În Polonia protestează comuniștii. Treziți-vă!

În Polonia protestează comuniștii. În Polonia protestează comuniștii. În Polonia protestează comuniștii.

Repetați de cîte ori este nevoie propoziția de mai sus. Mai vechi sau mai noi, mascați, tot comuniști sînt.

Dar prostia omenească este atît de mare, încît românii vor să iasă la protest de solidaritate cu polonezii. Fără să aibă cea mai vagă idee despre ce se petrece în Polonia.

În Polonia protestează stînga, comuniștii. Felicitări, popor român, exact cei contra cărora ai manifestat tu. Sau împotriva cărora ți s-a spus că protestezi, de către noii tăi colegi de suferință, anticorupții de stînga.

Dacă în România se bate stînga veche, PSD, cu stînga nouă, toate partidele astea noi, în fapt numai unul, plus întreaga societate civilă, la polonezi situația e mai clară. Bariera de limbă face ca ea să vă fie transmisă așa cum vor capetele de la conducerea UE, adică împotriva dreptei, împotriva PiS, partidul aflat acum la guvernare. 

În Polonia:

1. Cum poate fi numit pro-rus Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului aflat la putere? Cum??? Este fratele geamăn al lui Lech Kaczynski, cel ucis de către ruși în așa numitul accident de la Smolensk.

2. Toate, dar absolut toate mișcările făcute acum în justiție au existat în programul cu care PiS a cîștigat alegerile.

Care sînt schimbările pe care PiS vrea să le facă? Cum vrea Polonia, partidul aflat la putere în Polonia să modifice sistemul judiciar?

Exact în sens european! O justiție mult rămasă în urmă, față de noi, va fi adusă la standarde moderne. Justiția, în Polonia, se află acum la nivelul celei găsite de Macovei la preluarea mandatului. 

Ce urmează să se schimbe? Politicul să interfereze în treburile Justiției, ni se spune peste tot. Și atît. Oamenii nu știu cum va interfera, pentru că nimeni nu le spune.

Să vedem atunci cum stau lucrurile în țările europene dezvoltate, cu justiție funcțională, care culmea, protestează și ele, prin guvernanții aleși, împotriva Poloniei.

1. Germania:

Cele mai importante instituții judiciare sînt: Curtea Federală de Justiție, Curtea  Federală a Muncii, Curtea Socială Federală, Curtea Federală Fiscală și Tribunalul Administrativ Federal. Conform Constituției germane, candidații pentru a fi judecători în aceste instanțe sînt NUMIȚI de Ministrul federal al Justiției și de o comisie formată din 32 de membri, din care 16 sînt aleși de parlament, ceilalți 16 de miniștrii de justiție ai statelor federale.

Această comisie selectează judecătorii (cei care au reușit să ocupe funcțiile) pentru cele 5 instanțe. Aceste numiri sînt aprobate de guvernul federal, după care, cu aprobarea obținută, președintele țării numește unul sau mai mulți judecători.

Tot acest proces, de la selecție și pînă la numire, este POLITIC.

Și atunci, ce are Germania cu Polonia, care vrea să facă același lucru?

2. Franța. Puțin mai complicat.

Numirile în Franța se fac de către Consiliul Superior de Judecată, compus din 12 membri. Un fel de CSM românesc.

Numai că: în Franța, președintele țării este el însuși membru al acestui consiliu. Omologul lui Iohannis, da. Și cum el numește alți trei membri în acest consiliu, majoritatea va fi întotdeauna prezidențială. Adică POLITICĂ.

Și atunci, ce are Franța cu Polonia, care vrea să facă același lucru?

3. Olanda.

Aici judecătorii sînt numiți prin decret regal. Nimic politic pînă aici. Dar nu vă grăbiți să cereți ”Prințul Duda-președinte”. Nu încă.

Numirea este solicitată de ministrul de justiție. Adică politic. Candidații sunt numiți de Consiliul pentru Justiție al Țării, care este jumătate compus din judecători selectați de membrii comunității judiciare. Dacă există doi candidați pentru un singur loc, ministrul justiției face alegerea finală. Adică POLITIC.

Și atunci, ce are Olanda cu Polonia, care vrea să facă același lucru?

Și Germania, și Franța, și Olanda, și nu numai, ai căror reprezentanți au criticat Polonia numai pentru că vrea să facă același lucru care există deja în aceste țări au răfuieli de altă natură cu Polonia, iar acesta este, prezentat răuvoitor, numai pretextul.

Germania, Franța și Olanda, și nu numai nu suportă guvernul de dreapta, ales democratic, al Poloniei. Nu suportă faptul că polonezii sînt catolici în majoritate covîrșitoare. Nu suportă faptul că dreapta poloneză va fi permanent dușmanul Rusiei. Și nu suportă cît de bine se înțeleg polonezii cu Trump.

Și se folosesc de această ocazie pe care și-au creat-o, cum s-a întîmplat și în problema avorturilor, și cum se va întîmpla de fiecare dată cînd vor considera că pot manipula electoratul polonez și nu numai în favoarea mișcărilor de stînga, pro-ruse, care au pus stăpînire pe Europa.

Asta e tot.

(Foto Reuters)

Facebook Comments

8 Comments În Polonia protestează comuniștii. Treziți-vă!

 1. Florin Matache

  Un lucru pe care nu-l luati in considerare este acela ca nu pot fi comparate democratiile consolidate din vestul Europei cu noile democratii care se construiesc in estul continentului.

  Comunismul a distrus cu brutalitate tesutul social al tarilor in care a fost impus de URSS, pervertind totul.
  Sa faci dintr-un acvariu o ciorba de peste este destul de simplu. Mult mai complicat este sa transformi ciorba de peste, dupa o jumatate de veac, in acvariul de odinioara. Este nevoie de cu totul alte masuri si reguli, diferite de simpla intretinere a unui acvariu functional.

  In alta ordine de idei, ma indoiesc de faptul ca religia catolica a polonezilor ar constitui un motiv pentru care tarile enumerate ar desconsidera Polonia… De ce nu este vreo problema cu catolicismul Italiei, Spaniei, Portugaliei, Austriei sau chiar al Frantei?
  Apoi, ma indoiesc ca cei care protesteaza la Varsovia ar fi comunistii, mai ales ca insusi Papa ii sustine!

  In ceea ce priveste orientarea pretinsa de dreapta a guvernului polonez ( al carui aliat de nadejde este ”iliberalul” Orban al Ungariei) ar merita facuta o analiza. Este memorabila afirmatia lui Ion Ratiu, in campania electorala pentru prezidentialele din 1990:
  ”Chintesenţa democraţiei se poate exprima într-o singură frază: voi lupta până la ultima mea picătură de sânge ca să ai dreptul să nu fii de acord cu mine!”
  Cred ca asta inseamnă adevărata dreaptă politică liberală!

  Reply
  1. Florina Neghina

   Actualul partid acum la putere în Polonia este conservator.
   La ei nu s-a făcut nimic pe segmentul justiție, sînt în situația noastră în 2005.
   Papa susține multe prostii. Ca încălzirea globală de exemplu.
   Acum, în Polonia, este absolut necesară o reformă a justiției. Sînt oameni care au legături cu fostul regim comunist, oameni în funcții în justiție.

   Reply
  2. ceaikovski

   Nu am inteles niciodata de ce despre Romania sau Polonia se spune ca sunt in estul europei. E aceeasi distanta de la ocean in vest, pana la noi sau de la Urali pana la noi… Iar Polonia e mai la vest de noi.

   Reply
  3. Yeba

   Papa este un fost barman, propagandist marxist devotat (a se vedea pozițiile socialiste adoptate, care tind fără excepție să destructureze civilizația creștină). A te susține Papa din ziua de azi ridică deja mari suspiciuni.

   Chestia cu catolicismul: în Polonia sunt mult mai mulți credincioși, nu doar catolici botezați. Când ai în fruntea Parlamentului italian o comunistă ca Boldrini știi precis că creștinii activi sunt complet în minoritate. Sunt multe opțiuni, multe trepte ale abandonului până ajungi s-o votezi pe Boldrini.
   De-aia nu deranjează catolicismul lor, fiindcă e mai mult mort decât viu, amuțit complet în viața publică.

   Reply
 2. Anca Cernea

  Excelent articol, Florina!
  Felicitări!
  Campania asta împotriva Poloniei trebuie văzută în contextul pozei de mai sus.
  Trump a fost la Varșovia și a spus acolo ce are de gând să facă dpdv militar și economic pentru Europa de Est. Și a arătat ce înseamnă toate astea pentru Europa și pentru Civilizație.
  Moscova a turbat. A turbat și Berlinul. Și stânga internațională.
  Era de așteptat să vedem asmuțite toate resursele de care cei suspomeniți dispun în România, plus o mulțime de fraierime, ca să zic frumos, mari iecsperți și analiști de prin media de „dreapta” de limbă română.
  Din fericire, mai vedem și un articol ca acesta! Mulțumiri, Florina!

  Reply
 3. Lavinia

  ‘Germania, Franța și Olanda, și nu numai nu suportă guvernul de dreapta, ales democratic, al Poloniei. Nu suportă faptul că polonezii sînt catolici în majoritate covîrșitoare. Nu suportă faptul că dreapta poloneză va fi permanent dușmanul Rusiei. Și nu suportă cît de bine se înțeleg polonezii cu Trump.’ – ce prostie de articol. serios, autoarea ar trebui sa isi faca sepuku pentru prostia asta. descrie politica internationala a UE prin ‘nu suporta’. Madam, cum adica nu suporta? Adica le pica mai greut la stomacel? Care sint explicatiile pt ‘nu suporta’? Argumentele? Motivele? Planul? Nimic. Doar ‘nu suporta’! O prostie.

  Reply
  1. Florina Neghina

   Eu nu recomand sepuku nici celor care nu înțeleg negru pe alb, ca dumneavoastră.
   Dacă după ce citiți comentariul Ancăi Cernea mai aveți nelămuriri, vă răspund.

   Reply
  2. Yeba

   Cucoană, stai acasă, schimbă rețete cu vecina de la 4, că văd că ai nervi. Exact așa se întâmplă, nu e nici un mister, puterea s-a personalizat și s-a degradat, nu mai e ce era când învățai matale să fierbi ouăle. Nu suportă pentru că strică narativa socialistă. Și iau măsuri exact din acest motiv. Și anume că strică narativa socialistă pe care vor să o impună ca politică eternă a întregii UE, scop în care vâjâie să impună inclusiv schimbarea programelor școlare, deci fără legătură cu Polonia – să iasă gata spălați pe creier ăia care le vor continua opera.
   Hai, du-te, că miroase a ars.

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *