Sa pleci sau sa ramai?

Sa pleci sau sa nu pleci din Romania nu poate fi o tema de discutie publica pentru ca e o decizie care tine de sfera privata; adica acolo unde hotarasti la ce facultate sa mergi si pe cine sa iubesti.

Realitatea socio-politica din Romania nu-ti impune nimic. Ea este ce este. Nu-ti place, pleci! Nu te opreste nimeni. Intr-o lume libera decizia de a pleca dintr-un loc intr-altul apartine exclusiv individului. Si este o decizie grea. Unii au nevoie de discursuri motivationale, de fraze apocaliptice, de justificari interminabile. Mi-a povestit cineva care a stat un an in Canada ( si care nu ar fi vrut sa se intoarca in tara) ca romanii se tem de vestile bune din tara si ca sunt avizi de cele rele. Pentru ca au, evident, nevoie sa-si justifice decizia. Cred ca sunt romani carora le e mai bine in Scandinavia, altora in America, si, evident, altora in Romania. Decizia de a pleca din tara poate avea valoare destinala, si nu e de mirare ca avem nevoie de tot felul de tertipuri pentru a o face mai usoara. Cand tema devine publica, valoarea ei e nula pentru individ, ajunge in zona subiectelor de genul: toti politicienii sunt niste hoti, toate femeile sunt curve, iar Romania e o tara de cacat. Nu cred sa existe un indicator mai exact al provincialismului nostru! Sa pleci sau sa nu pleci din tara tine exclusiv de context personal. Restul e suspect.

Acum cativa ani am avut in terapie un pacient venit dintr-o alta tara, mai buna decat a nostra, dintr-o familie cu o istorie coplesitoare, cu renume, extrem de bogata si de influenta. Ar fi putut sa se stabileasca in orice tara din lume. Alegerea lui a fost totusi Romania. Romanii i-au sarit in cap: „ce cauti in tara asta de cacat? noi ne-am nascut aici, tu nu. De ce stai aici? ” Tot asa si iar asa, pana cand omul a inceput sa se intrebe daca nu cumva are el o problema. Ba chiar a inceput el insusi sa preia aceasta retorica.

Miza acestei discutii nu e data de conditiile obiective ale acestei tari, ci de psihologia poporului roman.
Mi-e greu sa inteleg fermitatea unora intr-o problema ca asta.

(Foto: avclub.com)

Facebook Comments

3 Comments Sa pleci sau sa ramai?

 1. DanC

  Hm, e mai mult de-atat. Iar aia ca ‘vrem’ sa fie stiri proaste e complet aiurea.

  In primul rand e asta:
  http://www.gheoland.ro/un-sfat-pentru-tineri-emigrati/

  Au mai ‘discutat’ recent si DPA pe fb. Si Funeriu parca.
  Parerea mea: daca aveti de unde trage un venit caldut (PSD? relatii?) nu plecati pt ca afara e de treaba. Dar daca va deranjeaza mizeriile de zi-cu-zi, daca serviciile de stat / sanatatea / educatia va deranjeaza, plecati!

  Reply
   1. DanC

    N-am vazut pe nimeni sa ‘stea’ afara pe motivul asta. Si sant plecat de 20+ de ani. „Au contraire”, multi se uita: ‘ia sa vedem, e mai bine in R?’ Desi standardele celor plecati ‘de mai bine’ se duc in sus. Iar R saraca e la fel or worse 🙁

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.