Când lăcomia te prostește – despre Vodafone

Inteligența economică a guvernanților pare să se propage ca un virus către mediul de afaceri. Astăzi, puțină dreapta aplicată.

Am un abonament Vodafone de vreo 2 ani. Anul trecut, curios să văd cum merge Androidul, am acceptat oferta lor de prelungire, cu abonament extra de date și un telefon LG Optimus One. Abonamentul meu de acum, cu tot cu date, e de 30 € lunar.

Anul ăsta am hotărât să-mi iau un iPhone, în primul rând pentru sincronizarea automată a documentelor și calendarului. Sun așadar la Vodafone unde un domn al cărui nume, spre binele lui, l-am uitat, îmi explică următoarele:

“Nu vă puteți schimba terminalul până la expirarea contractului de 2 ani pentru că ați beneficiat de un terminal subvenționat”. Bun, spun eu, dar nu realizați că fac un upgrade și trec la un alt abonament de minim 2 ani de valoare lunară mai mare? “Nu se poate, dumneavoastră ați beneficiat de un terminal subvenționat” mi se repetă, mecanic, fără să-i treacă măcar prin cap să mă întrebe la ce abonament vreau să trec. Îl întreb așa, într-o doară, dacă i se pare normal ca Vodafone să oblige clienții să folosească 2 ani un model de telefon și să le refuze un upgrade, fie și plătit. Îmi răspunde, în esență, același lucru “Ați beneficiat bla bla bla” Dialog al surzilor care sfârșește prin a mă irita. Am cerut să fiu contactat de un director din Client Service care să-mi explice care e logica economică a acestei poziții, cu tot respectul, tembele. Evident, nu m-a sunat nimeni de o săptămână.

Acum să vedem. Am beneficiat de un terminal care se vinde la 190€ pentru un preț de 25€. Așadar Vodafone a subvenționat 165€. Dacă împărțim la 24 de luni, avem o subvenție lunară de 6,875 €. Mai aveam de derulat din abonamentul meu 17 luni, care corespund unei subvenții de 117€. (În realitate Vodafone a subvenționat mult mai puțin dat fiind că achiziționează telefonul la cel mult 100€)

Aș fi vrut să trec la un abonament de aproximativ 50€ pe lună pe 24 de luni, care ar fi adus Vodafone 340 € în plus până la expirarea celor 17 luni din contractul de acum. Bașca siguranța că încă 7 luni nu migrez la alt operator.

Poate cineva să-mi explice care e logica economică pentru care Vodafone refuză upgrade-ul la un abonament mai mare? Dacă de subvenție e vorba iar managerii Vodafone sunt prea chitroși să piardă puțin pentru a câștiga mult, cât de greu era să mi se propună să plătesc diferența de subvenție, la cost (nu la prețul de vânzare), cel mai probabil undeva pe la 50€, și să mi se accepte upgrade-ul?

Dragă Vodafone, decizia mea e luată. Luna asta am să-mi fac un abonament Orange pentru iPhone iar la terminarea celor 2 ani, indiferent de ce “oferte speciale” am să primesc, voi rezilia contractul Vodafone. În primul rând pentru că a-ți trata clienții existenți care vor să facă un upgrade precum sclavii pe plantație, refuzând să câștigi mai mult de pe urma lor și bucurându-te aproape că poți să-i obligi să-ți plătească mai puțin, e o dovadă de prostie.

Un sfat pentru cititori: nu acceptați niciodată echipamente subvenționate. Și da, știu că Orange nu sunt mai buni. Dar mai știu și că n-am să renunț în 2 ani la iPhone.

PS: Dragă Vodafone, poate schimbi și oroarea aia de reclamă cu copilași, am văzut-o azi și prin oraș. E adevărat că copii vând, emoționând consumatorul care din cauza lacrimilor nu mai vede bine prețul și small print-ul, dar pentru asta trebuie să fie simpatici, nu să arate ca niște clone ale păpușii Chucky. Să mă ierte domnul Antonescu.

Zubeldian

Facebook Comments

23 Comments Când lăcomia te prostește – despre Vodafone

 1. Dana Goga

  Oricum, problema il priveste strict si personal pe Zubeldian.

  Poate ca, maine, o sa ne spuna ca,ieri, o farmacista i-a bagat "pe gat"o crema ieftina pt tratarea bataturilor, cu toate ca, el, de fapt, dorea una mai scumpa si mai frumos ambalata.

  Foarte important!!

  Reply
 2. gupi

  /off

  ElCucui, cum nu poti ?

  am 2 conturi gmail + aia personala pe telefonuu e52. E drept ca numa aia personala are push/activesync, da' e suficient.

  Nu folosesc clientul de la Nokia, ca e halitor de baterie. Am RoadSync si aplicatia nativa gmail.

  Cat despre telefonul cu care vorbesc, Nokia 6310i se numeste.

  Reply
 3. ElCucui

  Nemo, s-o crezi tu că dau eu 750-800€ pe un telefon. Din buzunar sau din firmă de-a mea. Poate doar să mi-l subvenționeze cineva 100% fără nici o obligație. Chiar și așa mi-ar fi lene să mai fac o facultate citind instrucțiunile. Sincronizare instantaneu email fac și pe Blackberry DAR ȘI PE nokia E. Mai enervanți mi se par bulangii de la google care nu mă mai lasă cu două adrese deschise simultan pe același aparat.

  Revenind, ce trece de 200 € la telefon

  Reply
 4. Dragos

  Staborul-judecata tiganeasca are 2 principii: "Sa-napuce Soarele peste mania voastra" si "Noi nu va judecam, noi va impacam".

  Sa judecam cazul in speta: un gagiu vrea celular. si cum umbla el asa, teleleu Tanase, nimereste Vodafonu. acolosea, se tiganeste cu negustorul ptr. un LG de 190 de parai pana cand negustorul il lasa la 25…dar cu o conditie: timp de 2 ani/1 data pe luna pralea nostru trebuia sa puna in vazele din pravalia omului 30 de trandafiri; rromu nostru e de acord, bat palma, SEMNEAZA SI PARAFEAZA INTELEGEREA PE DOI ANI si beau aldamasul.

  24 de luni !

  tiganu, tot tigan – dupa 5 luni hop pe negustor, ca hâr ca mâr, c-o fi c-o pati, imi bag **la in trandafirii tai + ma *ut pe LG, vreau iPhone sa moara satra de oftica, traiti-ar famelia, conasule hai ca-ti aduc 50 de gladiole/restul de 17 luni, sa moara ciam pa casa. de data asta vorba-i vorba (dar mai știu și că n-am să renunț în 2 ani la iPhone – I.Z.)

  …negustorul uraste gladiolele !

  Reply
 5. cmike

  Asa am patit si eu acum un an cand am vrut sa achizitionez un iphone4 cu un abonament de date evident mult mai mare ca valoare. Mi-a spus o individa ca pana cel mai devreme in oct. nu avem ce discuta. Abonamentul se termina la inceputul lui februarie. Abia astept sa-l portez in Cosmote. Oricum mi-am facut atuci un ab. la Cosmote. Am platit aprox. 220euro tel. plus abonament pe 2 ani 28,5 euro. Am păreferat sa-l iau subventionat de la ei penrtu ca oricum aveam nevoie de internet. In plus telefoanele de la ei sunt libere de retea deci merg cu orice sim si in plus depasirea traficului la Cosmote este 3,6euro/Gb pe cand la Vodafone sau Orange e 50euro/Gb

  Reply
 6. Nemo

  @IZ: eu am fost mereu de parerea ca produsele Apple sunt asociate cu snobismul :mrgreen: si ca Apple n-o sa-ti faca mare lucru in plus. dar, adevarul e ca au fost inovatori pe piata telefoanelor(rostul tabletelor nu-l gasesc(inca), dar cine stie..).

  recunosc insa ca talentul(geniul cum le place sa zica fanilor lui S Jobs) a fost sa puna accentul pe "cum arata". [imho, "cum arata" asta are niste chestii antropologice, raspunde cred la niste coduri genetice si ceva circuite din alea inconstient colective Jung-iene 😆 ].

  pt un ban in plus, "arati diferit". si mai si folosesti produsul ala la alte chestii 😛

  Reply
 7. @@@

  @frank zappa

  Daca ti-ai "cumparat Androidul – SGS – de pe “piata libera”" de ce a mai fost nevoie sa-l fi "deblocat singur"?!

  Acu`, depinde ce se intelege prin “piata libera”, dreptu-i! 😀

  Reply
 8. Dragos

  "la sfârșitul lui iulie 2011 Apple avea rezerve cash de 76 de miliarde de dolari. (de aproape 3 ori totalul veniturilor la buget în 2011)"

  logic si normal. Apple a speculat grozav nevoia chelului ptr. tichia de margaritar. iPhoneu' e ca lantul de aur pe burta umflata de bere, ca bemveu' ptr. cocalar, ca ferrariu' ptr. fotbalist, ca gipanu' ptr. Huidu, ca unghia degetului mic ptr. frezoru-rabotor,ca chilotul Botezatu ptr."barbat", ca copilu minune ptr. un bairam reusit, ca USL-ul ptr. Romania.

  Ziua in care organele tip Garcea ne vor verifica la cazier si CNP pe iPad, este Ziua Apocalipsei.

  Reply
 9. Dana Goga

  Merita sa mai insisti.

  Nu exista mai multe numere prin care poti sa contactezi Vodafone? Ia-le pe toate la rand.

  Cine stie, poate ca daca o sa reusesti sa vb cu cineva competent, iti va explica, in detaliu, de ce nu se poate face acel "update" sau, dimpotriva, acel cineva iti va spune ca nu e absolut nicio problema sa-ti satisfaca cererea. Iti mai si multumeste!

  Insa, atata vreme cat nu reusesti sa discuti decat cu acei "robotei" care nu stiu altceva decat "nu se poate, terminal subventionat, bla..bla..bla", probabil ca n-ai nicio sansa sa faci schimbarea respectiva.

  Reply
 10. frank zappa

  Subscriu in totalitate la indemnul de a nu mai cumpara telefoane "subventionate". Este un furt ordinar – de fapt platesti valoarea reala (de piata) telefonului de cel putin trei ori (in functie d abonament).

  Eu mi-am cumparat Androidul – SGS – de pe "piata libera", cu 2/3 din pretul de magazin, l-am deblocat singur, apoi mi-am ales singur planul tarifar.

  Problema cu Vodafone, Cosmote, Orange, etc, este ca dupa ce cumperi un terminal de la ei (practic esti proprietar…)si vrei sa introduci alt SIM, trebuie sa te milogesti pentru deblocarea retelei (si sa platesti ~ 50 Euro)…iar daca-l decodezi singur – pierzi garantia.

  Reply
 11. @@@

  @ Ivan Zubeldian

  Pentru ca "domnul" de la vodafone este un "exploatat care este el exploatat" de marea conspiratie corporatista multinationala, fapt pentru care creierul cu care l-a dotat muma-sa a fost formatat( C: /u /c -e posibil sa fi avut doar A: in loc de C: ;)) si rebootat de disketa-sistem scrisa de companie. 😀

  Reply
 12. Ivan Zubeldian

  Și un scurt update pentru Roubiniști și Krugmaniști: la sfârșitul lui iulie 2011 Apple avea rezerve cash de 76 de miliarde de dolari. (de aproape 3 ori totalul veniturilor la buget în 2011) I-o fi furat de la elevații care ocupă orașele lumii.

  Reply
 13. Nea

  La fel şi eu, încercam să trec la un abonament mai scump şi îi explicam roboţelului de la capătul celălat au undei vodafone că sunt clientul lor de când au intrat pe piaţă şi se numeau connex şi totuşi nepoata mea de 8 ani are mai multe minute pe abonament decât mine. Răspuns: Nu se poate, Sistemul nu permite, mai aveţi două luni până vă expiră vechiul abonament.

  Atunci am rostit fraza magică: OK, oricum mă gândesc să trec la Cosmote, care are acoperire mult mai bună în zonele care mă interesază şi condiţii mult mai avantajoase.

  Eram în maşină şi, peste vreo 10 km mă sună că Sistemul a fost convins să permită să le dau mai mulţi bani.

  Cazul 2: Cumpăr de la Vodafone un telefon nou, nesubvenţionat, plus o upgradare de abonament. Fiind mai complicat, cer fetei care mi l-a vândut nişte instrucţiuni de setări pentru internet. Habar nu avea, aşa că îmi spune că nu are obligaţia să dea asemenea informaţii, că să mă interesez la producătorul telefonului, că ea mi-a vândut un serviciu, nu un produs.

  Reply
 14. Ivan Zubeldian

  @Nemo: primul meu mac a fost în 1993. Și primul iPhone în primăvara lui 2008. L-am deblocat hardware cu mâinile mele (se făcea un scurt pe placa de bază în timpul update-ului, aveam OS 2.0 și jailbreakurile nu funcționau)). Sunt un maniac Apple și, mai mult, cred că modul lor de a face business după 2000 anticipează o schimbare radicală în felul în care va funcționa capitalismul post-criză. Nu e întâmplător că sunt compania care au crescut constant și semnificativ tocmai în perioada de criză. Îmi tot propun să scriu ceva despre asta, mi se pare extraordinar că în corul generalizat de bocitoare care prezic sfârșitul, nimeni nu se întreabă cum a ajuns Apple la o capitalizare bursieră de peste 330 de miliarde de dolari în ultimii 3 ani. Ei sunt dovada că e departe ziua în care capitalismul va muri.

  @Dorel: Da, trebuia să spun "Nu vă luați terminale subvenționate decât dacă sunteți siguri că nu renunțați la ele 2 ani" Dar cred că se înțelege.

  Reply
 15. Nea

  Întrebi: "Poate cineva să-mi explice care e logica economică pentru care Vodafone refuză upgrade-ul la un abonament mai mare?"

  Răspund: Da, totul porneşte de la costumele negre de chelneri de periferie ale directorilor. Asta îi obligă pe cei care le poartă la o anumită mentalitate. Cea a ciupelii mărunte. Pentru ei nu există gândire de ansamblu, pe termen lung. De la comandă la nota de plată.

  Reply
 16. Dorel

  Foarte tare recomandarea cu terminalele subventionate venita imediat dupa decizia de a-ti lua unul subventionat 😛 In rest, ai dreptate cu Vodafone, sint niste scirbosi. Problema e ca nici ceilalti nu-s altfel.

  Reply
 17. Bleen

  off topic

  Una genială de la Panait Istrati. "Ca să faci omletă, trebuie să spargi nişte ouă", i-au explicat gazdele sovietice după ce i-au remarcat dezamăgirea faţă de comunism şi de URSS. Panait Istrati le-a replicat:

  "Ouăle sparte le văd. Dar unde e omleta?"

  Reply
 18. Nemo

  mijto textu'.

  in rest, ai facut o alegere buna. asa cum spuneam deunazi si lui Cucui, 4S("for Steve" I guess) face toti banii, inclusiv trecerea de la Vodafone la Orange 🙂

  Reply
 19. selvyn

  ba pardon, azi vorbesti si mai mult la telefon, ii vad eu zilnic pe cei de la la Romprest, ba mai au si hands free cat aduna frunzele sau matura… si nu cred ca au Company phone 🙂

  (asa cum inca se mai trece pe site-urile de recrutare…)

  Reply
 20. Dragos

  "mi se repetă, mecanic, fără să-i treacă măcar prin cap…"

  intr-un film romanesc din anii '60-'70?, nu-mi amintesc numele, un savant comunist crease un robot care stia doar atat: "ma cheama Mitica, palaria si paltonul dumneavoastra"

  din ciocnirile pe care le-am avut cu corporatistii, am tras concluzia ca robotii au evoluat – acum stiu 10 texte mari si late. Doamne fereste sa-i pui in situatia 11 – se reseteaza automat.

  pont: *222 (si eu tot pe vodafone), 12121112 gen, totul e sa prinzi o legatura cu un sclav-robot-operator-uman – poti sa injuri la infinit, oricat de porcos, vodafonu', parintii sclavului, guvernul, finantele mondiale sioniste, PSD-ul, pe mama lui Ponta, pe nevasta lui Crin…pe cine vrei tu, ca n-au voie sa incheie ei convorbirea. nu, nici vorba sa rezolvi ceva, da macar te descarci.

  Reply
 21. travis

  Mi s-a intamplat si mie o chestie asemanatoare iar explicatia e pe cat de simpla, pe atat de stupida: se pare ca ei compara costul minutului pe abonament, asa ca un abonament ieftin si cu minute mai putine da un cost al minutului mai scump decat unul abonament mai scump dar cu mii de minute incluse. Nu conteaza ca nu intotdeauna vei folosi minutele alea, si sms-urile, si reteaua lor 3g de rahat sau ca esti un client vechi cu un comportament oarecum previzibil (daca timp de 5 ani te-ai incadrat in 300 de min, e putin probabil sa vorbesti brusc 1,500 lunar, mai ales ca ai si o varsta la care ragusesti destul de repede).

  Ce sa-i faci, reducerea costurilor se vede in primul rand in deteriorarea client-service-ului…

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *