Canibalism for dummies

Funcţia de preşedinte al Senatului nu se moşteneşte şi nu se tranzacţionează în interiorul Partidului, fie acesta şi PSD. Dacă funcţia de preşedinte al Senatului ar aparţine de drept PSD-ului, fără a conta persoana care o ocupă, atunci PSD ar putea oricînd să-l revoce pe Geoană şi să-l înlocuiască cu un alt pesedist. Alegerea preşedintelui Senatului s-ar face în interiorul PSD, ar fi o decizie internă a partidului.

Problema e că preşedintele Senatului este ales prin vot secret de toţi senatorii. Iar PSD nu poate desface ce a făcut Senatul. PSD şi Senatul sînt două entităţi distincte, primul este partid politic, cel de-al doilea este cameră a Parlamentului, parte a puterii legislative. Mai mult decît atît, alegerea se face prin vot secret, deci este libertatea senatorilor să aleagă pe cine vor ei dintre candidaţi, fără ingerinţa partidului. A se reţine cele două aspecte: decizia aparţine Senatului şi se ia prin vot secret. PSD nu-l poate înlocui pe Geoană cu nimeni atîta timp cît decizia o ia Senatul, o entitate distinctă de PSD.

Iar pesediştii ştiu asta. Însă preferă să mintă.

Regulamentul Senatului:
Art. 24:

(1) Preşedintele Senatului este ales, prin vot secret.
(2) Este declarat ales preşedinte al Senatului candidatul care a întrunit, la primul tur de scrutin, votul majorităţii senatorilor.

Art.25:

(1) Preşedintele este ales pe durata mandatului Senatului.

Art.29:

Calitatea de preşedinte al Senatului, de vicepreşedinte, secretar sau chestor încetează, înainte de expirarea mandatului, ca urmare a pierderii calităţii de senator, potrivit art.70 alin.(2) din Constituţia României, republicată, a demisiei din funcţie sau a revocării în condiţiile prezentului regulament.

Art.30:

(1) Revocarea din funcţie a preşedintelui Senatului poate fi propusă la cererea a minimum o treime din numărul total al senatorilor, în cel puţin una din următoarele împrejurări:
a) încalcă prevederile Constituţiei;
b) încalcă grav sau în mod repetat prevederile Regulamentului Senatului sau ale Regulamentului şedinţelor comune.

(2) Revocarea din funcţia de preşedinte al Senatului poate fi propusă şi de jumătate plus unu din numărul total al senatorilor.

PS. Excluderea lui Geoană este dovada certă că pesediştii nu au nicio intenţie de a-l suspenda pe Băsescu în actuala legislatură. Dacă l-ar suspenda, preşedinte-interimar ar deveni Geoană sau cel care va deveni preşedintele Senatului în cazul în care coaliţia de guvernare va decide să-l revoce.

Geoană a fost exclus din PSD după ce l-a deranjat pe Năstase  reiterîndu-şi intenţia de a candida la prezidenţialele din 2014.

UPDATE. Pedeliştilor care sînt indignaţi că Geoană a fost exclus fără motiv din PSD le-aş sugera să ia nişte hîrtie igienică şi să se şteargă la gură. Nu de altceva, dar cînd Lăzăroiu era revocat pe motive inventate de către părintele spiritual al lui Bică şi Apostu ei mîncau căcat. Unii îl mestecau plescăind, alţii îl înghiţeau în tăcere.

Facebook Comments

31 Comments Canibalism for dummies

 1. valentin

  Drama se apropie de final! Au interpretat:

  -Spanul = imberbul Ponta.

  -Imparatul Rosu = Ion Iliescu.

  -Harap Alb = doar nu Geoana!

  Eu in viata am invatat sa ma feresc de span si de omu rosu.

  Reply
 2. DanCanada

  OK, in primul rind:

  E distractiv tot teatrul asta! 🙂

  In Romania realitatea bate orice Divertis, Catavencu, Vacanta Mare 🙂

  Aseara la B1TV tot show-ul lui Turcescu cu crocodili pomposi pe scaune parerind in stinga si-n dreapta si cu intreruperi "in direct" ale unor dinozauri ca Ilici, Marean (na! ca l-au ejaculat si pe Mircica), Geonelu, Bombo, Ponta…

  Turcescu, lu' unu' Grebla (cica senator PSD): "nu v-ati saturat de Iliescu?" Raspunsul (quite fast) "NU!"

  Dulce de tot 🙂

  Doi: nu inteleg de ce atitea speculatii pe marginea postului. E un fel de house speaker (?) Mare brinza! In tari normale nu e altfel decit ceilalti senatori, doar tre' sa fie cam in toate sesiunile si sa voteze cu majoritatea, nu?

  Reply
 3. vocalis

  E sigur ca PDL nu-l vrea schimbat pe Geoana, dar nici nu va mai putea da vina pe PSD ca le blocheaza reforma la Senat.

  Daca Vanghelie va forma cu Geoana un nou partid, va fi interesant de urmarit cum va digera PDl colaborarea cu ”almanahe”!

  Sa-l vad pe Sever impreuna cu Vanghelie va fi colosal!!

  Reply
 4. Ivan Zubeldian

  Runda I a fost câștigată de Năstase. Iliescu a făcut un pas în spate în ultimele zile și ar fi interesant de speculat ce târg a făcut cu Ponta pentru asta. Cu toate astea a ieșit fragilizat, a fost forțat de Ponta să-și schimbe opțiunea iar pesedimea se va întreba din ce în ce mai des dacă Iliescu nu aduce acum mai multe neplăceri decât avantaje partidului. Năstase, în schimb, s-a dat la o parte imediat, a bătut cu grație câmpii pe subiectele proceselor lui, ale conferinței lui Severin și alte aiureli însă a evitat să ia o poziție clară. Asta îi va permite să intervină la momentul potrivit ca Marele Salvator Unificator.

  Mai e ceva, legat de Senat. Dacă Ponta și-a făcut următorul calcul: "Mai bine lăsăm pe ei să adopte legile dure ale reformei în timp ce noi îi criticăm, în așa fel încât după 2012 să nu fim constrânși la măsuri dure"? În fond la ce le folosește președinția Senatului? Nu pot decât să tergiverseze și să blocheze legi, nu pot să-și promoveze agenda proprie. Nu cumva, având în vedere încă 4 ani de austeritate, ar fi preferabil pentru USL să vină la guvernare după ce legile dure au fost implementate de actuala putere? Fără Senat, PDL va fi obligat să meargă înainte cu reforma, nu vor mai avea nici o scuză. Și, paradoxal, reforma (sănătate, regiuni, corupție) nu va dăuna PSD. Mai degrabă va dăuna PDL, după câte se vede.

  Pierderea Senatului e un avantaj pentru PSD înainte de alegeri.

  Pariul meu e că PDL nu se va grăbi cu schimbarea lui Geoană

  Reply
 5. Yeba

  Știe cineva ce pesedist se dă la felul II?

  (La desert o propun pe Olguța, măcar că vă sticlesc ochii după Cati.)

  Reply
 6. Selvyn Agiacai

  despre asta am vorbit, insa m-a corectat Bleen…. are dreptate si sper sa nu mai ajunga, prea curand, vreun PSD-ist presedintele Senatului

  Reply
 7. Mih

  Selvyn, eu am crezut ca vorbesti despre desemnarea lui Corla. sau Chelaru in functia de presed. senat dupa debarcarea lui Geoana-ex-psd.O mica(,) confuzie.

  Reply
 8. Selvyn Agiacai

  dar, ce e drept, am inteles…. ai dreptate, nu trebuie sa ne temem de Chelaru…

  uite o chestie interesanta : daca PDL-ul castiga rapid Senatul, chiar cu un UDMR-ist sau cu un UNPR-ist, oare lui Farfuridi&Branzovenescu le va conveni sa fie suspendat Base? si ei sa nu aiba acces la "chiftele"? 🙂

  Reply
 9. Selvyn Agiacai

  Normal, Mirel, ca nu este o functie intrinseca a PSD (puschea pe limba!)…

  Insa Pontanacul o tinea in seara asta, la conferinta de excludere, sus si tare, ca ei, de la patrusopt, adica ma-ntelegi, (cu CCR, din 2006) au presedintia Senatului… desi difera termenii si conditiile… Dupa ce a incercat desemnarea cu degetul sau cu pumnul lui forte….

  Reply
 10. Bleen

  Noi nu vorbim de activitatea Senatului ci de interimatul prezidenţial. Conform Consituţiei al doilea om în stat e Geoană, al treilea Roberta Anastase şi al patrulea Emil Boc.

  Reply
 11. Bleen

  Art.40.-(1) Vicepreşedinţii îndeplinesc atribuţiile stabilite de Biroul permanent sau încredinţate de preşedintele Senatului.

  (2) Vicepreşedinţii conduc activitatea Biroului permanent şi a Senatului, la solicitarea preşedintelui sau, în absenţa acestuia, prin decizie.

  Reply
 12. Bleen

  @Selvyn

  Şedinţele pot fi conduse şi de vicepreşedinţi. Geoană poate desemna pe cineva să conducă şedinţele cît el lipseşte dar nu poate desemna pe nimeni să fie al doilea om în stat şi să meargă la Cotroceni în locul lui. Chelaru conduce şedinţele în calitate de vicepreşedinte sau ce e el acolo. Vicepreşedintele Senatului nu e al doilea om în stat.

  Reply
 13. aurelian

  nedo are dreptate dar a gresit la tipar ultima fraza; corect e asa: "va zic eu, in maxim 2 ani o belim maiestuos"

  Reply
 14. Selvyn Agiacai

  Mirel, te contrazic, a spus-o dl Radulescu (de la PDL) la RRA : de fiecare data cand Prstncl pleca, inclusiv in USA, DESEMNA pe cineva, de obicei pe Chelaru, sa conduca sedintele… Iar in seara asta, Toni Grebla a spus la Europa FM, ca pana se linistesc apele in Senat si in PSD, Prstncl ar trebui sa il desemneze pe Chelaru la conducerea sedintelor Senatului si sa taca din gura, la dorinta/sugestia Carlanului… pentru moment, a refuzat, dar stii si tu cat este de santajabil "Mihaela, dragostea mea" (daca nu cu aia 180,000 de USD disparuti din conturile Ambasadei, atunci cu aia 2,000,000 EUR disparuti din fondurile PSD…) Asa ca…

  Reply
 15. nedormitul

  psd-ul are de gînd, de fapt să facă circ. și îi iese. însă, ce văd eu aici, o lipsă cronică de idei. adică, aceeaşi ciorbă reîncălzită e cam tragicuţă pentru băieţi.

  păi imaginaţi-vă că o să cîştige alegerile din 2012. poveşti frumoase în campanie, salarii profesori, pensii mari, guvern de hoţi, etc. și cîștigă alegerile, cum ziceam. a doua zi bate la ușă jeffrey și zice "ne ne ne! tăiați de acolo, de acolo și de acolo".

  mai vine comisia "ia, cîți bani v-am dat? 10% absorbție? unde s-au dus banii ăștia? ia decartați înapoi, că vorbirăm de fabrică de conserve, nu de marele zid chinezesc."

  mai bagă nu știu ce impozit și vine renault – "așa țară faină îi marocu' și-i cald și soare!"

  sare ministerul de finanțe cu soluția salvatoare, niște obligațiuni, vin băncile și zic "cu cît ți-am dat alaltăieri? 6,5%? am și cu 12, nu vrei?

  vă zic eu, în maxim 2 ani o belesc maiestuos.

  Reply
 16. andrei

  Nici eu nu cred ca PSD-ul are de gand sa-l suspende pe Basescu. Dealtfel, nici nu ar putea, chiar daca ar vrea. Insa, PSD poate mentine o continua presiune asupra diversilor reprezentanti ai PDL, momindu-i/amenintandu-i cu una, cu alta, in asa fel incat legatura PDL – Basescu sa functioneze cu sincope. Si-apoi, ei se folosesc de ideea suspendarii acum, pentru a o pune in aplicare, ca pe o fatalitate, necesitate, dupa alegeri. Basescu tot vorbeste despre renuntarea lui potentiala la un an sau doi de mandat, ca si cum i-ar avea, ceea ce nu va fi cazul daca USL formeaza viitoarea majoritate parlamentara.

  Pe de alta parte, pentru suporterii lui Basescu ramane astfel doar varianta de a se reuni in jurul PDL (ceea ce pentru unii nu e usor, vazand cam ce a ajuns PDL), ca singura optiune sigura pentru salvarea lui Basescu, pentru ca riscul de a miza pe vreo alba ca zapada care sa nu intre in parlament ar fi prea mare.

  Reply
 17. Selvyn Agiacai

  @PS Bleen

  Sorry, dar cred ca exact asta urmaresc : sa-l sugushe pe Base, si cat nu era omul Pontenescului acolo, le era frica sa nu le ia caimacul, informatiilor si, mai ales, serviciilor, ca presedinte-saritor, chiar si interimar… asa cu Titus sau insignifiantul Chelaru, ei chiar CRED ca il pot INLOCUI, macar o luna pe Marinar, la slujba de langa piata Leu…

  PS si apropos, la cat l-a ars mogulimea de pe "stiri", suspendarea lui Base azi ar putea fi definitiva… si zic ca ar fi pacat, fiindca Pontenescu (sau Farfuridi&Branzovenescu) ar ajunge in fruntea bucatelor si m-as vedea nevoit sa emigrez, la 46 de ani…

  Reply
 18. poweraxxel

  Cred ca inteleg de ce le-a oferit Ponta chifteaua PDL-istilor …

  Ca sa fie sigur ca puterea nu se reformeaza sub presiunea sondajelor lasand USL-ul sa fie singurul nereformat …

  Reply
 19. Adrian R.

  Cum reusesc sa faca alesii nostri numai reglementari interpretabile sau pur si simplu timpite ? Incepind cu Constitutia si terminind cu regulamentele parlamentare.

  Adica o treime din senatori trebuie sa-si justifice propunerea de revocare, dar o jumatate plus unu nu trebuie decit sa-si arate muschii ?

  Reply
 20. Dana Goga

  Ponta a daruit Puterii cel mai valoros cadou posibil (dpdv politic, desigur)

  Incepand cu cateva ore in urma, seful Senatului Romaniei este cel mai inversunat dusman al USL.

  Ce-ar putea actuala Putere sa-si doreasca mai mult?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *