Despre idealisti

Sebastian Lăzăroiu m-a provocat, vorbind despre ei în emisiunea de la TVH 2.0, în care, la un moment dat, ajunsesem la tema cinism și idealism pe partea politică. Și m-am gîndit atunci, dar, în mijlocul emisiunii fiind, n-am dus gîndul la capăt, că există două tipuri de idealiști: ai rezultatului și ai rolului, neglijenții și curvele, obsedații cu sînge rece și bufonii cu lacrimă pictată. Pe cei dintîi îi interesează să-și atingă idealurile, sau măcar o formă apropiată a lor – sau, mai bine zis, să se atingă idealurile – e o distincție importantă – pe ceilalți îi interesează doar să joace un  rol, al idealistului căruia îi pute și îl ia cu leșin, mă înțelegi, monșer?

Primii cred atît de mult în ideal încît uită de ei înșiși și de imaginea lor, ceilalți se comportă ca într-un veșnic reality show în care sînt fixați în fiecare secundă de camera video. Ca idealist de media, importantă e imaginea pe care o proiectezi, important e rolul pe care îl joci, important e să-ți dai ochii peste cap, să oftezi cu accente finale și tragice, să respiri intrasigență, să dai impresia că-ți pute pînă la vomă, că orice atingere, respirație sau priveliște a celuilalt te leșină, îți dă palpitații, grețuri sau piele de găină. Idealismul are metodă, are procedeu.

Trebuie să fac o precizare. Am făcut legătura, în emisiunea respectivă, între idealism și prostie. Am făcut-o destul de neglijent, încît ceea ce am spus să fie intepretat greșit. Idealismul nu  e prostie. Niciodată. Însă, se întîmplă ca de cele mai multe ori să luăm inteligența și bunul simț drept cinism iar prostia și exaltarea drept idealism. Nu, idealismul nu e nici exaltare, nu e nici prostie nudă, sinceră, deschisă, nevinovată, crudă, din popor. Dacă e tălîmb, zîmbește cretin, din cauză că nu înțelege ce se întîmplă în jurul lui, și dă în gropi cu regularitate, nu înseamnă că e idealist. Nu. E pur și simplu tîmpit. Prost. Redus mintal. Încet la minte. Privirea care sticlește a neînțelegere nu ascunde niciun ideal, deși cei mai mulți dintre noi asta tind să creadă.

Cresc idealiști și în politica patriei noastre? Cresc. Traian Băsescu e unul dintre ei. Valeriu Stoica e altul. Însă amîndurora le lipsește privirea tîmpă, exaltarea tremurîndă și balele din colțul gurii pentru a se califica drept idealiști. Nu același lucru îl putem spune despre închipuiții care de ani de zile joacă roluri de speranțe veșnice ale idealismului antisistemic românesc.

Facebook Comments

14 Comments Despre idealisti

 1. bilbofil

  Felicitări!
   
  Din păcate „idealiștii angelici” (cum li se spunea în primele 2 mandate ale lui Iliescu) nu se limitează la „idioții utili” din spațiul public anti-sistem.
   
  Există în general un idealist al lui „să se facă”, prin definiție pomanagiu, cel mai adesea lichea prin vocație. Este cel care vrea să meargă la serviciu pe autostrăzi suspendate dar care nu suportă deranjul refacerii străzilor existente, care vrea justiție contra celor care se hrănesc cu sudoarea poporului, dar care se cer la pensie la 50 de ani.
   
  A doua categorie de idealiști ar fi trebuit să se numească pragmatici, dar din păcate această denumire este deja însușită de cei care sînt prea ușor atrași de avantaje pe termen scurt pentru a mai putea să-și urmărească interesul pe termen lung.
   
  Nu toți „idealiștii” și „pragmaticii” sînt cauze pierdute și mai ales nu toți cetățenii intră într-una din cele două categorii, dar dacă partidele nu își modifică felul în care adună și cheltuie banii de campanie ei vor face agenda electorală și ei vor înclina balanța, spre un sistem falimentar în primul rînd pentru partide, dar, pe termen nu foarte lung, falimentar și pentru stat și națiune.

  Reply
 2. oglinjoara

  Idealismul uită de om în numele unor abstracţii care devin mai importante decât omul însuşi.
  În cele din urmă omul concret este anihilat.
   
  Deşi este încarnarea ideii supreme, Isus Christos n-a fost un idealist.

  Reply
  1. Nemo

    @Bleen „DT: Sebastian Lazaroiu  vorbea despre riscul arogantei la MRU. TRU: Nu cred ca-i un pericol real. Sebi Lazaroiu e un om cu multa perceptie dar cred ca, uneori, si in cazul asta clar, incearca ceva intre profet si psihanalist.”.
   🙂

   Reply
 3. Radul

  Vaz ca l-ai etichetat si pe Nicusor Dan in postul asta. In care din cele 2 categorii l-ai incadra si de ce?

  Reply
 4. mircea001

  Valeriu Stoica este avocatul principal al mafiilor petrolului si medicamentelor ce au incalecat statul roman de dreapta. Ce idealism gasiti aici?

  Reply
  1. Bleen

    @mircea001 Idealismul avocatului care își face meseria.
    
   1. Presupun că aveți și niște informații concrete, verificabile, niște probe care să vă susțină afirmațiile. 
   2. Care sînt mafiile respective? 3 nume din mafia petrolului și 3 nume din mafia medicamentelor.

   Reply
   1. Pataphyl

    @Bleen @mircea001

    Trolli grecești: de la α la ω via β(data), γ(amă, dulce oamă), δ(elta, fasten your b(hell)ts). Deci 3rei ezemple: βγδ

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *