Septembrie 1939: nişte inşi îmbrăcaţi în uniforma Wermacht au atacat Polonia. Germania rămîne neutră.

1. Poliţişti îmbrăcaţi în uniformă şi înarmaţi (unii dintre ei) participă la o manifestaţie politică anti-prezidenţială neautorizată. Uniforma şi arma sînt simboluri ale autorităţii, elemente de identificare ale instituţiei.

2. Organizatorul demonstraţiei, sindicatul poliţiştilor, încalcă flagrant legea şi, chiar mai grav decît atît, ordinea publică, fără ca Jandarmeria să ia vreo măsură.

3. Logic, şefii Poliţiei, Jandarmeriei şi serviciului de informaţii al MAI, cei cărora le revenea responsabilitatea ultimă în conducerea acestor instituţii, în prevenirea sau cel puţin gestionarea în timp real a evenimentelor, trebuie să-şi prezinte demisiile, la cererea şefului lor direct, Ministrul de Interne. Nu numai că Poliţia şi Jandarmeria nu au fost capabile să menţină ordinea publică, ba chiar au iniţiat încălcarea ei, într-un dispreţ total faţă de cetăţenii nepurtători de uniformă şi armă. Aici nu vorbim doar despre o manifestaţie politică neautorizată şi de utilizarea simbolurilor autorităţii şi ale statului român într-un protest politic împotriva instituţiei prezidenţiale (Constituţia Românei, art. 80 (1) Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării.) ci despre anarhie şi încălcarea legii, a ordinii publice şi a siguranţei naţionale (dacă Preşedintele era la Cotroceni şi decidea să iasă şi să discute cu manifestanţii şi unul dintre înfierbîntaţii de la miting trăgea cu arma din dotare în javra ordinară, aflată la cinci metri în faţa sa?).

Dar să-l lăsăm pe Preşedinte. Dacă poliţiştilor, ca salariaţi, nu le place de faţa noastră (poate că sîntem nişte javre ordinare care au salariu mai mare decît ei, să zicem) şi ne opresc pe stradă şi ne cer socoteală, folosindu-se de simbolurile autorităţii (uniforma şi arma)? Hai, că Preşedintele are putere, are dispozitive de securitate, are SPP, dar noi, ăştilalţi, prostimea, ce facem? Cum ne apărăm de huliganismul poliţiştilor? Dacă un poliţist decide că din cauza mea i s-a redus salariul cu 25% şi se decide să protesteze la ieşirea din bloc, îmbrăcat în uniformă şi cu pistolul la brîu?

4. Responsabilitatea lui Blaga e să-şi facă ordine în Minister şi să tragă la răspundere subordonaţii. Dacă refuză, atunci ori recunoaşte că nu are autoritate lor, ori este solidar cu deciziile lor. Fiindcă atunci cînd susţii, instituţional pe cineva, susţii toate deciziile respectivului, nu persoana, nu istoria lui în funcţia respectivă. Îl susţii instituţional, în calitatea ta de demnitar, nu ca prieten, indiferent cît de bine v-aţi înţelege profesional sau în particular. Prin refuzul de a le cere demisia Blaga a arătat că este de acord cu deciziile lor şi le susţine.

5. Cu alte cuvinte, Poliţia, Jandarmeria, DGA şi MAI, în întregul său, au încălcat legea, au fost complici la încălcarea legii sau, pur şi simplu, şi-au arătat incompetenţa şi impotenţa instituţională (prin şefii lor, cei care iau decizia ultimă şi îşi controlează subordonaţii). Blaga îi susţine şi, prin asta, se declară de acord cu deciziile lor din ultimele zile. Cu alte cuvinte, demisia lui Blaga este nu numai necesară ci şi obligatorie.

Aud peste tot că, la urma urmei, acolo nu au fost decît nişte inşi (vreo 6000 la număr), care nu reprezintă întreaga Poliţie. E ca şi cum în conflictele armate ar funcţiona responsabilitatea strict individuală. „Domnilor, să fim serioşi, nu Wermacht-ul a atacat Polonia, nu Germania, ci nişte inşi organizaţi în cîteva divizii şi îmbrăcaţi în uniforme germane. E stupid, fraţi britanici şi englezi, să ne declaraţi război pentru nişte hăbăuci mai temperamentali. Discitaţi cu ei, cereţi-le lor socoteală, nu Germaniei şi Wermacht-ului.”

PS. Hai s-o luăm aşa: dacă şase mii de inşi îmbrăcaţi în uniforma armatei române ar trece graniţa la unguri sau la bulgari, unii dintre ei fiind înarmaţi, cum s-ar numi? Turişti în nume personal?

UPDATE. @Nea, un comentator, are o întrebare de bun simţ: „Deci, înseamnă că procesele verbale de contravenţie nu sunt valabile decât dacă sunt semnate de toţi 60 000 sau 600 000 de poliţişti din România? Dacă îmi face semn un singur agent de poliţie, nu toată poliţia română, înseamnă că nu trebuie să opresc.”

UPDATE 2. Ce ziceam de implicarea politică a Poliţiei? Ultimele revendicări salariale ale sindicatului poliţiştilor:

„Pe zi ce trece se aşterne o dictatură modernă. România va ajunge într-un colaps social, economic şi politic dacă acceptăm astfel de lucruri”, a mai spus preşedintele SNPPC, solicitând tuturor românilor, indiferent dacă fac sau nu parte dintr-un sindicat, să iasă în stradă.

„Dacă preşedintele continuă cu ameninţările, nu face decât să pună paie pe foc. Acest protest a sudat solidaritatea la nivel naţional”, a delarat Dandea.

Pe de altă parte, el a catalogat decizia premierului Emil Boc de a pleca din România pentru mai multe zile, într-o perioadă atât de grea, ca un gest complet deplasat, precizând că acesta ar fi trebuit să fie mai interesat de starea de sărăcie în care a trimis milioane de români prin măsurile luate.

Acesta i-a mai recomandat preşedintelui, care s-a supărat că protestatarii au strigat „javră”, să verifice în dicţionar definiţiile cuvintelor hoţ şi javră.

„Dacă va vedea explicaţiile pentru cele două cuvinte, ar trebui să nu mai fie supărat pentru că se strigă în ultimul timp. «Hoţ» are o conotaţie sensibil mai negativă şi mai gravă decât «javră»”, a zis Dandea.

„Nu am văzut atâtea ieşiri prin presă când Legea pensiilor a fost votată prin fraudă şi n-am văzut ca preşedintele Băsescu să renunţe la Roberta Anastase. Este regretabil că Vasile Blaga a fost constrâns să-şi dea demisia”, a declarat preşedintele Sindicatelor Penitenciarelor, Sorin Dumitraşcu.

România Liberă

Statutul poliţistului

Art 43. Poliţistului îi este interzis, în orice împrejurare:

f) să redacteze, să imprime sau să difuzeze materiale ori publicaţii cu caracter politic, imoral sau care instigă la indisciplină;

ART. 45

(1) Poliţistului îi este interzis:

a) să facă parte din partide, formaţiuni sau organizaţii politice ori să desfăşoare propagandă în favoarea acestora;

b) să exprime opinii sau preferinţe politice la locul de muncă sau în public;

e) să declare sau să participe la greve, precum şi la mitinguri, demonstraţii, procesiuni sau orice alte întruniri cu caracter politic;

Facebook Comments

170 Comments Septembrie 1939: nişte inşi îmbrăcaţi în uniforma Wermacht au atacat Polonia. Germania rămîne neutră.

  1. ElCucui

    Poate odata cu Fătuloiu se termină și lungul șir al șefilor veniți de la Ploiești. Pentru poliție, Poliția Argeș a fost un fel de Mitropolia Moldovei pentru Patriarhie.

    Reply
  2. mece

    dar gabhry_el, el,dl. Marian Gruia , îşi face datoria de poliţist, aşa cum ştie el că trebuie procedat când unul mai mare a comis-o: nu face nimic. a făcut ce a făcut vineri şi pentru a continua să facă asta.

    Reply
  3. Leon cel Treaz

    @Florin,

    vesti exceptionale:

    cei cinci autori ai tentativei de lovitura de stat din 24 septembrie a.c., care purtau arma la ei, au fost identificati.

    Reply
  4. Platon

    da f. vilnei cine e ? greseli gramaticale cu toptanul in prezenta unei profesoare-sindicaliste si dnei tzatzoi (tot o profesoara) in ministudioul incitator rtv din pta victoriei. niciuna n-a clipit la "…colegii mei care nu stie", "… vreau sa complectez", etc.

    @pericle, poti sa raspunzi ?

    Reply
  5. gabhry_el

    Marian Gruia, liderul sindical al poliţiştilor, afirmă că:

    1. Băsescu a încălcat legea (renunînd la escorta poliţiei rutiere);

    2. Băsescu însuşi subminează autoritatea de stat.

    Marian Gruia este poliţist.

    Dacă acestea sunt convingerile sale,

    a. De ce nu începe o anchetă/de ce nu face dosar penal sau de ce nu sesizează superiorii pentru încălcarea legii de către preşedinte ?

    b. De ce nu sesizează Parchetul?

    Dacă rămîne indiferent la încălcarea legii de către preşedinte, de ce nu-şi face datoria de poliţist?

    Reply
  6. picus

    @romy

    T. Igas scolit, cu autoritate si competent? sa dea Dumnezeu! ma tem insa sa nu cumva sa fie doar o alta interfata a baronilor locali din PDL; ascultindu-l ieri in citeva interventii la senat, nu mi s-a parut nici foarte ferm si sigur pe el, nici din cale-afara de elocvent;Blaga era clar peste din punctul asta de vedere; ce ramine misterios e de ce n-a vrut Blaga sa mature la fel de ferm si in minister;e santajabil? n-ar fi nici o mirare.

    Reply
  7. frei

    @romy,

    Igas a fost paznic si ospatar inainte de a face facultatea. Universitatea Vasile Goldis e un fel de Spiru Haret, asa ca ma indoiesc sincer ca tanarul ministru cunoaste denumirea materiilor pe care le-a facut acolo. Deci hai s-o lasam mai moale cu pregatirea. Adevarul e ca dintre numele propuse, a fost raul cel mai mic. Atat.

    Reply
  8. ciuciu

    Mi s-a parut ca a fost un fel de drept la replica pe care Moraru l-a acordat lui Ponta asa ca Moraru trebuia sa fie "pres" aseara. Oricum Ponta e foarte periculos, a aplicat cu succes pe Moraru mai toate metodele de subordonare a interlocutorului: mimica, gesturi, tonul vocii. Moraru a aratat aseara ce inseamna un jurnalist decent. Spre deosebire de d.na Stanciu care oral se pricepe opus lui Moraru mult mai bine.

    Reply
  9. romy

    para, iti pui mintea cu pericle ? Votul a fost corect.Traian Igas pare o alegere buna, e un om pregatit, cu studii serioase. Sper sa-i foloseasca anvergura intelectuala pe care o degaja si sa reformeze,in sfarsit,ministerul.Fata de Blaga are o prestanta care sigur va impune o alta mentalitate in randul subordonatilor.

    Reply
  10. para

    @Pericle

    procedura de vot în Parlament ţine de regulamentul intern al Parlamentului. Încălcarea legii e infracţiune.

    Reply
  11. cristoiu

    Radu Moraru s-a facut pres in fata lui Ponta.Nu a reactionat la mai nici o minciuna a acestuia.Sa devina nefrecventabil ?

    Reply
  12. MicutzaCeKurai

    @pericele, pentru tine, ca un fin cunoscator, totul este o "monstra" (prietenii tai de pe stadioane "stie" de ce). te rog eu sa nu mai "vi" sa te burzuluiesti la noi numai pentru ca militzienii tai s-au crezut politzisti iar tzie tzi-a netezit Stan-Laptop circumvolutziunile pe le Antenele si iRealitatzile turnatorilor-devalizatori Felix si Nus.

    Reply
  13. Pericle

    Dupa ce Basescu a consacrat grosolania si vulgaritatea pe scena publica, a incalcat de nenumarate ori Constitutia si a inchis ochii la furaciunile si batjocorirea normelor (vezi mascarada de la votul pensiilor), sa mai vi si sa te burzuluiesti la politistii care au sarit si ei calul in timpul protestelor este nu doar o mostra perfecta de ipocrizie, dar e chiar ridicol si comic.

    Reply
  14. Platon

    @Pericle, parca te cunosc din istorie. numai ca ala nu scria "pripidesti".

    tu nu prididesti sa-ti demonstrezi prostia sub un nick nemeritat.

    Reply
  15. Bleen

    "Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP) multumeste excelentei sale, domnul Traian Basescu, Presedintele Romaniei, pentru ca nu a renuntat si la serviciile penitenciarelor", se arata intr-un comunicat remis duminica de FSANP.

    De asemenea, FSANP sustine ca "apreciaza sincer" decizia sefului statului de a nu renunta la serviciile penitenciarelor, asigurandu-l pe acesta de calitatea serviciilor lucratorilor din sistemul penitenciar.

    Reply
  16. mece

    contravenţia este o încălcare a legii. – ar fi chiar de pe altă lume dacă ăl care stă în faţa unei asemenea afirmaţii, în loc să o încaseze cuminte, deontologic, să-l întrebe pe antegrăitor: Ne crezi cretini? Debili mintali? Crezi cumva că avem vreun alt handicap mental sever şi nu putem lua act de o evidenţă doar pentru că tu spui că e altfel? Mă întreb şi eu.

    Reply
  17. MicutzaCeKurai

    Liderul PSD, Victor Ponta, a declarat in emisiunea "Nasul" (B1 TV) ca politistii nu au incalcat legea prin faptul ca au protestat in fata Palatului Cotroceni fara a avea autorizatie ci au comis o simpla contraventie, iar PSD s-a oferit sa le asigure reprezentarea juridica si sa le plateasca aceasta contraventie. Ponta spune ca nici aruncarea chipiurilor nu este infractiune. "E un gest similar cu cel facut de Elena Basescu cand a purtat haina militara. Am spus si atunci ca nu e vorba de infractiune ci, poate, de prost gust", a mai spus presedintele PSD.

    Deci, rautatea mica de Ponta! (un golanafs!)

    Reply
  18. lucid

    Eu unul nu-mi mai pierd putzinul timp liber la tembeliziuni, si astfel nu ma enervez inutil, vezi bietu' adi ursu cu stenturi la 40 de ani. Apropos de ce zice mai sus Bleen cu cautarea kaghebistilor si acoperitzilor. Ar merita sa convingem catziva voluntari sa se ocupe de asta, doar folosind goagal-ul. Ar apare o harta tip increngaturi genealogice care ar explica multe din istoria contemporana (de la 1990 incoace). Eu pot sa va dau cateva puncte de pornire: hotararile secrete ale cex-ului (ceausescu, evident) privind "securizarea" comertzului exterior de dupa mazilirea lui Burtica (piatra mare de poticnire "institutul pentru economia mondiala" si grupul trocadero, ia cautatzi catzi "actori" de azi provin de acolo) si acordarea de grade "acoperite" personalului cheie din ministere. Docomentele sunt in arhiva partidului pazita la Pitesti de armata din decembrie 89 incoace. Asa s-a trezit saracu' miki shpaga lent-colonel iar unsurosul dip colonel plin. Si catzi mai sunt…..

    Asta tema de cercetare pentru institutul lui volodya si neamtzu, dar oare de ce ma indoiesc ca se va gasi cineva de acolo sa se apuce de ea?

    Iar cu kaghebistii de pana-n 89 e foarte simplu: arhiva unitatzii anti-kaghebeu si aflam de ce se intalneau prin parcuri cu "diplomatzii" uresesisti bacanu, tinu, familia lui dinescu, etc etc

    Reply
  19. alk

    Traian Basescu la MI la instalarea lui Igas:

    "nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar nici nu pot sa nu spun ce gandesc: am avut acelasi sentiment ca atunci cand am aflat la o mineriada ca un general se bagase in portbagaj".

    Ne reaminteste Paul Agarici cum a fost la Costesti:

    Generalul Ghe. Lupu, şeful trupelor de ordine a fugit. „Salut domnule general, ce faceţi?” îl întreb. Zice: „dragă, vreau să plec!”. Se afla în mijlocul trupelor sale, în mod fizic, protejat de patru oameni pe spatele cărora scria POLIŢIE. A pătruns un „Espero”(?!). Unul din ei a golit portbagajul, iar generalul Lupu a săltat vioi şi tinereşte în el. (N.B. In defileul Jiului, Miron Cozma dirija minerii prin portavoce cocoţat pe capota unui „Espero” albastru al Companiei Huilei. Cu aceiaşi maşină, Miron Cozma a fost la întâlnirea nocturnă de la Tg. Jiu cu generalul Lupu! Câte „Espero” erau în România?). A fugit în vale, la casa unui învăţator. L-am regăsit mai târziu. Mânca o supă cu tăiţei. Mi-a zis ca vrea să vorbească şi să răspundă ziariştilor.

    Penibil nu a fost numai domnia sa; Sorin Ovidiu Bălan, colegul meu de atunci, ziarist şi „curajos” prezentator al unor emisiuni T.V., a făcut şi el în pantaloni: a fugit sănătos prin pădure, de frică. Şi-a pierdut telefonul mobil din dotarea „Curentului”. L-am Întâlnit prin Râmnicu Vâlcea peste două zile. Îşi revenise şi era din nou, bărbat: „ce-a a mai fost, zi şi mie ca să pot povesti la redacţie …”

    Reply
  20. Vader

    Bai frate, nici daca ma pocnesti cu tancul nu pricep un lucru. Daca sunt salariile proste la bugetari, de ce nu cauta oamenii altceva de lucru? Ca unii dintre ei au si cate 4 private iar altii, multi dintre ei militieni, au doctorate la Chisinau.

    Reply
  21. picus

    Oricum s-ar sfirsi scandalul, politia ne-a aratat o fata hidoasa, de speriat. O stim cu totii din experienta de zi cu zi. Politistii sunt vulgari si amorali. Nu au respect nici pentru lege, nici pentru oameni.Iar noi ii platim ca sa ne apere.

    E un cancer imens in aceasta tara, de la magistrati, profesori si medici pina la jurnalisti, functionari si politisti.

    Blaga n-a dat inca nici o explicatie cit de cit pentru demisie. A zis ca a fost cel mai performant ministru, a zis ca nu accepta condamnarea intregii tagme a politistilor, dar n-a zis de ce si-a dat el demisia mai degraba decit sa-i demita pe vinovatii din minister.

    Reply
  22. mfg

    Nea,

    sigur ca da, dar elefantii vor contraataca cu trompele uterine.

    In acest fel am rezolvat o problema de respectare a legii si de posibila lovitura de stat prin transformarea ei intr-un examen otorinolaringurologic.

    Hai ca s-au simplificat multe, acum.

    Reply
    1. Bleen

      (9:16:46 PM) Nedormitul: s-au dus să păzească suporterii şi uite ce tîmpenii învaţă. ţi-e şi frică să-ţi duci copilul sau poliţistul de proximitate la un meci, că învaţă numai prostii

      Reply
    1. Bleen

      Ar fi o idee bună un motor de căutare a kaghebiştilor. Sau a acoperiţilor, în general. Să dai un search după Geoană, Severin, SOV sau Guşă.

      Reply
  23. Nea

    Para, chiar şi un otorinolaringolog (pe alea ale lui Eustachio).

    În total, o balerină de treabă are patru, cu trei mai multe ca un elefant.

    Reply
  24. Nea

    mfg, acţiunea de răsturnare are mai multe etape, nu doar înjurarea preşedintelui.

    Întâi îl înjură. Dacă ripostează, îşi confirmă renumele de scandalagiu. 1-0 pentru Voicu / Vântu etc. Dacă nu ripostează, se trece la greve, filmuleţe cu copii sau avocăţei bătuţi, etc. Ei pot aplica întotdeauna mai multă presiune decât şeful statului, care este obligat să respecte legile şi anumite canoane de bun simţ.

    Florin, cred că pe Abraham nu îl ustură atât nişte zeci sau sute de milioane vechi pierdute la leafă, cât destrămarea reţelei Voicu & Co. Aici pagubele sunt imense pentru ei.

    Reply
  25. Leon cel Treaz

    @Nea,

    mi-au iesit patru arme. Mai pune una si pentru JFK.

    @Florin,

    pai, ce? Te gandesti sa hibernezi iarna asta?

    Reply
  26. mfg

    florin cojocaru,

    Rasturnarea puterii legitime prin injurarea presedintelui este o metoda care cred ca ar putea fi brevetata cu ocazia acestei manifestatii. Mi se pare o extrapolare putin exagerata a realitatii. Insa, va respect opinia celor care vedeti situatia in acest fel.

    Problema care mi se pare mie grava este incalcarea flagranta a legii tocmai de cei care trebuie sa o apere. Aceasta a fost precedata de incalcarea legii (dupa toate aparentele, cel putin), tot flagrant, si e cei care fac aceste legi. Sunt convins ca incalcarea legii la nivel individual de cei pusi sa o faca si sa o apere nu este chair un unicat. De aceasta data, insa, lucrurile s-au intamplat organizat, practic institutional. Astfel se face ca Traian Basescu a luat decizia de a renunta la serviciile politiei (ca institutie) si eu ii dau dreptate in aceasta privinta. A privit totusi cu pasivitate fraudarea votului in parlamentul Romaniei (te rog sa iti amintesti ca treaba cu numarul "eronat" a fost recunoscuta destul de transparent chiar de Roberta Anastase).

    De aceea am facut "paralela" cu pricina. Eu cred ca atata timp cat aceste "paralele" nu se fac, ramanem doar niste pitici partizani politici. Ma rog, unii mai uriasi decat altii, in piticismul nostru.

    Parafrazandu-l pe @para, care cu elefantii, care cu balerinele. Iar daca am dori sa deschidem ochii (cred ca, din contra, multi ii tinem intentionat inchisi cand ar trebui sa privim in anumite directii), poate reusim sa vedem si elefantii cu fustita, dar mai ales trompele la balerine.

    Ma opresc aici, sperand ca nu am tras discutia prea mult intr-o zona diferita de topicul articolului.

    Reply
  27. gabhry_el

    marşul la Cotroceni a fost premeditat, nicidecum spontan:

    1. la un moment dat, cînd erau încă în Piaţa Victoriei, unii poliţişti şi-au aruncat caschetele

    unul din lideri a reacţionat spunînd la microfon: "păstraţi-le pentru Cotroceni"

    2. Bogdan Hossu (şi e de bănuit că şi ceilalţi lideri) ştia că Băsescu nu e la Cotroceni şi că preşedintele nu-i poate primi

    dar, cum marşul era plănuit dinainte, s-au dus, totuşi (fie şi pentru o repetiţie şi o demonstraţie de forţă)

    Reply
  28. ela

    Zbieretele si suficienta lui Abraham,general al politiei romane imi spune ca va pierde foaarte mult prin noua lege a pensiilor.

    Reply
  29. morris

    A fost circ la 6 vine presa pe B1: Generalul Abraham si un sindicalist al politiei au tzipat ca la Cotroceni; Savin,jurnalista si Adrian Moraru(IPP), au plecat din studio de nervi!

    Reply
  30. Nea

    Da, eram sigur că trebuie să existe pe undeva acel punct e).

    Leon, dacă tot te-ai englezit, spune cu câte arme au fost împuşcaţi Reagan, Papa, Ghandi, Olof, etc.

    Reply
  31. aurelian

    haide bre, bleen, ala e statutul politistului nu al cateilor comunitari, vamesilor si paznicilor de penitenciar de au fost vineri in piata

    Reply
  32. morris

    Apropo: in seara asta vine maimutzo…pardon, Ponta la Nasul. Sunt curios daca Moraru il cearta sau il lasa sa vb singur ca la teveurile alea…

    Reply
  33. Bleen

    Statutul poliţistului

    Art 43. Poliţistului îi este interzis, în orice împrejurare:

    f) să redacteze, să imprime sau să difuzeze materiale ori publicaţii cu caracter politic, imoral sau care instigă la indisciplină;

    ART. 45

    (1) Poliţistului îi este interzis:

    a) să facă parte din partide, formaţiuni sau organizaţii politice ori să desfăşoare propagandă în favoarea acestora;

    b) să exprime opinii sau preferinţe politice la locul de muncă sau în public;

    e) să declare sau să participe la greve, precum şi la mitinguri, demonstraţii, procesiuni sau orice alte întruniri cu caracter politic;

    Reply
  34. Florina

    Florin

    se incearca, asa cum spuneam in articolul despre Ponta si iresponsabilitatea opozitiei, acreditarea ideii ca situatia este similara celei din '89. asta tocmai pentru a masca lovitura de stat intr-o revolutie.

    Reply
  35. mfg

    bleen,

    Cred ca ar trebui semnalat si faptul ca punctele 1-5 (cu care sunt de acord, la virgula), cu cateva modificari de forma, se aplica si in cazul parlamentarilor la recentul vot al legii pensiilor. Eu m-as fi asteptat sa ridicati si problema asta, care nu mi se pare mai putin grava.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @mfg: foarte pe scurt: nu e deloc clar ce s-a intimplat in Parlament la votul legii pensiilor. Nu exista dovezi materiale, exista doar declaratii. Mi-e greu sa-l cred pe Ponta, cred ca intelegi. Adu dovezi materiale si discutam pentru ca te asigur ca nu-mi convine nici un vot pe blat, oricine l-ar aranja. Dar dovezi, nu marturiile unor oameni a caror profesie e minciuna. Asta odata. Pe de alta, inteleg ca sistemul e incetatenit si folosit de orice partid aflat la putere, inclusiv PSD si PNL. Regulamentele, asa cum sint ele votate si construite deliberat de catre parlamentari, sint evident proaste. Problema exista sio trebuie rezolvata. A o pune insa pe acelasi palier cu tentativa de lovitura de stat in desfasurare acum e la fel cum raporta Blanculescu la PNA ca a prins un mos furind porumb care dadea spaga la paznic si prin asta a stavilit coruptia.

      Reply
  36. mece

    "Primarul general nu poate opri un marş spontan, conform art. 39 din Constituţie, şi nu poate lua măsuri de amendare sau sancţionare potrivit legilor în vigoare, însă le-a cerut organizatorilor mitingului, în calitate de edil şef al Capitalei să respecte ordinea oraşului, siguranţa cetăţenilor şi EVITAREA ACTELOR SOCIALE, ceea ce s-a şi întâmplat", a mai precizat primarul general. (de pe Agerpres) – ştiţi cu e cu gura păcătosului… păi exact asta au făcut: au evitat actele sociale, limitându-se la cele antisociale.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @picus: am citit ce declara dementii aia. Dupa parerea mea e vorba de oameni care sint gata sa si traga, nu e prea mare pasul de la a cere explicit demisia presedintelui si primului ministru si a pune mina pe arma sa justifici asta. delirul le-a anesteziat orice urma de bun simt si ratiune. Mie imi pute foarte rau chestia asta, cred ca nici majoritatea timpitilor de la televiziuni care cred ca e mare oportunitate sa loveasca in Basescu nu stiu ce fac. Oamenii astia se joaca cu focul. Asta e de fapt mafia lui Voicu si Vantu.

      Reply
    2. Florin Cojocariu

      Atrag atentia ca pozitia politica a sindicalistilor din politie ii incadreaza direct in definitia tentativei de lovitura de stat: "Lovitură de stat (din franceză coup d'État) sau puci (din germană Putsch) se numește o răsturnare bruscă și neconstituțională a puterii legitime a unui stat, impusă prin surpriză de o minoritate, de obicei militară, folosind forța. Se deosebește de revoluție prin aceea că la revoluție există o participare masivă a populației." In momentul in care declara ca nu-l recunosc pe Basescu de presedinte si pe Boc de PM, asta fac: tentativa de lovitura de stat.
      E ce-au mai incercat atunci cind s-au simtit prea in pericol, ca de pilda la Costesti.

      Reply
  37. gabhry_el

    Normal că exploatează plecarea lui Blaga, transformîndu-l în victimă a lui Băsescu şi încercînd să construiască/consolideze o grupare anti-Băsescu în PDL.

    Reply
  38. Bleen

    A, şi să nu uităm logica lui Geoană: fără Blaga se pune în pericol aderarea la Schengen. Asta înseamnă că timp de aproape un an, cît n-a fost Blaga la interne ci Nica, cel propus de Geoană şi conducerea PSD am trăit pericolul neaderării la spaţiul Schengen. Atunci de ce n-o fi zis nimic?

    Reply
  39. Bleen

    Mi-a plăcut logica lui Pelican:

    min. 16, corner de pe partea stîngă: Poliţia Română ocupă locuri fruntaşe în lume, arestează infractori şi droguri şi veghează la somnul nostru liniştit.

    min. 37, autogol de la mijlocul terenului: infracţionalitatea a ajuns la cote alarmante, trăim în nesiguranţă şi haos.

    Reply
  40. Bleen

    M-am uitat şi eu 10 minute pe RTV şi A3. Bolcaş, Pelican, jurnalista lui Becali (michievici sau ceva de genul ăsta). RTV a început să semene cu TVR 90-96. Pelican e în rolul lui Pumnea.

    Reply
  41. Nea

    ela, judeci logic, ca un inginer. Că un om n-ar putea contesta mâine un premier fiindcă l-au adulat ieri.

    Dar ai uitat că aici e vorba de semioameni şi suboameni neieşiţi încă din robie. Brucan, naiv, credea că ăştia vor dispare în 20 de ani.

    Reply
  42. MicutzaCeKurai

    "noi vrem respect" (de la guvernantzi pentru haina militara) – ultimul slagar al sindicalistilor-militzieni. cintat, fireste (ca acuma cinta acolo si nepotzelul Matusii tamara), la iRealitatea TV.

    Reply
  43. MicutzaCeKurai

    a inceput terfelirea lui Igas pe iRTV. nici n-a apucat omul sa-si depuna juramintul… o-ho-ho-ho! rapizi, baietzii! au prezentat inclusiv un filmuletz tras la o receptzie de sediu pe undeva prin Arad – in care Traienel cinta "da' nici bogatzii, nici saracii, nu traiesc de doua ori". (dupa care, comentatoarea: "sa trecem la lucruri mai serioase"…)

    Reply
  44. gabhry_el

    Europa

    păi, nu ştii reacţia vuvuzelelor?

    dacă e în acord cu Băse e "executant"

    orice pedelist e bun numai în măsura în care se opune pe faţă Dictatorului

    cum a fost dezertorul ăla, Georgică Severin, care a rulat non-stop la televiziuni tocmai pentru că era anti-Băsescu

    Reply
  45. Europa

    Sa asteptam reactiile Antenelor si ale iRealitatii in legatura cu noul ministru.

    Precis (conform televiziunilor mai sus amintite) acesta este incompatibil cu noua functie.

    Vom avea desigur marturiile lui Bolcas si ale ciutomatelor aferente!

    Reply
  46. Florina

    AD

    😆

    Gabhry_el

    daca nu erau mai multe propuneri s-ar fi vorbit de cineva care l-a sapat pe Blaga. daca sunt mai multe, e vinare de posturi. e, deci, ca de obicei: nu-i bine nicicum.

    Reply
  47. valabill

    Solutia este demisia lui BOC. A fost un prim ministru rigid si cu simtul datoriei, dar acum este nevoie de mai multa creativitate. In plus, este singurul Motoc mai credibil, deci capul lui sa cada. Cat despre politistii care nu mai pot trai cu 400-500 E pe luna sa se duca la privat pentru 200 E. Sa nu mai zic despre faptul ca mai mult de jumatate nu au ce cauta acolo;tot ce fac e sa dea mana cu hotii si sa negocieze(stiu asta din experienta personala). Sa lase pe altii daca le e asa de greu sa isi spele singuri loganurile din dotare, si sa se duca sa spele masina patronului.Dixit!

    Reply
  48. licurg

    bleen, de unde stii ca pamantul e rotund? l-ai ocolit tu sa vezi? deci, acorda-i prezumtia de nevinovatie ca nu e rotund, ma rog sferic si putin turtit la poli si bombat la ecuator, ci patratzos.

    oricum, chestia cu wermachtul e pe muchie, se joaca. de fapt nu germania a invadat polonia, ci bubulii, pare-se.

    @para

    sunt pt pedespirea celor ce i-au adus injurii sefului statului si l-au amenintat cu moartea daca se dovedeste acest lucru si daca cele 2 fac obiectul codului penal sau a mai stiu eu cui. idem pt terfelirea simbolurilor patriei. insa e cam mult sa spui ca politia romana l-a amenintat cu moartea pe seful statului.

    Reply
  49. gabhry_el

    Poliţistul în uniformă reprezintă legea, e legea, acum şi aici, în uniformă.

    Chiar dacă e vorba de un singur poliţist.

    Că doar nu reprezintă 0,0001% din lege, din legea pe care trebuie s-o impună.

    Reply
  50. Bleen

    @nedo

    Eu fug, fă tu pe Dictatorul pe aici, că nici Florin nu e prezent la datorie. Să vedem dacă te descurci mai bine decît Blaga şi eşti capabil să menţii liniştea şi ordinea publică.

    Reply
  51. morris

    Da Bleen, astia din PDl sunt prosti; si nu numai ca fug dupa functii in acest moment, dar nici nu ies cu declaratii de presa inteligente,potrivite momentului.Nu au o piesa grea sa spuna lucrurilor pe nume, macar un sfert din ce ai spus tu in 2 articole. Le e frica de ce? de cine? Nici Blaga nu a avut curajul sa acuze.

    Reply
  52. Bleen

    Marea lor problemă nu e neapărat la reducerea cu 25% a salariilor ci la reducerea posturilor (avem cu 24%, dacă reţin eu, mai mulţi poliţişti decît media UE) şi, mai ales, la eliminarea pensiilor speciale. De asta sînt aşa uşor de folosit acum pe post de mineri. Iar şefilor lor le convine, fiindcă ei sînt cei mai loviţi la pensiile speciale, mai loviţi decît ăştia mici (nu vorbesc acum despre relaţiile politice şi mafiote ale acestor şefi, şi îi includ aici şi pe şefii de sindicate).

    Reply
  53. Bleen

    Da, probabil erau poliţişti bucureşteni, care şi-au părăsit postul şi s-au alăturat protestului pe traseu, să participe şi ei la distracţia din faţa casei javrei ordinare.

    Reply
  54. frei

    Dintre cei trei nominalizati, singurul cu sanse e pupilul lui Falca(personaj care a fost prezent si noaptea trecuta la intalnirea de taina).

    @Bleen,

    nu avea ce sa caute acolo in timpul serviciului, clar! Dar este singura explicatie pt existenta armei asupra lor. E exclus ca arma sa se poata afla asupra lor in timpul liber.

    Reply
  55. frei

    Parerea mea e ca daca au existat politisti cu arma din dotare asupra lor(nu cred ca un asemenea "amanunt" se inventeaza, mai mult ca sigur exista probe video), acestia erau in timpul serviciului pt ca in fiecare structura de gen exista un angajat responsabil de armament: toti angajatii preiau armele de la el si le predau acestuia. Individul respectiv raspunde cu "capul" pentru asta. Nu cred ca acesta si-ar risca serviciul si un dosar penal pt ca un coleg sa poata pleca cu arma din dotare la el.

    Reply
  56. Bleen

    Ăştia din PDL sînt idioţi, acum au început războiul pe funcţii. Sînt irecuperabili. Ăştia şi a doua zi după sfîrşitul lumii, în drum spre neant, mai trag de nişte funcţii, ceva. Un partid de cretini autişti. Şi proşti, mult mai proşti decît pesediştii şi aproape la fel de proşti ca liberalii.

    Reply
  57. Bleen

    Eu dacă îi arunc cascheta unui poliţist iau cîţiva ani de puşcărie pentru ultraj. Şi asta nu fiindcă rămîne săracul în capul gol şi-l bate soarele direct în inteligenţă ci pentru că pe cascheta aia sînt însemnele statului român şi face parte din uniformă.

    Reply
  58. Bleen

    @licurg

    De unde ştii că ăia din Wermacht erau în timpul orelor de serviciu? De unde ştii că au primit ordin de la un superior? Să nu ne luăm după zvonistică. Ai făcut tu o anchetă şi ai stabilit că au primit ordin de la un superior? Să înţeleg că în cazul lor nu funcţionează prezumţia de nevinovăţie?

    Reply
  59. para

    @Nea

    dacă-ţi face un singur agent cu mâna, să opreşti, înseamnă că vrea şpagă pentru că nu-i ajunge salariul?

    Când devine un poliţist, civil? Unde se opreşte jurământul?

    Reply
  60. licurg

    aia din wermacht erau in timpul orelor de serviciu 🙂 si au actionat la ordinul superiorului conform normelor de fucntionare a institutiei.

    politistii nu erau acolo pt ca superiorul lor, urmand niste proceduri, le-a dat ordin. nu erau acolo ca urmare a unor atributii de serviciu. deci nu au cum sa reprezinte institutia politia romana.

    nu s-a desfasurat o ancheta oficiala pt a se stabili cine si de ce este vinovat (port de arma, nerespectare autorizatiei de manifestatie, etc). deocamdata, partea cu armele e zvonistica, la fel si partea cu legalitatea manifestatiei (se spune ca de fapt exista autorizatie). in mod normal, ar trebui sa exista prezumtia de nevinovatia.i.

    @nea

    un politist are dreptul sa te opreasca pe strada doar in cadrul atributiilor de serviciu. de ex, daca te opreste un radar, tu ai dreptul sa ii ceri politistului ordinul prin care se afla acolo. daca nu poate sa ti-l arate, poti sa pleci linistit.

    Reply
  61. Bleen

    Ce scriam acum cîteva săptămîni: gruparea justiţiabililor a terminat gloanţele şi a trecut la artileria grea. Arestarea lui SOV, eliminarea suspendării proceselor în cazul înaintării excepţiei de neconstituţionalitate, eliminarea pensiilor speciale, posibilitatea ca acest guvern să evite incapacitatea de plată, întărirea justiţiei sînt suficiente motive de îngrijorare şi chiar disperare pentru sistem. Acum se încearcă îndepărtarea lui Băsescu prin forţă (nu au o idee şi un plan clar, dau din mîini şi din picioare la disperare, însă cu cît dau mai mult, cu atît se afundă mai mult în nisipurile mişcătoare). Băsescu nu poate nega un lucru: are noroc de proşti aşa cum nimeni nu a mai avut vreodată în ţara asta. Mă rog, proşti erau şi prin 90, şi pe timpul lui Constantinescu, dar atunci aveau adversari la fel de proşti sau chiar mai proşti ca ei.

    Reply
  62. jay

    Noah, a plecat Blaga, mai pleaca si vreo 3-4 generali…

    Baieti, e rost de niste posturi caldute in MAI! Care se baga, care iese la inaintare? Hai, ca daca e vorba de politisti, standardele nu e atat de ridicate…

    PS. Noi, astia de la talpa tarii, cum ne mai putem adresa d-lui Presedinte? "Ordinary bitch" e bine? 🙂

    Reply
  63. Bleen

    @morris

    Nu e nevoie ca oameni din structuri să fi defectat. Erau deja defecţi. Unii de prin structurile MAI, alţii de prin anturajul lui SOV, Dumitru Iliescu, Voicu etc. Nu-s chiar puţini şi fac şi ei ce pot. Alaltăieri a fost Costeşti, azi avem un Stoeneşti. Şi ăsta e doar începutul. Am înţeles că şi lui Ponta i se pregăteşte ceva pe la PSD, din partea grupării Năstase-Iliescu, de unde şi crizele lui de isterie din ultimele zile.

    Reply
  64. Europa

    @Mihai

    Din declaratia lui Gruia rezulta ca el a "camuflat" nesocotirea unor legi, prin incalcarea altor legi.

    Asta da logica. Tipic pt un sef de sindicat din Romania!

    Reply
  65. Valentin

    Ce treaba au televiziunile cu meseria politistilor?

    Eu nu imi fac meseria cu ochii la toc-şouri.

    Si daca nu mi-o fac, nu imi iau banii.

    Reply
  66. morris

    Sa ne intelegem si sa revenim la logica. Cine acuza acest protest de ilegalitate?? Doar presedintele! Cine e raspunzator? Doar Blaga? Dar sindicatele, televiziunile instigatoare care acum acuza degringolada din gradina ministerului? Nu spune nimeni,nimic! Amploarea atacurilor asupra presedintelui, cat si violenta lor, ma ingrozesc. E posibil ca oameni din structuri sa fi "defectat"?

    Reply
  67. Mihai

    Liderul sindicatului politistilor striga pe toate posturile ca aveau autorizatie si ca n-au incalcat legea. Dupa declaratiile facute pentru Cotidianul in timpul manifestatiei se vede insa ca Gruia stia perfect ca incalca legea, ba era chiar si pregatit sa plateasca amenda aferenta….

    "Liderul SNPPC, Marian Gruia, a declarat că le-a garantat jandarmilor că vor fi paşnici pe traseul până la Cotroceni şi că aceştia au înţeles şi i-au lăsat să mărsăluiască chiar dacă nu aveau autorizaţie.

    "Le-am spus că mai bine ne lasă să plecăm spre Cortoceni pentru că oamenii sunt foarte înverşunaţi şi va ieşi scandal în Piaţa Victroiei ca acum două zile dacă nu ne lasă", a spus Gruia.

    Acesta a adăugat că va plăti o eventuală amendă pe care sindicatele o vor lua pentru marşul neautorizat."
    http://www.cotidianul.ro/125082-Palatul_Cotroceni

    Reply
  68. Valentin

    O lae, e numai tango politic, parca vad ca urmeaza zvonuri conform carora printre politistii onesti se gaseau infiltrati SPP-istii lui Basescu.

    Reply
  69. alt vlad

    Toti sefii din minister care si-au dat demisia ar trebui inlocuiti cu oameni din categoria Daniel Morar sau Codruta Kovesi. Dar oare acesti oameni exista? Si o sa poata cineva precum Oprea sa-i identifice si promoveze? Daca o sa fie el ministru. Si alta intrebare: caracatita din MAI a lui Voicu a fost indepartata?

    Reply
  70. Valentin

    Nu, "prin "OFICIAL" intelg nume, prenume, grad, loc de munca, tip si serie arma, asa cum ne sunt prezentati cei acuzati (dar nejudecati) de viol la stirile de la ora 5.

    Reply
  71. Bleen

    @Nea

    Exact. Dacă te opreşte un singur poliţist e ins care nu reprezintă Poliţia, chiar dacă e în uniformă. Trebuie să te oprească toţi ca să-i iei în seamă.

    Reply
  72. Nea

    Deci, înseamnă că procesele verbale de contravenţie nu sunt valabile decât dacă sunt semnate de toţi 60 000 sau 600 000 de poliţişti din România?

    Dacă îmi face semn un singur agent de poliţie, nu toată poliţia română, înseamnă că nu trebuie să opresc.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *