Fiecare are locul lui sub soare. Unii mai la umbră.

 ‘On ne peut pas lutter contre le terrorisme sans action résolue contre le réchauffement climatique.’

Această zicere de o gravitate psihiatrică serioasă va rămîne în analele istoriei ca fiind contemporană cu noi. Ca fiind susținută de noi, dacă ne gîndim cît ne-am dorit ca Franța să-l aleagă pe jupiterianul, aflarăm de curînd, președinte pentru următorii ani. 

Matteo Renzi, premierul italian, declară că trebuie oprit fluxul absolut necontrolat de migranți, pentru că, zice el, Italia nu mai poate face față numărului atît de mare care a invadat-o de trei ani. Pentru a nu fi cumva calificat drept neom, propune imediat și să devenim solidari și să-i luăm noi. 

Și noi ce să facem cu ei? Noi, ceilalți europeni. Ce poți face în fața hoardelor de bărbați needucați, nespălați (la propriu) și purtători ai celei mai vechi și mai constante așa zis credințe, care omoară cu metodă și cu calcul oameni, din secolul al VII-lea și pînă astăzi, nedînd nici cel mai mic semn de modernizare? Cum poți să aduci Evul Mediu în modernitate fără să iei în calcul posibilitatea ca primul să distrugă tot ceea ce ai realizat tu, om, pînă acum? 

Poți. Pentru că sîntem conduși, la nivel european, de o colecție de afecțiuni psihiatrice cum nu am mai avut în istoria omenirii, așa frumos și elegant s-au grupat.

Ocazie cu care prin asta vom și rămîne celebri în istorie. Am fost contemporani cu ei și totuși le-am supraviețuit. Întregi la cap!

Nu e puțin lucru. Nu e deloc puțin. A reuși să-ți păstrezi intact instinctul de conservare și a dori să nu se nenorocească sau chiar sfîrșească lumea cu demenții ăștia e chiar lucru mare. Nu credeți? Uitați-vă în jur. Așa, acum e clar, sper.

Va rămîne în sarcina generațiilor următoare să stabilească ce și cum cu aceste boli psihiatrice colective, gradul de contagiune, dezvoltarea individuală, anamneză și tratament. Acum nu e clar nici dacă așa s-a nimerit să fie toți, într-o oră lipsită de orice lumină a umanității, ori dacă s-au aliniat planetele, galaxiile, ceva factori favorizanți. Ori dacă e, pur și simplu, degenerescență. Absența instinctului de conservare sau operarea lui selectivă poate indica și asta. 

Orice ar fi – și totul trebuie luat în calcul – noi trebuie să ne luptăm cu ei și să le rezistăm, jupiterieni sau alte lighioane ale pămîntului. Ăsta este războiul nostru, unul pe sănătate mintală sau pe tot DSM-ul, ultima ediție. 

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *