Comasarea prezidentialelor cu europarlamentarele

Vasile Blaga:

Este o propunere strict politică din partea USL comasarea alegerilor prezidențiale cu cele europarlamentare. USL se teme că pierde popularitate și se grăbește să devanseze alegerile prezidențiale. Modul cum Guvernul va gestiona situatia va deschide ochii romanilor, iar USL va pierde considerabil din voturi. Le este frică și de aceea doresc să organizeze alegerile prezidenșiale cît mai beneficiază de votul politic

Măi tărtăcuță, de unde ți-a venit prostia asta? Cum să profite USL de votul politic la europarlamentare, cînd USL nu va candida la europarlamentare? Așa cum bine știe toată lumea, partidele membre ale USL fac parte din familii politice diferite (PNL și PC, încă fac parte din ALDE, PSD, din PES). Ca să nu mai zicem că la europarlamentare e cea mai scăzută prezență (sub 30%) și asta nu ar ajuta șansele prezidențiale ale lui Antonescu și ale nimănui.

Este exact invers. Comasarea prezidențialelor cu europarlamentarele ar ridica prezența la europarlamentare, ar crește scorul PNL și PSD și ar scădea scorul PDL, lucru extrem de important în contextul negocierilor dintre PNL și PPE.

Europarlamentarele pot fi și un test pentru un nou partid în vederea prezidențialelor (un partid făcut de la zero sau cu părți din PDL). Un scor rezonabil al unui asemenea partid, coroborat cu lansarea unui lider prezidențiabil ar pune probleme (nu mari) USL-ului în toamnă (indiferent dacă USL va avea un singur candidat sau doi). Este evident că șansele unui prezidențiabil al acestui nou partid în fața candidatului (candidaților) USL sînt foarte mici, însă oricît de mici ar fi, sînt mai mari decît ale oricărui candidat propus de PDL (care nu are în ofertă decît personaje rizibile sau sinistre). Un scor bunicel al unui asemenea nou partid, coroborat cu încă un dezastru electoral pentru Vasile Blaga, devenit un obișnuit al înfrîngerilor electorale, ar muta PDL-ul în spatele prezidențiabilului acestui partid. Și lucrurile s-ar putea complica pentru candidatul (candidații) USL.

Facebook Comments

1 Comment Comasarea prezidentialelor cu europarlamentarele

  1. Bleen

    Categoria Vanghelie
    „Nu sunt de acord cu această comasare a alegerilor. Ar însemna o diminuare a mandatului preşedintelui, care nu-i văd rostul”, a spus Mihai Stănişoară
    „Este vorba de un scop politic dat de faptul că aceste câteva săptămâni ale Guvernului Ponta II au arătat că guvernarea nu este uşoară pentru ei, sunt conştienţi că scad în sondaje, în preferinţele oamenilor cu fiecare timp care trece, şi e limpede teama acestora de pierdere a alegerilor, care îi face să încerce alte soluţii”, a mai spus Stănişoară.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *