Drumul lui Năstase

Pentru a nu fi ţinut responsabil de ceea ce spui trebuie să fii iresponsabil în momentul în care faci o afirmaţie. Dacă nu eşti clinic iresponsabil, ci doar cinic iresponsabil, atunci cu siguranţă urmăreşti să fii crezut, mimând responsabilitatea şi, în felul acesta, să înşeli pentru că vrei să produci consecinţe reale cu o conduită care în mod concret nu angajează vreo răspundere faţă de celălalt. Această cacialma cere ceva talent şi implică cu siguranţă un risc atunci când este jucată nemijlocit cu cel care trebuie fraierit deoarece acesta poate avea reacţii imediate neprevăzute. Când cacialmaua aceasta este jucată de un politician şi este mijlocită de mass-media nu e nevoie decât un receptor antrenat să nu gândească şi care să nu aibă memorie.

Purtătorul oficial al tricoului cu Che Guevara în România declară că: „În 2004, România era pe un drum bun, care trebuia urmat cu NATO şi UE, dar acum nu este bine ce se întâmplă”. Lăsând la o parte faptul că summitul NATO de la Bucureşti nu-i tocmai un indiciu că nu suntem pe acelaşi drum cu NATO ori că UE a sprijină explicit poziţia preşedintelui Traian Băsescu în mai multe chestiuni (ANI e numai una dintre ele),  poate că Ponta a uitat, dar drumul pe care îl doreşte el a fi fost continuat era drumul familiei doamnei Hildegard Puwak, cel pe care se plimba nestingherit Miki Şpagă, care, om cu calitatea bunului simţ, acorda prioritate de trecere bătrânei mătuşi Tamara. Este România lui Ioan Amariei, al cărui PNA nu soluţionează nimic şi al sinistrei Rodica Stănoiu. Era ţara în care Ilie Botoş purta discuţii telefonice cu Ion Iliescu despre dosare aflate în lucru, lucru care se cunoaştea în anchete. Era drumul pe care insulta şi calomnia marcau viteza de liberă exprimare a ziariştilor. Era drumul care îl ducea doar pe Adrian Năstase în paginile ziarelor şi pe ecranele televizoarelor (şi era numai de bine, după cum puteţi citi ce se scria aici despre presa din anul 2004). Era drumul pe care se circula „liber” fără zgomot fonic, pentru că nimeni nu avea curajul să spună ceva tare. Era drumul liber de Agenţia Naţională Anticorupţie, de Direcţia Naţională Anticorupţie condusă de Daniel Morar şi de Ministerul Public condus de Codruta Kovesi. Era drumul pe care Adrian Năstase trimitea Parlamentul României să îi numere ouăle. Era… Vorba unui călător din trenul spre Craiova de duminică: „A fost bine!”.

Ţipetele şi urletele care au punctat unele momente de după anul 2004 au însoţit încercarea unora care, în timp ce înaintau pe vechiul drum – pentru că altul nu exista în 2004, încercau să creeze o breşă, posibilitatea unui alt drum. Parlamentul a urlat când a fost condamnat comunismul, doamna Pivniceru a ţipat când i s-a spus că protestul magistraţilor este ilegal. A fost şi este o încercare dificilă, în care defectele nu au dispărut ca prin minune – vezi situaţii de tip Ridzi ori Elena Băsescu în Parlamentul European, dar este o încercare care se face şi care mai şi reuşeşte.

Cum ar fi continuat, fără aceste şicane, drumul lui Năstase? Cred că putem face o evaluare rezonabilă uitându-ne la traseul uneia dintre benzile acestuia, care a intrat în subteran în 2004 continuând ca şi când nimic nu s-ar fi întâmplat: generalul Cătălin Voicu. Noroc că din ce s-a construit nou la suprafaţă, s-a mai construit şi bine. Până la un nou control de constituţionalitate.

Facebook Comments

62 Comments Drumul lui Năstase

 1. zexe

  @Florina, nu a fost decat o eroare de typo. Se intampla tuturor. Nu erau diafane, erau dolofane.

  Reply
 2. Bleen

  Am văzut două olandeze diafane şi triste, deşi Olanda a cîştigat. Aşa-s olandezele, nu pot fi satisfăcute cu una, cu două…

  Reply
 3. zexe

  @Florina, da, in seara asta ai fost o adevarata portocalie. Ai dat pronosticul cel mai apropiat de adevar. Recunoaste, insa, ca ti-a suflat sotul, te rog. Alfel imi vei strivi orgoliul.

  Reply
 4. Bleen

  Olanda n-a prins o finală de CM cu Van Basten şi Gullit dar prinde cu ics şi zero sau cum îi cheamă p-ăştia de acum.

  Reply
 5. AccesDirect

  Nu stiam de unde mi-e cunoscut zgomotul de vuvuzele. Acum m-am prins ca ventilatoarele, de la sursa mea Antec, fac la fel.

  Reply
 6. Bleen

  Olandezii s-au adaptat cel mai bine la vuvuzele. Nici nu simt diferenţa. Băgameaş, de ce-mi vîjîie capul? Că doar azi n-am fumat nimic.

  Reply
 7. Yeba

  Deci Paraguay a avut un gol valabil, mi-a spus mie un tip destept. "Necuprinsa-i lumea si vrajmasa" (pt cunoscatori).

  @Zexe, e din 3 surse? Macar aici sa bata si portocaliii, saracii… Degraba acatist la moschee, ca, asta e, mai repede gasesti moschee decit biserica.

  Reply
 8. ela

  ttp://www.realitatea.net/teo-trandafir–trebuie-sa-fie-foarte-obositor-sa-fii-basescu_722107.html

  si umbra,Teo

  Reply
 9. zexe

  Dati-i in pielea chireacului pe comunisti si hai sa va aud pronosticul pentru meciul din seara aceasta.

  Reply
 10. zexe

  @Vericule, rusii nu au fost niciodata idioti, in schimb au fost diabolici si criminali in serie, paralel, in masa, etc. Politicienii de la noi au mai multe probleme, dar numai celor din stanga ar trebui sa le fie teama de o asemenea idiotenie.

  In schimb, rusii pot gasi in orice moment idioti creduli care sa puna botul la o semenea lista, stiut fiind faptul ca o lista a celor incomozi o poti face chiar si tu. Din cate imi amintesc, vara trecuta, a delegatie de politicieni ai opozitiei s-au deplasat la Moscova intr-o vizita neoficiala, de agrement. Probabil s-au dupa aceasta lista, pentru ca la intoarcerea in tara unul dintre ei s-a dus in puterea noptii cu ea la Vantu.

  Ce legatura are Vantu cu Moscova? Ia spune, stii?

  Reply
 11. Vericu

  @zexe Se poate sa se fi inteles dar un lucru e sigur Rusi au dat lista cu kgbisti di toate tarile foste socialiste la UE si NATO .Deci politicieni nostri au o problema.

  Reply
 12. mece

  sunt incoerent: totu-i montat: postura in carea apare TB, huiduielile puse pe fundal. Miercuri se discuta la CNA. stire Mediafax

  Reply
 13. ela

  zexe: si nici un politician care viziteaza sinistratii nu-i intreaba cu ce i-au ajutat coledzii din opozitie?

  Reply
 14. Futuyama

  Morris

  "Partid fascist? Si un scop ascuns daca au, nu pot fi totusi atat de idioti!"

  Deci numai asta îi opreşte să fie partid fascist…

  Nu că este exclus, că n-ar vrea sau n-ar putea să aibă scopul ăsta "ascuns".

  Ci nu-s chiar atît de idioţi.

  Accentul se mută de pe acuzator – Ponta, care e creditat – pe acuzat – PDL, care e creditat… cu mai puţină idioţenie.

  E destul de subtil jocul tău dublu. Mai arată-ne ce poţi.

  Reply
 15. zexe

  Hanibal Dumitrascu a uitat, insa, sa povesteasca si despre patologia de grup, anume a sustinatorilor presedintelui si a democrat-liberalilor. Taratura.

  E clar, dupa pierderea prezidentialelor, moguluii vor sa forteze suspendarea presedintelui si darmarea executivului.

  Ofensiva acestora se va sprijini pe dezastrul provocat de inundatii si pe durerea sinistratilor.

  Reply
 16. ela

  @Maritul dictator: de ce,a venit ANAF in control si pe la guvern? Ma gandesc ca la realitatea ,psihologul a venit sa-i trateze.

  Reply
 17. MORRIS

  Traim in tara in care acesti politicieni de 2bani,ipocriti si fara o linie de conduita normala,isi dau cu parerea despre orice,oricand.Cum naiba sa-l asculti pe Ponta sau Antonescu si sa nu iei atitudine?Ma refer la intelectalitate.Sau nu mai avem asa ceva?Cum poate aceasta specie sa spuna ca dusmanul lor e PDL-ul si Basescu?Partid fascist?Si un scop ascuns daca au,nu pot fi totusi atat de idioti!

  Reply
 18. zexe

  De ce am senzatia ca Occidentul a batut palma, peste capul Romaniei, cu bunicuta Rusia? Si pentru a cata oara? Am simtit aroganta ”rosie” din discursul lui Gorbaciov, aflat in vizita la Bucuresti cu ocazia lansarii ziarului ”Puterea”, si ma intrebam daca acesta este suprat pe scutul antiracheta sau pe orientarea pro-occidentala a Romaniei si a presedintelui Basescu.

  Nu va dura mult si vom auzi aceleasi persoane care aplaudau de pe trotuare venirea minerilor in Bucuresti exclamand ” Duceti-i pe toti in padure la Katyn! Acestia sunt dusmanii poporului si ai revolutiei socialismului stiintific”, iar Iliescu, ca un arc peste timp, ca dupa o distorsiune spatio temporala va tine discursul cu ”Acestia n-au nimic de-a face nici cu socialismul, nici cu ideologia comunismului stiintific. Au intinat numai numele Partidului Comunist Roman, au intinat numai …”

  Reply
 19. zexe

  @mece, articolul tau este incomplet. Spun asta pentru ca este o greseala sa nu mentionezi despre notiunea de ”dusman al poporului”, notiune prafuita de atata comunism luminat. Iata ce se spune micutul Ponta, aceasta amuleta a Che Guevarului, care a gasit notiunea in podul lui Iliescu pe cand se harjonea cu Antonescu de-a hotii si vardistii.

  Ponta:”"PDL este un partid fascist, fără nicio regulă a democraţiei, cu un lider suprem – Traian Băsescu. Dacă el zice să ne omoare pe toţi, ne omoară pe toţi. Duşmanul nostru ca partid şi ca ţară e Băsescu şi democrat-liberalii"

  Mece, spune drept, esti un dusman al poporului?

  Reply
 20. zexe

  Dinu Patriciu s-a hotarat sa intre in competitie cu Madame Blogary, iar pentru asta l-a naimit pe Alexandru Sassu pentru a sfida limitele deontologiei si a performantelor media 🙂
  http://economie.hotnews.ro/stiri-media_publicitat
  Sassu!…va dati seama ce concurenta vi se pregateste? LOL :))

  Ma gandesc numai la jena care ii va incerca pe junalistii constransi sa cante dupa bagheta dirijorala a Sassului. Umilinta acestora va putea fi depasita numai de ea insasi.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *