Criza e în altă parte

Mișcări sociale fără precedent pe ramura mass-media. Sindicatele ameninţă cu greva generală. Reporterii Agerpresh sunt în mijlocul protestanţilor şi au informaţii de subsol. După 20 de ani, guzganii sparg tăcerea. Amănunte despre starea presei libere ne spune, de la fața locului, liderul sindical al șobolanilor pe ramura mass-media, domnul Guzgan Grăsuliu.
Rep: Domnule Guzgan Grăsuliu, ce ne puteți spune despre evenimentele care se desfășoară la Casa Presei Libere ?
GG: Restructurările fără precedent din mass-media au afectat semnificativ întreaga industrie șobolănească. Ne-au micșorat rația de retururi pe print, iar proviziile sunt pe terminate. În plus, autoritățile în domeniu anunță că, de la 1 iunie 2010, vom găsi la Alimentarea Națională doar trei feluri de ziare generaliste și probabil alte trei tabloide. Circulă zvonul că vom reveni la alimentația rațională cu informații: Florin Salam cu soia și CeVezi din Vietnam. Sindicaliștii noștri sunt nemulțumiți de decizia patronatelor de a tăia sporurile stres cotidian, de antenă, de realitate, de adevăr, de gândire și de risc de intoxicare virală a opiniei publice guzgănești și amenință cu greva.
Rep: Așadar iată, mișcarea sindicală a șobolanilor amenință cu greva generală. La ce ne-am putea aștepta în următoarele zile, domnule Guzgan Grăsuliu?
GG: Mișcarea sindicală a șobolanilor din presa liberă, domnișoară ziaristă! În zilele următoare sindicaliștii vor trece la grevă parțială. Adică se vor prezenta la serviciu și își vor face treaba doar pe jumătate.
Rep: Jumătatea dreaptă sau jumătatea stângă?
GG: Jumătatea de jos.
Rep: …. ?
GG: Dom’ șoară. Noi ne facem meseria. Datoria. Știți câte cadavre se adună zilnic în subsolurile de la Casa Presei ? Colectivele de guzgani muncesc pe rupte. E inuman.
Rep: Patronatele spun că producția de cadavre de presă s-a redus în urma reducerii efectivelor de jurnaliști. Știți, mai puține ziare, mai puține…
GG: Sunt mai greu de prelucrat. Știți, canalizările fluxului de comunicare publică sunt aproape blocate. Defulează. Nu mai facem față. Lucrăm în condiții insalubre.
Rep: Și cum s-a ajuns în această situație critică?
GG: Vă spun ce am văzut noi, din subteran. La început erau cadavrele din crime pasionale. Alea erau delicioase. Jurnaliștii erau patetici, scriau bombastic, aveau derapaje deontologice severe, dar credeau. Apoi au început să apară mici cadavre cu gust acru –amar. Murături le ziceam. Mici trădări, reglări de conturi. Mai un lustru la pantofii Puterii, mai un dușman executat din dosar. Mergeau la fix cu pasionalele. Apoi au apărut banii. Murăturile s-au instituționalizat. Au apărut aditivii. Cadavrele erau prelucrate din condei ca să aducă la gust cu pasionalele. Piaţa le-a înghițit o vreme. Au urmat cadavrele subnutrite intelectual. Alea erau chiar nasoale la gust. Adică n-aveau niciun gust. Asta s-a întâmplat când industria mass-media s-a lăbărțat peste poate. Personal angajat la grămadă. Scriitură pe bandă rulantă. Informații regurgitate. Copy paste. Piața a început să respingă. Tirajele au scăzut. Traficul online a scăzut. Presa și-a pierdut influența. Adică puterea. Și banii.
Rep: Mai credeţi în print?
GG: Noi asta visăm, asta pictăm… Nu printul e problema, ci deprofesionalizarea presei. Ăştia au impresia că o să vândă salam cu soia la nesfârşit, dacă schimbă ambalajul. Ştiţi, lumea a început să se uite şi la conţinut, nu numai la ambalaj. Nu ambalajul e de vină.
Rep: Totuşi lumea cumpără silicoane, alcoave, braşoave. Asta vor oamenii, asta le dăm.
GG: Teoria cu publicul cretin e depăşită. Mai uitaţi-vă pe geam.
Rep: Domnule Guzgan Grăsuliu, de fapt presa a fost afectate de criza financiară internațională. S-au redus bugetele de publicitate. Au scăzut încasările. Deci s-au impus restructurări. E logic. Aşa scrie în presă. În declaraţia dvs lipseşte cuvântul criză. Nu e normal. Vă rog să pronunţaţi cuvântul criză.
GG: Criza e în altă parte.

Facebook Comments

3 Comments Criza e în altă parte

  1. Criştian Preşconiu

    Energia ca energia, dar portofelul anorexic ce va şpune? Foamea ne învaţă din cele mai preiştorice vremuri că ziariştul plecat şabia nu-l taie de la leafă. Vom avea o preşă liberă de obligaţii, dar plină de "abnegaţii", iar din cei 4000 fâlfâiţi de domnia voaştră şcumpa domnişoară colegă dacă putem alege vreo două redacţii de profeşionişti ar fi excepţional. Din câte citeşc aceştia sunt rara aviş, aşa că…

    Apropoş, zvonul e cum nu şe poate mai adevărat.

    Reply
  2. Daniel M

    Sunt curios care vor fi liderii presei dupa finalizarea restructurarilor. Sper ca cei din on-line (precum Madame Blogary, Vox Publica, Reporter Virtual, Mihnea Maruta, Khris, Patrasconiu, Antiteze, zoso, Tolontan, Dreapta.net, Morar) si grupurile Evz si Romania libera sa fie printre acesti lideri.

    Nu imi este clar catre ce se va indrepta grupul Adevarul (daca patronul va continua sa investeasca masiv acolo sau va vinde cu prima ocazie).

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *