Stirile zilei, linkuri si offtopice – 28 ianuarie 2014

foto: iarna nu-i ca vara

Zilnic vom avea linkuri politice și din lume adunate, de la noi și de aiurea.

02:37 – LinkedIn, Pinterest more popular than Twitter: study
Facebook Comments

69 Comments Stirile zilei, linkuri si offtopice – 28 ianuarie 2014

    1. Lipst

      Oho, un clasic. Ce zici de asta? Într-un bol de inox, în care se aflau deja câteva linguriţe, o farfuriuţă de cafea şi apă se înţepeneşte un alt bol de gresie. Ce faci? Contactul e perfect etanş. Nici măcar apa nu mai iese. Încerci cu apă rece, apă caldă? Chiar cu un pic de ulei? Nu merge. Pentru a salva bolul de inox, linguriţele cât şi farfuriuţa prizoniere, soluţia este să spargi, să sacrifici, cu o lingură, trădătoare dar folositoare, bolul de gresie. Aşa s-a întâmplat. Eu, păţitul.

      Reply
      1. Yeba

        Dc puneai construcția asta pe un ochi de aragaz aprins, mai avea, săracul bol, o șansă, inoxul se dilată mai repede decât restul. Ca să nu mai spun – nu din experiență, ci exclusiv prin deducție – că ideal e să le speli, ah! la vremea lor, nu grămăjoară.

        Reply
    1. adib

      Eu descifrez asa: „Stimate domnule presedinte Eugen Tomac, Va solicit sa inregistrati cererea mea de adeziune la Partidul Miscarea Populara. Astept sa ma alatur unei echipe care spune ceea ce gandeste dar si gandeste ceea ce spune. Cu respect”

      Reply
        1. adib

          N-am stiu. Nu imi place Funeriu (poate explic vreodata si de ce) si nu urmaresc ce scrie pe Facebook. Ma mira atata pedanterie….nu imi facuse impresia ca ar fi genul.

          Reply
    1. Yeba

      Cine e ăsta? Că doar nu poți cita toate gunoaiele de pe net, și așa sistemul de sanatorii e praștie, numai gunoaiele cu semne distinctive tb citate.

      Reply
        1. DanCanada

          Sau poate constipat? Nu stii de ce parte a fileului a fost cu serva, o fi fost numai la predare in ultimul timp, nu si la preluare.

          Reply
          1. Yeba

            Gata, m-am lămurit. Este un homălău sau cum le zice, de nu pot avea copii, și, pe de altă parte, militează pentru egalitate. Deci, printre altele, să n-aibă nimeni copii, destul de logic! Am înțeles că în cimitirul respectiv câinii își fac nevoile pe cruci. Îi recomand cimitirul ăla, va avea șansa să fie și el util, chiar în eternitate.

            Reply
    1. Lipst

      Şi, mă gândeam, asta ca să-i dau apă la moară lui @ gramofonu, că prea aveam numai „corupţi”, să mai avem şi „corupte”.

      Reply
  1. Bleen

    Probabil încep însămînțările, vine campania de primăvară, d-aia au fost eliberați consilierii. Pentru munci mai serioase. Practica agricolă.

    Reply
  2. Yeba

    Mă miră în continuare furorile pe care le face „matrafoxarea” (acum reluată pe A3). La Ploiești era un termen practic comun, între adulți și copii, oameni cu și fără cărți în casă, registrul colocvial, nimic spectaculos. Deduc că și la Telega. Palada a călcat în balegă, c’est tout.

    Reply
    1. Lipst

      Păi, aşa ştiam şi eu, „matrafox” e o băutură ieftină şi proastă, de birt. Prin cartier se mai folosea „adio-mamă” şi „trântici”.

      Reply
  3. Bleen

    Dacă Dragnea și Ponta n-au reușit să deszăpezească mai repede, i-au dat idei lui Lăzăroiu. Și uite așa s-a născut Albă ca Zăpada, din incompetența autorităților.

    Reply
  4. Bleen

    Instalatorul blocului, la noi în baie: ”Mda, probabil e o țeavă înfundată, poate chiar la apometru, d-aia e presiunea mică. Nu știu, ceva de genul ăsta, vorbiți cu un instalator.”

    Eu, în gînd: ”Să vezi că administratorul ne-a trimis un doctor în drept.”

    Reply
    1. adina

      Poate omul e instalator doar in timpul liber, doar ca hobby. Nu stiam ca exista si instalatorul blocului, pe langa administratorul blocului, presedintele scarii de bloc si ce alte functii mai sunt. Sa nu uit, si femeia de servici.

      Reply
      1. Gramofonu'

        La citeva blocuri (cumulat) se mai ia cite un „instalatorul blocului”.
        Acum vreo 15 ani am stat intr-un bloc unde instalatorul se tavalea pe jos si urla daca nu-i dadeai si a 2-a transa de bani pentru lucrare, pentru ca prima jumatate o bause si n-avea bani de piese. Dupa ce bea si a 2-a jumatate, urla pe jos pentru a 3-a.

        Reply
  5. Bleen

    PMP s-a lansat în iulie, cînd era lumea în vacanță. Acum se relansează cînd lumea e ocupată cu deszăpezirea. Așa, pe șest, se fac lansările.

    Reply
    1. Lipst

      Numai lui Blaga îi mai e frică să nu care cumva să fie prea cunoscut şi să crească prea mult în sondaje.

      Reply
  6. DanCanada

    Vaz ca fiecare are momentul sau de candoare idioata gen Radu Stroe (‘Imi pare rau ca s-a intamplat pe mandatul meu’). Exemplu ieri tanti Hillary:

    „You know you make these choices based on imperfect information and you make them, as we say, to the best of your ability but that doesn’t mean that there’s not going to be unforeseen consequences, unpredictable twists and turns. You know, my biggest regret is what happened in Benghazi.”

    Deci s-a intimplat pe 11 Septembrie 2012, iar senatul american a decis negru pe alb ca a fost preventable. Nu, timpita asta (care vrea sa fie presedinta!) spune ca a fost unpredictable si unforseen 🙂

    Reply
  7. Yeba

    Există drogulețe care dau simptomul ăsta sesizat de Aligică la Ponta, care îi taie legătura cauză-efect, îl eliberează de sentimentul responsabilității, dar îl păstrează aparent funcțional, ca să nu pară beat?

    Reply
        1. Gramofonu'

          Si eu am raspuns la fel de serios…
          Am vazut asta de atitea ori, la oameni care pareau normali inainte, incit mi se pare destul de evident.

          Reply
          1. Rheia

            Eu înclin să-ți dau dreptate. Am impresia că și la clanul Rușanu, din care face parte madam Chițoiu, s-a petrecut un fenomen similar. S-au văzut, în sfîrșit, în fruntea bucatelor, mai sus de ASF nefiind decît… chiar, cine?

            Reply
        2. adina

          O fii ceva care se ia in cazuri de personalitate multipla. La un moment al zilei, omul se crede Nero si il doare in toga de tara, in alte momente se da simplu plebeu si preocupat de ce invart aia cu legile si lui nu-i spun nimic.

          Reply
  8. Lipst

    Cu ocazia accidentului aviatic, mi s-a părut frapant contrastul dintre apariţiile sătenilor care i-au găsit cei accidentaţi şi toţi cei care comentau irelevant la televizor. Nu e nicio idealizare. Oamenii aceia, Olar, Todea, Nicoale („Pădurarul”), spuneau ce au făcut ei practic, concret iar cei de pe sticlă se pierdeau în scenarii departe de realitate, rating cu orice preţ, irelevanţă, indiferenţă senilă, ca Stroe, indiferenţă criminală, ca Ponta, şi tot felul de alte prostii.

    Apoi, ca să vezi că omul practic şi care nu trăieşte din imaginea sa reflectată în ceilalţi, cum fac cei de pe sticlă, spune chestii, clare şi practice, o declaraţie a lui nea Nicolae, pădurarul, m-a făcut să-mi aduc aminte de un accident de avion petrecut în Danemarca. E din seriile acelea de reconstituiri de pe National Geographic despre zborul Scandinavian Airlines Flight 751.

    Un avion de tip McDonnell Douglas MD-81, cu 122 de pasageri la bord, pierde imediat după decolare, din cauza gheţii, ambele motoare. Chiar şi fără motoare, un avion nu cade brusc, încă planează şi poate fi controlat. Totul e ca pilotul să găsescă cât mai rapid un loc de aterizare şi să poată reduce viteza în contact cu solul. Dacă în condiţii normale viteza avionului e controlată cu ajutorul motoarelor, doar din planare un avion de mare capacitate se va apropia de sol cu o viteză mult mai mare decât cea necesară, de unde riscul de a se zdrobi de sol.

    În fine, pilotul danez povesteşte că zbura deasupra unor păduri de brazi şi era în căutarea unei poiene. Atunci când a reperat un loc propice, a început procedura de coborâre a avionului, dar în aşa fel încât să atingă cu burta avionului vârfurile brazilor despre care ştia să sunt moi şi nu-i pot cauza stricăciuni importante şi astfel să poată reduce din viteza şi din şocul aterizării. Aterizarea a fost un succes. Toţi pasagerii au supravieţuit. Pericolul imediat era hipotermia. Noroc că în Danemarca guvernul nu era condus de vreun Pontasen şi au fost găsiţi la timp.

    Acum, Nicolae pădurarul. Reporterul îl întreabă cam câţi copaci au fost rupţi de avion. Pădurarul spune că vreo 20-25. Apoi, continuă, spunând că el crede că chiar faptul că avionul a lovit mai întâi vărfurile copacilor a făcut ca să mai existe supravieţuitori, copacii atenuând şocul aterizării forţate. Altfel, dacă avionul ar fi căzut direct pe pământ, s-ar fi făcut praf.

    Reply
  9. Bleen

    E o psiholoagă isterică și roșie în cap acum la B1. Înainte era blondă și ultraisterică uselistă la Realitatea TV. Acum a recuperat-o B1?

    Reply
  10. BogdanL

    Că bănățenii sunt mândri de felul lor știam, dar că sunt atât de mândri încât să refuze să umble cu mărunțiș la ei, nu știam. Spun edilii Timișoarei că „toate creanţele mai mici de 40 de lei se dau la scădere, sunt nişte rămăşiţe pentru care executarea ar fi mai scumpă. (…) În fiecare an am avut situaţia aceasta”. http://ow.ly/t1KBb

    Adică în Timișoara numai proștii plătesc către municipalitate sume mai mici de 40 RON. Nu ar fi mai simplu pentru toată lumea să spună de la începutul anului fiscal că persoanele care datorează municipalității sume de bani mai mici de 40 RON sunt exceptate la plată?

    Reply
      1. BogdanL

        Foarte bună treabă. Acum am văzut și eu. E bine totuși că oamenii ăia cu CNP-ul publicat pot dormi liniștiți, fiindcă oricum asta cu datele cu caracter personal e doar de moft, așa. Dacă Secretarul General zice că nu e nimic grav, așa trebuie să fie: „Sigur că sunt date cu caracter personal. Dar nu e sancţiune
        pentru treaba asta…”

        Reply
  11. Bleen

    Autoritățile încearcă să-l scoată vinovat de eșecul operațiunii de salvare pe medicul Radu Zamfir, care nu s-ar fi descurcat cu smartfonul. Omul era înghețat, în stare de șoc, trebuia să le acorde îngrijiri și celorlalți supraviețuitori. Dacă nu avea telefon sau era în stare de inconștiență? Îi găseau peste 3 luni? Ministerul Apărării a știut zona în care s-a prăbușit avionul cu aproximație de 2 km, însă, din cauza lipsei de coordonare între ministere, informația nu a ajuns la salvatori. Instituțiile s-au bătut între ele pentru laurii și imaginea de salvator și nu și-au transmis informații vitale sau nu au acceptat ajutor, pentru a nu împărți meritul succesului cu nimeni. Arafat a făcut ce știe cel mai bine să facă, piar, iar Ponta era la televizor cînd trebuia să coordoneze ministerele. Iar acum vor să-l scoată vinovat pe medicul Radu Zamfir, una dintre victime. Dacă Arafat n-ar fi dat din coate să fie el singurul salvator-vedetă, dacă Ponta ar fi coordonat ministerele în loc să stea la televizor, datele primite de la Ministerul Apărării ar fi fost suficiente, indiferent de aplicațiile gps din smartfonul uneia dintre victime.

    Reply
    1. Lipst

      Iaca, de pe 25 ianuarie: „Nu mă mir să fie învinovăţit şi doctorul Zamfir care, s-ar putea spune, n-a dat cum trebuie coordonatele, a fost confuz, „dom’le, nu vorbea prea clar, nu ştim de ce.” sau mai ştiu eu ce.”

      Primul care a sunat a fost co-pilotul. La sunat pe tatăl său. În mai puţin de cinci minute Arafat era înştiinţat.

      La un sfert de oră după apelul co-pilotului, primul apel la 112 a fost făcut de doctorul Zamfir.

      În niciun caz, victimele nu pot fi acuzate de confuzie, că doar sunt victime, tocmai ce căzuseră cu avionul. Prin natura meseriei, salvatorii trebuie să fie lucizi, vigilenţi, trebuie să fie pregătiţi, prin simulări, practică, experienţă, să facă faţă situaţiilor de stres, trebuie să valorifice orice informaţie. În acest caz, ar fi trebuit să-i spună ei doctorului ce anume să facă, să-l scoată din confuzie. Chiar şi mai târziu, în acea conferinţă de presă, doctorul Zamfir încă era sub stare de şoc.

      S-ar putea bănui că slavatorii au creat un fel complex de inferioriate, în sensul că victimele fiind piloţi şi medici, unii persoane publice, salvatorii au pus mai mult preţ pe informaţiile date de aceştia. Dar asta, dacă e adevărat, denotă cu atât mai mult lipsa de profesionalism iar mai sus (Arafat, IGSU, ROMATSA, ministere, miniştri şi primul-ministru), lipsă de coordonare.

      În astfel de situaţii, care implică mai multe instituţii şi ministere, lipsa de coordonare nu poate fi imputată decât primului-ministru, care nu era în situaţia imposibilităţii exersării funcţiei, situaţie care şi aia e prevăzută, ci se afla bine-mersi la televizor, în lumina şi căldura reflectoarelor. Nu-l ningea, nu-l ploua, nici nu căzuse cu avionul, nici nu se afla în stare de şoc, deşi felul în care se comportă chiar asta pare să arate, o stare de şoc. Cuprins de o veselie ce nu are nicio legătură cu realitatea, nu pricepe şi nu înţelege.

      Reply
    2. Yeba

      Mie mi se pare ca până si ăia care se uită la A3 ar fi contrariați! Omului i s-a cerut sa descarce o aplicatie de pe net !! Așa a zis imbecilul ăla de la ISU Alba, poate ar trebui să fie internat la sanatoriu, la diagnosticul lui. Să fi fost internat de mic. Trebuie să răspundă ăla care l-a numit.

      Asta va face ocolul presei mondiale: unui om dintr-un avion prăbușit i s-a cerut să descarce o aplicație de pe net în telefon, dacă vrea să fie salvat! Dacă mă gândesc bine, mi se pare chiar just, în fond pe asta se bazează și selecția naturală, supraviețuiește cel mai apt, dacă nu poate/ nu știe cu smartfonu, pa!

      Reply
  12. Bleen

    Cu ce mă ocupam eu acum 6 ani.

    Cele 4 principii pentru controlul implicarii:

    1. Procesarea de jos in sus

    Cand analiza la nivelul de jos detecteaza un continut semnficiativ al mesajului este invocat nivelul superior de analiza.

    2. Procesarea de sus in jos

    Analiza de la nivelul intelegerii sau elaborarii poate detecta daca mesajul este prea familiar sau neimportant si astfel utilizarea capacitatii de intelegere este suspendata sau atentia se indreapta in alta parte.

    3. Competenta limitata

    Implicarea este limitata la un nivel de jos daca continutul mesajului nu poate fi analizat la un nivel mai inalt de intelegere (daca mesajul contine cuvinte necunoscute subiectului, daca este intr-o limba straina, daca e prezentat prea rapid, daca e mascat de zgomot etc)

    4. Capacitatea limitata

    Fiindca sunt solicitate niveluri ridicate de implicare ale unei atentii limitate, implicarea intr-un mesaj este limitata cand capacitatea este alocata si altui mesaj

    Reply
    1. Bleen

      Stagii ale implicarii consumatorului:

      1)

      Nivelul de implicare: Pre-atentia

      Utilizarea experientei: Subiectul cauta in paralel toate modalitatile de familiaritate si semnificatie in care ar putea s-ar putea inscrie mesajul si isi reprezinta caracteristicile formale ale mesajului (imagine, text, sunet) prin prisma propriei experiente

      Procesarea informatiei: Receptarea mesajului pe cale senzoriala si analizarea caracteristicilor formale ale acestuia (imagine, text, sunet)

      Efecte imediate: Analizarea codurilor specifice nivelului actual de implicare si selectarea codurilor necesare pentru activarea urmatorului nivel de implicare.

      Efecte cognitive de durata: nu exista

      Efecte atitudinale de durata: nu exista

      2)

      Nivelul de implicare: Atentia focala

      Utilizarea experientei: Subiectul isi foloseste cunostintele de perceptie pentru a produce cuvinte si reprezentari ale categoriei obiectului mesajului

      Procesarea informatiei: Subiectul selecteaza canalul senzorial cel mai potrivit pentru receptarea mesajului si porceseaza mesajul din punct de vedere senzorial si semantic

      Efecte imediate: analizarea codurilor specifice nivelului actual de implicare si selectarea codurilor necesare pentru activarea urmatorului nivel de implicare.

      Efecte cognitive de durata: Reprezentare senzoriala a obiectului mesajului (imagine)

      Efecte atitudinale de durata: Conditionare afectiva asupra mesajului (ii place sau nu)

      3)

      Nivelul de implicare: Intelegerea

      Utilizarea experientei: Subiectul isi foloseste cunostintele de sintaxa pentru a produce reprezentari logice, propozitionale ale mesajului

      Procesarea informatiei: Analizarea sintactica, logica, a mesajului

      Efecte imediate: Analizarea codurilor specifice nivelului actual de implicare si selectarea codurilor necesare pentru activarea urmatorului nivel de implicare.

      Efecte cognitive de durata: Reprezentare logica, propozitionala a mesajului

      Efecte atitudinale de durata: Intelegerea, asimilarea mesajului

      4)

      Nivelul de implicare: Elaborarea

      Utilizarea experientei: Subiectul conecteaza codurile logice, propozitiile pentru a le introduce intr-un sistem conceptual existent

      Procesarea informatiei: Analizarea conceptuala a mesajului

      Efecte imediate: Analizarea codurilor specifice nivelului actual de implicare si selectarea codurilor necesare pentru activarea urmatorului nivel de implicare.

      Efecte cognitive de durata: Reprezentarea conceptuala a mesajului

      Efecte atitudinale de durata: Raspunsul cognitiv dat mesajului

      Reply
  13. Lipst

    Prodecanul Facultăţii de Inginerie Aerospaţială revine. Ce-l mână pe el în luptă? Faptul că „22 de milioane de „specialişti” în aviaţie mistifică realitatea”, adică poporul cel prost. Chiar dacă se reclamă specialist-inginer, profesor şi prodecan, omul nu are simţul măsurii. Cu ce se bate el? Cu două mituri, înţelegem că sunt mituri create de cei 22 de milioane de „specialişti”, mituri pe care vrea să le desfiinţeze. Primul mit, acela că pilotul ar fi un erou. Eu nu am înţeles că pilotul ar fi un erou. Dar, nicio grijă, ne asigură prodecanul, nu este un erou. Al doilea mit, ROMATSA are avea vreo vină. Nu are niciuna, spune prodecanul grijuliu.

    În acelaşi timp, deplânge „incapacitatea societăţii noastre nu numai de a găsi un avion prăbuşit”, o societate din care el, prodecanul, nu face parte prin chiar meseria lui, cum nici ROMATSA nu face parte din această societate incapabilă, ROMATSA e dincolo de lege, şi, continuă, deplânge incapacitatea societăţii noastre de „a trage învăţămintele necesare”.

    Pe scurt, societatea amatoare a celor care-şi dau cu părerea, adică tot poporul cel prost, trebuie pusă la punct. Din acestă societate nu fac parte nici prodecanul, specialist în inginerie aerospaţială, dar nici ROMATSA care se ocupă cu siguranţa traficului aerian şi care are atribuţii legale în legătură cu găsirea aeronavelor prăbuşite.

    Din câte ştiu ancheta este în curs. Deci, în plus, prodecanul cel specialist intervine în calitatea lui de specialist, căci aşa spune, cât şi cu autoritatea lui de prodecan, cu două scrisori publice pentru a lămuri un accident a cărui anchetă nu a fost finalizată.

    Întrebarea este, what the heck is wrong cu acest prodecan?

    Reply
  14. Florina Neghină

    Comunismul pe înţelesul tuturor.

    „Pe cartea lui Pavlovici ar trebui să se bată editurile. Şi apoi clienţii, în librării.

    Dacă fenomenul ăsta nu se întâmplă, este fiindcă „zgomotul şi furia”
    unei lumi politico-mediatice dezaxate acoperă, în egală măsură, oameni,
    istorie şi adevăr. Aproape că îmi vine să întreb retoric: de la cine
    vreţi să aflaţi, dacă nu de la cei care au trăit atunci şi acolo?

    Veţi auzi mulţi politicieni că sunt „de dreapta”. Veţi auzi mulţi
    politicieni clamându-şi „anticomunismul” şi „iubirea de Europa”. În baza
    a ce spun ei toate astea, când primul eşalon al luptătorilor
    anti-comunişti tace, abandonat şi ignorat?”

    http://dezbaterea.ro/index.php/cultura/34-tortura-pe-intelesul-tuturor-o-carte-de-florin-pavlovici-iata-ce-au-putut-romanii-sa-faca-romanilor

    Reply
  15. Bleen

    O televiziune de știri, gen Antena 3 sau B1 TV, are în jur de 3-5 milioane de telespectatori anual. Anual, 3-5 milioane de oameni, diferiți, urmăresc televiziunea respectivă cel puțin 1 minut (telespectator e și cel care stă zilnic pe postul respectiv, și cel care intră 1 minut pe an).

    În 2012 și 2013 Antena 3 a avut puțin peste 3 milioane de telespectatori pe an în urban.

    Blogary se mișcă undeva în zona 150-250 de mii de vizitatori diferiți pe an.

    Reply
  16. Yeba

    Amintirea mea cea mai vie este declarația lui Radu Cîmpeanu de pe la 18.00, când începuseră tulburările, și repetată intens în zilele următoare: „PNL s-a retras din piață la ora 17.”
    Era ticăloșilor. În zilele următoare – m-am înscris în PNT pe 5 februarie – am constatat că extrem de putini (din puținii nefeseniști) remarcaseră fraza și efectul ei și continua să li se pară mai de bon-ton să fii liberal, că vine de la „liber”, decât țărănist, adică țărănoi.

    Reply
    1. Canadiana

      Campeanu a dat tonul a ceea ce avem azi in PNL. Esenta nu s-a schimbat, doar strategia si intensitatea.
      Coposu era singurul care spunea lucrurilor pe nume, cu subiect si predicat. Ratiu era greu de digerat, atat din cauza papionului, cat si a faptului ca vorbea despre lucruri pe care nimeni nu era dispus sa le inteleaga la vremea aceea. Era exotic si excentric.
      In familie, bunicul fusese taranist activ si, ca fost detinut politic, avea o autoritate morala de necontestat, asa ca am mers pe mana lui, fara insa a ma inscrie vreodata in PNT. Refuz si acum inregimentarea ideologica, mai ales ca partidele sunt nisipuri miscatoare.

      Reply
  17. Bleen

    Acum fix 24 de ani Corneliu Coposu băga sula în coaste. A doua zi, pe 29 ianuarie, treceam cu arme și bagaje în tabăra ”lui Căposu”.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *