînge, revin acum ambalate
    într-un paradoxal amestec de modernitate, xenofobie şi păşunism tîmp. Cu
    accente legionaroide pe alocuri.

    Iar dacă tot e vorba să ne aliniem occidentului – UE, mai
    precis, noul bloc comunist – de ce să ne limităm la economic (https://www.facebook.com/bleen.ro/posts/10203021188961133?stream_ref=5) şi să nu
    punem în discuţie şi eutanasierea copiilor bolnavi, că tot s-a legiferat
    în Belgia?
    (http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-26181615)

    Reply
  3. Bleen

    Altul.

    Daniel P. Funeriu:

    ”Am un algoritm de acțiune în spațiul public puțin particular, dar care până acum mi-a permis să fiu rectiliniu. Vorbele mele publice exprimă NUMAI ceea ce partidul din care fac parte ar putea face pentru România și, în consecință, ceea ce alte partide nu fac pentru România.

    Frământările mele referitoare la partidul din care fac parte se materializează prin:

    1) platforme program (vizibile publicului),
    2) activități interne (necunoscute în public),
    3) luări de poziție INTERNE față de oameni/idei/acțiuni (necunoscute publicului).

    Asta a făcut din mine un „om politic” puțin spectaculos în spațiul public.

    De exemplu, ați văzut că atunci când mi-am dat demisia din PDL am făcut-o cu o oarecare eleganță: orice om însă putea să înțeleagă că nu am reușit să impun în interior o linie cu care să mă simt confortabil.

    Nu am fost, de exemplu, parte a moțiunii „reformiștii” pentru că aveam experiența a ceea ce înseamnă să fii „reformistul” la minister și am înțeles că PDL nu era pregăit pentru așa ceva, deci ar fi fost energie disipată inutil. În speța care vă interesează nu mă voi pronunța public ci o voi face, după ce voi fi ascultat toate argumentele, în cadrul partidului. Nu-i critic pe cei care, acum, se exprimă public sau pe alții, care în timpul guvernării Boc criticau din interior guvernul, șubrezindu-l.

    Dar observ că unul dintre motivele pentru care PSD pare puternic este că ei nu se atacă în public. Vă mai spun o chestie de chimist: dacă ai o substanță 99.9% pură și încerci să faci din ea ceva 99.9999999% pur vei rămâne cu o cantitate foarte mică. Uneori merită, uneori nu. E chestie de discernământ. Al meu dar și al dumneavoastră. De exemplu mi-ar plăcea să constat că, în sfârșit, atunci când vedem un om în constum impecabil, alb, cu o posibilă pată de noroi pe pantof, să ne concentrăm, totuși, pe costumul alb și nu pe posibila pată de pe pantof… Sau, când vedem un om foarte pătat cu o batistă în piept nou-nouță să nu ne concentrăm, totuși, pe frumusețea batistei…”

    Reply
    1. Bleen

      Și asta e bună (Gabriel Preda e PMP-ist și fratele lui Cristian Preda):

      Gabriel Preda:
      ”Sfatul meu e sa mai coborati din 4×4, sa mai dati si pe la piata, poate va mai vizitati si parintii sau bunicii din provincie, vorbiti cu oamenii de pe strada, mai ridicati un gunoi aruncat pe strada si puneti-l la cos, platiti o cafea sau un covrig pentru un om sarman, duceti-va sa dati de mancare intr-o cantina sociala, oferiti-va sa va ajutati vecinii, interesati-va de actiunile primarului din orasul/sectorul dumneavoastra, in general, mai iesiti din lumea imaginara si incercati sa intalniti oameni reali. O sa fiti uimiti cate persoane interesante traiesc acolo.”

      Ăia cu 4×4 sîntem noi, moftangii.

      Reply
      1. DanCanada

        Deci si fra’-su e la fel – tot un bou trist. Cristian Preda m-a ingretosat prin 2010 cind absolut neintrebat de nimeni a ciripit asta: „Dreapta ar trebui sa ceara scoaterea religiei din scol”. Un tembelism. Nu-s fundamentalist, don’t get me wrong, dar daca esti cu-adevarat de dreapta nu gindesti asa ceva. De spus nici atita. Si cica e profesor de „politologie”…

        Reply
          1. DanCanada

            In Constitutie zice probabil ca statul n-are treaba cu religia. No pb, religia oricum e optionala, nu? In Vest peste tot religia e optionala si n-are nimeni probleme cu asta.

            Reply
            1. Gramofonu'

              Nimeni n-ar avea probleme cu asta nici aici, daca n-ar fi platiti de stat si ar indoctrina in sediile proprii.

            2. DanCanada

              Nu cunosc programa, insa nu cred ca poate fi „indoctrinare” atita timp cit nu e obligatorie. In sfarsit, probabil compar mere cu pere (Canada cu Romania). Aici in Canada l-am mutat pe fiu-miu de la scoala publica la ‘catolica’ pentru ca aia publica era sub orice critica. Multi prieteni de-aici au trebuit sa faca la fel. La religie m-am uitat pe programa si era foarte ok, avea chestii generale despre bine si rau, chestii de bun simt, de 7 ani de-acasa. A facut si liceul tot catolic pina la urma pt ca era mai ok. A facut chiar si ‘istoria religiilor’ (islam, budism etc) si nu i-a indoctrinat. Ok nici mare credincios nu e 🙂 Bottom line: decit socialism stiintific, marxism, materialism dialectic mai bine religie.

            3. Gramofonu'

              Pai vezi? fonduri proprii, sedii proprii 🙂

              Cit despre socialismul stiintific…dupa revolutie ne vine profu’ de economie social-politica (acum, daca ma gindesc cum suna, wtf!) si ne spune ca „de azi inainte, e exact invers decit ati invatat pina acum”. Daca ar mai fi putut preda peste vreo 10 anisori, ar fi avut satisfactia s-o spuna din nou.

            4. DanCanada

              Pai si astea catolice tot din fondurile publice sint! E ceva ramas de cind se bateau englezii cu aia din Quebec. Deci in afara de religie care e optionala toate materiile sint la fel.

      2. SimonaM

        Omul e de mare angajament, n-am mai văzut de mult așa propagandă sinceră, din suflet, la firu ierbii.. E talentat, sper să-l valorifice pe măsură.

        Reply
    1. Bleen

      Ai citit aia de pe Facebook? Hai să ne imaginăm că sîntem în 15 februarie 1979. Sau 1982. E? Ne mirăm că n-a fost nicio rezistență? Atunci le era frică. Măcar unii aveau o scuză. Acum…

      Reply
      1. Yeba

        da, am citit. Așa mi-a venit pofta de ostentație. De la răspunsul lui Papahagi, de fapt. (Dar nu votul meu îl vor ei, presupunând că vor vreun vot). N-au nici o scuză, dimpotrivă. Atunci era vorba de rezistență, acum sunt proactivi își expun lașitățile și-mi stârnesc desconsiderația.

        Reply
          1. Yeba

            De votul meu n-are nevoie nimeni se vede treaba. Inteleg că toată lumea licitează pentru Marinii Anton, restul sunt etichete.E un vot cenzitar mascat, dacă aș avea 200 ha în spatele casei, furate, aș deveni interesantă. Dacă n-ar fi furate, ar fi mai nasol, fiindcă aș ridica pretenții. Marinii nu vor decât protecție.

            Reply
          2. SimonaM

            Am mai văzut filmul ăsta. Or să se voteze între ei. Atât.

            Pe cuvânt că mai am doar o pretenție. Să nu-și mai zică de dreapta. S-o țină langa cu centrul. Și să mă caute să-i votez.

            Reply
    1. Rezon

      Gabriel Preda exista pe bune? Mie mi se pare asa, un fel de drona care survoleaza Facebook-ul pulverizand vorbe proaste.

      Reply
  4. Bleen

    Altă reacție:

    Cristian Preda: ”Nu, nu sunt în afara ariei de acoperire. Ideea de a închide supermarketuri pentru a proteja micii comercianți ar merita discutată.”

    Reply
    1. Bleen

      Ca răspuns la postarea mea:

      ”Funeriu, Cristian Preda și Baconschi sînt în afara ariei de acoperire a netului, d-aia nu scriu azi de libertate, curaj, coloană vertebrală, moralitate, adevăr, piață liberă, capitalism, turnesolul Marin Anton și închiderea supermarketurilor capitaliste și străine.”

      Reply
  5. liviuta

    Nu stiu cum e cu sponsorizarea articolelor pe FB, dar pe ăsta l-aș sponsoriza dacă aș avea cum, poate ajunge și pe la PMPiștii de frunte enumerați în text și la fanii lor.

    Reply
  6. DanCanada

    La intrebare se poate raspunde si cu ceva din Noul Testament:

    „Cui i s-a dat mult, i se va cere mult. Si cui i s-a incredintat mult, i se va cere mai mult.”

    A, si mai e una:

    „Nu daţi cele sfinte câinilor, nici nu aruncaţi mărgăritarele voastre înaintea porcilor, ca nu cumva să le calce în picioare şi, întorcându-se, să vă sfâşie pe voi.”

    Nu, nu sint Dan Puric 🙂

    Reply
  7. SimonaM

    Chiar. PMP ce părere are despre povestea cu închisul magazinelor în weekend? Dar despre stimularea producătorilor noștri, din popor? Zice cineva ceva… pe undeva?

    Reply
      1. DanCanada

        O fi aluzie la faptul ca pina si James Hetfield cu Metallica au avut perioada lor de inspiratie proasta cind au facut muzica de rahat (St Anger si cam 1/2 rahat Load/Reload).
        Anton asta o fi cu ideea lui la momentul sau de St Anger.

        Reply
    1. Bleen

      Dacă ăla care vrea să închidă supermarketurile a intrat în PMP, înseamnă că prima inițiativă legislativă a PMP e închiderea supermarketurilor?

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *