Stirile zilei, linkuri si offtopice – 22 februarie 2014

foto: UE semnalizează

Zilnic vom avea linkuri politice și din lume adunate, de la noi și de aiurea.


18:16 – American media blindsided by violence in Kyiv, Ukraine
18:02 – Ukrainians Are Having a Delightful Day at the Abandoned Presidential Palace
10:50 – Cops arrest jogging woman because she couldn’t hear them

ȘTIRILE INTERNE (Blogary Evernote)

ȘTIRILE EXTERNE (Blogary Evernote)


 

Facebook Comments

107 Comments Stirile zilei, linkuri si offtopice – 22 februarie 2014

  1. Bleen

    Ucrainienii au dat lumii o lecție de curaj, voință și tărie de caracter. Și au arătat care e direcția bună: spre Vest. #euromaidan

    Reply
    1. Gramofonu'

      I-am gasit: Roman, Stolojan, Vacaroiu, Ciorbea, Vasile, Isarescu, Nastase, Tariceanu, Boc, MRU. Deci raspunsul e „nu”.
      Durata maxima a fost de 4 ani. Deci pa, Ponta.

      Reply
  2. Bleen

    RT @Kasparov63: Yes, maybe Yanukovych erred by not using chemical weapons on Maidan. Then he could have given them to Obama and Kerry to stay in power.

    Reply
  3. Bleen

    Revenind la Antonescu (e pace în Brandenburg în anul Domnului 1476, d-aia îmi permit să mă gîndesc la Antonescu). Prin asocierea cu Băsescu cîștigă Antonescu mai nulți votanți de la „dreapta” decît pierde votanți useliști? Aiasta e întrebarea. Este capabil Băsescu să-i convingă Băsescu pe cei care au încredere în el să susțină, să voteze pe cineva? Dacă ne uităm la scorul PMP, 2%-5%, nu prea. Cei mai mulți dintre cei care declară că su încredere în Băsescu votează PDL sau deloc. Dacă Băaescu nu e capabil să-și convingă susținătorii (deși cei care declară că au încredere într-un politician nu sînt chiar susținători, încrederea din sondaje e o legătură slabă între politician și alegători) să-i voteze pe Funeriu, Cristian Preda sau Elena Udrea (la Udrea e mai greu, cred că și Papa l-ar refuza pe Dumnezeu, dacă i-ar cere s-o voteze), va reuși Băsescu să-și convingă susținătorii s-ăl voteze pe Antonescu?

    Asocierea Antonescu-Băsescu îi va convinge pe alegătorii USL să voteze cu Ponta împotriva lui Antonescu? Întrebarea e retorică. Dacă Papa ar fi uselist și l-ar vedea pe Dumnezeu de mînă cu Băsescu ar trece la budism.

    Și dacă prezența lui Antonescu la Cotroceni ar dăuna PSD-ului, de ce n-am acceptat lovitura de stat din vara lui 2012? Nu mai era niciun risc ca președintele să fie pesedist și rezolvam problema din 2012, nu mai așteptam atîta.

    Reply
  4. Barbu Mateescu

    Vine o perioadă urâtă, e rândul rușilor să miște (ca la șah), ei nu vor vrea niciodată să cedeze Crimeea.

    Reply
  5. Bleen

    RT @Kasparov63: I’ve said it before, but if Barack Obama had been president instead of Ronald Reagan, I’d still be a citizen of the Soviet Union.

    Reply
  6. Bleen

    RT @Kasparov63: Ask that of Poland or Germany, Estonia, Romania… RT @EriniLV: are you blind or why ANY INTERFERENCE IS OK – USA OR EU but not Russian? (Da, e chiar Gary Kasparov)

    Reply
    1. Yeba

      There is a fair chance ca EriniLV să fie lituanian, judecând după nick, caz în care nu trebuie să mai întrebe nimic, că oricum nu-nțelege răspunsul.

      Reply
  7. Barbu Mateescu

    Au mulțumit țărilor din care au venit mesaje de susținere. România a doua țară menționată după Georgia.

    Reply
  8. Bleen

    Oamenii din Maidan au de ce să fie mîndri. A fost o luptă a voințelor. Au învins Statul, care a cedat cu tot cu gloanțele lui. #euromaidan

    Reply
    1. Barbu Mateescu

      Au învins și în ciuda UE, împotriva pronosticului UE, împotriva sfaturilor UE.

      E ca și când după acordul de la Munchen din ’38, cehii zic că se opun și înving invazia nemțească.

      Reply
  9. Bleen

    Iulian Comanescu
    Ucraina arde, dar: PRO TV se piaptănă cu un accident de muncă, iar Antena 1 cu parastasul lui Iovan – prima știre în fiecare caz. De televiziunile de vorbe nici nu mai zic, pe B1 niște moroi vorbesc despre diabet, Realitatea are un ‘telectual care zice ceva de muzică, Antena 3 e într-un trip ciudat cu Cristina Țopescu și… orgolii, iar România TV zice cu meteo, emisiunea copiată după emisiunea inventată acu nu știu câți ani de Ana-Maria pe Realitatea. Nu-mi ziceți că e vorba de rating. Rutină, neînțelegere, lipsă de performanță, lipsă de informație.

    Reply
  10. Bleen

    Și încă una cu Antonescu. Dacă Băsescu are de gînd să-l reevalueze (sper că n-are) își anulează discursul anti-Blaga, justificarea acelui ”Adio PDL!” și motivația apariției PMP. Băsescu s-a rupt de PDL după victoria lui Blaga la congres și a creat PMP acuzînd gruparea Blaga pentru blatul de la parlamentarele din 2012 și pentru fraternizare cu USL. Dacă intenționează să-l reevalueze pe Antonescu atunci nu blatul PDL cu USL a fost motivul rupturii de PDL și creării PMP. A doua zi după ce îl reevaluează pe Antonescu, Băsescu trebuie să-și ceară scuze lui Blaga, iar PMP să fuzioneze cu PDL, cu Blaga președinte, după scuzele de rigoare ale pemepiștilor.

    Reply
  11. Florina Neghină

    Vasyl Myroshnychenko
    Wow!
    What a day in Ukraine’s history! New speaker of the Parliament. No
    confidence vote to the key government officials and elected supervisors
    (read interim Ministers) for the Ministry of Internal Affairs, Ministry
    of Defense, Security Agency and General Prosecutor. Yulia Tymoshenko is
    free! Due to the unknown whereabouts of the Ukrainian President in the
    first half of the day, the Parliament resolved that the President has
    effectively resigned. Parliament fixed a new date for the Presidential
    elections on May 25. Yanukovych surfaced in Kharkiv in the afternoon. He
    said that it is a coup and bandits have grabbed the power. Kharkiv
    conference of the Party of Region’s members of the local and regional
    councils called for the transfer of power to the local governments. A
    number of government officials have fled the country. Situation remains
    tense. The outlook for Yanukovych is negative. The spirit of Maidan is
    high. Thousands of excited people have been at Maidan and downtown
    throughout the day.

    Reply
  12. Bleen

    Ponta s-a pozat cu Ianukovici și iată ce a pățit Ianukovici. Așteptăm o poză cu Putin. Și, evident, un selfie. #ponta #euromaidan #putin

    Reply
      1. Gramofonu'

        Si-a facut poza si cu Nastase, si cu cei mai cinstiti ministri din cel mai cinstit guvern, si uite-i unde-au ajuns si astia. Si-a facut poza si cu Antonescu 🙂
        Daca as fi in locul nord-coreeanului, as lua masuri. Repede, ca nu se stie.

        Reply
  13. Florina Neghină

    Euromaidan in English
    Just
    one comment from a reader that echoes what’s been an overwhelmingly
    united response of the online community to the Tymoshenko release:

    „Timoshenko needs to stay out of it – her release from prison is a
    powerful symbol, but she herself is too polarizing. There is a new
    generation of leaders who need to step up.” – Michael Thomas R

    Reply
  14. Barbu Mateescu

    „Dumnezeu și Ucraina sunt valorile noastre.”

    (Stepan Kubiv, parlamentar, șeful comisiei de Finanțe/Bănci, comandant de unitate paramiltară în Euromaidan)

    Reply
  15. Lipst

    Am căutat pe site-urile franţuzeşti ştiri despre dărâmarea statuilor lui Lenin şi am căzut peste un site al Partidului Comunist Francez, filiala Arcachon (o localitate la Oceanul Atlantic). Durere şi groază:

    „În Jytomyr, un simpatic burg de 271.000 de locuitori (din oblastul cu acelaşi nume), forţele reacţionare, fasciste îşi manifestă ura lor anticomunistă (pentru aceşti imbecili comunism=Rusia) şi dărâmă o statuie a lui Lenin. Aceşti „democraţi pacifişti” neonazişti care terorizează oraşul Kiev nu atacă interesele oligarhilor ci atacă ideile care se opun fascismului.”

    Reply
  16. Lipst

    Păi, dacă a fost şef de autobază, nu era normal să aibă şi el o colecţie de maşini acolo şi o staţie de benzină?

    Reply
  17. Gramofonu'

    Dupa cina cu „regele” Mihai (care, saracu’, nu stia, fiind in Elvetia), „primul-ministru Victor Ponta a fost informat de convocarea unei sedinte a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, pentru ziua de astazi, la ora 17. Ca urmare a absentei sale din Bucuresti, primul-ministru a luat decizia de a-l imputernici pe vicepremierul Gabriel Oprea sa participe si sa il reprezinte la aceasta sedinta”.
    Care sedinta nici ea nu stia, fin’ca nu exista :))

    Reply
  18. Bleen

    Ruinele tale grecești, how cool is that? Vă dați seama că nevasta lui Ianukovici își ținea ovulația după calendarul mayaș? #freeukraine

    Reply
  19. adib

    Obiectivul Rusiei in acest moment pare a fi sa creeze o „Transnistrie” in estul si sudul Ucrainei. Ma astept ca in urmatoarele zile sa intervina cu trupe sub pretextul de a-i proteja pe etnicii rusi. Gurile rele ar putea spune ca acesta era obiectivul Rusiei de mai mult timp, Putin intelegand ca (vest-)ucrainieinii i-ar fi dat doar bataie de cap in uniunea euroasiatica. Asa incat ii lasa pe ucrainieni sa faca ce vor ei, iar el recupereaza cat poate din estul Ucrainei, plus Crimeea si tot litoralul pana la Odessa si la Dunare.

    Ucrainienii ar avea o dilema: accepta un stat mai mic si isi vad linistiti de treaba lor, NATO, eventual UE. Sau refuza sa recunoasca separatismul dar in felul acesta raman, pe termen scurt cel putin, prizonieri ai Rusiei.

    Pentru Romania situatia nu ar fi deloc roza, caci va avea in Delta Dunarii si pe platoul Marii Negre granita fie cu Rusia, fie cu un pseudo-stat satelit al Rusiei. Nici pentru R Moldova situatia nu ar fi roza, caci Rusia va avea legatura terestra directa cu Transnistria.

    Reply
    1. adina

      Pe langa vina de a fi ordonat sa se traga in oameni, Ianukovici s-ar face vinovat si de inalta tradare, daca sustine crearea unei „Transnistrii” in Ucraina. Motive destule pentru a fi trimis in judecata si condamnat daca e gasit vinovat.

      Reply
    1. adina

      N-au zis aia de pe maidan sa-l demita astazi ca altfel e jale? Au zis. Mai ramane sa o elibereze pe Iulia Timoshenko, sa organizeze alegeri anticipate de urgenta, sa castige tipa alegerile si gata. Ramane Putin cu buza umflata. Damm, si era totul asa frumos la inceputul JO.

      Reply
  20. Yeba

    eu, o curcă-n lemne, citesc știrile: de ex. la știrea „Iulia T. NU a fost eliberată”, A3 pune titlul „Informații mixte”.

    Reply
  21. Bleen

    „Să-l încurajăm pe Antonescu să rupă USL-ul”

    USL-ul l-a rupt Ponta. PSD a decis să meargă separat la europarlamentare și și-a făcut alianță prezidențială alternativâ la USL, care copiază și numele USL-ului. Ponta a refuzatcu obstinație să-l accepte pe Johannis vicepremier.

    Antonescu și PNL-ul au fost dați afară din USL, nu au rupt nimic. N-avem de ce să-i încurajăm să rupă USL-ul, oricum nu e după ei, inițiativa ruperii aparține PSD-ului.

    E în interesul PSD-ului să dea vina pe Antonescu pentru ruptură, pentru a-l face nevotabil de către alegătorii USL-ului (cca 60% din cei care merg la vot). E în interesul dreptei iubitoare de Antonescu să-l facă responsabil și erou, pentru a-l face votabil de către alegătorii „dreptei” (cca 20% dintre cei care merg la vot).

    Rezultatul? Dreapta îl va prelua pe Antonescu, dar fără cea mai mare parte din votanții lui. Dar îi va da o parte din votanții ei. O excelentă afacere. În momentul în care Antonescu e sprijinit public devine absolut nefrecventabil de către votanții USL iar șansele sale prezidențiale sînt nule. Însă va fărîmița și bloca partea dreaptă a scenei politice, care va avea, astfel, încă un candidat care să pape din cei 29-25%. Astfel, este blocată ascensiunea unui camdidat din această zonă iar Ponta are cale liberă pentru președinție iar fostul (și viitorul) USL ocupă întreaga scenă politică.

    Pentru politicienii dreptei alegerea între Antonescu și Ponta se face în funcție de cum decurg negocierile pe persoană fizică și cum promite fiecare dintre cei doi bișniț și impunități pentru „ai noștri”, pentru rudele și amicii lor.

    Reply
  22. Bleen

    Sînt la bucătărie, am mîinile ocupate. Și ochii. Urechile sînt disponibile. Dă vreo televiziune de la noi în timp real ce se întîmplă în Ucraina, fără precupețe și imbecili invitați să comenteze?

    Reply
  23. Bleen

    Interesant și îngrijorător e că reevaluarea lui Antonescu a început fără ca acesta să dea vreun semn, măcar declarativ, că susține alianțele occidentale ale României, statul de drept, justiția, separația puterilor în stat, exercitarea democratică a puterii, și fără ca acesta să-și ceară scuze pentru trecut, să explice atitudinea din trecut și fără să se dezică de el cel de pînă acum. Omul nici măcar nu s-a obosit să înceapă să mintă. De făcut ceva, de gesturi nici nu mai vorbesc (cazul Vlad Cosma, care s-ar fi dorit un test, a arătat-o clar). A fost reevaluat doar după cîteva aluzii ale lui Băsescu și o declarație explicită a Elenei Udrea. Ceea ce face din Udrea becul lui Pavlov călăuzitor al dreptei politice și intelectuale.

    Reply
    1. Lipst

      Tomac a inventat chiar carantina politică. A evaluat chiar că această carantină trebuie să fie „lungă”. După aia, ar fi OK şi nu OK în general, ci OK ca lider al opoziţiei. Astfel, el spune că „Antonescu are nevoie de o lungă perioadă de carantină până a deveni lider credibil al unui partid de opoziţie.”

      Oricum nu contează, dar e aproape fascinant tot acest instrumentar şi limbaj al reevaluării. Nu contează principiile, nu contează adevărul, nici logica, nici binele comun, ci contează cât de frumos te poţi autoiluziona. În virtutea „carantinei”, orice atentator la democraţie, orice mafiot, orice dictator poate fi reevaluat.

      Reply
      1. Yeba

        Antonescu: „Declarațiile lui Blaga și Tomac sunt atât de caraghioase încât nu consider relevant nici să le răspund.”

        Reply
    1. adina

      „Certain questions still remain, consultations will continue, this is a normal process,” Interfax quoted Vladimir Lukin as saying after returning to Moscow.

      Rusilor nu le ajunge cat au obtinut de la liderii opozitiei prin respectivul acord, vor mai mult. Sau sunt convinsi ca acordul respectiv e o simpla foaie de hartie fara nici o obligatie pentru ei, de aia nici nu au semnat.

      Reply
  24. Bleen

    USL se rupea oricum iar ruptura era pregătită demult. PSD și PNL au amînat sperînd să dea vina rupturii pe celălalt pentru a nu pierde votanții USL (de aici și crearea USD). Nu s-a pus nicio clipă problema susținerii lui Antonescu la prezidențiale de către PSD așa cum Antonescu nu a crezut nicio clipă că PSD îl va susține la prezidențiale.

    Așa-zisele mașinațiuni de filme psihologic de categoria B ale lui Băsescu și celor din jurul lui nu au nicio importanță și nicio contribuție în ruperea USL. USL era destinat să se rupă, fiindcă PSD nu l-ar fi susținut niciodată la prezidențiale pe Antonescu.

    Iar cauționarea lui Antonescu îi dă mînă liberă dacă ajunge președinte și compromite orice opoziție la el.

    Și încă una bună. Susținerea lui Antonescu la prezidențiale de către Băsescu și lumea bună înseamnă victorie sigură pentru Ponta. Băsescu nu face decît să-l îngroape electoral pe Antonescu.

    Cineva îmi spunea de scenariul ăsta ”Băsescu îl îmbrățișează pînă la sufocare pe Antonescu pregătindu-i victoria lui Ponta”. Nu știu dacă Băsescu o face conștient, dacă e înțeles sau nu cu Ponta, dar asta se întîmplă.

    Dar dacă totuși îmbrățișarea lui Băsescu nu-l va îngropa pe Antonescu și acesta va cîștiga prezidențialele, relațiile externe, strategice, justiția și serviciile vor fi pe mîna unui extremist dezaxat care va fi cauționat și legitimat de lumea bună și care se va alia din nou cu PSD, numai că de data asta nu va avea nicio opoziție credibilă și doar niște epave compromise. Va fi liber ca pasărea cerului și orice decizie a lui va avea sprijin popular (toți președinții intră în mandat cu 60-70% sprijin popular), iar societatea civilă și lumea bună de dreapta, din partide și din afară, nu va avea niciun cuvînt de spus, fiindcă ea l-a susținut și adus la putere, cel puțin la nivel simbolic și de percepție publică. După ce lumea asta bună îl va fi lăudat, introdus și impus în Occident, credeți că Occidentul va mai crede cînd, la cîteva luni după ce l-a lăudat, lumea bună îl va pîrî pentru extremism și iresponsabilitate?

    Toți extremiștii și criminalii au fost aduși la putere de mașinațiunile lumii bune, expertă în psihologii de tabloid. Iar lumea bună a sfîrșit în gropi comune, înjurîndu-l pe cel pe care îl legitimase și îl adusese la putere crezînd că poate să-l controleze.

    Reply
    1. Rheia

      Așa a fost și cu Ianukovici? Întreb sincer și naiv, n-am urmărit evoluția Ucrainei. Nu știu de ce a căzut Iușcenko.

      Reply
    2. audax

      Daca PSD a facut USD, PNL ar putea face UDL, fiecare revendicându-și titlul de adevarata fiica a mamei Omida. Astfel, votantii USL ar avea de ales intre Adibas și Abidas.

      Reply
  25. Lipst

    Conform legii fluidelor, cu cât mai jos nivelul, cu atât mai repede va ajunge în acel loc ceea ce de obicei se scurge dintr-un loc în altul (cf. DEX, scursuri). Concret, din punctul A3, dar şi din alte puncte, au început să se scurgă chestiile care de obicei se scurg spre punctul B1.

    Reply
  26. Lipst

    România, ca şi mai toate ţările UE, are tot interesul să militeze pentru o UE puternică, pentru o adevărată uniune şi unitate europene. Acolo e viitorul, acolo şi în parteneriatul strategic cu SUA. Europa politică de azi e practic irelevantă şi nefuncţională. Aşa a fost gândită. Instituţiile europene sunt un paradox. Comisia UE, care ar trebui să fie guvernul UE, deci, guvernul UE, guvernul a 500 de milioane de locuitori, care reprezintă la un loc 28 de ţări, care ţări sunt prin cele mai dezvoltate din lume, această comisie, condusă e un fost maoist, e un pitic. În rest, toate consiliile, pe externe, pe justiţie, summit-ul european, toate acestea sunt greoaie, 28 de miniştri de fiecare dată, 28 de şefi de stat. Mecanismele de decizie, cu majorităţi greu de înţeles, sunt aproape imposibile. Parlamentul european e şi el un loc călduţ şi bănos. Dacă vrea să fie relevant, acest parlament ar trebui să militeze pentru o adevărată unitate europeană, bine, asta e mai greu cu Severin, Ivan, Vadim, dar mai sunt încă vreo 740.

    Dacă priveşti totuşi dintre trecut, acum e mai multă unitate, dar, după câte se vede, insuficientă şi mai ales fragilă. Deşi ar putea fi foarte puternică, deşi are ambiţii de mare actor internaţional şi se bate în marile dosare pentru pacea lumii, UE se află în situaţia ridicolă de a nu putea rezolva chestiile din vecinătatea ei. Azi, Ucraina. Dar, au fost războaiele din fosta Iugoslavie şi încă mai este conflictul îngheţat din Transnistria. Transnistria e chiar aci iar Europa nu are niciun cuvânt de spus, ea împreună cu SUA este nu este în formatul de 5 (nici măcar România), ci este plus, face parte din ăia doi după plus. Poate atunci când a izbucnit, în 1992, să fi fost mai departe, dar acum e chiar aci iar conflictul, dorit şi întreţinut de ruşi ca instrument de şantaj, pare să nu aibă nicio soluţie.

    Parteneriatele cu Rusia, axele strategice care presupun Rusia (extrema stângă din România visează la o axă Paris-Berlin-Moscova!) sunt ridicole, asta pentru că nu poţi să faci un parteneriat strategic cu cineva care nu are ca fundament al politicii sale libertatea. Or, libertatea e singura sursă a binelui politic, social, singura sursă a prosperităţii. Americanilor le merge bine, nu pentru că sunt ei mai şmecheri, ci pentru că ţara lor are la bază libertatea. Asta e chestia. Schimbă fundamentul, libertatea, cu orice altceva şi ajungi în prăpastie. Un comentator francez spunea că de ce ne mai temem de Rusia, că doar nu mai e comunistă? Păi, nu mai e comunistă dar nici promotoarea şi apărătoarea a libertăţii nu e. Rusia e despre o pseudodemocrație, despre oligarhie, despre autoritarism etc.

    Europa, UE, „valorile occidentale” nu sunt bune pentru să sunt „occidentale”, ci pentru că ele au la bază libertatea. Dacă Franţa, copleşită de socialism, va schimba libertatea cu egalitatea, dar asta nu se va întâmpla, într-o lună sunt alegeri municipale iar sectarii socialişti, promotorii religiei egalitarismului, vor fi, din câte se pare, drastic sancţionaţi, atunci Franţa va fi asemenea Rusiei. Dacă UE, în ansamblul ei nu se va mai baza pe libertate, atunci „valorile occidentale” vor fi lipsite de sens. Dar, astăzi UE este despre libertate iar România are tot interesul ca să facă parte cât mai aprofundat din această uniune şi să o aprofundeze.

    Reply
  27. Gramofonu'

    Azi ne-a tinut fi-mea de gradinita o prelegere despre ecologie, de unde am tras doua concluzii:
    1. Libertatea inseamna ca tot ce te mai f… e grija copacilor.

    2. Multimea de unitisalvam a aparut sub influenta directa a indoctrinarii religioase si ecologiste inca din gradinite. Doar ca la unii s-a manifestat indoctrinarea religioasa in sensul dorit de catre organizatori, iar la ceilalti – invers, pentru ca altfel ar fi fost prea trendy.

    Reply
  28. Lipst

    Cum Rusia oricum nu a semnat şi oricum nu s-a prezentat la nivel de ministru de externe, doar nu era să vină chiar Lavrov şi să se bage în chestia asta, dacă mai scădem şi Franţa, care a venit mai mult din silă şi al cărui ministru de externe nici nu a mai stat la semnătură, că avea treabă la Beijing, dacă Sikorski ăsta e ce e pare să rezulte din interviul de mai jos, atunci de pe înţelegere, nu mai rămâne decât Germania. Ăsta a fost echilibrul de forţe.

    Situaţia e un pic mai încurcată. Se poate considera nu UE a fost de faţă (Catherine Ashton nu a fost de faţă ca să semneze) deşi, informal, Franţa şi Germania reprezintă în mod tradiţional „nucleul european”. Acest trio Franţa-Germania-Polonia este un forum de cooperare care se numeşte „Triunghiul de la Weimar”. Nu e vorba de vreun grup conspirativ, ci de o cooperare trilaterală. A fost creat în 1991 şi are următoarele obiective:
    -implicarea Franţei în reconcilierea germano-poloneză, având ca model experienţa franco-germană.
    -întărirea dialogului şi a cooperării dintre cele trei state.
    -susţinerea Poloniei în procesul de aderare la NATO şi UE.

    Acest forum are întâlniri regulate. E interesant că preşedintele polonez Bronislaw Komorowski i-a propus lui Dmitri Medvedev, pe când acesta era preşedinte, să participe la toate aceste întâlniri la vârf, pentru ca astfel să se poată reseta, pe acelaşi model, şi relaţiile dintre Moscova şi Varşovia.

    Deci, se poate considera că de faţă a fost acest forum Franţa-Germania-Polonia, cunoscut sub numele de „Triunghiul de la Weimar”, plus invitatul lor neoficial, Rusia.

    (informaţia despre „triunghi”, de aici: http://www.touteleurope.eu/actualite/quest-ce-que-le-triangle-de-weimar.html)

    Reply
  29. Bleen

    Peste 20 de Lenini sub formă de statuie au fost dărîmați în ultimele zile în Ucraina. Mai rămîn Leninii sub formă de politicieni UE.

    Reply
  30. Bleen

    Gelu Trandafir:

    „Dupa „negocierea” echipei UE, mi-am adus aminte ieri seara de un articol pe care l-am scris in 201, legat de o uriasa manipulare care-l prezenta pe Președintele Lech Kaczyński un soi de „spaimă a piloților” – de fapt, îmi spunea un prieten, Lech avea spaimă de avion.

    Vă amintiți povestea… a apărut la câteva ore după Smolensk (aprilie 2010), președintele „iresponsabil” i-ar mai fi cerut altădată pilotului să aterizeze, iar acesta refuzase etc. Întărea puternic imaginea polonezului încăpățânat și dădea argumente manipulării privind cele trei sau chiar patru tentative de aterizare (o minciună care persistă și astăzi). Nimeni nu dădea contextul evenimentului Lech și pilotul, unde s-a intâmplat, a fost ori nu ceață, s-a rupt vreo aripă sau s-a stricat trenul de aterizare, iar Kaczynski voia musai să zboare și să aterizeze în orice condiții…

    De fapt, era în toiul războului din Georgia (august 2008), cu trupele lui Putin la marginea orașului Tbilisi. Kaczyski, Iușcenco -președintele Ucrainei-, și liderii de atunci ai celor 3 state baltice, doreau să zboare la Tbilisi pentru a fi alături de victimele agresiunii ruse și de președintele Șakașvili. Ar fi fost prima descidenere a unor lideri UE acolo.

    Deși militar, pilotul a refuzat să asculte de ordinele superiorilor din armată, și, preocupat de siguranța liderilor, i-a lăsat pe cei cinci lideri pe o pistă în Azerbaidjan. De aici, aceștia au mers, în mare siguranță desigur, într-un convoi auto până la Tbilisi.

    Între timp, la Tbilisi, ateriza în aceleași condiții meteo și de război Nicolas Sarkozy care a mediat ulterior încetarea ostilităților cu Putin. Georgia a fost așadar reprezentată în timpul negocierilor de cel ales de Putin, ajuns primul la Tbilisi, nu de „banda celor cinci”, toți vorbitori de rusă și cunscători ai moravurilor sovietice.

    Alături de cei cinci, era și Sikorski, fost ministru al apărării din partea PiS – partidul fraților Kaczynski – trecut la liberalii lui Tusk și ajuns ministru de externe.

    Intr-un interviu care era pe site-ul Președinției Poloniei, Lech glumea pe seama temerilor pilotului și îi făcea un portret deloc măgulitor lui Sikorski.

    „Toti colegii mei presedinti au vrut sa zboare la Tbilisi. Convingerea ca rusii vor lichida dintr-un foc avionul care ducea cinci presedinti a fost exagerata. De altfel, ar fi insemnat nu numai lichidarea a cinci scandalagii, ci si a lui Radoslaw Sikorski, ce zbura cu noi.”

    Interviul integral acordat Newsweek oferă detalii interesante despre acel eveniment, dar și despre relația dintre Lech Kaczynski și Radoslaw Sikorski.

    – In Georgia ati zburat cu aventuri. Pilotul militar al avionului guvernamental nu a vrut sa zboare la Tbilisi, si a trebuit sa aterizati in Azerbaidzan si sa mergeti in convoi de masini pana la granita Georgiei.
    – Nu au existat motive de teama in privinta aterizarii la Tbilisi.

    – E adevarat ca dumneavoastra i-ati ordonat pilotului militar al avionului guvernamental sa zboare la Tbilisi?
    – Prin generalii Armatei Poloneze, in scris. A refuzat.

    – De aceea ati pierdut cateva ore si la Tbilisi a aparut primul presedintele Frantei Nicolas Sarkozy?
    – Toti colegii mei presedinti au vrut sa zboare la Tbilisi. Convingerea ca rusii vor lichida dintr-un foc avionul care ducea cinci presedinti a fost exagerata. De altfel, ar fi insemnat nu numai lichidarea a cinci scandalagii, ci si a lui Radoslaw Sikorski, ce zbura cu noi (râsete).

    – Simpatia dumneavoastra reciproca este cunoscuta de toata lumea. In conversatiile private se pare ca il numiti agent rus?
    – Acestea sunt povesti raspândite pentru a ațîța situatia.

    – Sugerati totusi ca Sikorski in multe privinte adopta punctul de vedere rusesc.
    – Asta e cu totul altceva. Cred ca Sikorski adesea adopta optica impusa de rusi. Imi trezesc obiectii si anumite numiri facute de el. Directorul departamentului de politica estica din Ministerul Afacerilor Externe a devenit domnul Bratkiewicz, absolvent MGIMO [Institutul de Stat pentru Relatii Internationale de la Moscova, NT]. Aprecierile lui sunt uneori ciudate, tocmai pregatite din punctul de vedere rusesc. E in stare, de exemplu, sa scrie intr-o depesa despre „politicile progruzine” cu prescurtarea in paranteza “Kaczynski, Adamkus” (Valdas Adamkus – presedintele Lituaniei pana în 2009, nu le placea rusilor, NT).”

    Reply
    1. Canadiana

      Se fac, desfac si refac imperii si aliante si neacaisa Preda are aceleasi 2 idei contiprationiste: „comentatori platiti” si „conturi false”. Cata intuitie, viziune si imaginatie!!!

      Reply
        1. Rheia

          Mă scuzați că mă vîr ca proverbiala cu aripi în proverbiala cu coadă, dar cine naiba e Gabriel Preda?! Nu-l chema Cezar?

          Reply
            1. Rheia

              Cristi Preda mi-a părut om rezonabil, acum cîțiva ani. Între timp m-am lămurit că nici el nu știe cum e, nici pe mine nu mă mai interesează să aflu. Cît despre Cezar Preda, omul e o glumă proastă.

          1. Gramofonu'

            Il recomanda vocea si talentul lui: e fra’su lu’ Cristian. E atit de sensibil la subiectul asta, incit pariez ca e extrem de interesat, altfel nu s-ar agita atit moca.
            Sau (explicatia cea mai simpla) contul „gabriel preda” e un fake de pe care scrie Cristian.

            Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *