Alegeri in „puterea indispensabila”

Uitați, i-am scris unei prietene, pe chat, dar de ce nu mi-aș spune opinia și aici? Cred că asanarea mlaștinii din societatea noastră se poate face eficient doar umblând la cauze:

1. O lege a partidelor mai democratică – bazată pe transparența verificabilă a finanțării partidelor și eliminarea condițiilor restrictive de pe piața politică (de tipul 200 000 de semnături pentru un partid nou care candidează, sau 20 000 pentru candidaturile independente).

2. O lege pentru depolitizarea administrației publice locale și centrale: doar miniștrii (și cel mult secretarii de stat) trebuie să aibă sprijinul politic explicit al partidelor. Nu directorii de școală, de spital, nu funcționarii publici, nu șefii de agenții etc.

3. O lege anti-plagiat cu proceduri simple, pentru a le reface loc oamenilor care și-au demonstrat competența prin studii serioase și a elimina impostura academică. Există softuri anti-plagiat care pot stabili adevărul în câteva minute.

4. Digitalizarea administrației, bazată nu doar pe impactul economic pozitiv, ci mai ales pe adevărul că un computer nu poate fi mituit.

Sunt direcții de acțiune legislativă care ar putea regla, în cinci ani, majoritatea problemelor sistemice acutizate. Evident, pentru adoptarea lor e nevoie de voință politică. Nu știu dacă aceasta există. Mai degrabă nu, dar ăsta nu-i un motiv de inacțiune la nivelul societății civile.

societate-civila(Foto: worldofrobofarmcraft.wordpress.com)

Facebook Comments

De Teodor Baconschi

Teodor Baconschi este diplomat și doctor în antropologie religioasă.

2 comentarii

  1. Am cateva modeste observatii pe marginea acestui articol al d-lui Baconschi:
    In opinia mea nu legea anti-plagiat trebuie modificata in primul rand, ci rolul doctoratului in cariera profesionala a individului. Mie mi se pare ca doctoratul ar trebui sa conteze administrativ, profesional si pecuniar doar in cazul unei cariere universitare si atat. Daca s-ar produce aceasta schimbare, amatorii de doctorate din afara Universitatilor si-ar mai efectua aceste lucrari doar pentru propria lor pasiune sau interes profesional. Astfel ar disparea de la sine „boala doctoratelor” care acum ii bantuie la greu pe politicieni si pe functionarii publici.
    Dl. Baconschi greseste crezand ca „digitalizarea” administratiei ar reduce birocratia si coruptia; in primul rand orice soft poate fi modoficat, legal sau ilegal, de creatorul sau sau de un expert in IT; in al doilea rand, il sfatuiesc pe dl. Baconschi sa stea de vorba cu medicii: va afla ca „digitalizarea” medicinei, impusa de Casa de Asigurari, nu doar ca nu a eliminat coruptia si birocratia ci dimpotriva a crescut exponential aceste vicii ale sistemului medical.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *