ARD pentru tine, gindesc cu mintea dreapta si gatesc cu inima

Gătesc cu inima (pe șorț)

Gîndesc cu mintea dreaptă (pe șapcă)

ARD pentru tine (pe cutie de chibrituri)

Merg pe calea cea dreaptă (pe tricouri)

Nu. Nu sînt făcute de echipa USL pentru a-și bate joc de pedeliști. Sînt făcute chiar de echipa PDL.

Cel puțin așa zice RTV. Poate e o intoxicare de la pedeliști, să inducă dușmanul în eroare, poate e o intoxicare de la useliști, să facă mișto de pedeliști. Nu știm încă.

Și cîteva calcule:

Voturi PDL:

Locale 2008: 2 239 440 (prezență la vot: 7 952 840)

Parlamentare 2008: 2 228 860 (prezență la vot: 6 886 794)

Locale 2012 (împreună cu UNPR, PNȚcd și PER): 2 121 976 (prezență la vot: 8 910 442)

Voturi USL:

Locale 2008: 4 070 107 (prezență la vot: 7 952 840)

Parlamentare 2008: 3 558 512 (prezență la vot: 6 886 794)

Locale 2012: 4 437 985 (prezență la vot: 8 910 442)

Strategia PDL de acum (mă rog, chestia aia vagă despre care se poate spune că ar aduce cît de cît a strategie) și oamenii cu care iese în față (Blaga, Videanu, Berceanu, Boureanu, Cezar Preda) merg spre nucleul pur și dur al PD: Clientela locală a PD  (ce a mai rămas din ea) și speriații anti-USL (antipesediștii de serviciu, talibanii întorși cu cheia). Asta nu aduce voturi din afara bazinului electoral. Nu cred că ARD va lua mai mult de 1.8-1.9 milioane voturi.

Un alt motiv pentru care nu vor lua deloc voturi din afara bazinului lor și vor pierde chiar și din bazinul lor este utilizarea obsesivă și tembelă a termenului ”dreapta”, de obicei ca antonim la ”strîmbă” (te caci pe tine de rîs). Îl folosesc în numele formațiunii politice, în sloganuri, în discursuri, peste tot pe unde apucă. Dreapta înseamnă tăieri de salarii. Așa s-au motivat tăierile de salarii din 2010: ”sînt măsuri de reformă, sînt măsuri autentice de dreapta. A tăia salarii înseamnă a fi de dreapta. Abia acum PDL e cu adevărat de dreapta.” Etc etc. Ori e un cuvînt fără semnificație pentru cei mai mulți, ori aduce aminte de măsurile de austeritate.

PDL poate spera la o prezență la vot extrem de mică ca să poată trece de 25%. La 1.9, speră să nu se treacă de 7.6 milioane prezență la vot (la locale a fost 8.9 milioane, la parlamentarele din 2008, cînd a fost cea mai scăzută prezență la parlamentare, au venit la vot 6.9 milioane)

Dacă se repetă prezența extrem de scăzută de la parlamentarele din 2008 (nu cred, din cauza nemulțumirii, crizei economice și politice, oamenii vor veni la vot), ARD ar lua cam 27-28%. Ca să ia 35%, așa cum susțin pedeliștii, ar trebui să vină la vot 5.4 milioane, adică puțin mai mulți decît au votat cu unul dintre candidații din turul 2 de la prezidențiale, cu 1.7 milioane mai puțini decît la alegerile cu cea mai scăzută prezență.

La asta se adaugă lipsa unui candidat la prezidențiale și lipsa unui candidat la funcția de premier. PDL vine cu o chestie vagă, votați-ne de frica USL (la care reacționează doar nucleul ultradur) și nu oferă nimic altceva. În asemenea condiții, 1.9 milioane de voturi e un scor optimist.

Așa cum am mai scris, PDL speră să arbitreze lupta dintre PSD și PNL din poziția de partid-balama. Astfel, pentru a ajunge la guvernare, pentru a nu se dezintegra ca partid, avînd în vedere că este partid de administrație și de buget (trăiește din căpușarea bugetului prin contracte și din oferirea de funcții în administrație – acesta este forța gravitațională care ține PDL unit), PDL renunță la pretențiile pentru candidatul la prezidențiale.

Acesta este motivul pentru care PDL nu vorbește despre un candidat la prezidențiale. Motivul pentru care nu și-a desemnat un candidat pentru funcția de premier este același: va susține un premier PSD sau PNL. Speră ei. Sau cel puțin așa încearcă să-i liniștească liderii.

Facebook Comments

8 Comments ARD pentru tine, gindesc cu mintea dreapta si gatesc cu inima

  1. Imperialistu

    Problema e ca NU sunt de dreapta si ca nu explica oricum ce inseamna dreapta, lasandu-l pe Gadea, impreauna cu liota sa de mercenari, sa dea sens notiunii de „dreapta”. Cu alte cuvinte, li se trage de la caracter si minte. Ambele le lipsesc.

    Reply
  2. Nea

    Aş vota şi cu Dan Diaconescu, şi cu (în şoaptă) Vadim de frica useleului. 
    Asta nu mă face să aprob calea aleasă de pdl.
    Perfect de acord cu efectul nociv al arborării noţiunii de Dreapta.
    O veste bună tot există: Crin la 21%, sub Oprescu şi cvasi-egal cu Băsescu.

    Reply
  3. Bleen

    Candidați la București: Theodor Paleologu, Anca Boagiu şi Sulfina Barbu, Alex Ştefănescu, Alexandru Ciocâlteu, Vasile Gherasim, Cristian Rădulescu, Mircea Raicu, Cristina Trăilă, Radu F. Alexandru, Cristian Petrescu, Ştefan Vlaston.

    Reply
    1. Gramofonu

      Bleen Pariu ca-i ultimul an cu uninominal, fie el si corcit. S-au saturat toti de emotii (bagi bani si nu stii daca te alegi cu ceva), pentru „binele comun” vor reveni la liste in unanimitate. Eventual se va vota invers fix cit sa nu pice legea.
      E mai comod cu toti la comun decit fiecare prin forte proprii. La comun cu banii, la comun cu rezultatele.
      Asa, cu uninominalul au doua probleme: daca unul cistiga un colegiu imposibil, iese mai cu motz in frunte si-i face pe ceilalti de ris; daca unul isi pierde colegiul „eligibil”, se face singur de ris. Si doar se stie cine trebuie sa participe in colegiile eligibile si cine in cele imposibile…or, in comunism, asa ceva nu se face.
       Ce-i aia lupta politica?! „elitele” au nevoie de comoditate si predictibilitate. Epoca de aur revine.

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *