Gigi Becali – din ce în ce mai bun. Ștriblea staționar

Cred că titulatura de ‘Războinicul Luminii’ este deja desuetă. “Cruciatul Energiei Electrice” cred că i s-ar potrivi mai bine după show-ul performat aseară la “Ultima Oră”, pe RTV. Pe nimeni nu am văzut în spațiul public să lovească în inima “băieților deștepți” mai bine și mai sincer decât pe Gigi. Și vorba aia, l-am auzit și pe Traian Băsescu cum îl scuza pe Videanu, că le-a schimbat Adriean ‘băieților’, eroic, condițiile de plată, în timp ce îl acuza pe Vosganian că le ținea contractele dosite la sertar, i-am auzit și pe Vosganian și pe Videanu cum ne explicau ei nouă, ca la proști, că fără niște contracte ferme cu ‘băieții deștepți’, băncile nu ar fi dat credite pentru retehnologizare (care nu s-a mai făcut!) – sanchi, nu avea bonitate o industrie monopolistă care are desfacerea și exportul asigurat! – tot așa, nu l-am auzit nici pe Dan Ioan Popescu, ministrul sub care s-au semnat contractele, să ne spună cum și-a dobândit averea nejustificată. I-am auzit în schimb pe Oana Stancu și pe Adrian Ursu, în contrapondere, cum că marile pierderi la energie se datorează unor livrări la prețuri preferențiale pentru Alro, SIDEX etc. și că misitul ar fi fost Dorin Cocoș.

Toate astea până să-i ia Cruciatul Energiei microfonul lui Striblea, ca pe spada cu laser și să înceapă el să modereze emisiunea, în dreapta și-n stânga. Ce a spus Gigi epocal? Păi, a zis că orice clauză într-un contract onest se poate opune doar “în echilibru” alteia favorabile/defavorabile celeilalte părți contractuale. Știe banditul de la fotbal și de la imobiliare! Altfel spus, că nu poți să le pui în brațe ‘băieților deștepți’ energia țării, cu terți cumpărători garantați (din care unul fiind chiar furnizorul – statul!) și să mai accepți pe deasupra și clauze înrobitoare prin care te obligi să le plătești ‘băieților’ jumătate din PIB, în caz de reziliere. (Normal că după ce au acumulat câteva miliarde de euro în 10 ani de căpușare, ‘băieții’ au avut de unde să dea ceva în avans când le-a schimbat Videanu, eroic, condițiile de plată). Și ce mai zicea Cruciatul Energiei? Păi, cică directorii care au acceptat asemnea clauze pot fi trași la răspundere penală. Corect! Și că în spatele lor se ascund peștii cei mari. Iarăși corect! Propunea chiar și soluții. Luându-l pe Florin Iaru, în scop exemplificativ, drept director de companie energetică, mi ți-l strângea de ouă Gigi la Parchet, 29 de zile, de să-i iasă ochii din cap, nu alta! Însă nu fără să îi propună și o înțelegere ca în filmele americane: să îi dea în gât pe peștii cei mari în schimbul promisiunii unei pedepse modice. Bine le mai zicea Războinicul! Numai că…

Numai că în est timp, Striblea ce-mi făcea? Deși trecut în banca invitaților el tot încerca să manipuleze! Că doar avea regia în cască. Striblea se căznea din răsputeri să-l tragă pe Gigi pe o linie secundară, pe aia patentată de Adrian Ursu și Oana Stancu, duda cu Alro Slatina și SIDEX Galați. Regia chiar îl servise pe manipulator, la un moment dat, cu tabelul conținând prețurile preferențiale de care beneficiază numitele companii siderurgice. Până la urmă, ori că s-a plictisit de rolul de moderator, ori că și-a dat seama că a spus prea multe, Cruciatul Energiei tot a lăsat-o moale. Se termina și emisiunea. Păcat!

Nu mă pot abține să nu le spun o chestie de la obraz bivolului păros și bibilicii cârâitoare. Valabil și pentru Stăncuță și Urs. Este de preferat să i se vândă energie ieftină lui Alro și lui SIDEX ca să se păstreze pe rod obiective economice care aduc peste 5% din PIB, dau salarii la zeci de mii de oameni, varsă taxe la buget, asigură și atrag dezvoltări locale pe orizontală, adică să adăugăm energiei plus-valoare în interes național, decât să le-o dăm unor băieți cu firme de apartament la Monte Carlo ca să o prăduiască înapoi la stat sau la export, în stare pură. Este de preferat să le sară în buzunar misiților câteva milioane decât să li se pompeze miliarde în conturi peștilor mari pe care dumnealor îi favorizează prin deviații de la subiect și omisiune. Nu că n-ar fi toți de condamnat! Da’ ne mai uităm și la câștiguri și la pagube. Și dacă ne dăm ziariști trebuie să mergem insistent mai întâi pe marile pagube, apoi să ne distăm și cu ciubucurile.

Forza, Gigi!

CUCUI

Facebook Comments

14 Comments Gigi Becali – din ce în ce mai bun. Ștriblea staționar

 1. Nemo

  @Bleen,

  din ce imi aduc eu aminte, Djuvara a zis de mult timp chestii nasoale despre Crin. si tot de mult timp a zis ca MRU ar fi preferatul sau. posibil sa fi zis asta pe linie istorica si mai putin politica 😉 asa cum reiese si din interviu de altfel, dar a zis… 🙂

  de asta am zis apreciativ, pt ca daca aparea interviul de mai sus fara contextul pe care l-am mentionat, era intr-adevar exact asa cum spune persoana pe care o citezi.

  Djuvara e deci "consistent".

  ce spune acum nou, este despre Boc. si ca sa facem referire la consistenta 🙂 , de cate ori nu a fost "injurat" Boc pe acest blog, ba ca nu stie sa comunice, ba ca nu stiu ce?! 😀

  daca apreciez ceva la Djuvara, nu e vorba atat de "declaratii", cat despre lipsa de efort cu care exprima esentialul in cateva fraze.

  posibil sa fi fost exact cum spui, ca Udrea si Falca au fost oamenii lui Base, ca ei au sprijinit, etc. se poa' sa fie asa, pt ca un general fara osti nu inseamna nimic. insa, Boc si restul au facut ce-a zis Basescu si NU l-au tradat(spre deosebire de BVB si tot ce e legat de astia, care ar fi tradat imediat, daca aveau ocazia, imho).

  si asta spune Djuvara ca e meritul cel mai mare al lui Boc, faptul ca nu a tradat si ca a indeplinit o misiune ingrata.

  chiar si daca o zice acum, tot e OK, comparat cu javrele care sunt prin PNL.

  se poate sa fie din cauza ca are 95 de ani, ca nu mai are loc in "politica" si de ala le zice pe lume. whatever.

  cat despre middle class-ul tineresc romanesc, cred ca analiza nondormitului de la 09.20 are o deosebita finetze sociologica si ar trebui publicata ca abstract pe undeva. 🙂

  Reply
 2. nedormitul

  cred că şi conjunctura e de vină. middle class-ul urban, educat, relativ tînăr a pierdut enorm cu criza asta. e greu să-l păstrezi. este cel mai capricios electorat. asta şi pentru că este foarte labil. nu a fost un middle class sănătos (făcut după nişte ani de carieră, de business privat), ci unul făcut în urma unei bule a creditelor și a salariilor. cel mai adesea, cu carieră la stat. nici foarte urban nu este, că încă are întipărit în memorie porcul de pe balcon, din copilărie. și nici măcar nu este atît de educat pe cît se laudă. un om educat știe ce vrea și știe ce face.

  Reply
 3. Bleen

  @Nemo

  Aşa zic şi eu. Pe de altă parte, îmi spune cineva: "Acum Băsescu, Boc şi MRU sînt buni, Ponta şi Antonescu sînt marionete dar ieri-alaltăieri stătea în spatele lui Crin îna dezbaterile la prezidenţiale. Cît a fost greu, a fost cu Crin, acum, că greul a trecut şi s-a dovedit că Băsescu şi Boc au făcut bine, mulţi viteji se arată."

  Eu zic totuşi că e bine că Djuvara a fost convins că Băsescu şi Boc au dreptate şi Crin e un tîmpit. Chiar dacă după ce greul a trecut.

  În aceeaşi ordine de idei, recunoscîndu-i meritele lui Boc, trebuie să spunem că în primăvara şi vara lui 2010, cînd s-au luat măsurile de austeritate, a avut tot sprijinul necesar din partea dreptei. Şi în mai 2011, cînd a candidat în alegerile interne, a avut tot sprijinul necesar. Boc nu se poate plînge că a fost singur şi neînţeles. Se poate plînge însă că a avut piedici în partid din partea echipei Blaga-Berceanu-Oltean-Videanu-Frunzăverde. Se mai poate plînge şi că nu a avut aliaţi serioşi din parte intelectualilor din PDL, care nu s-au adaptat în partid şi care, fie vorba între noi, sînt incapabili să-şi facă treaba. În lupta din interiorul PDL, Udrea-Falcă sînt cei care l-au ajutat pe Boc, nu intelectualii, care nu au sprijin nicăieri în partid, nu au ştiut să-şi facă reţele, să cîştige the hearts&minds. Şi nici voturi nu aduc (PDL a pierdut urbanul şi se bazează doar pe rural, pe voturile aduse de baroni – în Bucureşti, de exemplu, e dezastru, PDL e al treilea partid, se bate cu PRM). OTPDL-ul şi-a făcut treaba foarte bine, baronii (apropo, cei mai mari baroni PDL, FLutur, Pinalti şi Florin Popescu, vin din partidul-idealist PLD, care azi e dat exemplu de partid mic, intelectual, venit din afara politicii) şi-au făcut treaba, au adus voturi. Intelectualii, cei care ar trebui să ţintească urbanul mare, cetăţenii cu studii, cu venituri mari, cetăţenii ceva mai tinerei, middle-class-ul, au făcut un mare rahat. Niciunul dintre ei, fie Cristian Preda, fie Monica Macovei, fie Sever Voinescu sau Teodor Baconschi (are o scuză – a fost ministru de externe, şi deci n-a prea avut libertate) nu a adus susţinători (înafară de fanii de pe bloguri, care nu-s mai mulţi de 3-4000).

  Reply
 4. Nemo

  @Bleen: e fantastic d-l acesta, la cei 95 de ani ai lui, ce minte ascutita/lucida/clara poate sa aiba. Djuvara adica.

  misto asta: "cruciatul eneregiei!" 😆

  Reply
 5. Florina

  Revista Kamikaze pe Fb

  "Uite de-aia pleacă românii să antreneze în țări unde se citește de la dreapta la stânga, că acolo la 0-1 acasă ești calificat."

  daaa, şi nu e nici Crăciun pe stadion.

  Reply
 6. poweraxxel

  … si nu numai cu energia! A avut o iesire la fel de buna si cu firmele de deszapezire … In afara de asta, ca bonus, a scapat si ceva despre atacurile Intact asupra lui Ugureanu … Gigi a ramas un "nebun" bun de jucat. Mai ales pe seceta asta din curtea PDL-ului.

  PS: in continuare, PDL ramane deficitar cu privire la calitatea oamenilor din structurile medii si superioare …

  Reply
  1. Florina

   ca să nu mai zic ce se potriviră articolele astea, unu' după altu'! 🙂 Crăgerilă ăsta şi ai lui tocmai se pregătesc să umble cu propaganda la meciul de diseară al Stelei.

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *