Holocaust Remembrance Day. Cu pietre funerare sparte la București

On Yom HaShoah sau Holocaust Remembrance Day începe la asfințitul soarelui (ziua evreiască atunci începe și durează pînă în seara următoarei zile) cu coborîrea în bernă a steagului israelian, cu speech-uri rostite de președintele și prim-ministrul Israelului, cu aprinderea lumînărilor pentru cele aproximativ 6 milioane de victime ale orgiei abătute asupra poporului ales, de către șase supraviețuitori.  

Lumea întreagă comemorează și rostește ”Never again” în această zi, ca și în altele dedicate aceluiași prilej. Oroarea nu mai trebuie să se întîmple pe acest pămînt, atît timp cît va dăinui. 

Numai că la noi, întîmplător sau nu, exact ieri s-au găsit niște neoameni, niște indivizi din care orice urmă de umanitate a dispărut, să devasteze niște morminte în Cimitirul Evreiesc Giurgiului. 

Aurel Vainer, președinte al Federației Comunităților Evreiești din România, scrie pe Facebook, însoțind postarea de fotografii:

În noaptea de 23-24 aprilie 2017, zece monumente funerare au fost vandalizate la Cimitirul Evreiesc din șos. Giurgiului, București.

Distrugerea, produsă prin răsturnarea și spargerea monumentelor, a fost constatată în dimineața zilei de luni, 24 aprilie, de către salariații cimitirului, fiind imediat anunțate organele în drept pentru a efectua ancheta în acest caz.

Conducerea Federației Comunităților Evreiești din România (F.C.E.R.) și cea a Comunității Evreilor din București (C.E.B.) au calificat actul ca fiind unul grav de vandalism și antisemitism, care a mâhnit, jignit și revoltat întreaga comunitate evreiască din România. Circumstanța agravantă că distrugerea violentă a celor zece monumente funerare a survenit exact în ziua în care evreii din întreaga lume comemorează moartea celor șase milioane de evrei uciși în Holocaust nu poate fi explicată printr-o simplă coincidență.

F.C.E.R. și C.E.B. solicită organelor de anchetă ca vinovații să fie identificați și aduși cât mai rapid în fața justiției, o sentință dreaptă, în conformitate cu legile în vigoare, fiind nu numai o reparație morală pentru cele zece familii și pentru întreaga comunitate evreiască, dar și o modalitate firească și democratică a societății românești de a descuraja astfel de acte de vandalism și antisemitism în viitor. Este necesar ca legile statului român să fie aplicate cu exactitate și celeritate, în spiritul și litera lor.

Da, este foarte greu, dacă nu imposibil să consideri ce s-a întîmplat o coincidență. Deși nu este exclusă, jegurile societății nu știu date comemorative, nu știu aniversări și comemorări, știu un singur lucru: să distrugă. Un singur lucru nu vor și nu pot distruge niciodată: poporul evreu și toată moștenirea lăsată de acesta, zi de zi, omenirii. Incomensurabilă.

Să sperăm că cei care au produs odioasele fapte vor fi prinși și judecați cît mai repede. Pînă atunci, de urmărit în continuare cum a fost marcat momentul la Tel Aviv și oameni din timpul ororii care și-au riscat viațile încercînd și reușind să scape de la moarte evrei. 

 

(Fotografia este din Praga, din Cimitirul Evreiesc de acolo. Despre care am să vă povestesc.)

 

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *