Ce avem de facut. Aderarea rapida la Grupul de la Visegrad.

Am văzut ce poate face politica continentală, politica big. Manipulări, minciuni, narative induse de la centru. Practic, în afara diferenței de ambalaj, nu mai există altă diferență față de politica dîmbovițeană. Uniunea Socialistă Europeană e pe cale de a înfăptui mărețele idealuri pentru care au luptat toți predecesorii ei. Și de a pune botniță, în buna tradiție totalitară, tuturor celor care se opun.

Și totuși, ne mai putem opune. Încă.

Există deja, din 1991, Grupul de la Visegrad, format din Polonia, Cehia, Slovacia și Ungaria. Toate, state fost comuniste. Înființat în 1991, cu scopul de a ajuta țările constituente la integrarea în UE, avînd în vedere evoluțiile acesteia în perioada de timp scursă de atunci, grupul, a cărei  președinție va fi preluată de la 1 iulie de Polonia, se poate constitui în ”disidența” la însăși construcția la care își propusese să adere la înființare.

Cum România a dorit să facă parte din grup încă de la început, dar evenimentele anului 1990 nu i-au permis, o poate face acum. O uniune în uniune, cu deschidere de la Marea Baltică la Marea Neagră, și cu ajutor NATO, poate fi exact zona tampon între UE și Rusia.

Rezistența în fața socialismului mascat al UE și cel fățiș și din ce în ce mai bine pus la punct al Rusiei aici poate fi. Sînt exact țările care au avut de suferit enorm din cauza comunismului, sînt țările cu disidență puternică în anii comunimului, sînt compacte ca așezare pe hartă, traversează continentul de la nord la sud-vest, au ieșire la două mări importante, sînt membre NATO. Angajamentul NATO de a le susține își poate găsi aici punctul de sprijin, dorința NATO de a fortifica estul Europei aici se poate realiza.

Fără multă poveste, că nu fac literatură din politică, asta e de făcut acum. De aderat rapid la Grupul de la Visegrad. Priviți harta. Lucrurile par a se așeza firesc.

grup visegrad

(Foto: wikipedia.com)

Facebook Comments

10 Comments Ce avem de facut. Aderarea rapida la Grupul de la Visegrad.

  1. Iancu Jianu

    Adica argumentul tau este urmatorul: Pentru ca nu am putut intra in 90 sa intram acum pentru ca ei rezista in fata socialismului european in care au vrut sa intre si au si intrat atunci, si ei, si noi. Scapam si de rusi, zici tu.

    Si alt argument este „sa ne uitam la harta”. ???

    Reply
  2. cristi

    sunt tari catolice sustinute de vatican. ideea e buna, dar nu stiu daca poate fi aplicata. merita incercat. si am mai avea un punct comun: teritorii luate de urss de la aceste tari inclusiv romania si care azi apartin ucrainei.

    Reply
  3. adib

    Complicat.

    1. Am incercat pe chestia cu refugiatii, si a iesit prost, din cauza ca a tradat Polonia. (guvernul precedent din Polonia.)

    2. Bucurestiul are o atitudine ambigua din punct de vedere ideologic. Sunt multi (poate chiar majoritari) cei care ar sustine un suprastat european. Cititi pe Contributors sau pe Facebook, vedeti ce gandesc diplomatii, ONGistii, ziaristii romani.

    3. Polonia si Romania ar fi pentru Visegrad ceea ce sunt Germania si Franta pentru EU. Adica ar domina grupul. Din aceasta cauza Cehia, Slovacia si Ungaria ar putea sa nu fie prea incantate de alaturarea Romaniei.

    4. Romania trebuie sa aiba grija sa nu izoleze Bulgaria. Aceasta se teme mai mult de Turcia decat de Rusia, din motive evidente (granita comuna cu Turcia, ocupatie turca sute de ani, minoritate turca importanta; pe de alta parte afinitati religioase/etnice/lingvistice/istorice cu Rusia)

    Reply
    1. adib

      Merita incercat. Dar nu e chiar asa simplu, trebuie tinut cont de multe sensibilitati, asta am vrut sa zic.

      Reply
        1. Cristiancornel Zambrean

          Ar fi cineva dispus să facă un demers in acest sens! E foarte posibil să se ştie in anumite cercuri traiectoria „politici noastre”! E foarte posibil mai degrabă, o rerientare spre o altă uniune: EuroAsia.

          Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *