Cum se realizează o manipulare de presă

Se lansează în spațiul public virtual posibilitatea ca PSD să modifice legile amnistierii și grațierii prin ordonanțe de urgență. Se scriu articole, se mobilizează populația pentru proteste, se aduc în discuție antecedentele PSD, marțea neagră, mai ales, și se face apel la președintele Iohannis să salveze situația. Situația neagră fiind aceea că toți corupții pot ieși din închisori.

Ce se întîmplă, de fapt? 

Președintele Iohannis merge să prezideze ședința de guvern (desfășurată în absența din țară a liderului PSD, Liviu Dragnea), unde declară că, de fapt, a FOST INVITAT să participe de premierul Grindeanu! Nici vorbă de salvat vreo situație! Nici nu era pe ordinea de zi vreo amnistie și vreo grațiere, nimeni nu intenționează să le adauge.

Dar populația de pe internet continuă să creadă că președintele a salvat situația. Care situație, cea care nu a existat? E inutil să explici, lumea ”știe”. Și, la un loc cu lideri de opinie, se aprobă și stimulează reciproc în a crede că Iohannis a salvat o situație inexistentă în fapt.

Pe ce se bazează?

1. Pe faptul că Dragnea este plecat din țară și, la fel cum în perioada guvernului Ponta, în lipsa liderului se întîmplă cele mai mari nenorociri.

2. Pe capacitatea de manipulare, pe dorința de ”a face ceva” a lumii, pe vocația salvatoare a poporului de pe internet.

Ce se obține?

1. Se asigură ținerea în stare de alertă permanentă a unei părți din populație.

2. Iohannis își consolidează deja candidatura pentru al doilea mandat.

Ce s-a întîmplat? Dacă mai contează…

Nimic din tot ce era ”prevăzut”. Mai mult decît atît, președintele a declarat că este mulțumit de activitatea guvernului. Nici vorbă de amnistie, nici vorbă de grațiere. Dar lumea ”știe”, și asta e tot ce contează.

Ce nu știe e că în acest timp ne scapă subiectul Coldea-SRI și că lumea din afară, din viața reală, se luptă cu viscolul și cu nămeții pentru a-și rezolva treburile zilnice.

Și nici nu poate răspunde la întrebarea: de ce ar fi bănuit de prostie Dragnea, încît să vrea să-l scoată de la închisoare pe Voiculescu?

Ce s-a obținut?

A fost dată pe surse o informație, lumea a intrat în trepidații, a acționat în consecință, deci se mai poate pune bază pe un segment activ la nevoie.

Președintele, în ciuda declarațiilor date, este în continuare văzut drept salvator. Unei situații care nu a existat, repet. Calea spre al doilea mandat, în ciuda inactivității de pînă acum, este bătătorită. Opoziția pe care pretinde că o face PSD se profilează drept noua temă de campanie la alegerile prezidențiale de peste nici trei ani. Dacă Iohannis nu se va putea prezenta cu realizările guvernului său, atunci cu opoziția la actualul guvern. Se adaptează din mers.

Timp în care adevăratele teme dispar de pe agenda publică. Și ne mai mirăm apoi că populația nu se prezintă la vot!

iohannis grindeanu(Foto: captură Antena 3)

 

 

 

 

Facebook Comments

2 Comments Cum se realizează o manipulare de presă

  1. Ovidiu Afrasinei

    D-na Florina. Puteti reveni putin pe articol insa dupa o citire atenta a ordinii de zi a guvernului? Cautati data de 18.01.2016 in el

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.