”Cum să NU faci un partid politic” – lansare de carte

Nici nu se va sfîrși bine tumultul Bookfest-ului, cu freamătul autorilor și foșnetul cărților, că vom da năvală într-o altă lansare de carte, marți, 30 mai, ora 19.30, în Sala Lipscani a Hotelului Cișmigiu, pentru a participa la lansarea cărții tinerei, chiar foarte tinerei autoare Ioana Constantin, ”Cum să Nu faci un partid politic”

Dacă toată lumea din spațiul digital, cel puțin, știe deja, și încă de mult, cum se face un partid politic, punerea ideii în practică ținînd numai de chef și dispoziție, Ioana Constantin ne invită la o lectură mai interesantă, spunîndu-ne cum NU se face. Unde se greșește constant și cu hărnicie, care sînt problemele cvasi-permanente cu care se confruntă membrii unui asemenea partid, unde este, dacă este, liderul. Și nu numai.

Departe de a fi un manual pentru uzul aspiranților la glorie politică, cartea este mai mult povestea sinceră, nefardată și necoafată a unei încercări. Încercare din care, fără a rosti vorbe mari, și o spun cu mîna pe inimă, se pot trage aceleași concluzii pentru toate construcțiile politice apărute în ultimii ani la noi. 

Unde este locul fiecăruia în partid, ce face, cu ce se ocupă fiecare membru, care-i sînt sarcinile de dus la îndeplinire, unde sînt și ce fac sau spun șefii, mai ales Șeful. Cît ajută sau nu ajută Șeful, cît susține sau nu partidul, cît se identifică cu construcția pe care a agregat-o. Care sînt relațiile în partid, cum se împacă sau nu membri, cum, dacă și cine îi ajută în momente dificile, cum sînt văzute provocările, începînd cu testul electoral și continuînd cu relația cu alte partide, cu presa și alegătorii. Pe cine cade greul, cine nu mai ajunge acasă, cine se epuizează fizic și nervos la sediul de partid. Cum e cu crizele, de nervi sau nu, cine le gestionează, cum o face, de ce așa și nu altfel. 

Cartea se putea numi la fel de bine și Zbor deasupra unui partid politic, la instabilitățile psiho-emoționale prezente, la gama largă de afecțiuni aproape psihiatrice descrise. Deși nu voit, asta înseamnă în România partidul de lider. O casă de  nebuni care crede că e casă de tratament al bolilor nervoase. 

Ei bine, nu e. Veniți la Hotel Cișmigiu, la data și ora anunțate la început și vă veți întîlni numai cu oameni normali. Deși nu garantăm. 🙂

 

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *