În atenţia Siebenbuergische Zeitung – Leonard Cohen

România Liberă a adus în dezbaterea on-line preocuparea recentă a ziarului Siebenbuergische Zeitung de a supraveghea corectitudinea cu care, pe criteriul reprezentativităţi numerice, sunt evidenţiate în saluturile publice din România naţiunile conlocuitoare. Salut rigurozitatea nemţească şi imaginaţia românească şi ţin să aduc la cunoştinţa celor de la Siebenbuergische Zeitung că înainte de Traian Băsescu a mai fost unu care a ignorat deliberat această minoritate. Astfel înainte ca preşedintele să se răzbune pe minoritatea germană din România şi să nu o mai evidenţieze în mesajul de Anul Nou alături de „romi, maghiari, ucraineni, tătari, turci, sârbi”, rămânându-i ruşinoasa categorie „orice altă naţionalitate sub cetăţenie română”, a fost Leonard Cohen. Şi el, sensibil cum îl ştim la imaginea proastă cu care s-a căpătuit România după dezvăluirile Hertei Muller cu privire la „tratamentul restrictiv aplicat de România minorităţilor sale, în special cea germană”, pe 4 septembrie 2009 se răzbună pe nemţii din România şi spune pe scena unde a concertat în Bucureşti: „Well I sing this for the jews and the gypsies and the smoke that they made. and I sing this for the children of england, their faces so grave”. Un radical dacă stai să te gândeşti că în mesajul său menţionează doar 2 minorităţi, faţă de care eu aştept o reacţie tsunami în mediile internaţionale, cu îndreptăţirea cu care redacţia de la Siebenbuergische Zeitung aşteaptă valuri faţă de conţinutul mesajului prezidenţial.

Sunt totuşi de acord cu o aserţiune din articolul cu pricina „Nu este nevoie să te gândeşti prea mult. (…)”. Corect, de ce să-ţi complici existenţa?

Dacă vă întrebaţi unde stă ca relevanţă Siebenbuergische Zeitung alături de Der Spiegel şi Frankfurter Allgemeine Zeitung, trebuie să vă spun că acesta este ziarul saşilor ardeleni din Germania.

Facebook Comments

19 Comments În atenţia Siebenbuergische Zeitung – Leonard Cohen

 1. andrei p

  @Doru BARBU

  Mizeria din Corea de Nord nu justifica brambureala noastra. Cu un minim de efort intelectual putem afla chiar acolo, la filmuletul de pe youtube, ca este o farsa. Reusita, ca o gluma buna, cred. Dar sa o luam in serios … bleah!

  Cu stima, N.E. Uroniu

  Reply
 2. andrei p

  @Doru Barbu

  Intelegi si tu de pe youtube cam cat intelege si Eba din gramatica limbii romane. Cu respectul cuvenit!

  Reply
 3. nedormitul

  azi-dimineaţă nu era nimic în moderare, doar un singur comentariu în spam. l-am aprobat eu :twisted:. era ceva cu cyalis, nu mai ştiu exact.

  Reply
 4. Bleen

  Mie mi-a căzut netul. Şi nu pot beneficia decît sporadic de cei 7kilobiţi pe secundă cu care merge de două zile încoace. Aşa că, dacă aveţi probleme (comentarii în moderare sau mai ştiu eu ce), aveţi răbdare. Sau dacă n-aveţi înjuraţi providerii de net din frumosul şi modernul cartier Balta Albă.

  Reply
 5. AccesDirect

  Nu m-as mira daca, Kim Il-sung, ar turna o replica a cupei mondiale si sa zica ca au castigat campionatul. 🙂

  Reply
 6. Doru BARBU

  Off-topic!

  Ia uitati aici http://www.youtube.com/watch?v=Rhl51IhUzQs&fe… ce face propaganda comunista in North Korea!!!

  Adica tovarasii nord-coreeni au pierdut cu 2-1 cu Brazilia si aia la televiziune anunta ca au castigat!!! Halucinant… 🙂

  Ma intreb ce o sa anunte din meciul Portugalia-North Korea terminat 7-0 pentru portughezi?

  Incredibil…dar adevarat!!!

  🙂

  Reply
 7. ane

  Le amintesc discursul preşedintelui României, Traian Băsescu, prilejuit de Prezentarea Raportului Comisiei Prezidenţiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România (Bucureşti, 18 decembrie 2006):
  http://www.presidency.ro/?_RID=det&tb=date&am

  "Avem datele necesare condamnării fără drept de apel a regimului comunist din România. O democraţie fără memorie este una aflată în gravă suferinţă. Nu trebuie să uităm, pentru a putea să evităm erorile trecutului."

  "Principalele acţiuni criminale menţionate în Raport şi pe care ţin să le amintesc aici, ca argument pentru această prea-mult amânată condamnare sunt următoarele: … (6) persecuţia minorităţilor etnice, religioase, culturale ori de orientare sexuală; … (10) Deportările cu scop de exterminare. Represiunile etnice. Gonirea şi „vânzarea” evreilor şi germanilor"…

  Toate astea le-a spus Basescu inainte de dezvaluirile Hertei Muller. Sa vezi ce-o sa se razbune Basescu pe el insusi…

  Reply
 8. ane

  Astia sunt nebuni? Basescu se razbuna pe minoritatea germana prin faptul ca nu a pomenit-o in salutul de Anul Nou pentru ca “in urma acordării premiului Nobel pentru literatură scriitoarei Herta Muller şi a apariţiilor acesteia în mass media, inclusiv cele internaţionale, tratamentul restrictiv aplicat de România minorităţilor sale, în special cea germană, a devenit cunoscut, mai ales deportarea a mii de oameni în lagărele de munca sovietice cântărind extraordinar de negativ în balanţă.”?

  Daca se gandeau mai mult – cine stie? – poate le exploda creierul. Poate ziceau ca Basescu va prigoni minoritatea germana, poate chiar va face cateva arestari, incepand cu Herta Muller care l-a calcat pe nervi cu dezvaluirile ei… Doamne, mare ti-e gradina!

  Reply
 9. Rasvan Lalu

  Cu radacini pâna în secolul al XV-lea, viata asociativa din Germania se remarca printr-o uriasa participare (peste jumatate de milion de asociatii înregistrate si probabil tot atâtea neînregistrate, în care activeaza cu multa implicare si aplicatie cel putin 10-15 milioane de oameni) si o diversitate fara margini: exista asociatii pentru orice, de la cele de popice sau pentru protectia fluturilor negri, la asociatii patronale, de la asociatii stiintifice de mare traditie si prestigiu la cele pentru restaurarea turnului primariei din sat, sau pentru mersul pe trotineta, toate conduse cu seriozitate, bine organizate si dispunând de multe ori de propriile organe de presa.

  La fel si "Uniunea Sasilor Ardeleni" cu al sau "Ziar Ardelenesc": o asociatie ca oricare alta, libera sa scrie pe propria raspundere orice crede de cuviinta în ziarul ei.

  Problema nu o constituie ce a scris ziarul asociatiei sasilor ardeleni, ci faptul ca un ziar central din România, cu pretentii de seriozitate si fiabilitate, transforma un articol dintr-un mai mult decât obscur organ de presa asociativ al unei modeste asociatii etno-culturale într-o stire de presa demna de o tara de 22 de milioane.

  Într-un asemenea demers jurnalistic se reflecta toata ignoranta, superficialitatea, frivolitatea iresponsabila, lipsa de profesionalism si în fond, provincialismul si înapoierea.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *