Tony Viorel Blair. Marea infringere a dreptei abia urmeaza.

Împărțirea sau adunarea electoratului pe criterii care nu mai sînt valabile de ani de zile sau chiar decenii e o pierdere de timp. Cine crede că electoratul PNL rezonează la aceleași teme cu electoratul PDL sau PMP poate fi acuzat de consum de droguri.

Ponta și PSD vor prelua temele dreptei sau, mai bine zis, vor folosi temele care ar trebui să fie ale dreptei. Deși multe astfel de teme sînt folosite de PSD încă de la începuturi, în timp ce dreapta pendulează între polițienism și stîngism cool.

PSD va merge pe una sau mai mult dintre aceste împărțiri: stabilitate-instabilitate, firesc-impus, autohton-străin, antibăsescu-băsescu. Toate convin PSD-ului și lui Ponta și le asigură majoritatea la prezidențiale.

Adunătura de epave insistente numită pretențios dreapta va merge pe împărțiri valabile acum zece ani, douăzeci de ani sau niciodată: pesedism-antipesedism, corupție-anticorupție, intelectuali-muncitori, aristocrați-țărani, urban-rural, deschiși la minte-închistați, moderni-medievali, poteră-haiduci, profu acru care bate la palmă-golanii simpatici și de viață etc.

Dreapta are două mari probleme:

  1. Nu are teme de atac. Temele sale sînt susținute și promovate de PSD.
  2. Nu are criterii valabile de unificare. PNL e în tabăra cealaltă, indiferent de preferințele conjuncturale ale liderilor partidului.

Bine, noi putem aduna în continuare PNL+PDL+Băsescu+MRU și să ne dea un scor suficient de apropiat de al PSD încît să ațîțe speranța în noi, însă adunarea asta e irelevantă.

Uitați-vă cu atenție la Ponta în următoarele luni.

Facebook Comments

2 Comments Tony Viorel Blair. Marea infringere a dreptei abia urmeaza.

  1. Canadiana

    Eu tot mai sper intr-o epifanie colectiva a dreptei inainte de dezastru de la prezidentiale. Daca macar echipa Macovei-Bodu se mentin pe retorica clara si simpla a europenelor, e o mare samantza.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *