Cei care o susțin pe ea vs cei care susțin justiția

Sînt vinovată, onorat public, recunosc. Mi-am făcut chip cioplit din oameni, iar ei au ajuns să spună prostii. Prostii mari. Luluțaaa, unde pleci și cui ne lași??? Ce-ți fac nenorociții ăștiaaa???

Dar măcar nu sînt singura vinovată. Una cu siguranță mai vinovată decît mine aveți aici. Adriana Stoicescu, judecător, președintele Tribunalului Timiș:

În anul 2017, într-o Românie atinsă de corupţie în toate segmentele societăţii, lupta anticorupţie a ajuns sa fie aruncată în derizoriu, iar cauzele sunt multiple. 
După ani de telejustiţie, în zornăit de cătuşe, pare că s-a uitat cu desăvârşire că, aşa cum justiţia nu stă într-un singur om, anticorupţia nu înseamnă o singură instituţie.

Anticorupţia se fundamentează pe educaţie. In primul rând pe cei şapte ani de acasă, când fiecare e învăţat să nu fure şi să nu minta, continuata de educaţie juridică in şcoală, aşa cum se tot încearcă, dar nu se prea reuşeşte…

(…)

Anticorupţia înseamnă judecători independenţi. 
Magistratura înseamnă întâi de toate onestitate. Aplicarea legii, în litera şi spiritul ei, cu responsabilitate şi curaj. 
Magistratura nu înseamnă privilegii şi putere. Înseamnă respectul faţă de cei aflaţi în faţa noastră, care aşteaptă de la noi să fim drepţi şi atât. 
Ca judecători ne credem prea des mici dumnezei şi sărim ca arşi ori de câte ori suntem criticaţi; fugim în faţa CSM-ului şi cerem apărarea reputaţiei, uitând că noi suntem singurii răspunzători de imaginea justiţiei.

Şi da, trebuie să răspundem atunci când greşim, la fel ca orice cetăţean. 
Legea răspunderii magistraţilor există, trebuie doar să fie aplicată. Iar pentru asta avem nevoie de o Inspecţie Judiciară puternică, cu adevărat independentă, formată din profesionişti care identifica si corectează din timp orice derapaje ale unora care se cred deasupra legii.

Anticorupţia înseamnă avocaţi profesionişti si netimoraţi, care se lupta pentru drepturile persoanelor pe care le apără.

Nu in ultimul rând, anticorupţia înseamnă procurori independenţi, a căror onestitate să nu fie pusă la îndoială nici un moment.

Drepturile şi libertăţile fundamentale nu sunt un moft. Ne amintim de ele doar când România mai bifează o condamnare la CEDO, apoi trecem cu lejeritate peste ele, sperând că încălcările flagrante vor fi trecute cu vederea.
Între timp, destine sunt distruse pentru capriciile si gloria deşartă a unora….

Pentru că am fost la rândul meu hăituită şi vânată de pigmei ce se pretind magistraţi, avizi de publicitate şi putere, care fac din distrugerea vieţilor altora un ţel; pentru că am fost ameninţată voalat cu excluderea din magistratură dacă voi continua să vorbesc; pentru că nu înţeleg să abdic de la principiile mele, 
Astăzi, in calitate de judecător independent, susţin demersul procurorilor din DNA şi solicit, la rândul meu, Consiliului Superior al Magistraturii, garantul independenţei justiţiei, apărarea independenţei procurorilor din DNA care au cerut acest lucru.

Mă uit în ce hal se bat cîmpii și vă spun atît:

Uneori ne iese, alteori nu. În cazul în care e ”nu”, eu solicit scuze. Alții, nu. E problema lor, nu a mea. Dar nu poți vorbi despre umilință, căință, credință și altele asemenea fără să recunoști măcar o dată că ai greșit. Și nici fabulații din capul tău nu poți scrie, chiar dacă ai talent la scris. Sau numai vocabular. Eu consider că dacă ieși public cu niște afirmații, știri, informații, ai o responsabilitate față de oamenii care te ascultă sau citesc. Și ei merită respect, măcar prin neinducerea în eroare.

Revenind, ideea e să fie un procent cît mai mare din ”uneori”.

Ce faci pentru asta?

Simplu: ții cu dinții și cu toată mintea de principiu, nu de oameni. Oamenii pot greși, principiul nu. Eu asta fac.

Asta-i tot.

PS: Astăzi, secția Procurori a CSM ia în discuție cererea LCK de revocare a lui Doru Țuluș și a Mihaelei Moraru Iorga. Revocare cerută după declanșarea anchetei interne a DNA privind înregistrările date publicității din ședințele instituției, revocare cerută, evident, pentru alte motive decît contestarea șefului. Motive care, miraculos, au apărut tocmai acum.

Cîți procurori a mai revocat LCK pînă acum și de ce?

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *