“Factorul motor” a dat gaura in tricolor

Care va să zică, de la Marea Revoluţie Socialistă din Octombrie si până vinerea trecută au tăiat frunză la câini. Socialismul adevărat nu a fost instalat nicăieri în lume, le-a dat Iliescu vestea cea bună pesediştilor deprimaţi, adunati la priveghi la Institutul Ovidiu Şincai.

Dacă socialismul nu a existat, nu avea cum să dea greş. Pesediştii mai pot încerca o dată. Viitor există, şi e luminos.

Intelectualii progresişti pot sta şi ei liniştiţi. Ororile trecutului sovietic nu sunt ale stângii. “Stalinismul nu poate fi considerat de stânga.” “Socialismul de tip sovietic” nu a fost de stânga, ci “capitalism de stat cu ambalaj socialist”. În 1989 “nu a fost o revoluţie anti-socialistă”. “Factorul motor” a fost “muncitorimea”. Cum muncitorii erau comunişti, revolta nu putea fi anti-socialistă, Iliescu dixit.

E ca în filmele cu super-eroi ilegalişti care au răsturnat lumea la 23 august 1944.

Dar noul horror revizionist are probleme chiar la “factorul motor”. Pe 22 decembrie, “muncitorii” au făcut ore suplimentare, nu au părăsit Piaţa Palatului la sfârşitul programului. Strigau “fără comunişti”. Fără ei, cei din Piaţă? Sau fără Iliescu, cel din balcon?

Dupa ce au făcut scrum drapele roşii şi carnete de partid, au găurit steaguri tricolore. Nu decupau vreun simbol capitalist, ci o imagine cu spice, sonde, munţi, ape, păduri şi o stea roşie, chiar stema Republicii Socialiste România.

Fără îndoială, am delirat cu toţii. Nimic din ce am trăit, văzut şi auzit în decembrie 1989 nu s-a petrecut în realitate, doar Iliescu a decretat: nici vorbă de anti-socialism.

Comuniştii sunt meşteri şi la rescris istoria, şi în arta decupajului. Când Beria a fost mazilit, abonaţii Marii Enciclopedii Sovietice au primit în plic noi pagini şi instrucţiuni. Fiecare a decupat acasă paginile despre Beria  şi le-a înlocuit, cu migală, conform instrucţiunilor, cu noile pagini despre Marea Bering.

Şi atunci de ce decupau muncitorii steagurile republicii socialiste? Pentru că erau colecţionari de steme. Sau maniaci. Pentru că iubeau frumosul, recunoaşteti, stema era urâtă. Dacă veţi şovăi în continuare, Iliescu mai are un as în mânecă: “Uitaţi-vă la tricolor”, vă poate spune. “Vedeţi vreo gaură la mijloc?”

GMT

Facebook Comments

6 Comments “Factorul motor” a dat gaura in tricolor

 1. Pingback: Ce va zice Rusia? | Madame Blogary

 2. Pingback: Eroul discret al opozitiei anti-Castro; Orlando Zapata. | Madame Blogary

 3. GMT

  @dreptaci

  In 2006, dupa ce si-o luase in PSD de la gasca de la Cluj, parca era tentat sa o lase balta sau, oricum, sa se duca spre o extrema stânga unde-i statea mai bine. Cocheta cu ideea de a rupe PSD. Sa mearga alaturi de Iorgovan, Theodorescu, Solcanu si alti brontozauri spre locuri mai calde, mai la stanga, mai apropiate de cimitir. Se gandeau serios la formarea "stangii autentice", aia d nu a fost nicaieri in lume pina acum la putere:)

  Dar aparea Raportul Tismaneanu si Ilici si-a dat seama ca-i groasa rau, si ca un partiduletz firav-revolutionar nu are cum sa-i ofere vreo protectie. Nu-i mai ardea de ilegalism, Jilava, Doftana si alte mituri revolutionare. De-asta a acceptat sa fie presedinte de oroare la PSD, spre stupefactia gastii de brontozauri care il asteptau in poarta cimitirului. SI cand a acceptat sa vina motz peste PSDul reformist al lui Geoana, i-a pus p-aia de la PSD, adunati la un Congres, sa blesteme Raportul Tismaneanu cu o saptamana inainte ca acesta sa fie dat publicitatii.

  Acum situatia e si mai groasa pentru Tataie. Se tot vorbeste despre Parchet, Revolutie si Mineriade. Nu mai e doar comunismul. Asa ca eu cred ca va sta mult si bine in PSD, el va stinge lumina.

  Reply
 4. dreptaci

  Omul nu iese la pensie pentru ca ii e frica sa avanseze cercetarile privind mortii din decembrie si nenorocirile din anii urmatori.

  El este principalul vinovat. Evident toate nenorocirile s-au intamplat datorita creierasului sau virusat de comunism.

  Propun urmarirea cu atentie a dezbaterilor comuniste de la institutul socialist si tocate ideile din fasa pentru a se propaga cat mai putin. Cu cat ratam mai mult cu atat sansa ca aceste idei sa devina crime si orori sub o masca de fata umana.

  Jos Iliescu!

  MAO

  Reply
 5. ema

  Iliescu s-a batut joc si de-aia care erau in piata. oamenii si-au dat foc la carnetele de partid, s-au dezis de comunism. Acum Iliescu vine sa le nesocoteasca actul de "purificare", e ceva de genul v-ati distrus voi carnetele de membru de partid, ati vandalizat voi stema republicii socialiste, dar tot comunisti sunteti, nu puteti fi anti-socialisti.

  Reply
 6. zexe

  Am citit textul tau, am citit si "Iliescu dixit", am citit si comentariile de acolo, si am descoperit o legatura interesanta la serialul de articole scrise de jurnalistul Vladimir Alexe. Pentru cei care se mai intreaba cine este Iliescu, anume pentru cei care s-au nascut dupa 1980, Vladimir Alexe a completat, la link-ul cu pricina, biografia neromantata a liderului comunist de scoala sovietica, nimeni altul decat Ion Iliescu. Pentru multi dintre cei trecuti de o anumita varsta, si cu o oarecare inclinatie spre studiu, Iliescu nu mai spune nimic nou.
  http://downloads.members.tripod.com/~Fratiile_de_

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *