Uciderea Farkhundei

Barbarie, atrocitate, sălbăticie, nu cred că sînt cuvinte în limba română care să definească cum și de ce a fost ucisă Farkhunda Malikzada. O tînără studentă de 27 de ani, acuzată pe nedrept de arderea unui exemplar din Coran. Acuzată de o mulțime de oameni – după ADN – ”acuzată”, și acest cuvînt impropriu folosit, fără nici ce-a mai măruntă dovadă, fără judecată, fără nimic din ce știm noi, lumea civilizată, că înseamnă adevăr și justiție.

Ucisă în mijlocul Kabulului, capitala Afganistanului, în anul 2015. Cu martori, sute de oameni, cu forțe de poliție implicate, și asta la mai bine de 13 ani de cînd forțele americane sînt acolo și încearcă să civilizeze acea țară.

Urmăriți filmul. Cine poate să-l urmărească. Conține scene de o violență extremă. Eu nu am cuvinte în continuare pentru ceea ce s-a întîmplat. Probabil pentru că nu ne aflăm, pur și simplu, pe același palier de civilizație – asta sigur – cu acei, repet, după ADN, oameni.

Și pentru că asta înseamnă, printre altele, islamul.

Update: Trecem linia Durand și ajungem în Pakistan. Unde, zilele trecute, o tînără de 16 a fost ucisă, prin strangulare și ardere, de – și aici țineți-vă bine – chiar de către mama ei, da! De ce? Crimă de onoare, el pashtun și ea pendjabi. Cazul – al treilea într-o lună – nu este nici pe departe  unic în Pakistan, unde sute de femei sînt ucise anual din aceleași motive. Ce este de-a dreptul șocant la acesta este faptul că mama victimei a fost autoarea ororii. Ceea ce ne face să concluzionăm nu numai ce spuneam mai sus, palierele absolut diferite de civiliație pe care ne află noi și se află ei, dar și dezumaninarea, în cazul în care umanizarea a fost realizată, și nu numai în sens cultural, cînd pentru o mamă -repet, o mamă! – contează mai mult o carte decît instinctele sale. Animalele, majoritatea animalelor sînt ocrotite de către mamă, ori așa ceva aici nu s-a întîmplat. Nici măcar rămășițele carbonizate nu au fost îngropate de către familie, aceasta refuzînd și să participe la înmormîntare.

Ceea ce ar trebui să ne pună serios pe gînduri, avînd  în vedere faptul – și nu numai, acesta este doar ultimul – că în Franța, o chelneriță musulmană a fost bătută din cauză că vindea băuturi alcoolice în timpul Ramadanului. Unul dintre atacatori aflîndu-se fără acte, e cazul să ne întrebăm foarte serios încotro se îndreaptă Europa, cu peste un milion de migranți veniți aici numai anul trecut, cu hotărîrea decidenților europeni de a mai primi în continuare și cu, nu în ultimul rînd, încercarea permanentă de a ascunde faptele acestora.

islam

Sursa: nytimes.com. S-a întîmplat în 2015, eu acum am găsit filmul.

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *