Lupta dintre tabere si demonizarea procurorilor

Justițiarii fac un imens bine justiției prin demonizarea tuturor procurorilor și judecătorilor care nu fac parte din gruparea mică și voioasă formată din cîțiva politicieni, procurori și oengiști. Cu ce a ajutat demonizarea și decredibilizarea lui Kovesi? Cu ce ajută demonizarea și decredibilizarea procurorilor Bendeac și Cerbu? Ponta și Antena 3 îi fac pe Papici și Alexandru băsiști întorși cu cheia de Băsescu și Macovei, justițiarii îi fac pe Bendeac și Cerbu useliști întorși cu cheia de Ponta și Voiculescu. Care e diferența dintre Ponta și Antena 3, pe de o parte, și justițiari, pe de cealaltă parte? Cu ce ajută justiția decredibilizarea tuturor procurorilor, de către ambele tabere?

Da, Tiberiu Nițu și Cazanciuc trebuie să dea explicații pentru încheierea delegării lui Papici și Alexandru, dar la ce folosește decredibilizarea lui Bendeac și Cerbu, în condițiile în care Bendeac este procurorul care instrumentează dosarul Voiculescu-șantaj? (am înțeles că Pora ar fi zis că Voiculescu și Bendeac sînt mînă în mînă).

Ce cred sincer? Ce credeam și astă primăvară și n-am crezut în toți anii ăștia: între justițiari și useliști nu e nicio diferență, e o bătaie între grupări care nu dau doi bani pe reguli și care cred că tupeul mafiot și isteria mesianică justifică orice. Nu, tupeul mafiot și isteria mesianică nu justifică arbitrariul și încălcarea regulilor. Și dacă de o parte ar fi îngerii și de cealaltă diavolii (nu e așa, lucrurile sînt foarte amestecate) regulile tot trebuie respectate de ambele tabere. Fiindcă valoarea stă în lege, nu în tabere.

Bendeac și Cerbu se adaugă listei de oameni din justiție călcați în picioare de lumea bună, alături de Laura Codruța Kovesi sau Iulia Motoc. Pe partea cealaltă, la Antena 3, avem o altă lungă listă de oameni din justiție atacați și împroșcați cu noroi. Bine, Kovesi și Motoc sînt capi de listă pe ambele liste (cred că și Hăineală).

Apropo, n-am auzit pe nimeni din lumea bună și justițiară spunînd: ”Vreau să se facă dreptate, vreau să se afle adevărul!” Nu. Aud doar: ”Vrem o condamnare azi, vrem dosare spectaculoase, vrem să fie băgați la pușcărie x, y și z!” Păi dacă e așa, măi fraților, la ce dracu vă mai trebuie justiția? De ce nu-i băgați direct la pușcărie pe ăia care vi se par hoți, mafioți, antipatici sau indezirabili? Fiindcă n-aveți putere, d-aia. Dacă ați avea nu v-ați mai încurca cu justiția și alte rahaturi d-astea. Convingerea mesianică e suficientă.

Rezultatul ultimilor nouă ani de justiție? A cîștigat justiția forță, autoritate și credibilitate în societate? Nu. Din păcate, rezultatul e zero. Au intrat și o să mai intre cîțiva grei la pușcărie însă efectul asupra societății e zero și au avut grijă toate taberele implicate să fie așa. Important să scape ai noștri de pușcărie și să intre ai lor, nu contează justiția, nu contează adevărul, nu contează credibilitatea și autoritatea morală a justiției în societate, nu contează credința oamenilor că justiția e oarbă și că legea e mai presus de tabere. Unii strigă ”Dosar politic!”, ”Dictatură!”, ”Stat polițienesc!”, ”Procurori politici!”, ceilalți strigă ”Vrem condamnări!”, ”Îl vrem pe Cutărescu la pușcărie!”, ”Procurori politici!”. În războiul taberelor contează doar victoria uneia dintre tabere și răzbunările în cicluri de putere.

Uitați-vă la discursurile celor două grupări. Cînd intrau în vizorul justiției sau chiar în pușcărie și pedeliști, Antena 3 și useliștii ziceau: ”Domnule, Băsescu a dat ordin, ca să controleze eventualii disidenți din PDL, să le arate cine e șeful, cine are puterea”, apărea un nou dosar sau se făceau schimbări de personal în justiție (și s-au făcut destule sub Băsescu), ”E dosar politic făcut la ordinul lui Băsescu,  e un aranjament, sînt oamenii loiali lui Băsescu”. Acum procurorul Bendeac e mînă în mînă cu Voiculescu în dosarul Șantajul, ”știm noi, domle”, sau e mînă în mînă cu Ponta, care vrea să-l pună la punct pe Voiculescu. Așa cum pînă în 2013 toate mișcările din justiție erau ordonate de Băsescu și erau instrumente politice, așa acum toate mișcările din justiție sînt ordonate de Ponta și sînt instrumente politice.  E vreo deosebire între cele două discursuri? E vreun minim respect față de sistemul de justiție și față de ideea de justiție în cele două discursuri? Nu.

Chiar, pînă la urmă n-am înțeles care e jocul pe care îl face procurorul Iuliana Bendeac. Lucrează mînă în mînă cu Voiculescu ca să-l scoată basma curată sau lucrează mînă în mînă cu Ponta ca să-l aranjeze pe Voiculescu? Fiindcă trebuie să facă un joc, nu? Că doar d-aia a promovat-o Ponta. Sau Voiculescu? Nu din aceleași motive își promova și Băsescu oamenii lui în justiție, pe vremea lui?

Facebook Comments

9 Comments Lupta dintre tabere si demonizarea procurorilor

  1. SimonaM

    D-asta mai e mult până departe.

    Și iar zic că trebuie început de la educație. Numai că cine s-o facă?!

    Reply
      1. SimonaM

        Mda. Așa ar fi frumos. Numai să avem destule familii formate din oameni care să gândească logic și corect. Iar la asta am dubii.

        Reply
  2. Yeba

    Dosarul Voiculescu poate să fie o însăilătură care să dea ocazia unui verdict spectaculos în justiție care să închidă discuția. Pe vremea lui Năstase se lucra așa.

    Iar eu văd o diferență calitativă. Când strigi „tot ce mișcă e dosar politic!” înseamnă că vrei să oprești dosarul (pe scurt). Să nu se facă nimic. Nici ăia, nici ăia. E și cel mai simplu. Când spui „vrem o condamnare aaaazi!” înseamnă măcar să ceri să se meargă cu procesele înainte, o chestie mult mai dificilă și mai transparentă decât îngroparea dosarului.

    Reply
    1. Canadiana

      Insailatura sa fie, numai sa fie. Raul pe care l-a facut asta e comparabil cu raul facut de Iliescu.

      Deci si tu crezi ca justitia e minge in teren, nu arbitru?

      Reply
    2. Bleen

      De ce doar dosarul Voiculescu poate să fie o însăilătură? De ce celelalte dosare nu sînt o însăilătură? Fiindcă așa a discutat la bere Pora cu prietenii, care i-au zis ”tot ce nu facem noi e însăilătură, scrie, fată, la gazetă, scrie!”.

      Cînd s-a decretat că Kovesi e nașpa, a devenit clar și evident că e nașpa, nici n-a mai fost nevoie de dovezi, cînd s-a decretat că dosarul lui Voiculescu e o însăilătură a devenit de notorietate că dosarul lui Voiculescu e o însăilătură.

      Reply
    3. liviuta

      De acord că prefer „vrem condamnare azi”, aşa e, implică finalizarea procesului, aducerea în public a unor probe, stenograme, etc.

      Dar nu cred în teoria insăilăturii în cazul dosarului lui Felix.
      Nu ţine; ai o parte vătămată destul de ţeapănă, există nişte fapte (vezi şi tot iureşul cu Ciuvică şi postarea documentelor compromiţătoare etc în ziua arestării lui Sorin Alexandrescu); dacă vrei să-l scapi pe Voiculoescu îi dai SUP, nu îl trimiţi în judecată, că nu ştii ce iese, de unde sare iepurele.
      În instanţă se aduc probe noi, iese scandal, stau Tapalagă şi Pora cu ochii pe termene ca pe butelie, nu ştii cum vede judecătorul treaba (dacă e un judecător prost care nu se prinde că dosarul e însăilătură şi se apucă şi dă condamnare?).
      Teoria însăilăturii poate ţine în teorie, dar nu în realitate.

      Reply
      1. Yeba

        Nu-mi aduc eu aminte bine, dar parca daca-i dai SUP dosarul se poate redeschide alta data. Daca primeste sentinta repejor si/sau se prescrie, bonjur!

        Reply
        1. liviuta

          Prescriptia opereaza si in afara instantei, dupa SUP.
          Intr-adevar, un dosar se poate redeschide in anumite conditii, dar cred ca riscurile sunt mai mari in cazul trimiterii in judecata.

          Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *