Stirile zilei, linkuri si offtopice – 4 martie 2014

foto: T80. Blindajul de pe turelă față a fost  botezat de serviciile americane secrete „Dolly Parton”

Zilnic vom avea linkuri politice și din lume adunate, de la noi și de aiurea.


20:44 – LCpl. Merlin Raye Allen…..some gave all.
20:15 – De unde au plecat condamnarile din fotbal. Daca nu citea Bodu ziarul, poate ca Gigi, George, Gica si Giovani scapau
12:05 – Ten handy phrases for bluffing your way through the Ukraine crisis
11:33 – US Ships Approaching Sevastopol? Mapping US Naval Assets
01:50 – Liam Neeson movie explains why Obama wants to decimate the military


ȘTIRILE INTERNE (Blogary Evernote)

ȘTIRILE EXTERNE (Blogary Evernote)


 

Facebook Comments

107 Comments Stirile zilei, linkuri si offtopice – 4 martie 2014

 1. Yeba

  La A3 deranjul pe prestația lui Crin de-aseară (decentă din perspectiva mea, nu mai mult) este enorm-enormissim, până și A3 însăși reia și analizează cu toată echipa emisiunea de aseară, e ceva de nedescris. L-ar călca-n picioare, după ce l-ar scuipa.

  Mă scuzați că mă raportez la …, dar am deschis întâmplător și observ că discută asta de 2 ore, după un promo agresiv toată ziulica.

  Reply
  1. DanCanada

   Si asta e un nou nivel de mirsavie: sa-ti analizezi/comentezi propriile emisiuni de analiza/comentariu. Cine s-ar fi gindit?! 🙂

   Reply
   1. Yeba

    Îmi dau seama că am ratat exact ideea: nu doar că te simți tu curat și sănătos, asta ar fi monoton, ci Din Ce În Ce mai curat și mai sănătos, pe măsură ce coboară ăștia în abisul puroiului. Or, asta e chiar plăcut, un vis în care aluneci pe apă, fiindcă odată cu trecerea timpului oamenii se umplu inevitabil de boli și de păcate.

    Reply
 2. Florina Neghină

  „In 1971, Bossier City, Louisiana, there was a
  teenage girl who was pregnant with her second child. She was a high
  school dropout and a single mom, but somehow she manage to make a better
  life for herself and her children. She encouraged her kids to be
  creative, to work hard and to do something special. That girl is my
  mother and she’s here tonight. And I just want to say ‘I love you mom,
  thank you for teaching me to dream.”
  http://www.lifenews.com/2014/03/03/he-could-have-been-aborted-best-supporting-actor-jared-leto-thanks-single-high-school-dropout-mom/

  Reply
 3. Bleen

  Gata, ne-am liniștit.

  Corneliu Vadim Tudor

  Traian Băsescu vrea să-i aresteze pe următorii:

  1) Victor Ponta;
  2) Liviu Dragnea;
  3) Cristian David;
  4) Dan Şova;
  5) Viorel Hrebenciuc;
  6) Radu Mazăre;
  7) Sebastian Ghiţă;
  8) Constantin Niţă;
  9) Marian Oprişan.

  Şi asta pînă la alegerile din 25 mai, ca să nu se mai fure atît. Staţi pe recepţie.

  Reply
 4. Bleen

  B1 dă emisiunea de aseară de la Antena 3. Cred că s-a depășit nivelul cel mai de jos al penibilului și tristeții. Pathetic e un undestatement.

  Reply
  1. Yeba

   Lasa-l acolo, a zis si Pieleac, fatuca e si obraznica, iti dai seama, altfel nu se uita Ponta la ea!

   Reply
 5. Yeba

  In sfârșit, Turcescu îl menționează pe Bodu în Dosarul transferurilor. Săracu Bodu, n-a picat bine știrea, deși e minunată, lumea are treabă.

  Reply
    1. Bleen

     Se insinuează încet încet în jurnalismul de dreapta. Mai multe surse. În ritmul ăsta în octombrie o să leșinăm la mitingurile lui Crin Antonescu mai ceva ca la concertele lui Michael Jackson.

     Reply
     1. Gramofonu'

      Las’ ca-i bine, in curind o sa fie 4 universuri paralele. Realitatea, proiectia B1 a realitatii, proiectia A3 a realitatii si proiectia „dreptei”.
      Dupa jdemii de ani, jurnalismul tip A3 are concurenta. Iar singurul mod in care se poate combate e sa se dea de gol, cum a facut Antonescu la A3.
      Basescu e de vina.

      Reply
  1. Gramofonu'

   Nu-sh de ce-si umfla toti muschii, stie toata lumea ca justitia aservita lui Basescu a facut asta. Basescu e de vina.

   Reply
 6. Bleen

  For the last few years, it has become something like conventional knowledge in Moscow journalistic circles that Putin was no longer getting good information, that he was surrounded by yes-men who created for him a parallel informational universe. „They’re beginning to believe their own propaganda,” Gleb Pavlovsky told me when I was in Moscow in December. Pavlovsky had been a close advisor to the early Putin, helping him win his first presidential election in 2000″

  Da. Asta devine o mare problemă la un moment dat.

  Reply
  1. Lipst

   „Cum să n-am prestanţa mea, când cobor dintr-un Rolls-Royce sau dintr-un Rand, ă..ăă, mb..ăă, cum dracu-i spune, ă..ăă, Rover?”

   Reply
 7. Bleen

  Pînă acum singurul atu al dreptei erau diplomele din afară. Ar trebui să fie fericită că avem un ministru de finanțe absolvent de Harvard.

  Reply
 8. Amalia

  Parca Netoiu e si parlamentar. Daca DNA si ICCJ o tin in ritmul asta o sa ajungem la un numar (mai) rezonabil de parlamentari.

  Reply
 9. Lipst

  „Unii votează cu bilele la vedere, alţii nu nu votează cu bilele la vedere, dar, astăzi, toţi au bile.” (B-ila1TV)

  Reply
 10. Yeba

  Instabilitatea lui Crin lovește din nou, gratis! A zis (și) aseară că demisia nu și-o dă, fiindcă ar fi ca o culpă asumată. O să plece de îndată ce i se va cere oficial. OK. Acum, trosc, luat de valul jocurilor de cuvinte cu care l-a provocat Ponta! Vai de capul nostru, la nivelul ăsta s-a ajuns tot izbind brichete de pereți.

  Reply
 11. Bleen

  Comentator la ultima postare pe Facebook a lui Meme Stoica: “Justiția română a dat dovadă încă o dată de manipulație și inexactitate.”

  Reply
 12. Bleen

  După ce s-a făcut de rîs la audierea Ioanei Petrescu, PDL va “ironiza cu pamcarte învestirea guvernului Ponta 3”. Ăsta e nivelul.

  Reply
 13. Bleen

  Cică opoziția s-a făcut complet de rîs la audierea Ioanei Petrescu. Au întrebat-o, spiritual, dacă impozitează ceapa și usturoiul, iar Andreea Vass, i-a pus o întrebare de jumătate de oră, incoerentă, numai ca să se audă vorbind.

  Reply
  1. Gramofonu'

   Nastase si-a lasat barba ca sa ia Nobelul pentru pace.
   La iesire o sa-i spuna lumea „Da-i La Lama”.

   Reply
 14. Bleen

  Sebastian Bodu

  S-au finalizat dosarele din fotbal. Nimeni nu mai ține minte că totul a plecat de la mine. Nici măcar propriul meu partid

  Reply
  1. Tzatzi Ki

   Din ce am citit pana acum din articolele ei, va incepe cu o referire la Merilănd, va cita mai multe studii, păreri şi opinii teoretice ale unor economişti pe care i-a găsit la biblioteca din Merilănd şi va încheia prin contrazicerea introducerii.

   Reply
 15. Gramofonu'

  Experienta in ale patiseriei o sa-i prinda bine la brutarie.
  E cineva interesat sa cumpere drepturile difuzarii campionatului national de fotbal al brutariilor?

  Reply
 16. Tzatzi Ki

  Un interviu cu tova… doam… don’şoara Petrescu: http://www.zf.ro/zf-live/video-zf-live-ar-putea-ajuta-absolventa-harvard-finante-publice-reducerea-evaziunii-fiscale-romania-urmariti-inregistrarea-emisiunii-miercuri-2-octombrie-ioana-petrescu-noul-consilier-economic-11440590

  Te sperii daca o asculti, are numai cresteri de taxe si cheltuieli bugetare in cap, iar totul e din manual, habar nu are cum merge economia reala si nici nu are vreo intentie sa afle in mod direct. Se uita pe statistici si da sfaturi. Pentru furnicile din viata reala, experimentul ei social, dupa cum probabil viseaza.

  Nebulozitatea despre persoana ei se mentine, nu explica deloc cum a plecat in SUA, in schimb explica ca a ajuns pe functie prin Ponta, pe care l-a cunoscut personal la Washington.

  Se remarca prin vocabularul elevat, presarat cu expresii academice precum: acu’, dîntre, Merilănd, abea.

  Reply
 17. Gramofonu'

  Stiti care-i legatura dintre Crimeea si Ioana Petrescu?
  Doamna cu catelul de usturoi a lui Cehov.

  Reply
 18. Lipst

  Io zic să rezolve treaba ca pe vremuri, să se înfrunte doar liderii între ei, boxerul Klitschko şi judocanul Putin.

  Reply
 19. audax

  Asked if Russian forces took part in operations in Crimea, President Putin says: „No, they did not participate,” adding: „There are lots of uniforms that look similar.” (AFP) De fapt, sunt trupe congoleze, care ajuta populatia rusofona pasnica din Crimea.

  Reply
 20. Tzatzi Ki

  Pe mine ma nedumereste persoana propusa la finante, Ioana Petrescu.
  Din date publice stim ca:
  A facut facultatea la Wellesley College http://en.wikipedia.org/wiki/Wellesley_College
  Nu stim unde a facut liceul, nu stim in ce circumstante a plecat din Romania (ex.: loterie vize, avea rude, a luat o bursa, a fost pe banii lu’ tata, a fugit odata cu vechea nomenklatura, a emigrat pe principii etnice, etc.)

  Putin straniu ca a obtinut MA si MD la un an distanta, dar nu e imposibil. E asistent universitar, nu profesor, cum tot debiteaza astia prin presa (deci cel mai mic grad).

  Cica, la inceput:
  NRI Fellow, American Enterprise Institute. AEI: http://en.wikipedia.org/wiki/American_Enterprise_Institute. NRI presupun ca e asta: http://nrinstitute.org/ . Nu mi-e clar daca NRI fellow la AEI sau e ceva succesiv. Fellow oricum nu e mare lucru, un fel de stagiar. Ce e de mirare ar fi ca AEI si NRI sunt conservatoare, de dreapta.

  Cica founding member la chestia asta: http://ensa.us.com/. Pare sa fie ceva de buzunar.

  Zice ca e director la universitatea maryland (la audierile din comisie), dar e „Director, International Development Specialization, University of Maryland, College Park – School of Public Policy”. Eu inteleg ca e un sef de specializare. Poate fi o specializare cu un singur membru la catedra, ea insasi, o specializare propusa de ea. Universitatea e asta: http://en.wikipedia.org/wiki/University_of_Maryland,_College_Park. De mentionat ca e o universitate de stat.

  Nu inteleg dihotomia dintre fellow la niste chestii de dreapta si apoi membru in guvern mafiot de stanga. Sa fie un soi de Voinea feminin? M-a mai mirat declaratia de avere: salariu de 100.000 pe an si doar 2000 in cont. Pe ce ai aruncat banii, muica, ca presupun ca in Maryland ai casa in campus si familie nu ai?

  Reply
   1. Tzatzi Ki

    Mistourile le stiu. Ar fi interesant daca am cunoaste mai multe despre persoana, ca pare subtire, ireala, parca a fost scoasa la imprimanta 3D acum 2 zile. De exemplu: e din Titan, din Primaverii, din Faltișeni, tati’ e sustinator PSD cu foncție sau care e treaba.

    Din audierile din comisie am retinut una: „la castig la fel, romanii sa fie impozitati la fel, ca acum nu e asa”. Avand in vedere partidul din care e, ma astept sa aiba stralucite idei precum contributie la sanatate si la pensie pentru orice venituri. Adica o dublare a impozitarii, ce mare lucru.

    Reply
    1. Gramofonu'

     Inseamna ca a cumparat usturoi cu chitanta? sau a incurajat evaziunea fiscala?
     Vezi, asta deja nu mai e misto, e o acuzatie extrem de grava si serioasa.

     Daca nu a denuntat evaziunea fiscala celui mai apropiat organ abilitat, atunci ar trebui sa-si dea demisia din functia de ministru.
     Procuratura ar trebui sa se autosesizeze, pornind de la autodenuntul acesteia.

     Reply
     1. Tzatzi Ki

      Nu, asa cum a vazut la seful ei, atunci cand e pe strada e de dreapta si incurajeaza libera initiativa, cand e pe blog e etatista si ne sfatuieste sa ne platim impozitele, la munca e de stanga, ca orice universitar de stat care se respecta, iar la minister ramane de vazut.

      Sau, poate, credea ca baba e in transa de venit unde nu plateste impozit. Sales tax oricum nu era cazul, ca baba e din localitate si VAT nu exista la ei si nu s-a obisnuit cu asta. Deci, nu a facut nimic rau, nu? Fata e de dreapta si ii lucreaza din interior.

      Reply
  1. Tzatzi Ki

   Si mai e ceva ce e neexplicat: tot din comisie, zice ca cica a contribuit la elaborarea programului de guvernare, desi era la Wash. Dar cum a ajuns sa contribuie? A dat Ponta un anunt in ziar, „cautam universitar de origine romana sa contribuie la programul de guvernare”? Cumva a ajuns in partid, adusa de cineva, presupun. Cum?

   Reply
  2. DanCanada

   AEI e un right-wing think tank destul de serios. Acolo e si Ayaan Hirsi Ali de exemplu. E o mare contradictie sa fii la AEI si in cirdasie cu o jivina ca Ponta. Probabil daca afla baietii de la AEI o s-o dea afara. Ori poate si-o fi cumparat locul? Ca A3 cu premiile alea.

   Reply
 21. Beavix

  Episodul de aseară, Gâdea vs Antonescu, a dus A3 pe primul loc în topul audiențelor TV, peste ProTV și ceilalți. Telenovelele încă au succes la români.

  Reply
 22. Bleen

  La ora asta orașele europene ar trebui să fie pline de demonstrații împotriva agresiunii militare imperialiste, așa cum se întîmpla în 2003.

  Reply
 23. Gramofonu'

  Circ intern (via evz.ro):

  1. Kelemen Hunor, propus ministru al Culturii și vicepremier, este audiat în sala „Avram Iancu”

  2. În Comisiile de buget-finanțe: „M-au sunat câteva babe să vă rog să nu impozitați usturoiul” – a spus Gheorghe Ialomițianu

  3. Dolha catre Bogdan Stanoevici: „varză de Bruxelles”

  Reply
  1. Rheia

   Îu, Bogdan Stanoevici?! Păi ăsta e un cretinel cu spume! Îl știu din studenție, era ciuca bătăilor de joc, și parcă nu-mi vine a crede că statul în Franța l-a înțelepțit.

   Reply
    1. Rheia

     Știu că a făcut IATC-ul, că doar de-aia se uita de sus la noi, fetele de la construcții. Și fiindcă apăruse la televizor cu Song-ul lui Mihalea. Bine, apăruse inclusiv alunecînd ca prostul pe o piatră, de cît efort făcea să se bage singur în seamă (cred că nici operatorii nu-l iubeau nespus).

     Reply
    2. Rheia

     Auzi, am impresia că agariciul ăsta de Stanoevici e văr cu Claudiu Lucaci, după mamă. Parcă așa mi-amintesc, vag, deși nu bag mîna-n foc. Dar dacă e, atunci devine clar cum s-a făcut recrutarea. (Deja PSD-ul ăsta a depășit stadiul de famiglie, a ajuns un mare neam)

     Reply
  1. Bleen

   ”He recalled that around 150,000 servicemen, 90 warplanes, more than 120 helicopters, more than 880 tanks, around 1,200 pieces of military hardware and up to 80 warships and vessels were involved in the surprise exercises. Russia has fulfilled strictly provisions of the 2011 Vienna Document over numerical strength of the Ground Troops, Airborne Troops and marines involved in the military exercises.”

   Reply
 24. Bleen

  De cîteva ore toată lumea e cu ochii pe George H.W. Bush. Portavionul. Ba a trecut Gibraltarul, ba e în Pireu, ba a ajuns la Bosfor…

  Reply
   1. audax

    Ce convenabil! Tocmai după ce a cerut ajutorul trupelor ruse în Ucraina. Totuși, cred că mai degrabă i se trage de la fotografia cu Ponta.

    Reply
   2. Gramofonu'

    Asa se-ntimpla cind exagerezi cu suplimentele alimentare pe baza de zinc.
    Oricum, era singura iesire onorabila din balamucul asta. Pentru toata lumea.
    Putin nu mai are pe cine sa ajute, restul lumii rasufla cu usurare. Mai putin Papa si nord-coreeanul, ca s-au pozat recent cu Ponta. Ah, si prim-ministrul Italiei.

    Reply
 25. Bleen

  Alina Mungiu se întinse peste masă și luă mîinile lui Iisus în ale sale.
  – Știi, ți-am spus că Moise a fost îndrăgostit de mine. Dar nu ți-am povestit tot. Într-o seară Moise a venit de pe munte direct la mine. Voia să scrie niște table, dar n-avea experiența și cunoștințele necesare. M-a rugat pe mine să i le scriu. Era un bărbat cu principii, credea, ca și mine, în buna guvernare, numai că era cam prostuț și un pic timid. Și dacă tot sîntem la momentul adevărului trebuie să-ți mai zic trei lucruri. Știi mielul ăla drăgălaș care țopăia pe aici și la un moment dat a dispărut? L-am mîncat. Știi ceata aia de porci despre care ție îți plăcea să zici că-s posedați de demoni, ceea ce nu mă miră, că diar nu ai studii de paihologie, ei bine, ceata a dispărut. Circulă zvonul că ar fi căzut într-o prăpastie. Bullshit. I-am mîncat eu. Și al treilea lucru pe care vreau să ți-l zic. Ai remarcat că Maria se uită cam urît la mine și face scene de gelozie? O fi ea fată prostuță, de la țară, fără studii în psihologie, dar a simțit ea ceva. Ei bine, Iisus, Eu sînt mama ta. Ce e în farfurie? Ceafă de porc? Mai mănînci? A leșinat, săracul. Nu-mi rezistă niciun bărbat.

  Iisus se trezi din coșmar, transpirat, respirînd greu. Era pe cruce. De jos, un soldat roman îl împungea cu sulița. Il privi cu nesfîrșită recunoștință. „Adormisei și țipai în somn, dizidentule. Un coșmar, nu?” Răsuflă ușurat. Niciodată nu fusese atît de fericit și recunoscător sorții. Iisus ridică privirea spre cer: „Thanks God!”

  Reply
  1. Rheia

   Aștept să dezvolți. (Nu pot crede că Alina se mulțumește să apară așa, doar o dată. Oricum n-ar încăpea într-un singur vis…)

   Reply
   1. Yeba

    Zi-i că Influcidul ăla e toxic, e poloniu homeopatic triplu radiat. Lasă-l așa, să zacă bolnav, ca să mai scrie.

    Reply
    1. Rheia

     Daaa, precis a luat el Influcid. Pariez că nici n-a mai vrut să audă, după ce a văzut atenționarea „Efectul unui medicament homeopat poate fi influentat nefavorabil de factori generali ce tin de stilul de viata: consum de alcool, cafea, dieta bogata, stres.” Bine că măcar de interacțiunile cu pisici nu scrie nimic (homeopatul la care mă duceam pe vremea cînd trăia bietul Dracu, motanul vieții mele, mereu mă bombănea că de ce las mîțul să doarmă cu mine în pat, cică „interacționează”).

     Reply
 26. Bleen

  După dezastrul din 2000 dreapta s-a desființat și locul său a fost luat de personaje de import, ca Băsescu sau Stolojan, sau venite dintr-o zonă gri și care au cochetat cu stînga, ca Valeriu Stoica. PD și PNL, cele două partide care au preluat stindardul dreptei în 2003 (după ce au cochetat cu PSD), veneau mai degrabă de la stînga decît de la dreapta (PNL a fost de-a lungul timpului calul troian al stîngii).

  Sîntem în aceeași situație, doar că personajele sînt de mult mai proastă calitate. Antonescu și liderii PNL-ului, Blaga și liderii PDL-ului, Udrea și liderii PMP-ului sînt la un nivel infimit mai jos decît Băsescu, Stolojsn și Stoica fin 2003. Chiar și Băsescu 2014 e la un nivel mult mai jos decît Băsescu 2003 (oboseala, uzura, pierderea legăturii cu realitatea, ambițiile dinastice, paranoia).

  Reply
 27. Bleen

  “Governor Romney offered his judgment today that Russia is our nation’s number one geopolitical foe. This conclusion, as outdated as his ideas on the economy, energy needs, and social issues, is left over from the last century. Does Governor Romney believe that a Cold War foreign policy is the right course in the twenty-first century?,” said former Secretary of the Navy Richard Danzig in a statement distributed by the Democratic National Committee and featured on the blog of liberal anchor Rachel Maddow.

  Reply
 28. Lipst

  Ce se întâmplă acum e o şansă pentru Europa politică. Pentru că voia să se asocieze Europei, Ucraina e o problemă europeană. Asta pune în joc şi un orgoliu european, căci, oricât ai fi tu de neimperialist, nu poţi să stai ca blegul şi să vezi cum Rusia strică ce vrei tu să construieşti. Ameninţând Ucraina, Rusia ameninţă şi Europa care, vrea, nu vrea, trebuie să acţioneze în mod unit. Or, asta e o şansă. Dezbinând Ucraina, Rusia uneşte Europa.

  În plus, într-un mod mai subtil, „răul” pe care destul de mulţi, chiar şefi de stat UE, îl vedeau cu „certitudine” şi „claritate” venind în ultimul timp chiar de la Bruxelles, a apărut, „s-a mutat” în altă parte, în exterior. Pentru moment nu prea există oameni politici europeni care să se ridice la nivelul provocărilor. Dar, ce ocazie nesperată pentru a anima alegerile europene din mai.

  Cred că şi pentru chestiunea transnistreană, ceea ce se întâmplă acum e o şansă. Ani de zile Europa s-a prefăcut că acest conflict nu există. Germania a mai spus câte ceva, în ultimii ani. Apropriindu-şi Crimeea, ostilizând Ucraina şi punându-se împotriva Occidentului Rusia se îndepărtează de Transnistria. Simplu. Rusia nu are acces direct la Transnistria, trebuie să treacă prin Ucraina, chestie de geografie, iar dacă nu mai controlezi Ucraina, atunci e mult mai dificil. Apoi, după Crimeea, nu cred că Rusia îşi va mai putea permite să invadeze Transnistria, chiar şi pentru a-şi „apăra” soldaţii care sunt acolo. Ar fi în ochii tuturor „prea mult” şi cred că, asta şi pentru că e o problemă mult mai mică, SUA, UE şi NATO vor fi mult mai promte. E şi foarte aproape de frontiera unui stat NATO. În joc nu va fi doar orgoliul nu foarte ridicat al UE, ci orgoliul NATO şi SUA. Dacă ar fi existat un „dosar european transnistrean”, UE ar fi putut profita chiar de pe acum.

  Reply
 29. Bleen

  Intelectual, dreapta românească este dominatâ de Antena 3. Cea mai mare influență a avut-o Antena 3 nu asupra amărîților care au votat USL, ci asupra politicienilor, liderilor de opinie și militanților dreptei. Nici nu e de mirare că jurnaliștii și instituțiile de presă ale dreptei comentează Amtena 3, fac emisiuni despre ea, scriu articole și, în general, își dedică 80% din timp și energie chibițatului pe lîngă Antena 3. Momentele de veselie cînd cineva i-o trage Antenei 3 sînt manifestări ale neputinței, ale impotenței răzbunate, ale sclavului care își vede stăpînul la pămînt. De fapt, nu e lașitate, fiindcă lașitatea presupune putirință nefolosită, iar în cazul politicienilor, liderilor de opinie, jurnaliștilor și militanților dreptei e vorba de lipsă de putință intelectuală, oamenii pur și simplu nu au suficientă personalitate și zvîc intelectual ca să nu se lase dominați de Antena 3. S-s mai întîmplat asta cu Iliescu și Vadim de-a lungul timpului.

  Reply
  1. Rezon

   Dupa cum se vede, numai cine nu vrea nu sterge podelele cu Gadea, atata e de prost. Decat sa se fi vaicarit si sa-l fi demonizat atat, mai bine se duceau pe rand in studio si-l faceau praf, pe rand.

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *