Erori strategice

De cîte ori stînga pierde alegerile (1996, 2004, 2008, 2009), după un prim şoc, se retrage, îşi linge rănile şi se regrupează. De cîte ori dreapta pierde (sau, mai bine zis, e pe cale să piardă sau aşa o spun sondajele cu doi ani înainte de alegeri) se dezintegrează ca o armată la care retragerea se transformă în fugă dezorganizată sau ca un jucător de tenis care după un 6-4 în primul set, în al doilea e condus cu 4-2 şi cade psihic, aruncă racheta şi iese plîngînd de pe teren.
Facebook Comments

25 Comments Erori strategice

 1. Nea

  Unitatea USL are o utilitate, e ca fosa septică a unei case care nu dispune de un sistem modern de canalizare prin care să se evacueze dejecţiile.

  E mai bine să ai o groapă mare unde să le strângi şi, eventual să le transformi în biogaz şi îngrăşăminte naturale, decât să calci pe răhăţei risipiţi prin toată curtea.

  Păcat că nu s-au unit şi cu PRM.

  Reply
 2. ion

  E normal, este foarte usor sa fii socialist. "Noi va dam mai multi bani, pe care ii luam de la bogatii aia hapsani."

  Comparati asta cu mesajul de dreapta: "Daca noua ne merge bine, si voua va merge bine".

  Ce vrei nea Costele, o suta de lei, sau paritatea puterii de cumparare mai mare ?

  Democratia cam favorizeaza socialistii.

  Reply
  1. Ivan Zubeldian

   Eu totuși nu înțeleg: la ce servește unitatea? Electoral vorbesc, dă bine sau aduce voturi? Apoi, de ce invidiem USL-ul? E aproape evident că unindu-se vor lua mai puțin decât separat. Să fie ăsta modelul de raționalitate pe care îl căutăm? Am mai scris undeva despre traumele despărțirilor și obsesia pentru unitate. Iar din punctul meu de vedere unitatea e o falsă țintă sau problemă, e doar o obsesie a trecutului. Dacă USL pierde cu 40% dar unită, în fața a 5 partide de dreapta care iau 60%, sunt terminați . Chiar dacă numesc primul ministru, cum vor accede la resurse (un fel de-a numi hoțomăneala) cu o majoritate de dreapta și Băsescu președinte? E game over. Așa că ținta e ca USL să ia sub 40%, nu ca dreapta să fie unită. Să sucombe uniți, strâns îmbrățișați. Dacă pentru asta e nevoie de 5 partide de dreapta, care e problema?

   Reply
 3. mfg

  Stanga se regrupeaza pentru ca in procesul de retragere imediat anterior cei "retrasi" se regasesc, in general, de aceeasi parte a baricadei politice.

  Dreapta se regrupeaza mult mai greu dupa un esec pentru ca prea multi politicieni sunt "de dreapta" numai cand dreapta e la putere. La vremea retragerii multi incep sa isi dea seama ca lor le pasa foarte mult de mase si mai scormonesc prin sufletelele proprii de-o social-democratie de avarie.

  Exemple nu dau, ca sa iau degete in sus, nu ca mocofanii aia de antipedelisti, care stau, incapabili sa inteleaga momentele istorice reale, pe rosu toata ziua.

  Reply
 4. Dragos

  In timp ce noi, dreptacii, ne dam in cap pentru lipsa caciulitelor de pe ăâî, de la fundul lui șț sau chiar si pentru vreun "bagaias" fara cele doua "-" regulamentare, stangacii sunt uniti. Nu-i intamplator faptul ca unirea asta, a lor, seamana pana la confuzie cu unirea tiganeasca.

  Functioneaza !

  Va amintiti cum si-a ridicat Nastase fustele in cazurile Bivolaru si Nicolescu ? Va amintiti. Sunt cei doi baieti si Nastase bine mersi ?

  Sunt !

  Reply
 5. Yeba

  @Nea (off-topic, ca n-am stiut unde-i Bestiarul – mai rar asa marketing, product awareness, alea, alea – si nu pot sa ma abtin!!)

  Profa mate fara S&S ai nostri: un fel de Crin traversind facultatea, predind franceza, facind politica…

  Reply
 6. Leon cel Treaz

  @Yeba

  creo que usted habla de "Manual de zoologia fantastica" de JLB, pero por disgracia, el manual no vale nada.

  Reply
 7. 2-3

  aici, orice s-ar spune, "magistraţii" din fundu' Curţii de Apel Piteşti, au dreptate: "recurentul" Constantin Nicolescu chiar "a promovat obiceiurile traditionale"

  Reply
 8. Yeba

  @Nea, ma adresam dictatorilor, ei ne-au ascuns Bestiarul (adica eu nu-l mai gasesc pe ecran, cind am de facut anunturi importante pentru caragialofili 🙂 ).

  Reply
 9. valentin

  Ca sa fim cinstiti cu noi insine, niciodata dreapta nu a adunat in Romania mai mult de 40%.Numeric vorbind,stanga copleseste,deci are ce regrupa.Pentru stanga dezertarea unei cincimi de exemplu inseamna doar o cuta intre sprancene,pentru dreapta e un adevarat dezastru.In general in statele cu un sector bugetar se intampla la fel.Problema este ca la noi in Romania nu exista partide de stanga decente,cu care la nevoie dreapta sa poata coaliza.Traiesc in Grecia,unde simpatiile pentru stanga sunt mai mari decat la noi,dar aici in afara de PASOK al lui Papandreu un cuvant greu il au si comunistii,si alte partide mai mici.In Grecia mesajul anticoruptie e purtat de stanga,ceea ce intr-un fel e mai firesc.As vrea sa vad si la noi un partid de stanga axat nu pe pomeni ci pe ideea de dreptate sociala.Dar mai e mult pana atunci.

  Reply
 10. Yeba

  On topic: as crede ca stinga e colectivista prin definitie, deci se regrupeaza mai usor. In cazul nostru nu e stinga, e haita unui Taicut antrenat in mentinerea capului la suprafata din toate pozitiile.

  Off topic: pt @Nea, fiindca ne-ati ascuns Bestiarul:

  duminica, la TNB, Ioana Pirvulescu – conferinta "E foarte greu sa scrii romaneste – Presa in vremea lui Caragiale"

  Reply
 11. Beldiman

  Nea, leii (de fapt leoaicele…) se strang in haita cind ii apuc foamea si pornesc la vanatoare . Dupa ce prind prada, se ghiftuiesc ( intai leul) si apoi se imprastie. Bivolii pasc uniti pentru a se apara impotriva leilor. Cand ,,campania''acestora reuseste sa-i imprastie si sa-i invinga smulgandu-le un membru , dupa infrangere se unesc ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat( probalil ca au capatat si ceva experienta , ca specie , asa zice evolutionismul, dar nu prin tinere de munte ci prin eliminarea exemplarului cu gene care nu fac fata luptei cu leii) .

  Eu cred ca ar trebui sa studiem, pentru a mai buna intelegere a ,,comportamentului de turma''la oameni ca si la animale , idealul, scopul actiunilor lor. Comportamentul fiind identic,la oamenii asociati fiind mai greu sa le discerni scopul adevarat , din cauza camuflajului dat de ideologia propagata , luam prin similitudine scopul actiunii in turma al animalelor.De aici ar terbui sa pornim cu concluziile… Eu ma feresc ,cu groaza ,sa le trag…..

  Sigur ca omul e mai mult decat un animal , dar in partide e vorba de animale politice , iar la noi , intelectualii au a mare admiratie fata de anumalul politic cel mai tare …

  Reply
 12. Bleen

  "Nicolescu a fost senator, este presedintele CJ Arges, este cetatean de onoare al municipiului Pitesti si al localitatilor Slobozia si Cosesti. A sprijinit activitati sportive, culturale, religioase si de invatamant, a promovat obiceiurile traditionale si valorile democratice in Romania. Acestea demonstreaza ca recurentul (Constantin Nicolescu- n.r.) este o persoana apreciata in societate, respectata, dand dovada de o probitate morala si deontologie profesionala deosebite, astfel ca nu se poate vorbi in cazul de fata de un pericol social concret pentru ordinea publica, pe care l-au presupune lasarea sa in libertate", si-a motivat completul Curtii de Apel Pitesti decizia de a revoca mandatul de arestare emis pe numele lui Constantin Nicolescu, presedintele Consiliului Judetean Arges.

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-8336920-sefu

  Reply
 13. tucu

  Stinga nu se regrupeaza ci se regenereaza.

  Regenerarea se face prin chemarea la vatra a celor repartizati de parintele tuturor relelor tatuca Ion sa formeze partide istorice sau nu de dreapta stinga sau centru.

  De cite ori stingii i se taie un cap rasar ca prin minune din toate cotloanele politicii roamanesti noi amatori de aliante cu rosiaticii.

  De aici senzatia de renastere. De fapt stinga si consuma rezervele si de aceea ce se intimpla astazi arata ca o limpezire a scenei politice.

  Ramine sa vedem care va fi fractiunea din PDL si UDMR care la nevoie va sari cu arme si bagaje in tabara rosie.

  Reply
 14. Beldiman

  ,,…pierde alegerile'' si ,,…pierde''. Se compara ,,mere'' cu ,,pere''? Poate iesi orice concluzie doresti .

  Reply
 15. Nea

  O explicaţie a fenomenului ar fi miza.

  Stânga la noi nu-şi permite să piardă pe termen lung, asta ar însemna dezintegrarea reţelelor mafiote, drumuri dese la parchet, başca pierderea imunităţii. E pe viaţă şi moarte.

  Dreapta, aşa debilă şi controversată cum e, pare mai puţin ahtiată, miza ei fiind preponderent politică. (Ştiu, ştiu, borduri, etc.)

  Şi un citat din Caragiale, poate vă vine pofta să revedeţi 1907:

  Împărţită în două bande, ce se numesc cu pretenţie “istorice” – liberal şi conservator – bande mai nesocotite decât nişte seminţii barbare în trecere, fără respect de lege, fără milă de omenie, fără frică de Dumnezeu – această oligarhie legiferează, administrează, calcă astăzi legile pe cari le-a făcut ieri, preface mâine legile făcute azi, ca poimâine să le calce şi pe acelea, fără spirit de continuitate, şi fără altă sistemă decât numai împăcarea momentană a exclusivelor ei interese, pentru perpetuarea sacrei organizaţiuni numite aici democratice.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *