Nefumătorii mor mai tineri. De grija altuia

Când nu are de justificat averea familiei Mitrea, doamna Manivela Manuela Mitrea gândește întru binele națiunii. Zilele trecute s-a gândit că ar fi bine să ne lase de fumat. Dacă a putut soțul ei, Miron, care în prezent suge o ditamai țigare electronică, pesemne că putem și noi! Dumneaei și celorlați grijulii neinformați, preocupați de sănătatea altora, țin să le învederez câteva chestii:

1. Legi pentru protecția nefumătorilor în localurile publice avem, doar că nu prea se respectă. Despre gradul de respect al românilor față de lege, doamna Mitrea își poate face o idee conspectând chiar dosarele de urmărire penală ale soțului;

2. În Occident, interzicerea fumatului în spațiile publice închise a venit pe fondul unei accentuate tendințe de renuțare la fumat indusă de campanii de comunicare serioase. Americanii se săturaseră deja de țigările americane, pe care le fumau de la cucerirea Americii, pe când tot fumătorul român a trecut pe “american blend” abia de vreo 10 ani. Avem de recuperat;

3. Pentru occidentali, vizita la restaurant – excluzând fast-food-ul din categorie – satisface, în general, o necesitate cotidiană, în vreme ce pentru 99% din români este considerată o sărbătoare care se vrea lipsită de constrângeri. Este o vrăjeală majoră că restauratorii vestici nu au înregistrat pierderi (am văzut și cifre, n-am chef să le caut, am reținut doar că în Franța, restaurantele au pierdut în medie o oră din programul de prânz, cu implicațiile de rigoare) dar la noi, mai ales pentru localurile cu încasări de seară-noapte ar fi un dezastru. A nu se confunda marile capitale apusene cu provincia lor sau cu Bucureștiul. Acolo, puhoaielor de turiști asiatici disciplinați poți să le servești și “Merde du Chéf”, ținându-i într-un picior – vor fi fericiți oricum. Nu merg pânâ la bodegile noastre rurale, unde se va fuma din orice poziție;

4. Și acum vine bomba atomică! În capitala mondială a ipocriziei, New York, fumatul nu este interzis chiar peste tot. La două “blacuri” de Canal St, la intersecția Watts St cu 6th Ave, am dat din întîmplare peste barul “Circa Tabac”. Este un BAR în adevăratul sens al cuvântului: se beau cocktailuri, stright whiskey vechi, beri, vinoase grele, coneace fine și se fumează din oferta de peste 100 de mărci de țigarete și cigars. Se ascultă jazz, disco, hip-hop, pop, rock, câteodată chiar live. Se mănâncă senvișuri, gustări, feluri principale mai “ligh”t și desert. Prețurile sunt ca peste tot, însă dacă ții neapărat să-ți fumezi trabucele aduse de-acasă (a se citi ‘havane cubaneze’) trebuie să achiți o taxă de 5$. “Imperialiști, dar eficienți!” (“Secretul lui Bachus”) Prima fotografie mi-a făcut-o barmanul cu mișcări care trădau rutina, semn că nu eram primul uluit care îi cerea imortalizarea.

Rog talibanii să se abțină de la întrebări-argument de genul: “Dar eu ce fac dacă vreau să vin cu copilul să mănânc un “Sticky Tofee Pudding Cake?”. Pentru că altfel îi trimit acolo unde oamenii, fiind prea mici, nu au fumat niciodată!

cucui.kamikazeonline.ro

Facebook Comments

20 Comments Nefumătorii mor mai tineri. De grija altuia

 1. Adrian R.

  Si totusi titlul "Nefumătorii mor mai tineri. De grija altuia" este cel putin nepoliticos la adresa nefumatorilor. Pe mine, ca nefumator, m-a deranjat la fel de mult ca si fumul de tigara din compartimentele/vagoanele de tren (cind se fuma in draci) sau din alte spatii inchise pe care eram obligat sa le "impart" cu fumatorii.

  Reply
 2. mfg

  @El Cucui

  De ce n-ai zis asa de la inceput, frate?! Pai, daca ai fost deja de doua ori se explica situatiunea. Nu ca noi, mucosii care credeam ca in America nu zboara cainii cu trabuci in coada.

  Si daca te mai duci, poate rezolvi sa te traga si licuriciu-n film de cateva ori, sa vada si bizonul cum se face politica adevarata.

  Ma si votez imediat cu degetu-n jos, sa nu se surmeneze saraca galerie, ca-i sfarsit de saptamana. Si iar a fost una grea.

  Reply
 3. Beldiman

  Parca esti Al Capone,mic, in Imperiul din Atlantic City.Sigur el era din ramura operativa a organizatei antiprohibitie.Tu pari din cea speculativa. Astea-s vremurile, azi!!!

  Reply
 4. ElCucui

  @anarchix, sunt de acord chiar să nu se fumeze în restaurante în timpul meselor de prânz. Restaurante zic, nu pub-uri! Însă în perioadele în care nu beau și/sau nu fumez nu mă interesează deloc ieșirile de seară. Ce naiba să caut?! Să beau bere fără alcool? Bleah! Pe mine mă deranjază mirosul de friptură servită după orele 20,00 pe la alte mese. Este extrem de nocivă pentru consumatori, corupe și-mi deranjează sucurile gastrice. Dar cui să mă plâng?

  Cel puțin prețul țigărilor arată foarte bine. Ca și la celelalte.

  Reply
 5. mfg

  Ai scris toata asta ca sa ii demonstrezi doamnei Mitrea ca se fumeaza si in America, sau ca sa ne protejezi pe noi, cititorii fraieri, creduli, de pericolul unei intoxicatii informationale venita cu nerusinare, iata, de la doamna Manuela? Sigur ca da, ca daca zice doamna Manuela, sotia respectatului pesedist, cu siguranta ca noi, prostovanii am fi muscat din greu. Noroc cu tine, ne-ai scos.

  Reply
 6. anarchix

  @ eu

  mai e si cealalta posibilitate. Nu frecventati localurile unde se fumeaza.

  In fine, legile antifumat merg mult mai departe politic. Deloc suprinzator e faptul ca majoritatea celor care le sprijina sunt in favoarea unui nanny-state. Enough said!

  @ El Cucui:

  ca tot suntem la capitolul asta, incearca asta. Scrum ca Alba ca Zapada.

  Reply
 7. Sare'n Ochi

  lasati fumatorii in pace. eu m-am last o data de fumat timp de 15 ani pana mi-am gasit o tigara sa-mi aduca aminte de copilarie :). sa nu dau in mintea copiilor, m-am lasat din nou de fumat. decat sa ma deranjeze fumul de tigara, mai bine sa ma deranjeze fumurile celor prea puri.

  Reply
 8. ElCucui

  @eu, nu am intenționat să aduc argumente în favoarea fumatului, ci să dărâm mitul conform căruia, în SUA, fumatul este interzis peste tot. Barul respectiv nu este singura excepție. Asta pentru că politicianul respectiv pentru a se face remarcat (și cu altceva decât cu averea greu de justificat) propune interzicerea TOTALĂ a fumatului.

  Reply
 9. eu

  Fără supărare, dar personal nu văd nici un argument serios în favoarea fumatului. În afara unei subtile aluzii la o noțiunea de liberalism, pe baza principiului că suntem liberi să facem ce vrem. Nu se aplică, pentru că un principiu de liberalism ar include și urmarea, suntem liberi să facem ce vrem, atât timp cât libertatea noastră se oprește acolo începe libertatea altora( a nefumătorilor sau a celor pasivi)

  În plus singura grijă exprimată e ceea a pierderilor și loviturilor pe care le-ar putea încasa barurile și localurile de noapte.

  Este asta în România, baza unei economii serioase???

  Statele liberale au adoptat politicile antitabagism nu din cauza că ok, dă bine la public, ci din cauza faptului că reprezintă un cost prea ridicat pe sănătate, iar riscurile asociate fumatului sunt prea ridicate. Aș adăuga și alcoolul pe listă.

  În plus, cred că ați observat în NY numărul mare de oameni care practică sportul.

  Practic nu se impune o lege care să interzică fumatul, dacă cineva vrea să-și scadă din speranța de viață e liber să o facă, ci o lege care să reducă impactul acestui comportament asupra celorlalți care nu fumează.

  Vrei să fumezi,k, ai o secțiune rezervată în restaurant. Ceilalți sunt scutiți de inhalarea pasivă a unor ingrediente care provoacă cancer involuntar.

  Dar nu te apuca să fumezi așteptând autobuzul, lângă o coadă de mămici și copii , că doar dă bine la concentrare și reflexie interioară. Sau chiar în casa personală.

  Reply
 10. tucu

  Ciinele moare de drum lung si prostul de grija altora..

  Intrebare se interzice numai fumatul sau si trasul pe nas?

  Vad ca grija pentru fumatorii pasivi (frumos termen cred ca Adi tresalta) depaseste grija pentru fumartorii activi de etnobotanice.

  Constat ca suingurele activitati practicate cu constiinciozitate in tara asta (in afara celei de baza-bautul),fumatul si prostitutia stau in gitul politicienilor.

  Trist.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *