Economia de piață planificată

Să fie economie de piață, dar cu sume fixate de stat. Sau hai, în primă instanță și pentru al patrulea (!!) mandat, fixate între ei, de jucătorii de pe piața liberă.

Sigur, în aceeași ordine de idei, și Germania ar putea limita numărului de mandate ale cancelarului federal, cea de acum dovedind că-i dăunează.

Aflată în campanie electorală pentru al patrulea mandat de cancer federal, Angela Merkel consideră inacceptabilă suma de 222 milioane pentru care s-a transferat Neymar de la Barcelona la PSG și invită UEFA și FIFA să intervină privind sumele, considerate exorbitante, care circulă în privința achiziției de jucători.

”De neînţeles pentru muritorii de rând”, a catalogat doamna Merkel suma, ca o adevărată muritoare de rînd, aflată întîmplător (și de prea mult timp, după părerea mea) la conducerea destinelor Germaniei.

Bun, cum să facem ca să fie bine? Să investigheze UEFA și FIFA dacă tranzacția a fost corectă sau să impună mercurial? Să intervină în stoparea trendului, a spus cancelarul. Adică, ce să facă, concret? Nu știm, nu ne-a spus. Interesant rămîne faptul că Angela Merkel consideră suma, pe baza a nimic, exagerată, și totodată că transferurile din fotbal ar trebui să fie accesibile, chiar și numai ca grad de înțelegere, muritorilor de rînd.

Muritorilor de rînd ar trebui să le fie accesibilă și înțelegerea faptului că Germania, sub conducerea aceleiași doamne Merkel, a umplut Europa cu aproape un milion și jumătate de migranți, hălăduind liber, fără acte și mulți fără caracter. Multor nemți le-ar fi foarte utilă înțelegerea resorturilor care au determinat-o pe doamna Merkel să deschidă larg granițele UE, fără consultarea celorlalte state membre și fără a face apel la NATO, oricui vine pe mare sau pe uscat, sub pretextul căutării unui refugiu. Refugiu care, după toate tratatele internaționale, se consideră a fi prima țară în care viața nu le este în pericol. Adică nici nu îndeplinesc condiția de bază pentru care ar fi trebuit să fie primiți în Europa. 

Dar poate că în afară de forța de muncă actuală și iluzoria speranță că ne vor plăti nouă pensiile în viitor, mai este un motiv pentru care au venit aici sau la care s-a gîndit Angela Merkel că ar fi buni. La sport. Și cum să facă oamenii sport de performanță, în condițiile în care sumele de pe piața transferurilor sînt atît de mari?!

Așadar, ar putea exista un interes în reglementarea acestei piețe, astfel încît să nu se mai spună despre doamna canceral federal că este tributară educației primite în fosta Germanie comunistă.

În ce privește muritorii de rînd, pe aceștia, după umila mea părere, îi interesează mai mult, cînd merg pe un stadion, să nu facă bum și să se întoarcă întregi și în viață acasă, timp în care soția, sora și mama să nu fie în pericolul de a fi violate în timp ce merg la slujbă sau la piață, iar copilul să poată creșt liber, fără teamă și mîndru de națiunea în mijocul căruia a fost zămislit.

 

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *