„Nici o fiară nu plăsmuieşte o minge”

În De ludo globi (1463), cardinalul Nicolaus Cusanus oferă o neaşteptată interpretare universalistă a noţiunii de joc. Departe de-a fi înţeleasă ca simplu divertisment, activitatea ludică deschide o fereastră către secretul creativităţii. Oamenii maturi se pot juca cu limbajul (folosind ironia, calamburul sau dialectica subversivă), devenind astfel mai înţelepţi. Jocul, aşadar, nu este doar tremur, risipă şi vibraţie. El nici nu înlocuieşte gândirea sistematică şi voinţa austeră. Jocul e cel care pune imaginaţia fierbinte în dialog cu analiza rece şi calculul tactic în confruntare cu planul strategic al unei echipe sau al unei individualităţi. Teza a fost reluată şi aprofundată de Johan Huizinga (Homo ludens) şi Eugen Fink (Spiel als Weltsymbol). Jocul e prezent în orice interacţiune culturală şi rămâne, ca atare, marca fundamentală a depăşirii purei animalităţi (Cusanus, DLG, p. 222: nulla etiam bestia globum et eius motum ad terminum producit  – nicio fiară nu plăsmuieşte o minge şi nu-i pune mişcarea într-o direcţie anume.)

Această generoasă definiţie – stabilită în plin secol XV într-o conversaţie a teologului Cusanus cu Iohannes din Bavaria – e verificată de jocul cel mai popular şi mai exploziv în tot secolul XX. Fotbalul jucat astăzi, 3 iulie 2010, de echipa Germaniei în confruntare cu Argentina a scos la iveală secretul maturităţii ludice. De partea jucătorilor teutoni, o sumă indicibilă de angajamente private, măsurători obiective, scheme, calcule şi prognoze, eforturi de antrenament sportiv, negocieri financiare şi mobilizări psihologice s-a dovedit, în sens colectiv, perfect câştigătoare.

Ce a arătat astăzi selecţionata Germaniei federale?

Mai întâi, că nicio secundă din cele 90 de minute regulamentare nu merită pierdute. Tatonările pot fi utile, dar nu atunci când îţi propui o victorie la scor şi detaşarea rapidă în poziţia de favorită a Cupei Mondiale. Echipa lui Joachim LOEW s-a aruncat fără ezitare la poarta lui Sergio Romero, înscriind (3′) dintr-o superbă lovitură liberă finalizată de Thomas Mueller (20 de ani). Replierea argentinienilor a venit dificil, după aproape 30 de minute de pase stăruitoare ale nemţilor, motivaţi de stabilitatea lui Schweinsteiger, Lahm şi Podolski pe teren. Aşa cum era de aşteptat, niciun membru al titratei Nationalmannschaft n-a lăsat impresia că vrea să smulgă simpatia tribunelor prin artificii de circumstanţă, driblinguri cu efect sau deposedări acrobatice. Cuvântul-cheie a rămas, de la început până la sfârşit, organizarea. Iarorganizarea trimite, inevitabil, la ordine.

Nimic static, regresiv, centralist sau predeterminat în acest concept deOrdnung. Construcţia pe teren a echipei (team-work) n-a fost nici sindicalistă, nici anarho-libertariană, ci mai curând de extracţie ordo-liberală. Aşezarea fermă în post a fiecărui apărător şi mijlocaş, relaţia de subsidiaritate între regiunile distincte ale terenului, precum şi excelenta comunicare pe flancurile de atac, au compensat  deficitul de experienţă al tinerilor atleţi germani. Ordoliberalism: competiţie deschisă, aşadar, pe piaţa ideilor fotbalistice şi o minimă reglementare acceptată de comun acord cu antrenorul (fără consultarea presei).

Argentina a suferit, în schimb, printr-o inflaţie de şuturi imprecise şi elan necoordonat. Pe gazon şi în tribune, a rămas doar amintirea ceţoasă a unui pseudo-război de cuvinte, jucat de cei doi selecţioneri-adversari înaintea meciului de sferturi. Nici logomahia diplomatică întreţinută la nivelul tribunelor oficiale n-a putut oferi vreo soluţie de avarie. Cancelara Merkel s-a relaxat mai departe, în timp ce Messi, Higuain şi Tevez încercau din răsputeri să străpungă apărarea germană. Deşi şi-au creat anumite şanse, timp de un sfert de ceas, alb-albaştrii n-au putut periclita în mod serios poarta lui Neuer.

După pauză, Germania a adăugat plus-valoarea rafinamentului la deja consacrata noţiune aristotelică de ordine (motivată aşadar de o certă finalitate). Maradona a omis să facă nişte schimbări esenţiale (introducerea lui Juan Veron, pivot-central, în locul palidului Maxi Rodriguez). Messi n-a putut urca niciodată spre zona de 16 m a adeversarului, fiind obligat să joace multe recuperări. Tevez a făcut enormă risipă de energie, fără ca elementul de concentrare să-şi spună cuvântul. După al doilea gol (64′) survenit printr-o execuţie model a prolificului şi Miroslav Klose. Modestia de caracter şi tenacitatea au învins pofta de glorie deşartă. Ordinea germană a triumfat în faţa improvizaţiei fără cap, mijloc şi coadă. Jocul nu trebuie să contrazică organizarea, nici ritmul nu exclude disciplina, după cum robusteţea fizică poate atrage după sine inventivitatea.Germania a câştigat prin apetit ofensiv, dezinvoltură, rapiditatea mişcărilor de contra-atac, îndrăzneala de-a vrea mai mult, din prima clipă a confruntării.

În ultimele douăzeci de minute, complet doborâtă psihic, Argentina s-a răsfirat şi, practic, n-a mai găsit nicio breşă. Soluţiile de pe banca antrenorilor s-au lăsat aşteptate, în zadar. A doua repriză a dovedit că nu poeţii loviţi de capriciu, geniu şi superstiţie, ci managerii glaciali sunt cei care pot reabilita, în momente critice, o echipă. O defensivă ineficientă, apoi haosul mingilor aruncate înainte, fără o destinaţie anume, precum şi lipsa de concentrare pozitivă a jucătorilor argentinieni au pecetluit soarta meciului. Ultimele două goluri (Friedrich74′, Klose 89′) au adâncit umilinţa ireală şi neputinţa surdă a sud-americanilor.

Va răzbuna Spania sau Uruguay orgoliul latinităţii?

Facebook Comments

104 Comments „Nici o fiară nu plăsmuieşte o minge”

  1. zexe

    "Cea mai mare pensie din România se plăteşte unui judecător, care primeşte lunar peste 37.000 RON, adică echivalentul a circa 8.600 de euro, pensie de serviciu pe care magistratul o va primi în continuare, în pofida recalculării pensiilor speciale"

    http://www.adevarul.ro/actualitate/8-600_de_euro-

    Cine imparte, parte isi face. Si cand ma gandesc ca suntem considerati ca suntem tara cu cea mai corupta justitie a UE, imi explic de ce Curtea Constitutionala isi apara ograda. Sunt curios cine este pensionarul acesta si ce procese a judecat.

    Reply
  2. FLORICEL

    Îl ţin de vorbă nişte băieţi. Iar el vorbeşte, că aşa-şi face un bine sie însuşi.

    Reply
  3. MORRIS

    zexe>asta spun si eu;asistam zilnic la demagogie.Indiferent din ce domeniu vine.Toti spun ca trebuie facut asa,ca e mai bine daca,…ca e de vina statul,..si tot asa.In realitate toti stiu ca trebuie o reforma in invatamant.Nu o face nimeni,anii trec.Dar daca nici nu vorbim despre asta,unde ajungem?Ai vazut rezultatele la bac anul asta?Suntem mai praf ca anul trecut!offffff,,ce tara!scuze,ma duc sa ma strang de gat putin.pana imi ies ochii,poate asa vad mai bine.

    Reply
  4. zexe

    @Morris, m-am saturat de diagnosticieni, indivizi care, fiind in acelasi timp parte a sistemului, se lameneteaza aratand cu degetul spre sistemul din care fac parte.

    Iata demagogia profesorului ”Dacă astăzi şcoala s-a părăginit, vina este, înainte de toate, a statului îmbuibat cu propriile interese, din ce în ce mai exclusiviste. De aceea pleacă tinerii! Nu-l plăteşti mai mult pe judecător ca să-l fereşti de corupţie, când datoria lui este să-i judece pe cei corupţi, nu-i plăteşti mai mult pe poliţişti ori pe jandarmi, ca să ţină piept unor oameni care nu mai au bani nici pentru întreţinere, nici pentru medicamente. Nu-i plăteşti mai mult pe cei de care te foloseşti prin interese meschine şi laşi de izbelişte sănătatea şi educaţia unei naţiuni” Putem citi printre randuri despre capra vecinului, vechea meteahna a romanilor.

    Ce doreste profesorul Buzatu? Pentru ca profesorul nu doreste o reforma a sistemului de invatamant. Nu, profesorul spune ca:”În scurt timp, efectele perverse au ajuns să facă legea, transformând schimbarea într-o necesitate absolută, raţională aproape, chiar dacă realitatea nu o cerea”. Adica reforma din invatamant este o frazã de dansii inventata / Ca cu a ei putere sa va aplece-n jug,/ Caci de-ar lipsi din inimi speranta de rasplata,/ Dupã ce-amar muncirati viata toata/ Ati mai purta osanda ca vita de la plug!

    Despre profesorul Buzatu nu pot spune decat ca este un demagog in plus.

    Reply
  5. para

    "Povara Libertăţii", de Mihail Neamţu. Sunt pe la început, îi zice de Spinoza. Stil cam scorţos-academic pentru manelarul de mine, dar merge.

    Reply
  6. MORRIS

    Bleen>superb,asa e si la noi.dar ai citit ce zice un chinez la comentariu??e o facatura!sau nu?

    Reply
  7. Pingback: Dao. Acum şi în economie. « word wide web

  8. Futuyama

    yo aştept triumful absolut al ordoliberalismului pe terenul de fotbal: mingea pătrată

    după cît de bine joacă Germania cred că nu mai durează mult

    Reply
  9. omen

    Pata, da, ai dreptate; Mengele a trait in Paraguay, desi n-a fost capturat niciodata 🙂

    oricum, populatia in Paraguay e 95% metisi, pe cand in Uruguay e 6% metisi, 88% la Uruguay fiind descendenti europeni. m-a distrat ca la uruguay joaca unul Heinze, care mai blond decat orice jucator din echipa actuala a Germaniei 😀

    uite asa ajungem sa vorbim de "uguay", noroc de world cup 😆

    Reply
  10. Pataphyl

    omen

    Și Mengele și Eichmann au fost capturați la Buenos Aires, Mengele spera ajutor de la Stroessner în Paraguay, unde a trăit multă vreme.

    Reply
  11. omen

    Bleen, 11:56 PM:

    -Romania a fost una din cele 4 tari europene care-a participat la primul campionat mondial. parca Franta, Romania Serbia si Elevetia au fost "europenele" in 1930.

    Pataphyl, am impresia ca Paraguay sunt mai metisi, Uruguay sunt mai nemtzi 🙂 mai exact urmasii alora care s-au ascuns in zona dupa 1945 :mrgreen: tot era un sat in jungla, unde s-au nascut nu stiu cati gemeni.., pe acolo pe unde se ascunsese Mengele 😀

    neamtu tiganu, nu spera si nu ai teama(frica, whatever): ce e val, ca valul trece!

    Reply
  12. neamtu tiganu

    As comenta si io ceva, da mi-e teama!

    P:S Acum am venit si ziceam sa ma culc, da suna vuvuzele in tot cartieru.

    Da tot va zic, mihai o fi el neamt da nu prea stie cum e cu nemtii. Are dreptate totusi intr-un punct, organizare, organizare, organizare.

    Reply
  13. Pataphyl

    Futuyama, paraguaienii sînt mai mult nemți decît latino, dar nu destul de nemți ca să cîștige.

    Reply
  14. Bleen

    de fapt, cei şapte şoferi din oraş au aceeaşi amantă. e nebunie pînă găseşti un loc de parcare în faţa blocului ei!

    Reply
  15. Bleen

    nedo, habar n-ai ce trafic e înb tîrgovişte! cei şapte şoferi din oraş sînt nişte vitezomani nebuni. scot untul din daciile 1310!

    Reply
  16. Bleen

    dc devine spania campioană mondială îşi revin spaniolii cu psihicul, se relansează economic şi ne trimit iar căpşunarii cîte 7 miliarde de euro pe an. şi scăpăm de deficit. dacă bătea paraguay-ul, unica şansă era să fugim toţi la căpşuni în paraguay. sau la curmale, arborele de cauciuc sau ce creşte p-acolo.

    Reply
  17. AccesDirect

    Am gasit una satena, mai misto, dar nu pot dovedi ca e paraguayanca get-beget. Pe aia zu tzatzele mari i-o las lui nedormitu, sa-i dea refresh cu mingile alea de fotbal de sub maiou.

    Reply
  18. Bleen

    băăăăăă! La ăia e iarnă!!!! D-aia avea diafanca mănuşi! Acu m-am prins! Africa de Sud e în emisfera sudică!!!

    Reply
  19. Yeba

    Para, poate chestia cu macaraua era parte din spectacolul pentru copii din ziua aia, seamana cu Bradul de Craciun, cel cu Stan si Bran. Para, fii tare ca Paraguayul! Ma rog, pina la minutul asta.

    Reply
  20. Bleen

    Acu' mi-am dat seama! Germania 2010 seamănă cu Danemarca 86 (dacă-şi mai aduce aminte cineva de ea).

    Şi nu mai vreau să aud prostia cu panzerele germane! Se răsucesc în mormînt Guderian şi Rommel cînd aud de panzerele germane, simbol al forţei brute.

    Reply
  21. omen

    haha..e clar razboi "Americi" vs Europa 🙂 astia pe ABC de abia se abtin sa nu tina cu Paraguay si sa maraie impotriva Europei 😀

    Reply
  22. AccesDirect

    Mihail Neamtu ne duce cu vorba. O sa zica ca fotbalul e inventat de filosofi. Tot ce se poate, daca ma gandesc la Cornel Dinu.

    Reply
  23. para

    iar in bulgariaguay am gast un all inclisiv exclusiv, la pretz de jumate, cu spectacole pentru copii.

    Reply
  24. Bleen

    Parcă văd Germania-Spania (dc Spania trece de Paraguay): spaniolii au posesia, nemţii dau două goluri pe contraatac.

    Ordinea ca ordinea, însă nemţii sînt ucigători pe contraatac.

    Reply
  25. omen

    yeba, mi-era mila de Ghana, ei da, meritau mai mult, saracii 🙂 dar uguay..c'mon 🙂 unul in semifinale e de ajuns :mrgreen:

    Reply
  26. Yeba

    @Florina: pai da, că asa dictă dictatorul acesta vremelnic de Bleen, sa nu tina nimeni cu ei, sa nu fie nimeni incercat de sentimentul paraguayan al fiintei, pe scurt, sa fie abandonati. Sa-i incerce pe toţi noţiunea aristotelică de ordine 🙂

    @Fukuyama-cu-T, Gabhryel, da, da, va rog pe amindoi asa sa faceti, sa tineti cu Paraguay, au telenovele reusite, nu ca nemtii.

    Reply
  27. omen

    hm, Germania, o masinarie bine unsa, aproape ca te enerva daca nu o pasa nu-si atingea tinta 🙂

    Spania joaca altceva, iti vine sa pui "Ole!"

    nu cred ca mai rezista mult Paraguay fara gol 😉

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @dicta, nu te grabi cu placa wireless. zic sa luam placa de baza cu wireless inclus.

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *