Ministrul liberal de interne, Radu Stroe, pune la punct Germania

Mai țineți minte declarația lui Chirac din 2003, ”România a pierdut o excelentă ocazie să tacă”? Era președintele Franței, unul dintre cei doi stîlpi ai UE, iar România era un aspirant la statutul de membru al UE. Și tot a ieșit scandal pentru gafa lui Chirac, un monument de aroganță joasă.

Știți care va fi reacția europeană? Nu se vor speria și nu se vor întrista. Nu. Ne vor trece la capitolul exotici impredictibili și iresponsabili și ne vor scuipa. Nu știu dacă ne vor scuipa cu sau fără Transilvania. Probabil că fără. Eu așa aș face în locul lor. Dacă aș vrea să scap de niște țăcăniți periculoși aș negocia cu rușii o împărțire în două. Aș folosi argumentele culturale și istorice. Rusia e în expansiune, UE vrea să fie pe poziții sigure, după expansiunea necontrolată și, mai ales, notați, nesustenabilă de pînă acum (adică de dinainte de revenirea Rusiei și de criza mondială). Dacă aș fi rus, pe de altă parte, avînd în vedere forța flancului nordic (țările baltice și Polonia) al Europei, aș ataca centrul și flancul sudic, ăl mai slab și mai ortodox și mai ușor de atacat cultural: Ucraina, România, Serbia, Macedonia, Bulgaria, Grecia. Credeți că europenii au chef și resurse și nervi și forță să țină în frîu proștii și golanii clasei, cînd deja s-au fript cu Grecia? Bine, Grecia e aproape imposibil să iasă din UE, din cauza monedei unice și poziției geostrategice. În schimb, celelalte ori nu sînt membre UE, ori sînt membre fără legături greu de rupt (euro, Schengen). România e parte a UE încă formal, fără legături organice. Costurile ieșirii României din UE sînt mici pentru europeni în comparație cu beneficiile.

Facebook Comments

15 Comments Ministrul liberal de interne, Radu Stroe, pune la punct Germania

  1. Ilinca

   ovidiuss Da, mai, da….e tare naspa emigratia asta. E clar ca ne trebuie un nou Ceausescu care sa ne fereasca pe noi de durerile si intristarea emigrarii prin inchiderea granitelor si sa nu ne duca pe noi in ispita consumerismului prin implementarea regimului rational (parca asa-i zicea) pe baza de conserve de peste, tacamuri de pui si creveti vietnamezi. E clar ca tb. sa faurim/recladim statul social multilateral subdezvoltat dar cu fiinta nationala bine dezvoltata desi un pic infometata. 
   Acu’ pe bune, nu te simti un pic insingurat si ratacit pe aici, pe Blogary?

   Reply
 1. ovidiuss

  Care „reactie europeana” ? a Italiei lui Berlusconi si Beppe Grillo ? sau a Frantei socialiste a lui Hollande ? Europa moare incet dar sigur. Cultural-ideologic se scufunda si economic in socialism, vorbarie si cabotinaj. Iar demografic e inundata de imigratia din Orientul Mijlociu si Africa Sub-Sahariana si Africa de Nord…pe noi saracia, si lipsa unui ‘stat ‘social” real ne-a ferit pana acum de fenomenele ce s-au dezvoltat in Europa de Vest in ultimii 25 de ani, o adevarata sinucidere colectiva.

  Reply
   1. Augustin

    SimonaM ovidiuss Cica suntem atat de hamesiti dupa un stat social incat vestul vrea sa ne opreasca din a mai face turism social – noua formula prin care suntem numiti parveniti. Interesant ca noi suntem principala lor problema sociala, nu-i asa?

    Reply
   2. ovidiuss

    SimonaM ovidiuss „forma fara fond”, ca mai toate in Romania, capitalisti de carton facut in afaceri cu statul, doctori ca Ponta, etc.

    Reply
    1. OstapB

     ovidiuss
     Se pare că e foarte ușor să-ți prezinți propriile temeri nejustificate de
     realitate (dar până la urmă fiecare e liber să se teamă de ce anume
     dorește) drept judecați obiective. Mai ieri, pierea identitatea
     națională, fibra românească. România, ați spus, în loc să se ocupe cu identitatea-i de veacuri, face inutile moțiuni de partid și
     „cerșește la Bruxelles” (chestia asta cu „cerșitul” oficial e un
     mister). Azi, acest „Bruxelles”, Evropa însăși e amenințată de pieire!
     Probabil că mâine, chiar omenirea va sucomba sub povara consumerismului, lăcomiei şi a
     imoralității! 
     Despre ce anume vorbiți? E derutant. Folosim aceleași
     noțiuni, aceleași nume dar care par să indice realități diferite.

     Reply
    2. SimonaM

     ovidiuss SimonaM 
     Da, încă unii care au întinat nobilele idei. De data asta, statul social.

     Reply
  1. OstapB

   ovidiuss  
   Mă întreb cum își pot să-și prezinte propriile frici nejustificate de realitate (dar până la urmă fiecare e liber să se teamă de ce anume dorește) drept judecați obiective? Mai ieri, pierea identitatea națională, fibra românească. România, ați spus, în loc să se ocupe cu propria identitate de veacuri, face inutile moțiuni de partid și „cerșește la Bruxelles” (chestia asta cu „cerșitul” oficial e un mister). Azi, acest „Bruxelles”, Evropa însăși e amenințată de pieire! Mâine omenirea va sucomba sub povara consumerismului, lăcomiei şi a imoralității! Despre ce anume vorbiți? E derutant. Folosim aceleași noțiuni, aceleași nume dar care par să indice realități diferite.

   Când prezinți judecățile tale și altora trebuie olecuță de zăbavă, un pic de recul și un pic de  responsabilitate.

   Reply
  2. ovidiuss

   Teama de Rusia e tema propagandistica a „reformistilor”. In mod manipulatiuv, se continua „cantatul” la corzi arhetipale in conditiile in care Rusia nu mai e astazi o tara capabila de expansiune. Rusia e o tara mai mult in lupta pentru propria  supravietuire…reciproc „Vestul”, Europa, nu mai e ce a fost. S-a schimbat mult in ultimii 30 de ani, nu mai e asa cum e reprezentata in constiinta romaneasca (in mod gresit, dintr-un fel de inertie istorica, se continua idei formate in sec.19 si prima jumatate a sec.20).

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *