Adrian Severin şi prestigiul României la UE

„Dorinţa mea şi dorinţa domnului Crin Antonescu este de a reface prestigiul şi prezenţa Romaniei la nivelul UE”, a declarat Ponta.

Zis şi făcut:

„Trei europarlamentari au acceptat mită pentru a face modificări unor legi UE în detrimentul a milioane de cetățeni UE,” a scris astăzi cotidianul britanic The Sunday Times. Unul dintre cei trei eurodeputați este chiar eurodeputatul social-democrat de 56 de ani, Adrian Severin.

The Sunday Times despre Adrian Severin:

„The undercover reporters first met Severin in a dark corner of the members’ bar overlooking the parliament’s chamber in Strasbourg. They explained they wanted to hire an MEP for their advisory board, to help clients concerned about the impact of new legislation. If Severin took the job, he might be called upon to help change legislation. “I know what you need and I think I can provide you with what you need,” he responded.”

[…]

„It was agreed he would be paid €100,000 (£87,300) to attend the advisory board six times a year. He could also claim a consultancy fee of €4,000 a day for the work he did within parliament.

The work would be registered in his financial declaration but Severin said he would disguise the true amount by only disclosing how much he was paid for one meeting. “The amount looks less because you don’t tell them how many meetings you have per year,” he said. All correspondence about the work would be through his personal email.”

Mai multe detalii, pe blogul lui Sebastian Bodu, în Gândul şi Adevărul.

UPDATE. Unul dintre cei trei europarlamentari implicaţi în scandalul „Mită pentru legi” şi-a anunţat retragerea din politică. Ernst Strasser, europarlamentar austriac, a anunţat că se retrage din poilitică după ce liderul partidului său i-a cerut acest lucru. Detalii, pe Hotnews

UPDATE video pe site-ul Adevărul (Blogary nu poate posta filmuleţul din motive tehnice, aceleaşi motive pentru care nu pot fi postate nici poze  – apropo de asta, Madame Blogary caută hosting şi, dacă se poate, consultanţă tehnică – momentan, site-ul e o catastrofă tehnică). Şi Gândul vine cu noi informaţii în scandalul Mită pentru Adrian Severin. Ştirea n-a ajuns încă pînă la Realitatea TV şi Antena 3.

UPDATE 2. Monica Macovei cere demisia lui Adrian Severin din Parlamentul European.

UPDATE 3. Şi Cristian Preda îi cere demisia lui Severin.

Facebook Comments

87 Comments Adrian Severin şi prestigiul României la UE

  1. Pingback: Offtopice - 20 martie 2013 | Blogary

  2. Bogdan

    Am fost optimist, Severin nu vrea sa demisioneze nici la cererea presedintelui PSE. Politicienii romani isi arata adevarata valoare, lipsa de onoare!

    Reply
  3. Mihai Politeanu

    Pai daca au imbatranit! 🙂 Partidul e ca o femeie frumoasa: o iubesti la tinerete, fugi de ea la batranete! :)))

    Reply
  4. Mihai Politeanu

    @ Sebastian Lazaroiu

    1) prezumtia de nevinovatie: aici cred ca pozitiile sunt complet antagonice.

    Este un principiu, general acceptat de societatea moderna, dar nu un principiu general care guverneaza toata sfera actiunilor sociale. E un principiu strict juridic, atat. Jurnalistul de investigatie autentic, de exemplu, nu lucreaza cu o asemenea prezumtie. El indica clar in texte vinovatii, nu enunta judecati dubitative.

    Ceea ce spuneti dumneavoastra ca ar fi prezumtia de nevinovatie cred ca e mai degraba o prezumtie de buna credinta cu care orice persoana rationala trebuie sa opereze; altfel nu ar fi posibila interactiunea umana.

    E poate o chestie de terminologie, dar defineste intreaga disputa la nivel de continut.

    2)Continuu sa cred ca poti crea borne etice in interiorul unei asociatii private liber constituite asa cum doresc membrii asociatiei. Uitati: dreptul de a iti intemeia o familie. Un drept fundamental derivat din valoarea crestina a familiei. Exista companii care interzic relatiile la locul de munca si nimeni nu vede in asta o problema. Tapalaga v-a dat exemplul primarilor trimisi in judecata care pot fi suspendati. Statul isi protejeaza reputatia, banii, eficienta etc incalcand prezumtia de nevinovatie. Cu atat mai mult poate o asociatie a liberilor.

    3) da, da, asa este. Cazurile Strasser sau Tahler arata ce inseamna lumea normala. Dar nu puteti pretinde un gentlemen's agreement intre o victima (cetateanul) si politicianul (mult prea adesea calaul) intr-o tara in care concepte ca onoare sau responsabilitate sunt niste glume.

    Reply
    1. Ivan Zubeldian

      off-topic: iaca feseniștii (vorba unui cunoscut): http://www.mediafax.ro/politic/senatorul-vasile-n… Merită citit comunicatul, are secvențe de geniu, precum asta: El menţionează că alt motiv al retragerii din PDL este că nu se mai regăseşte în acest partid "care, până nu demult, avea 40% şi era format dintr-o echipă tânără şi entuziastă a Biroului Naţional" Tânărul Videanu și cu tânărul Berceanu care au dus partidul la 40%.

      Reply
  5. sebastian lazaroiu

    @Mihai:

    Ceea ce am sustinut este ca nu poti sustine simultan credinta in prezumtia de nevinovatie ca principiu general acceptat de o societate si folosirea unor criterii de excludere care sa nu fie exterioare fazelor procesuale.

    Si repet: uitati va la ce se intampla in aceste zile. Doi europarlamentari din cei trei si-au dat singuri demisia. Poate ca austriacul a facut o fara sa i se ceara, desi ma indoiesc. Partidele au mijloace de a crea presiune asupra membrilor pentru demisii/suspendari de onoare. Schultz deja a ridicat cu un ton cererea. sa vedem ce va face severin. sau psd?

    Reply
  6. Mihai Politeanu

    Scuze privind intarzierea raspunsului.

    1. au sprijinit cei 3 sau nu principiul suspendării automate?

    NU, au sprijinit principiul sanctionarii in functie si de, printre altele, situatia juridica penala a membrilor de partid.

    2. dumneavoastră îl susțineți sau nu?

    NU. Sustin aplicarea de sanctiuni (automate, intr-un anumit sens, dar diferite de la caz la caz) pentru anumite tipuri de fapte. Mai clar: pentru anumite fapte sa existe un minimum de sanctiune. De exemplu, pentru arestarea preventiva sa nu existe posibilitatea unui avertisment sau a lipsei sanctiunii, ci sa se inceapa de la un miminum (e.g. suspendarea) si sa se poate ajunge la un maximum (excluderea) in functie de judecata comisiei de etica.

    3. Sunteți de acord că SL, atunci când vorbea de “prezumția de nevinovăție” se referea la acest principiu și nu la cele care, vă citez, ” nu au fost discutate în media”?

    Sebastian Lazaroiu se referea, asa cum am inteles eu, la posibilitatea introducerii in judecata etica de partid (si masurile subsecvente) a unor criterii ce tin de situatia juridica. SL era impotriva pentru ca ar incalca principiul prezumtiei de nevinovatie.

    4. @Mihai: dați-mi voi să constat o contradicție: pe de o parte insistați pe faptul că Blaga a propus regula suspendării automate și nu cei 3. Pe de alta, îl combateți “feroce” pe S. Lăzăroiu care a combătut tocmai sensul acestei prevederi.

    Asa cum am spus mai sus, daca combatea doar aceasta prevedere, pe alte considerente, eram de acord. A combatut, insa, tocmai posibilitatea de a da sanctiuni (oricare ar fi ele) in temeiul situatiei juridice, extinzand prezumtia de nevinovatie si in spatiul liber al unei asociatii private care, dupa mine, isi poate impune orice borne etice, oricare ar fie ele, singura conditie fiind congruenta cu legislatia statutului (adica nu poti pune o conditie ca membrii partidului sa aiba sub 12 ani pentru ca asta nu se poate, e ilegal).

    5. Cazul Basescu

    Sa presupunem ca nu au existat celebrele stenograme. Conform propunerilor noastre, in ultima instanta, greu si cu o vointa politica majora (e adevarat), orice hotarare a comisiei de etica putea fi rasturnata de CNC sau Conventie (lasasem deschisa discutia). Asta insemna asumarea clara si transparenta a unei decizii politice asumate de partid. In ciuda unei, sa zicem, rigide hotarari a comisiei de etica, partidul putea hotari ca decizia politica este mai importanta decat orice alte considerente etice. S-ar fi ajuns greu la asa ceva, repet, dar noi am dorit eliminarea pe cat posibil a dublelor masuri de judecata si, mai important, a arbitrariului judecatii de la caz la caz. Repet, ceea ce s-a intamplat zilele astea cu Cantaragiu este o simpla rafuiala politica, nimic altceva. Si asta se va intampla in continuare daca aceasta comisie de etica va deveni activa (nu mai zic ca membrii comisiei, in afara presedintelui, sunt subordonati politic celor care trebuie sa li se aplice o hotarare). A crede ca brusc va exista o iluminare e o simpla wishful thinking.

    6. Cazul Severin, Musca si altele

    S-a concentrat discutia exclusive pe criteriile care faceau referire la situatia juridical. Erau multe altele, largi si absolute rezonabile, care lasau decizia la judecata pur subiectiva, umana, a comisiei de etica sau organismelor de partid. Puteai incadra foarte bine, sa zicem, un comportament obscen, mincinos sau prostia (dupa cum zice Bleen) printre aceste criterii foarte largi enuntate de noi.

    7. Va garantez ca daca Ponta sau Schultz i-ar cere imperativ lui Severin sa demisioneze acesta ar face-o. La fel cum s-a intamplat si in cazurile Ridzi si Pasat. Cand PD-L a facut presiuni asupra lor sa se suspende, s-au suspendat.

    Parca nu traim in Romania, pe cuvant. Dar daca Ponta i-ar cere imperativ lui Nastase? Sau Blaga lui Videanu? Hai ca ne apuca si rasul. A lua deciziile “etice” extensiv sau exclusiv pe baza deciziilor discretionare, inseamna in Ro a pastra un status quo pe baza stricta a relatiilor de putere. Spre deosebire de Austria, Germania sau Slovenia (ca sa dau cele mai recente exemple), in Ro nu exista o societate civila indeajuns de dezvoltata care sa poata orienta decizia politica spre etic. Or eticul, macar din cand in cand, trebuie sa exceada sfera politicului inteles exclusiv ca relatii de putere.

    8. Sunt in continuare de acord cu Macovei. Vorbim de prejudicii de imagine si nimic altceva.

    Aici cred ca e vina noastra si inabilitatea de a explica mai bine. Nu, nu e vorba doar de imagine. E vorba de continut etic care da o politica mai buna, filtreaza resursele umane, iti da oameni mai profesionisti si reguli meritocratice si care, se translateaza substantial, in sfera institutiilor statului atunci cand ajungi la putere. Nu mai vorbesc de valoarea simbolica politica care, in timp, genereaza comportamente la nivel social. Deci NU, NU este vorba doar de imagine.

    Reply
  7. tucu

    @Bogdan,

    Multam pentru precizare si te rog sa ma scuzi daca am inteles aiurea.

    Oricum imi pare bine ca gindim la fel-am scris si eu exact acelasi lucru ca si tine cerind redeschiderea discutiei din PDL despre suspendare la postarea lui Bleen-""Inainte de a fi europeni suntem hoti""

    Reply
  8. Bogdan

    @tucu

    Primul meu comentariu a fost ironic, nu am facut decat sa aplic logica majoritatii celor din PDL la situatia lui Severin. Bine-nteles ca vreau ca Severin sa isi dea demisia, dar daca aceasta si-o va da va fi din cauza sefului socialistilor europeni, nu a lui Ponta.

    Pe de alta parte, acest nou caz nu face decat sa redeschida discutia din (jurul) PDL despre faimoasa prezumtie de nevinovatie. Iar rationamentul domnului Lazaroiu (care echivaleaza auto-suspendarea lui Ridzi cu demisia de onoare) e in mod evident eronat, nu pot sa cred ca chiar si pe acest forum suntem luati de prosti…

    Si tocmai pentru ca suntem pe acest forum declarat de dreapta ma intereseaza mai mult ce masuri va lua PDL-ul in situatii asemanatoare decat soarta nefericitului (nefericit cu mai mult duh 🙂 ) ala de Severin.

    Reply
  9. tucu

    4-5

    Mito fii barbata,

    Tine te de nas si scrie cu litere apasate numele martafoiului care:

    plateste.

    ""Pretul e mult mai mare ,otravirea esentei democratiei ,denaturarea rezultatului alegerilor si ducerea in derizoriu a mecanismelor regulatoare ale ei.""

    Eu banuiesc ca numai Basescu poate face asemenea magarii.

    Reply
  10. Răsvan Lalu

    Ivan Zubeldian, 03/21/2011 at 12:45 am scrie:

    “E așadar o diferență necesară între decizia justiției și judecata noastră morală. (sau etică, cum preferați). Dacă datele nu permit o judecată morală fără dubiu, justiția trebuie lăsată să decidă. Dacă numărul și calitatea probelor publice îmi permit o judecată morală, nu am de ce aștepta justiția.”

    Nu văd ce-ar mai fi de adăugat.

    De altfel, tot comentariul d-lui Zubeldian clarifică şi pune punct dezbaterii asupra prezumtiei de nevinovatie. Pe mine m-a ajutat sa-nteleg mai bine ce-a vrut dl Lazaroiu.

    Cât despre dl. Severin, următoarele:

    Pentru a-l parafraza pe dl. Geoană (!!!), care ne-a lăsat memorabila “Cand vorbeşte Videanu, în spate e un business. Când respiră, vrea sa facă bani”, putem spune că “dl. Severin face intrigi aşa cum respiră”.

    Înalta toxicitate a personajului Adrian Severin este notorie. La catapultarea sa spre Europa, în afara politicii româneşti, mulţi vor fi răsuflat uşuraţi, începând cu “prietenul” Adrian Năstase şi terminând cu d-nii Roman şi Băsescu. Nu cred că există cineva în lumea politică românească, căruia să-i fie dor de colegul Severin.

    În lumea civilizata, consecinţa politică a unei dări în vileag atât de frontale este demisia din politică, ceea ce tocmai a făcut austriacul Ernst Strasser. Aşa ceva dl. Severin nu va face în veci. Quod licet Strasser non licet Severin.

    De altfel, nici nu cred că este de dorit. O demisie din Europarlament nu l-ar arunca pe dl. Severin în afara politicii, ca-n ţările civilizate, ci l-ar readuce în România unde prezenţa sa ar spori concentraţia toxică din politică.

    Nu prea mă interesează ca dl. Severin să-şi repereze onoarea prin demisie, atâta timp cât aceasta n-ar fi totală, à la Strasser. Or, aşa ceva la români nu se întâmplă.

    Mai bine să rămână dl. Severin în continuare la Bruxelles/Strasbourg, să-şi încerce norocul pe lângă Martin Schulz şi ceilalţi camarazi, să se zbată, să bage fitile şi să facă intrigi pentru supravieţuirea politică.

    Asta-i va lua tot timpul, iar noi la Bucureşti vom răsufla, dacă nu uşuraţi, măcar nu mai greu ca până acum.

    Reply
  11. 4-5

    tucu,nu Becali e geambas de parlamentari.Mai studiaza piata si nu te face ca nu stii care-i ,,turcul''ce-i plateste.Pretul e mult mai mare ,otravirea esentei democratiei ,denaturarea rezultatului alegerilor si ducerea in derizoriu a mecanismelor regulatoare ale ei.

    Reply
  12. tucu

    @Bogdan

    Pe acest blog s a discutat enorm despre onoarea PDL despre Ritzi,Pasat si Basescu.

    Acum se discuta de Severin.

    Trebue sa trecem peste ce a facut severin numai pentru ca PDL nu are onioare.

    Unde ajungem daca judecam asa?Ori ce hot trebuie iertat numai pentru ca e altul mai mare?

    Reply
  13. tucu

    @Nea

    Pe mine nu ma inspaiminta faptul ca parlamentarul x sau y ia o spaga ci ca poate veni cine stie ce organizatie cu un amendament tembel care sa fie introdus in cine stie ce sedinta de adormiti care sa l voteze si dupa aceea milioane de oameni trag ponoasele.

    Reply
  14. tucu

    4 5

    Severin opereaza la acelasi nivel cu Bercea Mondialu.

    Ceea ce a facut e degradant pentru pozitia pe care o ocupa.

    Fiecare om are pretul lui dar daca pretul unui europarlamentar este de 120 de mii de eur nu m as mira ca Gigi Becali sa si cumpere vr o 2 ca sa i puna la muls oile.

    Reply
  15. Bogdan

    @SL: deja ma enerveaza judecata asta cu doua masuri pe care am vazut-o in mai multe argumentari ale dumneavoastra; vorbiti de demisia de onoare a unor euro-parlamentari care nici macar nu sunt urmariti penal si puneti in paralela (ca si cum ar gesturi echivalente) auto-suspendarea lui Ridzi si Pasat carora parlamentul le-a blocat niste proceduri judiciare de perchezitie si respectiv arestare; daca aveau onoare Ridzi si Pasat trebuiau sa demisioneze demult din parlament; iar Boc trebuia sa le ceara demisia, nu auto-suspendarea;

    Referitor la Basescu: sa ne amintim ca el si-a dat demisia din parlament ca sa fie cercetat in dosarul flota, iar comparatia cu dosarul lui din 2004 nu face decat sa spuna ca avem la fel de multa incredere in justitie ca in 2004; repet pentru a n-a oara: daca PDL ar fi avut onoare atunci in toate cazurile celebre le-ar fi cerut demisia celor implicati; si atunci nici nu mai trebuia sa aduca Macovei vorba de mecanisme de integritate si sa se puna vorba de criterii de suspendare automata.

    Dar PDL nu are onoare, pana acum dovedeste ca e la fel ca ceilalti pe tema tolerantei suspectilor de coruptie din propriile randuri.

    Reply
  16. 4-5

    Nea, ti se pare ca astea sunt singurele joburi la care poate aplica tucu si nu intelege nivelul la care opereaza severin?

    Reply
  17. Nea

    Tucu, dacă te angajezi portar sau femeie de serviciu la orice firmă, semnezi – între altele – o clauză contractuală în sensul că nu vei folosi mătura şi detergentul pentru alte scopuri decât pentru a face curat în firmă.

    Dacă cineva îţi dă 12 lei să îl presezi pe şeful tău că trebuie vopsit în roz gardul sau trotuarul nu se cheamă lobby, se cheamă trafic de influenţă contra şpagă.

    Reply
  18. tucu

    Eu cred ca ne am lasat antrenati intr o dezbatere aiurea privind prezumtia de nevinovatie si suspendarea lui Severin.

    Problema cred ca are 2 aspecte:

    1/-Are voie Dl Severin sa desfasoare activitati aducatoare de profit indiferent daca sunt sau nu legate de activitatea de parlamentar atita timp cit se afla la sediul PE?

    Ca sa fiu mai explicit cum se impaca o activitate desfasurata in interes personal cu faptul ca toate cheltuielile legate de activitatea Dlui Severin pe perioada mandatului in PE sunt suportate din bani publici?

    2/ Exista reglementata in PE activitatea de looby?Ce se intelege prin ea si la ce se refera? Activitatea respectiva trebue sa fie transparenta sau nu? Decizia de a promova o initiativa legislativa-amendament sau altceva nu se ia la nivel de grup parlamentar?

    3/Sa zicem ca Dl Severin nu a incasat un eur din povestea asta.Ar trebui intrebat de ce nu i a trimis pe respectivii la Bodu care avea amendamentul in sertar?

    Putem intelege din ce s a intimplat ca poate veni o firma de pescuit de exemplu si poate sa l convinga pe dl Severin sau pe altul sa introduca un amendament prin care sa se permita vinzarea de explozoibil C4 in farmacii cu reteta semnata de imam?Poate trece.

    Reply
  19. 4-5

    Fara ai lua apararea lui Severin ( ce i se intampla mi se pare un bobarnac de atentionare pentru falosenia sterila pe care o arata de cand il stiu.E un ,,imparatul e gol'' care i se potriveste de minune chiar daca in acest caz poate ,,n-a pus botul'' cum zice el)asamanarea cu Ridzi si Pasat nu se face cu discernamant.Nici presupusii ticalosi ,ca si politicienii, nu sunt toti la fel de rai, unii pot avea circumstante atenuante din cauza capacitatilor intelectuale nepotrivite rolurilor in care s-au trezit, nu-i poti compara cu cei angrenati in mecanisme ticaloase.

    Reply
  20. sebastian lazaroiu

    Am urmarit dezbaterea. A raspuns Ivan ceea ce as fi zis si eu.

    Doar sa adaug: criteriul Macovei (sau Blaga, n are nici o importanta) nu i se aplica lui Severin.

    Sym, in continuare cred ca demisia de onoare e cea mai buna varianta. Protejeaza si organizatia si membrul in cauza. De altfel, austriacul n a fost demis. I s a cerut demisia si a demisionat.

    Va garantez ca daca Ponta sau Schultz i-ar cere imperativ lui Severin sa demisioneze acesta ar face-o. La fel cum s-a intamplat si in cazurile Ridzi si Pasat. Cand PD-L a facut presiuni asupra lor sa se suspende, s-au suspendat.

    Sunt in continuare de acord cu Macovei. Vorbim de prejudicii de imagine si nimic altceva. In general, genul acesta de filmulete destul de clare in continutul lor, prezentate public, sunt prejudicii de imagine uriase. daca Severin ar fi fost trimis in judecata doar, fara nici un filmulet, ar fi creat daune mai mici de imagine decat filmuletul din ST.

    Reply
  21. Platon

    azi, in conferinta de presa dl.H20 a descris perfect,referindu-se la The Sunday Times, mecanismul dupa care lucreaza cele 2 televiziuni surori (rtv si a3).

    Reply
  22. 4-5

    Se pregateste sa faca fata la rigorile din Romania cand nu va mai fi activ in strainatate. Pare din categoria ,,Remes'', mai are pana la ,,Super liga''in care joaca guvernantii din Romania.E cam 10% dintr-un patinuar de curtea scolii.E o rusine pentru cea fost social-democratia in vremurile ei bune.Ce sa mai zicem de metehnele patriciste de la liberali, sau de statul mafiot de care ne bucuram cu entuziasm azi .

    Reply
  23. Dragos

    Adrian Severin, Ministru al Afacerilor Externe 1996-1997, (Constantinescu Emil presedinte).

    "Severin a intrat în camera de la Ministerul Afacerilor Externe unde se executa colaționarea textului Acordului și a spus ca are o propunere, la care Buteiko, șeful delegației ucrainene, a avut un gest nervos, trantindu-și ochelarii pe masa. Propunerea adresată de ministrul de Externe român a fost: în rândul patru de jos se pune virgulă, dupa Insula Serpilor, și se adaugă "care aparține Ucrainei". Lui Buteiko nu i-a venit să creadă și s-a adresat în rusă – paftarite pajalusta ; repetați, va rog!, iar Severin a reiterat fraza, după care Buteiko a reluat discuția, în engleză, murmurând – Isle of Serpents, comma, "belongs to Ucraine"!

    Cat o fi incasat Severin pentru acest "lobby" si, mai ales, de la ce "ziaristi" ?

    (Marean Vanghele: "Nişte lepre! Ăştia îşi vând nevestele, ascultă-mă ce spun, ca să le dai o funcţie, îţi dă nevestele").

    Reply
    1. nedormitul

      incredibil! o minune a medicinei! deci, la o lună şi 3 săptămîni de cînd era pe moarte, constantin nicolescu se plimbă lela prin judeţ? uite un om devotat muncii şi supuşilor lui! bravo!

      Reply
      1. nedormitul

        adevărata bunicuţă o să se înfurie. psd-iștii au început să-l pună pe nicolescu în geam ca să vină banii de pensie (oricum se pricepea de minune la aşa ceva).

        Reply
  24. Bleen

    Vă fac acum o listă cu 1000 de politicieni nuli şi neaveniţi, şi niciunul dintre ei nu are dosar trimis în instanţă. Şi vă dau un exemplu de politician cu dosar trimis în instanţă: Traian Băsescu. Dacă un politician cu dosar trimis în instanţă este indezirabil, cum se face că Monica Macovei, Sever Voinescu şi Cristian Preda îl acceptă pe Băsescu? Cum se face că nu zic nimic de impostura acestui personaj politic a cărei carieră prezidenţială a început cu o fraudă: nesuspendarea din PD în momentul în care dosarul Flota a fost trimis în instanţă? Cazurile Severin-pedelişti cu dosar în instanţă nu sînt comparabile. Severin poate nici nu a făcut o ilegalitate. Însă toţi l-am văzut acceptînd tîrgul reprezentare contra bani, în ultimă instanţă, suveranitate contra bani. Nu ştiu dacă e ilegal sau nu însă ilegalitatea în cazul lui Severin e doar o circumstanţă agravantă, nu elementul central al cazului.

    Reply
  25. Mihai Politeanu

    @ Ivan

    E tarziu. Ma duc la somn sa ma aerisesc ca doar Severin am in cap dupa toata nebunia de azi. 🙂

    Cu siguranta mai revin asupra discutiei. E neverending, da' e cu siguranta exciting! 🙂

    Reply
    1. nedormitul

      poate ar trebui atrași în pdl cei de la noua dreaptă. i-am văzut aseară la fîntînă, la statuia lui avram iancu din cluj, aveau meeting. nu sînt corupți și au un discurs foarte radical anticorupție. dacă ar fi făcut şi o băiţă în fîntînă ar fi fost numai buni de înscris în partid. 😆

      Reply
  26. Bleen

    Să nu ducem discuţia pe un coridor strîmt şi s-o înghesuim în wc-ul de serviciu. Nota la purtare nu e unicul şi nici măcar cel mai important criteriu în politică. Să nu încurcăm demisia cu suspendarea de drept. Şi să nu uităm că în politică sînt păcate mult mai mari decît dosarul trimis în instanţă. Prostia, de exemplu, e unul dintre ele. Proştii de ce nu sînt suspendaţi de jure?

    Reply
  27. Mihai Politeanu

    @ alex

    1)

    a. sunt mai multe reguli propuse de MM, niciuna nu a fost discutata in media. Un Severin pedelist putea fi sanctionat. Nu reiau povestea cu tot ce a propus.

    b. da, acolo exista reguli de bun simt. asta spuneam si eu. la noi nu functioneaza niciodata. ele trebuie suplinite.

    2)

    a) da, existenta regulii nu garanteaza aplicarea ei, da' atrage responsabilitati atunci cand e neaplicata;

    b) repet: regula cu suspendarea automata nu apartine MM, CP sau SV, ci e propunerea lui Vasile Blaga;

    c) noi am propus pe langa criterii si un mecanism clar de aplicare, organismul central fiind comisia de etica. din nou, ar trebui sa reiau toate propunerile.

    Reply
    1. Ivan Zubeldian

      @Mihai: dați-mi voi să constat o contradicție: pe de o parte insistați pe faptul că Blaga a propus regula suspendării automate și nu cei 3. Pe de alta, îl combateți "feroce" pe S. Lăzăroiu care a combătut tocmai sensul acestei prevederi. Putem lămuri asta. Prima întrebare: au sprijinit cei 3 sau nu principiul suspendării automate? A doua întrebare: dumneavoastră îl susțineți sau nu? A treia întrebare: Sunteți de acord că SL, atunci când vorbea de "prezumția de nevinovăție" se referea la acest principiu și nu la cele care, vă citez, " nu au fost discutate în media"? V-aș fi recunoscător pentru răspunsuri clare, da sau nu. Mulțumesc.

      Reply
  28. alex rauta

    @mihai politeanu,

    as observa doua lucruri:

    1) cineva a cerut demisia austriacului. Asta inseamna ca nu exista o regula care se aplica automat. Pe exemplul regulii propuse de Monica Macovei, PSD nu ar putea actiona in momentul asta in cazul Severin, ar trebui sa astepte finalizarea anchetei si trimiterea in judecata.

    2) Problema cu hotararea de la caz la caz e cat se poate de reala. Si banuiala mea este ca cei trei reformisti, de a caror buna credinta nu ma indoiesc, au propus o regula care sa-i derobeze pe ei insisi de sarcina unei interactiuni continue si sistematice cu zonele gri ale partidului. Ori, in conditiile unei autoritati centrale slabite in PDL, asa cum este acum si cum as preconiza ca va continua sa fie si dupa congres, fiecare caz de coruptie in parte va trebui urmarit de cineva. Existenta unei reguli nu garanteaza si aplicarea ei (vezi cazul deputatului colaborator cu securitatea). Adoptarea regulii cu suspendarea automata nu ar fi garantat reforma de substanta in PDL. Numai urmarirea sistematica a cazului de un organism intern ar putea sa miste niste lucruri.

    Reply
  29. Mihai Politeanu

    Ati sarit in capul lui Sym degeaba. Este exact aceeasi discutie despre prezumtia de nevinovatie. In logica Cotroceniului si a PDL minus 3 voturi, vicecancelarul austriac, presedinte al popularilor austrieci, a fost un bolsevic iacobin atunci cand a cerut demisia si iesirea din politica a eurodeputatului Ernst Strasser, coleg de spaga cu Severin.

    Cum pe la ei chiar si hotii mai au bun simt, acesta s-a conformat. Cum pe la noi nu, mai ca parca se merita sa formalizezi statutar comportamentele normale.

    Vrajeala cu hotararea de la caz la caz, pentru a evita incalcarea prezumtiei de nevinovatie, nu prea tine. Ce se intampla cu Cantaragiu acum, de exemplu, e o forma de rafuiala politica, nu de curatenie etica.

    Reply
    1. nedormitul

      @mihai politeanu
      aici nu cred că s-a făcut afirmaţia "corupţii lor sînt mai corupţi decît ai noştri". totuși, sym asta pare să sugereze, cerîndu-i o afirmație lui sebastian lăzăroiu, care nu are nici în clin nici în mînecă cu adrian severin. cu severin au de-a face ponta, ani, justiția, parlamentul european.
      în ce-i privește pe "corupții noștri", rămîne cum am stabilit.

      Reply
    2. Ivan Zubeldian

      @Bogdan, Mihai Politeanu, Sym si altii: Permiteți-mi să nu fiu de acord. Nu e deloc aceeași discuție. În cazul PDL se vorbea de o sancțiune automată, indiferent de caz. (Nu discutăm acum că a fost introdusă de Blaga). Potrivit acelei prevederi, Băsescu ar fi fost suspendat din partid în 2004 și nu ar fi putut candida. Argumentul adus de mulți că începerea urmăririi penale e suficientă pentru a justifica suspendarea nu stă în picioare. Ar fi de ajuns să vedem un raportul între numărul total de urmăriri penale și cel al condamnărilor definitive pentru a vedea că șansa de a scoate din circuitul politic pe cineva care va fi declarat nevinovat in cele din urma, e semnificativă. S. Lăzăroiu avea dreptate, atâta vreme cât riscul de a penaliza pe cineva nevinovat e semnificativ, e vorba de o prevedere de imagine, nu de una care are sens moral. Nici măcar nu vorbim de prezumție de nevinovăție, vorbim de ce e "just" sau "drept". Nu e just sau drept să riști să termini cariera politică a cuiva nevinovat. Pe de altă parte dosarele pot fi extrem de voluminoase și de tehnice, ca în cazul "Flota", pentru a fi siguri că nu le putem înțelege după articole de presă. Justiția trebuie să decidă, nu noi.
      In cazul lui Severin (ce individ grețos, dacă îmi e permisă constatarea), chiar dacă justiția nu s-a pronunțat, chiar dacă "pe text" nu a încălcat nici o lege, suntem într-o situație în care culpa morală e dovedită fără dubiu. Înregistrările, numărul lor și al mărturiilor, durata investigației, faptul că un alt protagonist a demisionat, spun fără dubiu că nu e vorba de o înscenare și că europarlamentarii în cauză au făcut trafic de influență. E ridicol să mi se ceară să nu mă pronunț când îl văd cu caltaboșii în portbagaj. Indiferent d ece va decide justiția.

      E așadar o diferență necesară între decizia justiției și judecata noastră morală. (sau etică, cum preferați). Dacă datele nu permit o judecată morală fără dubiu, justiția trebuie lăsată să decidă. Dacă numărul și calitatea probelor publice îmi permit o judecată morală, nu am de ce aștepta justiția. Ce au propus reformiștii era o aberație pentru că ducea judecata morală la nivel de decizie juridcă definitivă.

      Am să dau un alt exemplu, pentru a fi mai clar. Cred, de pildă, că vina Monei Muscă nu e de a fi semnat un angajament aiurea în tinerețe, unul care a rămas fără nici un fel de consecințe sau urmări mai serioase. Vina ei e că a mințit și nu a avut curajul să spună adevărul. Chiar dacă decizia justiției ar fi fost de necolaborare iar Mona Muscă ar fi fost exonerată, rămâne culpa morală legată de minciună. Nu am nevoie de o decizie definitivă ca să știu că MM a mințit. Și pot să-i cer demisia chiar dacă justiția o declară nevinovată. Suntem îndreptățiți să cerem demisia lui Severin chiar dacă se va dovedi că nu a încălcat nici o lege. Pe când reformatorii cereau să fie suspendați toți cei asupra cărora planează o suspiciune, pariind pe faptul că justiția îi va găsi vinovați și va demonstra că s-a încălcat o lege. Nu pot suspenda pe un Băsescu dat în judecată de un regim ostil într-un proces cu tone de documente și argumentații tehnice. Greșeala crucială a demersului lui Macovei e de a justifica o acțiune morală printr-o viitoare decizie juridică. Asta e doar imagine. Asta cred că a vrut și S. Lăzăroiu să spună și prea puțini au priceput.

      Reply
  30. Bogdan

    Pai nu trebuie aplica prezumtia de nevinovatie si in acest caz? Parca asa au zis cei din PDL, le-a dat dreptate si Basescu la televizor, de ce ar face cei de la PSD altfel? Dupa ce i-au pus toti pe MVP la colt, doar nu s-or lua dupa fraierii aia de austrieci cu moravurile lor grele.

    Reply
  31. tucu

    @Sym

    desi nu am inteles ce legatura este intre sentimentele lui Lazaroiu si tema Severin (poate stii tu ceva nebunaticule) eu ti am dat plus.

    M-a impresionat pina la lacrimi chestia cu

    AUTO -DEMISIA.

    Imi aduce aminte de tinerete cind mergeam la AUTOSERVIRE cu varianta ei de top AUTODESERVIREA.

    Reply
  32. Hantzy

    sym,

    cazurile, oricat ar fi ele de similare la prima vedere, se deasobesc substantial: Severin e un demnitar al statului roman, nu un membru de partid. Iar din partea peresdintelui, ca sef al aceluiasi stat pe care-l reprezinta Severin in PE ar fi chiar obligatoriu sa intervina, in vreme ce in celalalt caz e vorba de o chestiune interna de partid, in privinta careia Basescu si-a exprimat o parere personala, dar dpdv oficial ii este blocata orice interventie.

    Am spus chestia asta si prin alte parti: soferul de autobuz este pedepsit daca se conduce beat, in vreme ce calatorul, oricat de beat, nu pateste nimic daca sta linistit pe locul sau.

    PS. tocmai am citit in presa austriaca cum ca al lor a demisionat. Greu pentru Severin sa mai convinga ca rata impunge si berbecul macane!

    Reply
  33. sym

    @Nea

    Nu sunt vinovați de nimic. Nici Adrian Severin nu este vinovat de nimic. Mă aștept la o poziție din partea d-nului Lăzăroiu pentru că domnia sa are sentimente puternice vis-a-vis de temă, și mi se pare normal să și le susțină.

    A scris dealtfel mai multe articole în care ne învață că dacă nu există o cultură a auto-demisiei sau suspendării, introducerea unor criterii ar fi un lucru mai rău decât inutil, pentru că ar submina drepturile unor persoane.

    Așa cum bănuiesc că atunci când nu există o cultură a respectului proprietății nu are niciun rost să dai legislație contra furtului, în caz că superi hoții.

    @nightmare

    Nu aștept o poziție de la președinte. Mai citiți odata ce-am scris.

    Gata, nu mai zic nimic, băgați minusuri că mi-am permis o poziție contra establishment-ului Blogary. Dealtfel îmi cer scuze pentru că mi-am permis să postez în acest bastion al libertății de expresie argumentate, promit să mă abțin pe viitor.

    Reply
    1. nedormitul

      sym
      cei mai în măsură să îi ceară lui severin inclusiv să stea în cap, dacă vrea muşchii lor sînt:
      1. parlamentul european – s-a autosesizat deja
      2. victor ponta – el e jupîn la psd – deocamdată n-am auzit nici pîs
      3. justiţia, aş include şi a.n.i. – ani îl caută deja pentru nişte decontări cam măricele.

      adică, în ce-i priveşte pe lăzăroiu şi băsescu, ce-are sula cu cotroceniul?

      Reply
  34. nightmare

    sym

    de ce astepti de la dl Lazaroiu articol???…si de la Basescu o pozitie ???….cel mai in masura care sa faca treaba asta este Felix !!!….doar el este nanasul USL si consilierul ei.

    Reply
  35. Nea

    Al dreaq dom' Băsescu, iar a zbârcit-o. Dacă ar avea obraz i-ar spune lui Barroso să muşamalizeze şpaga lui Severin.

    Aşa e sym, el şi Lăzăroiu sunt, de fapt, vinovaţi?

    Reply
  36. sym

    Eu totuși aștept de la d-nul Lăzăroiu un articol intitulat:

    "Adrian Severin este nevinovat"

    Iar de la șeful d-nului Lăzăroiu, președinte al României, care recent declara, citez:

    "Trebuie asteptată sentința, înainte să judeci intern. Cred că asta este soluția corectă."

    mă aștept să nu scoată nici cel mai mic sunet vis-a-vis de incident, dacă are vreo urmă de obraz.

    Reply
  37. judex

    Severin a fost propunerea PSD pentru functia de comisar european, incercand sa dinamiteze cursa lui Ciolos. El urma sa conduca politica externa a UE.

    Reply
  38. nightmare

    psd sa-l tina acolo pe Severin …..daca vine in tara ,sigur se apuca de scenarii si lucraturi in laboratoarele grivco…..Doamna Macovei sa nu-i mai ceara demisia ,daca psd tot nu o face ….noi am mai avut parte de lucraturile si scenariile lui Severin ….sa ramana la PE….))))))….

    Reply
  39. Nea

    Florina, e normal, în Ţara Măgarilor (Zeletin), vinovat nu e hoţul, ci cel care dă la iveală un furtişag.

    Reply
  40. Nea

    Şi ce-oi fă vrând, Bleen, să se retragă şi Severin din viaţa politică pentru un chil de mastică prima?

    Reply
    1. nedormitul

      dacă mai țineți minte, ăsta se visa comisar pentru afaceri externe la ue, adică unul foarte coios în structura comisiei, dacă nu cel mai, și făcea un lobby zgomotos împotriva lui cioloș.
      din păcate, astăzi nu se poate mulţumi decît cu titlul de comisarul șpagovan.

      Reply
  41. Florina

    Europarlamentarul Adrian Severin a declarat ca a cerut presedintelui PE sa ia in calcul "masuri penale" fata de ziaristii de la Sunday Times si ca discuta cu firme de avocatura pentru deschiderea unei actiunii de defaimare in Marea Britanie.

    dailybusiness.ro

    Reply
  42. Florina

    Doc

    dacă nu-l vor putea băga în ecuaţie pe Băsescu (diversiune tip se încearcă abaterea atenţiei de la… ) nu vor aborda, pur şi simplu, subiectul. dacă o vor face, totuşi, se va merge pe cartea victimizării. nu contează cum, se găseşte ceva. în ultimă instanţă, dar nu prea cred, se va renunţa la AS de către partid, ceea ce va fi subiect de prime time despre cum nu tolerează USL corupţia.

    Antonescu o fi aflat?

    Reply
  43. Nea

    Dar e elementar, dragă Doc. Mâna lungă a lui Băsescu a acţionat de data asta prin Eba, care i-a drogat pe jurnaliştii de la Sunday Times, s-a dat drept Severin, a modificat legea şi a încărcat şpaga.

    Reply
  44. Florina

    Europarlamentarul austriac Ernst Strasser, liderul europarlamentarilor austrieci in cadrul fractiunii popularilor europeni (PPE), a declarat duminica agentiei de presa austriece APA ca se retrage complet din politica ca urmare a "campaniei politice" indreptate impotriva sa care ar putea aduce, de-acum, prejudicii Partidul Popular Austriac (OVP), din randurile caruia provine, informeaza APA. Anuntul lui Strasser, fost ministru de Interne al tarii, survine dupa ce ziarul britanic Sunday Times relatase ca trei europarlamentari, printre care si romanul Adrian Severin, au fost dispusi sa-si vanda serviciile contra unor sume de bani unor jurnalisti de investigatie ai publicatiei care pretindeau ca se ocupa cu actiuni de lobby.

    Hotnews

    Reply
  45. Yeba

    Ce relatari incomplete si nedrepte, dupa ce ca ne tine @nedo fara hint!

    Daca nu v-ar orbi tiranofilia, ati fi retinut ca omu' a adaugat (la Radio RO Actualitati, ora 13.00) si ca abordarea asta este probabil o razbunare pentru anumite luari de pozitie in PE, care n-au convenit.

    Estimp, ca sa nu se sinucida de plictiseala nici anul acesta, Consiliul UE ia foile Statutului functionarilor si le face barcute, sa se joace cu ele la baiță, ca cica nu-s bani sa respecte atitea gramajoare de litere….

    Reply
  46. valentin

    Pai nu vad nici o contradictie intre ce a declarat Ponta si ce a facut Severin.Pe vremea d-lui Nastase,mentorul liderasului de la PSD,prestigiul Romaniei la nivelul UE in ce priveste coruptia politicienilor sai era la inaltimi stratosferice;dupa un usor recul in epoca de trista amintire Boc,"vom fi iarasi ce-am fost si mai mult decat atat",ca doar si spatiul de manevra s-a marit simtitor.

    Reply
  47. Nea

    Ce apărare genială! Nu s-au gândit la ea vameşii, ăia n-au atâta şcoală.

    Tu ce dreaq păţăşi? Dă-ne un hint.

    Reply
  48. Hantzy

    da, mey sare, dar mai ales daca formula apei o scriem astfel: CH3-CH2-OH si zicem ca-i "de foc". La o-ha!

    Reply
  49. Sare'n Ochi

    nu-i spaga, ca stiau de ea. au luat banii numai sa vada de la cine vin, sa-i deconspire. dupa cum se stie Hidrogenul in exces in apa dauneaza grav caracterului!

    Reply
  50. Florina

    Dupa ce Sunday Times a dezvaluit identitatea celor trei asa-zisi lobbysti, Adrian Severin a asigurat ca nu a facut nimic ilegal, iar celialti doi europarlamentari au sustinut ca stiau inca de la inceput ca era o actiune a unor ziaristi si ca ei au vrut doar sa vada pana unde va ajunge demersul jurnalistilor.

    Hotnews

    😆 😆 😆

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *