Sa ne cunoastem candidatii. Azi, USR Iasi.

Doamna Cosette Chichirău, candidat la Camera Deputaților din partea USR, la Iași. Care mi-a atras atenția, deși intenționam să mă concentrez mai întîi pe programul lor de guvernare, prin franchețe, deschidere către nou și îmbrățișarea cu entuziasm a ”valului” pe care l-a simțit mai nou în politica românească.

Valul este USR, franchețea evidentă de cîte ori apare pe micul ecran sau pe și mai micul ecran de calculator, iar deschiderea, surpriză! Este mai mult închidere, încă de cînd doamna – în SUA aflîndu-se, bănuiesc – nu dorea, ca și aici, de altfel, nici un fel de colaborare cu republicanii sau cu democrații, ci susținea candidatura lui Bernie Sanders, fostul candidat democrat, socialist declarat, la Casa Albă.

Pentru că asta înseamnă, de fapt, nici stînga, nici dreapta. Socialism, nu departe de comunism, adică de unde am plecat în 1989 și unde vrem să ajungem? Închidem cercul, nu ”întinăm valorile partidului, nu întinăm memoria celor care șiau dat viața pentru cauza socialismului în această țară”? Pe scurt, o bătaie de joc la adresa noastră, care am trecut prin ororile sistemului totalitar comunist, care încercăm, de mai bine de 26 de ani, să diminuăm rolul statului în societate, care ne luptăm încă pentru o piață liberă, care ne dorim luxul și libertatea de a dispune cum dorim de banii noștri, ai fiecăruia.

Sigur că orice userist, poate chiar doamna Chichirău, îmi va spune că nu trebuie să echivalez socialismul cu comunismul, că și comunismul, la o adică, a fost o idee bună, dar prost aplicată. Pe care ei, cei școliți și munciți în occident, îmbibați de ideile noi și înălțătoare ale grijii față de om, capabili, fiecare pe domeniul său, îl vor aplica așa cum trebuie. Cum trebuie? – întreb acum, și cu siguranță voi mai avea ocazia, dacă programul partidului pentru alegerile parlamentare nu mă va lămuri.

Sigur, orice userist, poate chiar doamna Chichirău, îmi va putea explica că una e socialismul/comunismul (mă scuzați că nu fac diferența acum) aplicat de fostele cadre ale PCR, niște inculți ori niște ”intelectuali” cu școli absolvite la seral ori la facultăți muncitorești, niște bădărani ajunși peste noapte șefi, niște pușlamale și niște neica nimeni, dacă nu cumva jigodii ajunse ”domni” și ”doamne” la capitală, și cu totul altceva cel de acum, planificat cu grijă, scris cu vorbe mari, pline de sensuri și încărcate de goliciunea din spatele lor, nesusținute faptic de nimic. Și, mai ales, aplicat de oameni frumoși, oameni deosebiți, oameni speciali, oamenii noi ai lumii capitalist-avansate din care vin, îmbibați cu ideile cele noi și frumoase ale păcii și înțelegerii, ale bunăstării și dezvoltării continue a industriei și agriculturii, care vor milita pentru ştiinţă, învă­ţământ și cultură, cu fermitate și corectitudine politică, ridicîndu-ne astfel nivelul de bunăstare și fericire la cote nevisate măcar.

A se scuti. Nu voi vota niciodată așa ceva. Occidentul care nu a trăit măcar o zi de socialism/comunism poate cocheta cu asemenea idei, noi nu. Utopiile cu ”eliminarea sărăciei complet” poate prind prin minți cu doi neuroni care lucrează în ture, dar noi nu ne permitem.

Și iată de ce, în atari condiții, cind aproape toată lumea ”bună” și toată lumea ”fină” preferă ”oamenii frumoși” și ”oamenii deosebiți”, îmi rezerv dreptul și aroganța de a prefera, în continuare, oameni și atît.

cosette(Foto: captură Facebook/Cosette Chichirau)

 

Facebook Comments

11 Comments Sa ne cunoastem candidatii. Azi, USR Iasi.

 1. Alexandru

  Dar atunci ce votati, dna/dra Neghina ? PNL? Care PNL ? Pe al lu` nea Munteanu ? Pe al lu` dra Macovei, care si-a lasat balta Emzecele ? Cu respect.

  Reply
  1. Florina Neghina

   Votez lista cea mai putin problematica, in afara de PSD – cred ca e de la sine înțeles. USR, exclus, M10 nu mai exista, MM, zic sa fim seriosi, PNL și PMP, voi studia listele,
   Dar nu votez lupi imbracati in cojoace de oi, asta sigur.
   Atit acum. E prematur sa ma pronunt ‘votez cu’.

   Reply
  1. Eroul Bula

   Valeu! Si ne mai miram ca n-au suflat nimic in program despre unire. E suficient sa citim programul lor politic, partea despre energie si cea de politica externa, ca sa ne dam seama ce hram poarta. Baietii (si fetele) se contureaza drept al treilea partid prorus din noul val, e drept ca unul mai lustruit si mai cu staif decat celelalte. Dar tot prorus.

   Reply
   1. Haplo

    Am citit si eu programul lor, dar partea pro-rusa mi-a scapat. De unde reiese? Eu inteleg problema, aceleasi ganduri le-am avut si la locale. Toti oamenii cu care se inconjurase ND erau pro-rusi sau aveau afinitati clare pentru stanga. Nu pun intrebarea cu rautate, as vrea doar sa inteleg. Mi se pare aiurea sa ne formam o parere de la o pasarica postata in USA sau de la un cuvant pe FB

    Reply
     1. Haplo

      Pai asta spuneam si eu, dar tot nu vad argumentul din programul USR, ce ii face pro-rusi din program?
      In rest, poate exista argumentul ca localele au fost, acum vin parlamentarele, etc.

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.