Guvernul Boc

PDL nu poate se poate lipsi de singurul său atu, de singurul său argument al reformelor, guvernul Boc. Să vină cu ce? Cu un guvern fără CV? De manechine? Ce să facă? Să trimită la plimbare un guvern care a făcut reforme pe termen lung (educaţie, asistenţă socială, piaţa muncii, salarizare, pensii etc) şi a gestionat competent şi cumpătat o criză fără precedent, să se lipsească de un guvern care îi dă argumente electorale (că PDL nu e capabil să le înţeleagă şi explice, asta-i altă mîncare de peşte) şi să-l înlocuiască cu un guvern de metrosexuali ai politicii? Cu un guvern care nu a făcut nimic, de dandy zîmbăreţi care dau bine la presă pe ultima sută de metri?

Este normal ca Băsescu să-l susţină în continuare pe Boc. E vorba nu numai de caracter (oricum, Băsescu nu se loveşte de chestii d-astea şi nici n-are voie – un om în poziţia lui e obligat să gîndească big şi să treacă peste cadavre de amici sau inamici politici).

Problema e următoarea: nu prea ai cum să te poziţionezi anti-Boc fără să negi reformele ultimilor 4 ani, reforme fără precedent, ca anvergură (doar guvernele Roman, Ciorbea şi Năstase se pot compara, oarecum, cu guvernul Boc). USL-ul nu are nicio problemă aici, şi nici n-ar trebui să aibă. Ei sînt consecvenţi, sînt pe felia lor, mai bine sau mai rău, mai justificat sau nu, mai inteligent sau nu. Problemele sînt la ceilalţi, la cei care sînt pe partea dreaptă. Băsescu nu se poate dezice de un guvern cu care a lucrat împreună şi pe care l-a condus împreună cu Boc (relaţia Băsescu-Boc nu e chiar aşa cum o descrie presa – cei doi sînt complementari, se înţeleg bine, fără glumă – de reţinut însă diferenţa de vîrstă, diferenţa de experienţă şi anvergură politică şi diferenţa de personalitate – însă departe totuşi de relaţia stăpîn-slugă – apropo, explicaţia relaţiei dintre cei doi mi-a dat-o chiar Băsescu – nu cu cuvintele astea, dar pe aproape, mai departe nu trebuie decît să-mi folosesc imaginaţia şi cunoştinţele despre oameni). Băsescu nu se poate dezice de sine însuşi. Pe de altă parte, Boc nu e PDL, nu e coaliţia de guvernare, deciziile Băsescu-Boc au trebuit întotdeauna să ţină seama de rezistenţa PDL sau UDMR sau UNPR.

Schimbarea lui Boc ar fi o greşeală fatală. PDL trebuie doar să-şi susţină şi să-şi explice guvernarea şi deciziile ultimilor 4 ani. Problema e că “greii” PDL nu înţeleg guvernarea şi deciziile ultimilor 4 ani. Oltean şi Frunzăverde chiar nu înţeleg ce se întîmplă. E ca şi cum i-ai cere lui Dorel să stea acasă şi să citească Sabato în loc să se ducă la ştrand sau la un bairam cu manele. Nu va înţelege în vecii vecilor o astfel de alegere. Sau tu ai rămâne acasă să citeşti Sabato în loc să te duci la ştrand sau la un bairam cu manele. Va crede că ai făcut-o din interese ascunse, că ai fost ameninţat, că ai avut o “combinaţie”, că a fost “o vrăjeală”. Sau că, pur şi simplu, eşti cu capul. Asta e problema lui Băsescu şi a PDL: la vîrf, PDL e condus de tractoriştii Mafiei. Atenţie, nu de Adelu şi nici măcar de Tetelu, ci de tractoriştii Mafiei.

PS. Au înnebunit toţi cu FMI-ul şi măsurile de dreapta impuse guvernului Boc. Ce măsuri impuse de FMI? Că FMI-ul propusese creşterea cotei unice şi a TVA-ului! FMI-ul a impus legea educaţiei? FMI-ul a impus noul cod al muncii?

Pe de altă parte, cînd măsurile sînt de dreapta şi sînt bune, sînt ale FMI-ului, cînd sînt cam de stînga şi sînt proaste sînt ale lui Boc. Păi decideţi-vă, fraţilor, ori sînt ale FMI şi FMI poartă responsabilitatea măsurilor, fie ele bune, fie proaste, ori sînt ale guvernului Boc, şi guvernul Boc poartă meritul sau vina lor.

PS2. Asta nu înseamnă că guvernul nu poate suferi o remaniere şi personaje ca Vreme, Ariton sau Ialomiţianu nu pot fi înlocuite cu cetăţeni capabili să lege trei cuvinte.

PS3. Ca să fiu mai explicit, PDL va trebui să susţină în campania electorală că în aceşti patru ani a făcut bine sau a făcut ce trebuie. Cum va explica că a făcut bine sau că a făcut ce trebuie după ce va fi concediat guvernul care a făcut bine sau a făcut ce trebuie? Casa e solidă, e bine făcută şi arată frumos, zise el la cîteva minute după ce concedie arhitectul şi constructorii.

PS4. Şi, jur, ultimul PS. Să nu uităm că multe dintre reforme au presupus modificări legislative majore care, chiar dacă au avut ca iniţiator guvernul şi sînt rezultatul a muncii unor comisii prezidenţiale sau ministere, au fost adoptate cu votul majorităţii guvernamentale, prin asumarea răspunderii sau pe cale ordinară. Legea educaţiei, rezultat al muncii comisiei prezidenţiale pe educaţie, lege promovată de ministerul condus de Daniel Funeriu, a trecut cu votul parlamentarilor din arcul guvernamental. În cazul reformei din educaţie, Funeriu e vedeta, e vîrful de lance, e vîrful de atac care bagă mingea-n plasă, e căposul antipatic dar care nu ar fi făcut nimic fără sprijinul lui Băsescu, al premierului Boc şi al parlamentarilor din arcul guvernamental.

Facebook Comments
Publicat
Din categoria Comentariu

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

108 comentarii

  1. Ma bucur pentru el si sper sa-si resusciteze rapid candoarea si echilibrul sufletesc, atribute care l-au consacrat si pe care situatia l-a determinat sa le arunce peste bord. A rezistat mult peste asteptarile mele cutitarelii dolby-surround asezonata cu hachitele marinarului si etichetarii mai aprige decat cea a valizei unui globe-trotter. Multumim, Emil, see you again in a better life !

  2. Despre "gafa" cu Arafat:

    "Sa ne amintim ca protestele au fost declansate de "episodul Raed Arafat". Cum va explicati interventiile telefonice ale presedintelui Traian Basescu in emisiunile de televiziune?

    Tin de naturaletea dansului si de dreptul la o opinie, nu numai ca presedinte, ci si ca individ, conform Constitutiei Romaniei."
    http://www.ziare.com/politica/partid/despre-prote

    Faptul ca unii provoaca sau profita de un gest/afirmatie pt a-si face jocul mizer, n-ar trebui sa ne faca si pe noi ceilalti, sa intram in jocul lor si sa le dam apa la moara.

    Eu cred ca prea-l intoarcem pe Basescu (si pe Boc) pe toate partile si-i sarim in gat cand gasesc adversarii "motive" de injurat, de zici ca suntem in acelasi cor si punem zdravan umarul la facut din tantar, armasar. Chiar credeti ca e cea mai buna "strategie", sau cel mai bun mod de a ne arata sprijinul?

    Eu chiar cred ca nu e momentul sa tot tragem in cei de care spunem ca nu ne dezicem, reluand iar si iar subiecte "anteniste".

  3. "Casa e solidă, e bine făcută şi arată frumos" – dar se putea si mai frumos. Sa mai desfiintam niste agentii, sa facem ceva cu regiile, cu CASS ca sa nu se mai piarda/fure atatia bani, proiecte si lictatii transparente, nepotism si clientelisme politice, nu a facut nimic pentru clasa mijlocie si pentru firme, fonduri europene, numiri pe competente. Eu inteleg rezistenta mandarinilor din pdl si din sistem, dar nu si multi dintre alegatori. Si eu cred ca aici vorbim politica, nu filozofie si etica. Boc e un erou, dar la alegeri votam pdl, nu Boc. Mai e chestia asta cu comasatele – toate articolele necostitutionale. Eu cred ca un guvern nou care sa completeze ceea ce nu a facut Boc ar duce pdl-ul in sus. Voi vorbiti de parca Boc ar avea 50% in sondaje si pdl-ul 5%. Si stii cum se zice, o greseala recunoscuta e jumatate iertata. Dar tot ce am zis mai sus e valabil cu conditia ca urmatorul guvern sa fie unul cu competente recunoscute, sa fie sustinut puternic mediatic de pdl si sa ia masuri in sensul celor mentionate mai sus. Chiar daca nu le dai 10 lei la oameni, dar se vede ca nu se mai fura atat, ca nu se mai risipesc bani aiurea….ar conta la vot.

    1. sînt de acord cu "tendenţioase" strict în sensul de părtinitoare, adică sînt de partea părerilor mele 🙂 de ce cred eu că te dezici, am spus clar în comentariul anterior.
      dar iau în considerare şi varianta ta şi remarc elaborarea explicaţiei. asta pentru că în general pot asculta şi alte păreri, pot da dreptate interlocutorului dacă mă convinge cu fapte sau/şi argumente, pot admite fără probleme că am greşit. cînd e cazul.

      apropo de antipatii, ca fapt divers, am văzut azi că antipatia noastră preferată e un blogger de mare succes. Iliescu e pe poziţia 76 în zelist.

  4. Florina: ’I rest my case'. Nu ai nici un 'case'. Nu ai decât simpatii, antipatii și păreri. Ai afirmat că m-am dezis de Băsescu. Nu am făcut asta niciodată. L-am criticat când am crezut că a luat-o razna.

    1. Când a spus că orice nouă mișcare politică e ridicolă, în septembrie, am scris asta: http://zubeldian.ro/?p=11571 Recitește cu atenție ce scrie acolo. În esență îi reproșam că a luat PDL în brațe și s-a rupt de baza lui de susținători. Am impresia că acum admite că a fost o eroare.

    2. Când din ce în ce mai mulți dintre voi și alți susținători ați continuat să vedeți inteligență și strategie în orice gafă, am scris asta: http://zubeldian.ro/?p=11521, care era o pledoarie pentru critică lucidă, nu pentru transe ideologice.

    3. Când am constatat că Băsescu pierduse orice pârghie de influență în PDL în timp ce voi, aici, ați devenit mari fani Baronet, pe motive de real politik, am scris asta: http://zubeldian.ro/?p=11781 care era, în esență, demontarea teoriei stupide a răului cel mai mic.

    A urmat gafa cu Arafat, pe care mulți ați încercat să o prezentați drept o manevră inteligentă și justificată, despre care am scris aici :http://zubeldian.ro/?p=11799 și aici: http://zubeldian.ro/?p=11811. Citez finalul: "În locul lui aș reevalua serios informațiile primite pe tema reformei în sănătate în ultimele 3-4 luni și aș căuta să identific sursa dezinformării: servicii, consilieri, aliați politici. Din două, una: ori o ia razna ori e consiliat prost și dezinformat masiv." Câteva zile mai târziu Arafat era re-angajat la Guvern, Boc spunea că el și președintele au fost dezinformați iar Băsescu își accepta gafa.

    Niciodată nu m-am "dezis" de Băsescu, l-am criticat deschis când am avut impresia că am motive și, indiferent de cât de virulentă a fost critica am repetat de multe ori că e în continuare modelul meu de om politic.

    Mă abțin să-ți calific mai departe afirmațiile în mod vădit tendențioase.

  5. @Leonidas

    Dacă te uiţi în jur, prin Europa, ai să constaţi că guvernul Boc a gestionat competent criza. Nu perfect, cu erori şi rezistenţe politicianiste şi populiste (e şi greu să reziste în faţa asaltului media şi populaţiei cu: să ni se dea, daţi-ne, vrem, să se facă etc) însă a gestionat-o. Şi, să nu uităm cel mai important lucru: spre deosebire de alte state europene, România nu are economie. Or, pentru a trece peste criză ai nevoie nu numai de un guvern competent (preferabil unul care lasă economia în pace) ci şi de economie. Marii noştri capitalişti fac distribuţie şi, cel mult, asamblare. De iniţiativă şi inovaţie nu vorbesc, că e de plîns. E greu cu capitalismul într-o ţară care a trecut de la feudalismul timpuriu la socialism (noi nici la feudalism nu trecusem cînd au venit ruşii peste noi).

  6. "…a gestionat competent şi cumpătat o criză fără precedent…"

    Nu a gestionat nici competent si nici cumpatat. Din contra, a dat dovada de o mare incompetenta. Parerea mea… Nu intru in amanunte pentru a nu provoca polemici inutile. Pun doar o intrebare: se stia ca daca Basescu este reales il va pune tot pe Boc prim ministru. De ce nu s-a pregatit in 2009 un program anticriza care sa fie implementat de la 1 ianuarie 2010 si s-a asteptat pana in mai-iunie venirea delegatiei FMI pentru a se hotara niste masuri?

  7. Da, traducătorii ca element al Cunoasterii și Fericirii.

    Reiau din Ziarul FInanciar din 1.03.2004 fragmentul esential si pun si linkul, pt conformitate.

    http://www.zf.ro/opinii/o-traducere-fara-suflet-a

    „Dacă ar fi să-l parafrazez pe primul-ministru – care spunea că doar cei care traduc fără suflet ultimul raport al Comisiei Europene afirmă că Romania nu are o economie de piata funcțională – aș spune că raportul Departamentului de stat american este o traducere fără suflet a raportului Nicholson. Față de cele semnalate de parlamentarii europeni, raportul Departamentului de stat american argumentează și mai detaliat de ce corupția este extinsă în Romania, justiția influențată politic iar libertatea presei în pericol.”

    1. mulţumesc, oglindă, ştiu despre ce e vorba. alaltăieri, în cel mult 2 ore, era epuizat deja pe facebook. inclusiv varianta că poate s-au referit la unul din doi tîlhari.

  8. (eventual în atenţia Bestiarului)

    Aţi sesizat marea manipulare a presei româneşti prin mica şi (mult prea) corecta traducere a titlului articolului din The Economist "Năstase nailed" prin "Năstase răstignit"?

    Iată, de exemplu, Gândul:
    http://www.gandul.info/politica/the-economist-nas

    Conform dicţionarului englez-român apărut la Editura Academiei Republicii Socialiste România, avem aşa:

    NAIL

    II, vb. tr.

    1. a bate un cui, a fixa / a prinde cu / în cuie; to nail (up) a notice on /to a wall a prinde un afiş în perete, a fixa o pancartă pe perete; to nail one's eyes on smth. a ţintui ceva cu privirea; he stood nailed to the ground stătea ţintuit la pământ; (fig.) to nail a lie to the encounter / barndoor a dovedi netemeinicia /falsitatea unei afirmaţii.

    2. a ţintui, a bate în ţinte (încălţămintea, o uşă etc.).

    3. (pop.) a prinde în cursă; a apuca, a pune mâna pe (cineva); (fam.) to nail it a prinde şmecheria / trucul.

    Nicăieri – "a răstigni".

    "A răstigni" sau "a crucifica" ar fi fost, simplu, "to crucify".

    Să zicem, totuşi, că ar merge to nail=a răstigni, în sens metaforic.

    Dar de ce să spui că un ziarist străin îi transformă pe Năstase într-un martir, când el spune, clar, direct, în sens propriu, (că) Năstase (a fost) înşfăcat, înhăţat?

    Altfel, cum ar fi "Condamnarea lui, un posibil avertisment pentru clasa politică din România"?

  9. @poweraxxel

    "Basescu a fost preferat de romani pentru ca taia si spanzura fara probleme. Si corect a spus ca daca el conducea astazi PDL-ul era mult mai bine condus. Deocamdata l-a pierdut in mana unor impostori care s-au catarat pe imaginea lui si acum refuza sa renunte la “bomboane”. Ar fi bine sa le dea o chelfaneala si sa ii arunce peste bord cu toate riscurile … Repet, problema PDL-ului nu este de comunicare in sensul in care toti sau apucat sa anunte. Problema este ca reformele combinate cu imaginea coruptilor din partid atrage antipatia. Pot ei comunica in continuare pana la iese pe nas. Daca coruptii nu se retrag rapid si nu fac loc profesionistilor kaput PDL … Baroni locali, smecherasi de regii autonome, tot felul de profitori aciuati la umbra partidului. Este momentul pentru o curatenie. Cred ca asta asteapta majoritatea romanilor, sa vada ca PDL, in ultimul ceas, la indemnul populatiei, se poate reforma. Romanii nu au iesit in strada (cu toata chinuiala unor televiziuni de a ii scoate) pentru ca nu vad in opozitie o alternativa. Perceptia asta se bazeaza in primul rand pe cei ce compun la gramada USL-ul. Au avut ocazia sa se reformeze si au refuzat sa castige simpatie populara astfel. Prefera sa mearga doar pe “raul cel mai mic”. Deci inca se mai poate schimba ceva, daca PDL intelege ca asa nu mai merge is schimba pe cei ce merita schimbati … Se poate face cel mai simplu posibil, sondaj national, masurat perceptia publica (fara mismasuri), remaniat, aplicat masuri noi si corecte = mers mai departe. Altfel, rezulta doar dezmagire pentru romani si soarta PNTCD pentru PDL"

    foarte buna analiza! am trimis-o unui important membru PDL, becher… 🙂

  10. 50% offtopic

    acum am inteles de fapt de ce nu vor USl-istii votul prin corespondenta : ei se bazeaza pe votul asistatilor fiindca votul creatorilor de valoare adaugata (btw, multumim WU, S&S, MG si alte coletarii transfrontaliere de bani!) le este potrivnic, fiindca si cei de acolo cotizeaza (chiar privat), ca si comunitatea cumanilor la asistenta sociala din Romania…si ar prefera cu banii respectivi sa faca o casa, o afacere, o cresa, etc…

  11. @ bleen

    Vreau sa subliniez ca pozitia unui prim ministru este politica. Este Emil Boc un politician de neinlocuit? Daca ai dreptate – iar dupa cum mai scriu si altii mai sus, se pare ca e o parere destul de generala – ca intradevar nu ai cu cine il inlocui pe Boc, atunci cred ca e chiar rau. Eu trebuie sa refuz sa cred ca exista un singur om pe care Basescu se poate bizui in directia asta. Inca o data, daca asa sta realitatea, atunci asta probabil ca ar trebui sa fie un subiect foarte important de dezbatere, incluzand si capacitatea lui Basescu de a produce ceva mai consistent decat doua Elene detestate si un prim ministru nepereche.

    Probabil ca in treaba cu rolul Bucurestiului in viitorul romanilor va mai trebuis a lasi de la tine, dar cu siguranta lucrurile vor evolua in directia pe care o spui.

  12. @BLEEN

    Ce spui tu depinde in principal de seful statului. De cum stie sa anticipeze viitorul si sa foloseasca parghiile pe care le are pentru a armoniza interesele altora cu ale noastre. Conteaza cat se dezvoltata economic, de ce resurse dispune tara si de cat de coagulata e societatea pentru al sustine. Sunt multe conditii. Daca folosim momentul actual cu fondurile EU, putem fi mai optimisti.

  13. Cineva, spre rusinea mea nu stiu cine, spunea ca "succesul e atunci cand, din esec in esec, nu-ti pierzi speranta". Cred ca avea mare dreptate.

  14. @Andrei

    Ai dreptate. Pe de altă parte, la cutremur stai nemişcat sau cel mult te aşezi sub grindă şi speri să scapi, nu fugi pe scări.

    Trei prim miniştri au avut mandate de 4 ani: Văcăroiu, Năstase şi Tăriceanu. La finalul mandatelor, partidele lor au intrat în opoziţie (PDSR în 1996, PSD în 2004 şi PNL în 2008). Diferenţa e că la momentul în care mandatele acestora luau sfîrşit, preşedinţia era preluată sau deja deţinută de fosta opoziţie (Emil Constantinescu în 1996, Traian Băsescu în 2004 şi 2008).

    Da, Boc e un roboţel detestat, dispreţuit sau chiar urît de aproape toată lumea. Şansele lui să coaguleze, să catalizeze, să mobilizeze, să descătuşeze energii sînt minime spre zero. Pe de altă parte, nu prea ai cu cine îl înlocui (şi oricum, înlocuirea guvernului e inutilă şi complicată acum).

    Băsescu le-ar putea arunca un cartof fierbinte useliştilor. Problema e că dincolo de tactici politice, sîntem într-un moment grav şi important şi nu tacticile taberelor politice sînt miza.

    România ca stat e pe final. În cel mult 25 de ani nu va mai exista. Aşa că mult mai important decît nuştiuce tactici electorale e să desfiinţăm statul român cît mai cu grijă şi maximă atenţie. În 25 de ani niciuna din deciziile importante nu se va lua la Bucureşti. Care va deveni un fel de consiliu judeţean responsabil cu şoselele, plopii de pe margine şi panseluţele. Politica monetară, fiscală, externă, militară, de ordine publică, agricolă, economică, culturală etc etc va fi decisă la Berlin (chiar dacă va fi anunţată la Bruxelles). Ne facem că plouă. Miza noastră e alta. Vom mai exista sau nu peste 5 generaţii? Eu personal zic că nu.

  15. Stau si ma minunez de unii comentatori, care nu vad/inteleg ca presedintele n-ar fi facut niciun fel de reforma fara primul ministru si ca el are si acum dreptate cand nu se dezice de acelas prim ministru. Spun asta pentru ca impreuna, pe timpul care le-a mai ramas, mai au macar o mica sansa de a continua reforma inceputa, in timp ce cu orice/oricare alt prezumtiv prim ministru nu !. Exemplul e la indemana, 4 ani in tandem cu fostul prim ministru nu s-a putut face reforma !. Afimatiile rautacioase la adresa primului ministru nu vreau sa le comentez, caci e parerea dansilor si o respect.Daca vreti sa nu cadem in plasa trecutului sprijiniti prezentul.

  16. @POWERAXXEL

    In mod sigur comentariile noastre sunt citite fiindca sunt autentice, au un crez. Nu fac parte din maculatura pe care o arunci la cos. La tine si la altii ca tine facea apel Basescu. Cand vom renunta din oboseala asa cum a facut Cartarescu, cauza noastra e pierduta.

  17. @ bleen

    Eu am o parere opusa la subiectul schimbarea lui Boc. Plec de la premisa ca fara aceasta schimbare alegerile sunt compromise. Cred ca asta e si situatia in realitate, pentru ca nu il creditez pe Boc cu o capacitate nici macar mica in a (re)coagula votanti in jurul carismei lui politice aproape inexistente. Schimbarea nu trebuie sa insemne si negarea activitatii lui, ci dorinta de a reincarca baterii, folosi noi oameni, noi idei, noi metode, tot in scopul reformarii statului cum s-a promis. In definitiv, daca ai o lamaie care ti-a placut, cand nu mai are zeama tot degeaba o storci.

  18. @ Florina:

    "tu nu poţi, că eşti în democraţie" – Serios?

    Dar nu mai continui … Oricum nu conteaza "intrecerea patriotica" in dat cu parereadespre solutii. Cei ce ar trebui sa asculte sunt ocupati cu alte chestii …

    Eu unul cred ca in curand o sa fac precum Cartarescu …

    1. da, foarte serios. ei, comuniştii, le-au cumpărat libertatea şi cu această iluzorie putere de decizie. dar dacă cineva chiar dorea să şi-o manifeste, pac! – i se dădea cu mijlocul represiv în cap. ei, asta nu mai poţi face azi. din fericire!

  19. @POWERAXXEL

    Te-ai intrebat daca e oportun un sondaj in conditiile date cand opozitia rastalmaceste si ataca virulent tot ce poate? Eu cred ca i s-ar da munitie. Mai mult, nu se poate verifica corectitudinea fiindca numai o parte din populatie va da curs sondajului.

    Toata aceasta lupta politica eu o vad intre partide care au directii contrare. Unii ne trag inapoi spre trecut, folosindu-se de toata vechea tehnica a manipularii, numai pentru binele lor propriu. Altii ne duc inainte spre o tara normala, unde fiecare are dupa capacitatea lui.

    Daca noi dorim sa traim in normalitate si luptam pentru ea, in final vom vedea si rezultatele. In aceasta normalitate care acum se intrezareste vor raspunde toti care au facut abuzuri sau au incalcat legea.

    Cu cine putem progresa? Cu USL-ul? Eu poate am sa votez cu ei numai atunci cand vor raspunde la urmatoarea intrebare: dece "teroristii din decembrie 89" au ascultat de comanda data la televizor de Iliescu: "opriti focul" ? Sa nu uitam ca au murit 1400 de oameni si raniti 5000.

    Fata de astea, fata de coruptia generalizata pe vremea lor, coruptii din PDL sunt mici copii si vor da explicatii pe la DNA.

    Regimul Iliescu, Nastase si acum USL zdrobeste pe oricine i se opune.

    Am vazut cu ochii mei ce s-a petrecut.

    Daca nu suntem vigilenti, istoria se repeta si va veni ziua cand voi veti constata neputinciosi ca drepturile si libertatile v-au fost furate. Nu uitati ca statul democratic inca nu e solid. Va fi solid cand reforma legislativa va fi terminata si implementata. Asadar miza e foarte mare.

    1. poweraxxel

      complicat nu e, doar foarte periculos. adică tu propui o manipulare micuţă, aia cu "îndrumarea" – nu că nu s-ar practica manipularea, dar asta-i dezastru. că le dă lu' tanti Vica, fostă dactilografă, 2 ore ţaca-ţaca, restu' tricotat şi bîrfă şi lu' nea Gicu, fost paznic de noapte, nani, sticla şi ţigara, ambii pensie 800, impresia că se pot pronunţa asupra competenţei unui ministru de externe, ca să iau un exemplu absolut la întîmplare. păi numa' comuniştii au făcut asta, au dat clasei muncitoare iluzia că are putere de decizie, da' ei ţineau lucrurile sub control. tu nu poţi, că eşti în democraţie, aşa că să vezi ce frumos va fi cînd ăştia cărora le arunci tu cîte un ministru să-şi dea ei cu părerea despre el vor considera că pot să-şi dea cu părerea şi despre tine. şi vor considera sigur asta, cum nu le va conveni ceva. ei, ce faci?

      aşa că, nu, mersi, electoratul, că eu nu-i zic prostime, să se manifeste strict în cadru legal cînd e vorba să aleagă, are dreptul ăsta. şi are şi dreptul la protest, da' tot legal, atunci cînd are of pe suflet.

      of, bine că nu ne citesc politicienii! :mrgreen:

  20. Sunt de acord ca mizele sunt diferite dar psihologia maselor nu difera prea mult. Si din pacate alegerile sunt castigate prin voturile maselor. Voiam sa mai spun cateva lucruri despre votul universal dar mai bine ma opresc.

    1. vai, plîng! s-a declarat şi Cărtărescu învins. e, foarte bine, acu' are timp să se gîndească de ce iubesc femeile bărbaţii puternici şi nu triste sensibilităţi intelectuale.

  21. Valentin, politica nu e ca fotbalul.

    În fotbal, miza intrinsecă e minimă, să bagi o beşică între nişte bare, într-un interval de 90 de minute. Ai făcut-o, câştigă bani nişte patroni, şi se bucură nişte suporteri, din nişte motive care mie îmi scapă.

    Politica, aia corect făcută, înseamnă mai degrabă să construieşti stadionul ăla, ba chiar să creezi condiţiile necesare pentru ca generaţiile următoare să nu se mai drogheze cu fotbal.

  22. Eu nu inteleg unde nu intelegeti.Politica e ca fotbalul.De cate ori merge prost o echipa se cere schimbarea antrenorului. Echipa PDL merge prost din punct de vedere al moralului.Daca jucatorii si galeria o cer,trebuie sa schimbi antrenorul altfel tribunele vor fi tot mai goale.Si nu e vorba ca in urma cu zece etape bateai la scor pe oricine sau ca antrenorul nu face antrenamentele ca la carte, nu e exigent cu jucatorii. Dar cum e mai usor sa schimbi un om decat douazeci, cel sacrificat e de cele mai multe ori antrenorul. Si habar n-am de ce publicul nu vrea sa plece jucatori care bat cluburile si barurile.Cand la nationala Mutu tragea pe nas iar Tamas bea pana cadea sub masa cel care a plecat a fost Razvan Lucescu.

  23. Eu aştept ca Vântu să facă duş şi cu Năstase, nu doar cu Geoană.

    Nu fiindcă am ceva personal cu ei, ci pentru că asta ar însemna o justiţie care a trecut de la şorţuleţul de grădiniţă la pantalonii scurţi de şcoler în clasa-ntâia. Şi, de atunci putem începe să numărăm cei 20 de ani ai lui Brucan.

  24. @ Yeba: este putin mai complicat. Dar in mare, poti face favoruri pentru a nu lasa situatia sa degenereze. Ca unii ministri n-au nici o treaba cu guvernarea, se vede de la o posta. Prostimea poate fi "indrumata" sa ceara inlocuirea exact a acestora. Iar acestia se pot conforma (vezi cazul Baconschi). Nu e un capat de tara sa faci un pas inapoi. Iar inlocuirea se poate face "la solicitarea" prostimii. Nu subevaluati masele. Trebuie platit un tribut. Nu se pune problema "daca dau inapoi acum este ca si cum recunosc ca am gresit". Cateodata, recunoasterea unei greseli poate face mai mult decat sustinerea ca tu le stii pe toate.

    Dar, ca intotdeauna, nu stiu de e ne dam noi cu parerea pe aici ce si cum trebuie sa faca PDL-ul. Ai impresia ca citeste si tine cont cineva? PDL-ul al uat-o demult pe topogan. Acum doar a ajuns in partea cea mai abrupta. Astia nu mai stiu ce inseamna contacte cu lumea reala. Nu se mai dau jos din pat pentru a asculta opinia oricui …

    Eu unul, renunt sa mai imi dau cu parerea ce si cum. Pentru ca vorbim ca prostii oricum. N-avem pentru cine … Si ca noi, din ce in ce mai multi
    http://economie.hotnews.ro/stiri-media_publicitat

  25. Nu ştiu ce aşteaptă „românii”, nici nu cred că aşteaptă toţi acelaşi lucru, dar convingerea mea este că reformarea PDL „la îndemnul populaţiei 😀 nu e o miză pentru ei. Reforma statului da, era o miză, pentru ăia lucizi.

    Şi poate şi ăia mai puţin lucizi sperau să se de a ceva, că nu erau destule ”gratis de la stat”.

  26. PS: ca san u mai zic ce lovitura de imagine ar insemna. Un sondaj pus la dispozitia tuturor televiziunilor. Transparent. Oamenii se pronunta, vad ca au puterea sa se pronunte. Sa dea jos oameni pe care nu ii socot competenti. Ar fi ca o "razbunare" care sa mai elibereze din presiunea creata de austeritate. Apoi, opozitia ar fi cu mainile legate. Nu vor mai putea acuza nimic. Cine sa fie remaniat ar fi "decis de romani", cum afirma si ei cand se refera la sondaje proprii. Boc isi poate pastra pozitia de PM. Problema lui este ca pare slab. Asa ar mai capata ceva "putere". Ar putea lucra si ma structura guvernului eventual. I-ar prinde alegerile in plina reforma in partid facuta sub obladuirea romanilor. Ar fi singurul partid care poate vorbi de reforma politica in curtea proprie. Romanii sunt satui de vechii politicieni.

  27. @ Yeba: nu cred ca este vorba aici de toti. Pot pastra unii, exact cum am zis mai sus, care acum sunt nevoiti sa suporte critici la pachet cu altii care chiar merita … PDL se fereste ca de dracu' sa tot faca evaluarile alea. Credeti ca degeaba?

    Basescu a fost preferat de romani pentru ca taia si spanzura fara probleme. Si corect a spus ca daca el conducea astazi PDL-ul era mult mai bine condus. Deocamdata l-a pierdut in mana unor impostori care s-au catarat pe imaginea lui si acum refuza sa renunte la "bomboane". Ar fi bine sa le dea o chelfaneala si sa ii arunce peste bord cu toate riscurile … Repet, problema PDL-ului nu este de comunicare in sensul in care toti sau apucat sa anunte. Problema este ca reformele combinate cu imaginea coruptilor din partid atrage antipatia. Pot ei comunica in continuare pana la iese pe nas. Daca coruptii nu se retrag rapid si nu fac loc profesionistilor kaput PDL … Baroni locali, smecherasi de regii autonome, tot felul de profitori aciuati la umbra partidului. Este momentul pentru o curatenie. Cred ca asta asteapta majoritatea romanilor, sa vada ca PDL, in ultimul ceas, la indemnul populatiei, se poate reforma. Romanii nu au iesit in strada (cu toata chinuiala unor televiziuni de a ii scoate) pentru ca nu vad in opozitie o alternativa. Perceptia asta se bazeaza in primul rand pe cei ce compun la gramada USL-ul. Au avut ocazia sa se reformeze si au refuzat sa castige simpatie populara astfel. Prefera sa mearga doar pe "raul cel mai mic". Deci inca se mai poate schimba ceva, daca PDL intelege ca asa nu mai merge is schimba pe cei ce merita schimbati … Se poate face cel mai simplu posibil, sondaj national, masurat perceptia publica (fara mismasuri), remaniat, aplicat masuri noi si corecte = mers mai departe. Altfel, rezulta doar dezmagire pentru romani si soarta PNTCD pentru PDL.

  28. Am vazut conferinta de presa a USL-ului dupa discutia cu FMI si mare mi-a fost mirarea. Au dat aceleasi mesaje cu PDL-ul dar prezentandu-le ca si cand ar fi nou-noute. E clar ca stiu ca stau prost, din moment ce au schimbat strategia.

  29. Exerciţiu de imaginaţie

    Îi ceri patronului o mărire de salariu. Îţi zice că nu se poate. Te decizi să pleci la altă firmă. Patronul te cheamă la el şi îţi spune că-ţi măreşte salariul. Ce să crezi? Că te-a luat de prost pînă acum, că era conştient că meriţi mai mult pentru munca ta, că-şi permitea să-ţi mărească salariul dar că n-a făcut-o? Sau îi eşti recunoscător că e băiat bun şi că în ceasul al doişpelea îţi măreşte salariul?

    Cum credeţi că ar trebui să reacţioneze patronul? Să-ţi mărească salariul sau să-ţi explice în continuare de ce nu ţi-l poate mări şi care sînt avantajele dacă rămîi în firmă? Plecatul nu-i aşa uşor. Poate că alţii îţi oferă mai mult dar poate că sacrificiiile pentru un salariu mai mare ar fi atît de mari încît n-ar merita, poate că îţi oferă mai mult dar poate că pe termen lung firmele respective nu au ce-ţi oferi, poate că nu ai şanse de promovare, poate că faci o muncă sub pregătirea ta, poate că te îngropi într-un post fără perspective, poate că şefii din noua firmă au nişte feţe dubioase, poate că e mult prea incomod pentru tine să-ţi schimbi job-ul şamd şamd. Cam astea ar putea fi argumentele patronului pentru a te păstra în firmă fără să-ţi dea impresia că pînă acum şi-a bătut joc de tine şi acum dă înapoi de frică să nu te piardă.

  30. Eu cred că, dimpotrivă, va lua mai puţine voturi, fiindcă

    – dacă schimbi oameni în ajun de alegeri = am greşit (serios?! păi şi ţi-au trebuit 4 ani ca să observi? hai, valea!) adică ăia cărora le-au plăcut reformele ce să creadă?

    – iar dacă schimbi metode, degeaba le schimbi, că nu au timp să intre în percepţia publică şi aşa foarte bruiată. Schimbarea metodelor durează nu vrem să ştim cât.

    De ce să nu voteze pe unii care de la început vorbesc frumos la TV, comunică bine, numesc bine, îl schimbă şi pe Morar la pachet cu Blejnar, că şi ăla are mutră de om rău şi se interesează de frăţia Ponta-Şova?!

  31. Tot citeam comentariile si nu-mi venea sa cred ! Noroc ca a aparut Poweraxxel ! Voi ce vreti, pana la urma ? Sa ia mai multe procente pdl-ul, nu? Deci sa socotim, cine vor fi votantii pdl-ului ?

    -voi, noi care si daca il schimba pe Boc tot il vom vota, probabil

    -altii ? eu cred ca numai daca il schimba pe Boc si odata cu asta se schimba si comunicarea, modul de numire in fuctiile publice, modul de a "fura" (ce sa zic, chestia aia cu raul cel mai mic). Sa il schimbe naibii pe Blejnar, ca un semnal de forta impotriva evaziunii fiscale (cand imi aduc aminte de Barna ala de era sef la Garda, imi vine sa ma duc sa votez cu "Diaconescu"), cu alte cuvinte sa curga putin sange .Altfel nu cred ca va mai atrage alte voturi.

    -daca vine caldura sunt sigura ca se va relua P-ta Universitatii cu mai multa forta. Faceti un exercitiu de imaginatie si inchipuiti-va cum vor gestiona situatia.

  32. 6 luni = 180 zile.

    Prin sute de racheţi, eu înţeleg minim două sute.

    Înseamnă 0,9 zile de suflet de rachet. Vreo 21,6 ore pe bucată.

    Asta dacă nu cumva, o parte din ei au ieşit de sub dealurile Moldovei sub formă de zombie şi sunt acum parlamentari.

  33. PS: mi-au venit in minte si exemple …

    Brasov

    Primar cu realizari, toata lumea a ramas cu gura cascata cand a auzit ca este acuzat de ceva (desi pe ultima suta de metri chiar incepuse sa exagereze si sa devina vizibile smecheriile). Are sanse la urmatorul mandat.

    Cluj

    Aceeasi situatie ca Brasovul, doar ca primarul a devenit chiar obraznic la capitolul "smecherii". PDL are sanse sa isi pastreze postul de primar.

  34. @ Bleen: "PDL trebuie doar să-şi susţină şi să-şi explice guvernarea şi deciziile ultimilor 4 ani." Iar problema de comunicare? Nu "nevorbirea" este problema … Ci faptul ca in timp ce amaratii de Boc si Basescu se luptau cu presa si cu opozitia (exact aceasta este ordinea importantei), restul PDL-ului se ocupau cu furaciuni … Si pentru ca sunt atat de prosti incat daca nu puteau sa isi tina mainile departe de butoiul cu miere, macar sa fi gasit metode cu dubla tina de a transfera mierea in buzunar.

    Sa luam un exemplu: ministerul dezvoltarii (ca sa nu dau nume de persoane …). Poti sa sifonezi bani folosind metode vechi, precum salile de sport brevetate si bine cunoscute de PSD-isti. Asa risti sa fii dat in gat la fiecare pas de ei. Sau iti poti pune neuronii la munca sa gandesti o cale prin care investitile folosite ca paravan al sifonarii sa iti aduca credit mai tarziu …

    Astfel, astazi, cand masurile in mare parte necesare aplicate starnesc o mare nemultumire, nivelul acesteia putea fi comensat de investitiile facute. In schimb, nu vad cum ar putea ajuta salile de sport, nici panselutele, nici parcurile de prin sate … Altceva era daca oamenii aveau ulite asfaltate sau macar pietruite, aveau apa curenta sau/si canalizare, gaze, etc.

    Era evident de la inceput ca masurile de reforma urmau sa scada nivelul de trai. Urmau sa atraga antipatia atator romani care (e adevarat pe nedrept) beneficiau de lucruri care prin reforme urmau a fi eliminate. Nemultumirea oficiala nu este neaparat legata de pierderea acestor drepturi, ci de coruptia celor care le-au aplicat. Acest lucru putea fi usor anticipat si contracarat prin impletirea sifonarilor cu proiecte ce aveau sa fie si in folosul comunitatii.

    Pana nu demult se vorbea de exemplul unui stat baltic. Acolo au aplicat reforma la sange. Si desi nivelul veniturilor scazuse, la primele alegeri politicienii care au aplicat masurile au castigat spectaculos. Diferenta fata de Romania este ca acolo cei care au aplicat reformele (sau sustinut cu votul lor) nu au fost corupti, sau au fost destul de destepti incat sa ascunda coruptia in proiecte cu mare impact la public … Ceea ce, evident, nu este cazul la noi nu?

    Mai mult, nu mai zic ca, din cauza unora batrani in ale coruptiei, au fost trasi la fund si cei putini care chiar nu pot fi acuzati de asa ceva (Funeriu, Ungureanu, Boagiu, etc) …

  35. Ivan

    păi în toamnă era omul trecutului iar tu alegi viitorul, zici, mai încoace ai scris că totul e criticabil la deciziile unui om. asta nu e critică constructivă, asta-i critică de dragul criticii, asta-nseamnă să pui totul la-ndoială, una din definiţiile lui a te dezice. şi asta numai în articole, nu mai zic de comentarii. şi asta, din nou, strict referitor la Băsescu, că dacă e să vorbim şi de guvernul Boc şi de PDL, mai sînt o grămadă de poziţii ale tale care deziceri înseamnă în condiţiile în care formula care a făcut reformele de care vorbim e Băsescu – guvernul Boc – PDL, aşa cum sînt ei. plus acuzaţiile de talibanism cînd recunoaştem ce s-a făcut bun sau cînd constatăm că e absolut necesar compromisul. de fapt, că e singura cale uneori.

    I rest my case.

  36. Judecătorii n-au luat în considerare probele alea adevărate, pe care trebuia să le ia în considerare, zic nişte jurnalişti la Realitatea TV. Oricum, Băsescu a zis să se aplice cît mai repede mica reformă din justiţie, iată, că SOV e condamnat, deci…. e clar, nu?

  37. Fără mica reformă din justiţie azi nu vorbeam despre condamnările lui Marian Iancu, Marius Petcu, Adrian Năstase, Ion Mureşan sau Sorin Ovidiu Vântu.

  38. Scenariu SF (in ideea plecare Boc=declaraţie de înfrângere FIINDCĂ e an electoral, deja repetată), ar fi ăsta: Funeriu prim-ministru. Atunci da, ar avea sens, staţi niţel, că e nevoie de mai multă reformă, mai repede, mai bine, s-apucăm să mai bifăm obiective de pe lista cu care am câştigat alegerile, Oana Badea purtător de cuvânt.

    Dar, evident, n-ai cu cine.

  39. @Silicon_V

    Exact. Eu am vorbit despre schimbarea acum a guvernului Boc, anul ăsta (ca să nu mai vorbim că nu e chiar aşa sigur că un alt guvern va mai trece). Acum un an, un an şi jumătate era altceva. Deja PDL avea timp să se identifice cu noul guvern. Acum un nou guvern este o înfrîngere a PDL şi un semnal că PDL îşi consideră propria guvernare un eşec. Repet, oricum e greu de crezut că un nou guvern va mai trece. Putem avea cel mult anticipate.

  40. .. eu zic sa asteptam sa plece fmi_ul. sa asteptam intalnirea de luni de la cotroceni. am asa..o presimtire.. antenescu n_a fost la intalnirea cu fmi.. ponta zice.. prima masura va fi reducerea cas_ului si NU marirea pensiilor si a salariilor bugetarilor.. si dc. traian zice.. facem pdl_psd, reducem tva_ul la UNELE alimente, facem cas_ul cum vrei tu. un PM tanasescu si pe tine viceprimministru si aveti sanse sa dati si presedintele in 2014 ?.. rabdare.. ca acum avem treaba cu viscolul..

  41. Baconschi are mai mult timp şi libertatea pe care n-o avea ca ministru de externe să conducă partidul spre victorie în toamnă, avînd în vedere că e, alături de Anastase, Frunzăverde şi Flutur, numărul doi în partid.

  42. @Ivan

    Argumente pentru ce? Boc e prim ministru, nu Băsescu. Boc dă miniştri afară, nu Băsescu. Poate că Băsescu a aflat de la televizor că Boc l-a dat afară pe Baconschi, poate că Boc a vorbit la telefon cu Băsescu înainte să-i vină ideea să-l dea afară pe Baconschi. Oricum, înlocuirea lui Baconschi cu Diaconescu nu mi se pare cine ştie ce nenorocire. Miniştrii vin şi pleacă, sînt numiţi şi daţi afară.

    Dacă la merite Boc are reformele şi gestionarea crizei şi la păcate concedierea lui Baconschi şi a lui Lăzăroiu, atunci putem considera scorul merite-păcate 50-2. Deci Boc stă foarte foarte bine din punctul ăsta de vedere.

  43. Eu cred ca e o problema de timp disponibil, caci vad ca se discuta daca e mai bine sau nu cu sau fara Boc sau ce a vrut/ce vrea Basescu.

    Anul trecut ar fi fost o miscare buna schimbarea PM. Cam dupa ce se terminau chestiile de asumare a raspunderii, PM trebuia schimbat. Se facuse curatanie, nu mai urmau alte asumari, nu mai urmau taieri de salarii/pensii. Dar trebuia sa ai "feeling". Basescu a avut, dar nu a avut cu cine (greii PDL, plus Boc au zis pas). Cu figuri noi si bine alese si cu o rezerva de timp de 16-18 luni pana la alegeri se puteau castiga extrem de multe puncte electorale. Se putea renunta relativ usor la comasarea alegerilor, care pana la urma a fost complet paguboasa pentru guvernarea actuala.

    Evident, guvernul antrerior (Boc) nu trebuia sa fie criticat in niciun fel. Doar laudat. Schimbarea trebuia facuta numai si numai pentru "redobandirea increderii" de catre populatie, companii, investitori, etc.

    Atunci miscarea avea rost.

    Acum mai sunt mai putin de 9 luni pana se intra in campanie electorala. Deja e prea putin ca un nou guvern sa mai poata sa mai capitalizeze ceva incredere. De fapt e la limita. Chiar e pe muchie de cutit daca schimbarea PM acum ar fi folositoare sau nu. Poate cu niste alegeri fulminante in posturile cheie (PM, finante, economie, dezvoltare) sa se mai poata castiga ceva. Dar eu sunt batran, nu mai cred in minuni…

    Iar peste 2-3 luni lucrurile vor fi absolut clare: Boc pana la alegeri si cu asta basta. De asta cred ca Basescu a vrut ATUNCI un alt PM, iar acum o sa mearga probabil cu Boc pana la capat. E vorba de conditii, care s-au schimbat.

  44. Fapt:

    1) introducerea în Constituţie a prevederii cu 0.5% deficit structural a fost amînată pentru 2013.

    2) Pentru ca România să fie un partener responsabil, serios şi credibil în Tratatul celor 25, va trebui să aibă un guvern responsabil, serios şi credibil.

    3) Pentru modificarea Constituţiei e nevoie de 2/3 din numărul total de parlamentari.

    Eu aş zice că începînd cu decembrie 2012 vom avea un guvern de uniune naţională, condus de un independent cu autoritate profesională şi morală, o personalitate cu o foarte bună imagine atît în ţară cît şi în exterior.

  45. Florina, chiar te rog să cauți unde am spus eu că mă "dezic" de Băsescu. cred că merită să se răcească țuica ca să duci și argumente când arunci aiureli de genul ăsta. În rest, confundați lucrurile. Aprecierea pentru ce a făcut Boc bine nu ține loc de explicație pentru cât rău a făcut Boc refuzând să plece la momentul potrivit. Faptul că va rămâne în istorie pentru că a fost prim-ministrul unor reforme esențiale nu schimbă faptul că a demis doi dintre miniștrii care aveau susținerea lui Băsescu la intervenția grupului vizionar reformator condus de Oltean și Oprea și, mai nou, Udrea. Ca de obicei, uzați de o definiție foarte contorsionată a loialității. Ca de obicei, vă lăsați manipulați cu o docilitate surprinzătoare. E ridicol cum ați ajuns să vă strângeți în jurul lui Boc ca simbol al reformei.

    Boc e a nu știu câta vacă care după ce umple găleata cu lapte îi dă cu piciorul și-o varsă pe jos. Eu vă spun că asta e rău. Voi spuneți: uite cât lapte a dat! Să presupunem că am visat az-noapte că Băse a aflat de la televizor, în direct, urmărind discursul lui Boc, despre demiterea lui Baconschi. Ca exercițiu de retorică, care ar fi argumentele voastre dacă visul meu ar fi adevărat?

  46. Basescu Boc a fost tandemul care a facut prima tentativa de modernizare a Romaniei.Au reusit sa treaca legi esentiale pentru un stat modern.

    Asta au facut.

    Acum aceste legi vor trebui aplicate. Daca le aplica un guvern responsabil ,Romania va merge pe un drum bun.

    Daca vin la putere niste iresponasabili atunci tot efortul se duce dracului deoarece o lege poate fi ocolita sau modificata (prin instructiunile de aplicare ,prin ordonante de urgent,etc) .

    Esential in aceste conditii ar fi ca PDL ul (caci,din nefericire, altceva nu avem) sa ramina in majoritatea care va conduce tara.

    Dupa cum se vad insa lucrurile este putin probabil deoarece desi Boc a avut multe victorii dar a pierdut razboiul media.

    Populatia nu percepe nici importanta codului muncii nici a legii invatamintului, nici a codurilor de procedura penala.

    Populatia vrea o inbunatatire a nivelului de trai si un orizont de asteptare .

    Si Basescu si Boc gresec grav crezind ca aceasta supralicitare a austeritatii le va aduce admiratia natiunii.

    Votantul obisnuit , cel nehotarit, cel ne indoctrinat isi va face urmatoarea socoteala.:

    De ce sa i votez pe astia care ma anunta ca nu mi pot da nimic si sa nu i votez pe ceilalti care au dat intotdeauna pomeni?

    PDL va pierde alegerile si meritele guvernului Boc vor fi date uitarii deoarece nu cred ca mai mult de 10% din populatia tarii stie ca exista o serie de legi care ar fi putut schimba Romania.

    Cred ca daca am dori sa avem cea mai mica sansa ar trebui ca in fruntea guvernului sa apara un economist cu faima locala care sa convinga populatia ca transpira incercind ridicarea nivelului de trai.

    Nu este populism este realism.Un razboi se cistiga urtilizind in general toate metodele posibile.

  47. Am inteles ca Alina Mungiu l-ar fi facut pe Sorin Ionita sluga lui Basescu. Dar nu gasesc unde.

    Si 2) Stiati ca Sorin Ionita a plecat de la SAR, inca de anul trecut?

    Si 3) Stiu ca Boc e din echipa cu Udrea si Oprea. Si Basescu stie. Dealtfel, pe Udrea si Oprea Basescu i-a adus in echipa.

    4) Nimeni nu zice ca Boc mai are un viitor politic dupa toamna lui 2012. Oricum, in istorie va intra, a fost prim ministru 4 ani, lasa ceva in urma. Asta a fost momentul lui politic (si n-a tinut putin – la altii tin 2 saptamani sau 6 luni).

    Nu voprbim doar de legea educatiei ci si de codul muncii, legea pensiilor, leGea salarizarii unice, mica reforma din justitie etc Sa intelegem ca toate au fost facute in ciuda rezistentei lui Boc si a PDL? De guvernul Boc si de PDL? Ce guvern a luat masurile? Cu ce majoritate?

  48. 'Neata!

    Pe PM + omu' = Boc, atata l-au lovit toti si in 3D, ca te-apuca mirarea cum de nu e a ramas un "." (punct, punctulet) din el…

    De albit, a cam albit…

    Nu-i un bun comunicator/vorbitor (pt asta s-au inventat purtatorii de cuvant).

    Sa-l critici pt greseli/balbe/ezitari mi se pare ok si justificat.

    Dar de aici pana a ne uni invectivele cu cele pe care le lanseaza opozitia & protestatarii socio-civili/gradati, e cale cam lunga.

    Dpmv, ramane de apreciat (cu criticile obiective atasate) ca s-au dat cateva legi bune= necesare= esentiale si asta intr-un context ft dificil.

    Si eu vreau politicieni din alta "rasa". Da NU-i avem! Societatea nu a fatat decat cateva exceptii de la regula. Cum, necum, astia au dus lucrurile inainte in guvernul Boc.

    Poate apar altii mai de soi in alegerile viitoare: pt mine va fi un criteriu de apreciere/vot criteriul de CONTINUARE si CONSOLIDARE a ceea ce s-a inceput. N-am sa votez DEMOLATORI, indiferent din ce parte vor transmite mesajul lor electoral. Vreau un pas inainte si in sus, dar nu pe molozul unei trepte construite deja.

    Nu voi vota never un mesaj de genul:"Ala e prost, urat si rau, DECI eu sunt destept, frumos si bun".

  49. @IZubeldian

    Încă odată, ce importanță are IQ-ul lui Boc atîta timp cît obiectivele sînt îndeplinite? Că am fi vrut victoria pe un cal alb și nu negru este mai puțin important. Importantă este victoria. Rezultatele.

    Tu presupui că PDL-ul vrea să-și pună sacii în căruță eliminîndu-l pe Funeriu. Io zic că nu există o mișcare mai proastă din partea lor. Chiar dacă ar lua în considerare această opțiune.

  50. Florina, "dacă ai să mai zici că trebuie să ne dezicem de el," Când am spus asta?

    Filadel: PDL vrea acum capul lui Funeriu, că le-ar fi mâncat procentele, nu capul lui Boc.

    Aveți impresia că e un joc și nu e nimic. Boc e doar prost. La fel de prost ca Măgureanu, pe vremea când vedeau toți în el semne.

    1. las' că ştii tu. da' dacă ţii neapărat, caut mîine că acu' se răceşte ţuica şi pe chestia asta chiar mă cert cu tine şi nu vreau.
      da'ncă una pentru de dimineaţă 🙂 : dacă PDL vrea capul lui Funeriu, cu ale cui voturi ar trece un guvern Funeriu prin parlament? şi: dacă-l vrei pe Funeriu pentru că e viitorul, lasă-l pentru după alegeri, că atunci e viitorul. acu' e doar lupta pentru viitor şi nu-ţi sacrifici în luptă cea mai bună piesă.

  51. Vreau să spun 😆 și chiar spun că nu mă interesează ca Boc să-l iubească pe Funeriu. Poate să-i dea la gioale, la o adică, într-un meci de fotbal guvernamental, să-l cotonogească. Treaba lui, Dar cînd e vorba de reformă adevărată într-un sistem de educație care urlă după ea nu mai contează cît îl iubește Boc pe Funeriu (nah dacă așa vrei tu) ci cît îl susține să-și ducă mandatul pînă la capăt.

  52. @IZubeldian

    poate că ai informații mai precise decît mine. Poate că ai dreptate. Dar … nu rezultatele sînt mai importante decît partipri-urile noastre? În definitiv pe astea le vrem nu bulshit-uri politicianiste. Doar spun. Nu dau cu paru.

  53. Opozitia nu degeaba loveste in el. Lovind in Boc il subrezeste pe Basescu. Daca chiar vrem sa fie bine, acum unirea e cuvantul de ordine, nu dezbinarea. Este timp pentru toate celelalte.

  54. @Ivan

    M-ai facut sa rad in hohot. Imi place sau nu de Boc, nu conteaza. Am nevoie de el. Reforma trebuie sa continue.

    Te-ai gandit ca si Basescu are nevoie de Boc? Cum il sprijinim?

  55. @FLORINA

    Cineva isi inchipuie ca se vor continua reformele cu o echipa noua la guvernare si fara Boc? Pana isi intra in paine un guvern nou vin alegerile. Ce facem? 2012 sa fie anul cu 3 guverne? O sa inghete tot ce e in curs de implementare , ca doar nu vor sti cei implicati daca nu muncesc in zadar, ca poate vine PSD-ul la putere si schimba tot, cum a promis.

    Daca sunteti atenti la jocul de glezne al opozitiei veti vedea ca nici ei nu cred in succesul lor.

    1. Ivan,
      deci ţi-l asumi pe Băsescu. bun, dacă ai să mai zici că trebuie să ne dezicem de el, fii sigur că-ţi aduc aminte ce-ai zis acum. dar ar fi bine, în condiţiile astea, să ţii cont şi că Băsescu pe care ţi-l asumi l-a numit pe Boc şi nu s-a dezis de el pînă acum. zic.
      apoi, înţeleg că şi pe Boc l-a urît partidul, iar acum îl vrei pe Funeriu, altu' pe care îl urăşte partidul. deci ăsta ar fi un criteriu de numire a prim mistrului PDL, să-l urască partidul. ceva îmi scapă. dar nu-mi va scăpa ţuica fiartă pe care o beau acum 🙂 aşa că vă pup, noapte bună, pe mîine dimineaţă.

  56. @Florina: Da! pentru că e viitorul, nu mă interesează PDL decât latrinal.

    Filadel: ce mare e Boc că n-a fost ca Văcăroiu! Dacă vrei să știi, parol, din inside, l-au urât și sabotat din prima.

  57. And more important: Boc l-a susținut în URMA feed-back-ului pe care l-a primit de la soțietatea țivilă (nu mă refer la AMP desigur că rămîneam în toate stereotipurile anilor necopți 90). Va să zică n-a prea știut da s-a documentat.

  58. Adevărat. Dar Boc a fost parte în ecuația asta. Ar fi putut să zică nu. Ar fi putut să se pună-n dungă cu un mesaj lemnos. Ar fi putut face multe lucruri care nu ne trec prin cap. N-a fost așa. Funeriu a fost susținut.

  59. Filadel, e un lucru evident că Funeriu a făcut reforma împotriva partidului. E la fel de evident că îl urăsc ca boii acum pentru că au impresia că din cauza lui au pierdut procente. După cum e la fel de evident că mai degrabă le-a câștigat un procent-două. Pentru că românul urlă ca francezul împotriva stăpânirii dar o apreciază ca neamțul odată ce e regulă.

  60. Uite, eu îmi asum. Am votat Băsescu, constant și jur că am să votez Băsescu până mor, indiferent de cât de tare îl înjur. Și? Ce?

    Boc și limitații care l-au luat în brațe sunt trecutul. Pe mine mă interesează viitorul. Nu spunea însuși Lăză despre trecut, că e rău?

  61. @Ivan Zubeldian

    Reforma n-a făcut-o Boc ci Funeriu sau alți miniștri. Boc poate fi foarte prost, putem constata lucrul ăsta și să cerem plecarea lui chiar dacă Funeriu e foarte bun. Nu negi nimic. Constați că e nevoie de alt fel de lider.

    Poți să observi cîtă reformă a făcut Boc prin comparație cu cîtă a făcut Tăriceanu. Comparația e 1 la 1. Miniștrii fac reformă dar e nevoie și de susținere din partea PM-ului. Altfel e zero.

  62. Daca Basescu ar fi vrut ca Boc sa demisioneze, n-ar fi afirmat azi ca "a fost, este si va fi" partenerul lui.

    Povestea care circula cum ca i-ar fi spus sa plece e lansata de Adriana Saftoiu care a spus mai incet "cred", cuvant omis de unii. Este o intoxicare ca multe altele. Ipoteza plecarii e nerealista fata de situatia data.

    Eu n-o cred!

    1. cînd ar trebui să ne dezicem de Băsescu, cînd de Boc, înţeleg. da'şi mai asumă cineva, cu bune şi rele, ce-a votat? mai recunoaşte cineva reformele care s-au făcut? am înţeles, opoziţia se ocupă de dărîmarea a ceea ce făcut guvernul Boc, noi ar trebui să ne ocupăm de negarea a ceea ce a făcut şi, mai ales, de ceea ce nu a făcut. perfect! asta-i susţinerea pe care o are guvernul ăsta şi Băsescu din partea noastră, nu?

  63. Apropo de ultimul P.S., eu l-as pune pe Funeriu PM. Ar fi, pe langa o paralela interesanta cu Thatcher, o sansa de candidat la prezidentiale si o eliberare a dlui Boc, care, cu toate bunele, are deja cam multicele rele la activ si e greu de spalat cu un discurs din epoca de piatra. Si aici el e parte integranta din PDLul inept in ale comunicarii. Imagine: Funeriu prim timp de 6 luni, apoi lider al opozitiei, apoi presedinte. Altfel, Crin ne mananca si 5 ani de urlete si grohaieli fara sens sunt cam multi pentru oricine.

  64. Repet, Băsescu i-a cerut în câteva rânduri să plece. Începând de la convenția din primăvară. Iar Boc a refuzat. Am să mai adaug o observație: de când am scris asta http://zubeldian.ro/?p=11821 am aflat că a fost mai rău decât îmi imaginam. Am să spun doar că sunt absolut convins că Băsescu era extrem de iritat exact din cauza lui Boc. A susține acum că singura opțiune rațională e susținera guvernului Boc mi se pare un teribil exercițiu de manipulare. Omul e cum e, a avut momentul lui, istoria va consemna, dar a co-participa la paranoia lui în care salvează națiunea română e o prostie fără margini, mă iertați că sunt nevoit să spun asta. Mă mai întreb doar cât timp va trece până o să pricepeți că Boc, Oprea și Udrea sunt aceeași tabără acum. Oamenii au o idee fixă despre cum o să se salveze și, din păcate, nu citesc pe Madame. Cu atât mai puțin comentariile.

  65. Fiecare partid din alianta de guvernare are propriile vederi si interese. Cel care a armonizat divergentele, ajungandu-se in final la votarea legilor, a fost Boc.

    Dupa parerea mea, el este persoana cheie din guvern in promovarea reformei.

  66. ivan

    dacă ai un guvern şi trebuie să te justifici în faţa publicului cu ce ai făcut, te lauzi cu guvernul ăsta, în ciuda nenumăratelor păcate pe care le are. că ne place sau nu boc, el l-a condus. da, a avut jucători buni în echipă, care au pus osul, a avut şi tîrîtori de minge, a pierdut şi meciuri, a fost şi ezitant, însă nu poţi să te prezinţi în faţa publicului recunoscînd spăşit că ai greşit cu echipa asta sau că meciurile pe care le-ai cîștigat sînt şi ele o greșeală. pdl-ul a venit la putere şi în 2004, ca pd, şi în 2008, promiţînd reforme. a făcut cît a putut.

    porcăria cea mare din momentul ăsta este că-şi reneagă statutul şi renumele de partid iniţiator al reformelor legislative. îşi reneagă înainte de finalul mandatului programul politic de acum patru ani. recunoaşte că ne-a amăgit. că l-am votat (eu recunosc că numai la senat) de fraieri.

    de bun simţ ar fi ca reproşurile să se facă după alegeri. de regulă, partidele care au pierdut şi-au schimbat garnitura de conducere după alegeri. şi pdl-ul va trece prin asta. însă are cîţiva idioţi care vor s-o facă mai devreme. nu ştiu dacă o să reuşească. ce ştiu e că pdl-ul arată acum ca un debil care îşi dă singur palme şi îşi mănîncă propriul căcat. în public.

    poate că tot răul spre bine. poate că trebuia să vină și momentul ăsta, în care să-și arate fața hîdă. poate că va veni un moment în care clasa politică se va mai limpezi un pic. de-abia aştept să văd schisma şi migraţiile pdl -> usl din primăvara 2013. sper să se întîmple.

  67. Părerea mea: Alea proaste sunt ale lui Băse prin portavocea Boc, alea cât de cât neproaste sunt de la FMI, noroc că ne conduce FMI, că dacă rămâneam pe mâna lui Băse prin porta-vocea lui, Boc…

    Dacă Boc nu a plecat he-he-he, de prin mai 2011, cu motivul unic și întemeiat că e slab comunicator, și prelua altul crucea, acum mi se pare absolut anormal să plece, mesajul ar fi „iertați-ne, am greșit, nu ne omorâți!”, tocmai pentru că e final de mandat, bilanț. Funeriu, de ex., nu mai are când demonstra ceva disociabil de Guvernul Boc.

  68. "Problema e următoarea: nu prea ai cum să te poziţionezi anti-Boc fără să negi reformele ultimilor 4 ani, reforme fără precedent, ca anvergură"

    De ce nu? În primul rând, un guvern nu e un monobloc, e făcut din oameni. Reforma n-a făcut-o Boc ci Funeriu sau alți miniștri. Boc poate fi foarte prost, putem constata lucrul ăsta și să cerem plecarea lui chiar dacă Funeriu e foarte bun. Nu negi nimic. Constați că e nevoie de alt fel de lider.

  69. In sfirsit un articol in care se recunosc meritele guvernului Boc.Aceste reforme vitale pentru societatea romaneasca,dar atit de hulite de multi romani ,nici un alt guvern si presedinte nu ar fi avut curaj sa le faca.Imi vine sa pling de furie cind multi jurnalisti,moderatori isi bat joc de premierul BOC,DAR EI SINT NISTE NIMICURI CARE NU AU FACUT NIMIC IN VIATA. Multumesc pentru articol.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *