PDL: ne-mișcare sau înnoire?

„Virtus tentamine gaudet”

(Virtutea se bucură de încercări)

Bătălia pentru continuarea reformelor în 2012 nu este deloc câștigată. Imaturitatea liderilor opoziției și sărăcia de imaginație a socialiștilor ne avantajează. Chiar și în condițiile unui sistem de vot avantajos, actualul PDL nu poate crește ușor dincolo de 25-30%. Recâștigarea fiecărui votant al dreptei presupune eforturi colosale de recredibilizare. De aceea, noua mişcare populară despre care se vorbeşte tot mai apăsat, cu diverse accente şi interese, este, înainte de orice, o provocare pentru PDL.

Dacă o reconstrucție doctrinară este deja vizibilă, grație eforturilor unor entități precum CADI, ISP sau FCD, o relansare politică a dreptei așteaptă impulsuri mult mai importante. Presiunea vine din partea publicului educat și inteligent, responsabil și exigent, care nu găsește o corespondență imediată între ceea ce declară oficialii PDL la centru și ceea ce fac reprezentanții partidului guvernamental la ministere sau în teritoriu.

Mișcarea Populară nu poate rezulta dintr-o simplă operațiune de rebranding – se impune un re-set capabil să genereze entuziasm la nivelul tinerelor generații (cele care-și vor exercita pentru prima oară dreptul de vot). E nevoie, în primul rând, de resurse umane noi. Se cere apoi o catalizare a diasporei – a milioanelor de români care au înțeles de ce austeritatea nu reprezintă capriciul Guvernului Boc, ci o politică a tuturor guvernelor responsabile din Europa.

Mișcarea Populară va avea ca imperativ unitatea dreptei, nu divizarea ei. E motivul pentru care, începând cu această toamnă, rivalitățile personale și atacurile ad hominem între membrii familiei dreptei ar trebui să înceteze.

Fiind vorba despre o dreaptă modernă și europeană, misiune Mișcării Populare (animată de idealul Albă-ca-Zăpada) este continuarea reformelor statului. Acest lucru nu este posibil fără o reformă a partidelor și a instrumentelor democrației locale.

Pentru adepții nevăzuți ai Mișcării Populare, dreapta este calea regală a competiţiei, a libertăţii şi integrităţii. Dreapta înseamnă garantarea drepturilor naturale: proprietatea, înainte de toate. Vorbim, totodată, despre responsabilitatea socială inspirată de valorile iudeo-creștine. Aşa cum virtutea nu se teme de încercări, dreapta românească nu trebuie să se teamă de schimbare.

Mişcarea mişcă deja prin asociații, fundații, site-uri populare pe Internet. E probabil momentul ca PDL să-și pregătească următoarea mutare. De ce? Pentru că România secolului XXI nu poate fi condusă de mentalități formate înainte de 1989.

Un simplu rebranding poate rămâne la operațiunea de camuflare a superficialităţii, un paleativ şi, chiar mai rău, o şmecherie, o caterincă.

Adevărații susținători ai dreptei trebuie să pregătească procedura de reset.

Vrem un nou Parlament? Nu e suficient să umblăm la cantitate, scăzând doar numarul de mandate. Suntem obligaţi să lucrăm la calitate, pregătind noi criterii şi noi proceduri de selecţie şi promovare a  viitorilor parlamentari. Căci de aici vin, de regulă, şi miniştrii României.

Vrem o altă Capitală, alte consilii locale, altceva în loc de baroni? Suntem obligaţi să schimbăm legea alegerilor locale, să deschidem listele de consilieri şi, implicit, competiţia internă, să simplificăm matricea administrativ-teritorială pentru a întări autonomia locală. Trebuie să înlesnim investiţiile şi să deblocam pieţele locale, spărgând monopolul aleşilor mai aleşi decât alţii!

Vrem integritate şi demnitate? Suntem obligaţi atunci să acceptăm provocarea şi competiţia celor mai noi, a celor străluciți profesional (deși fără o mare experienţă politică), a celor netrecuţi prin ciur şi dârmon, a celor mai tineri şi idealiști. Dreapta are nevoie de oameni din toate mediile, mai cu seamă de experiența celor care, în mediul privat, au adus plus-valoare.

Vrem o noua Constituţie? Suntem obligaţi atunci să creştem dreapta la peste 51% şi să redăm cetăţenilor puterea de a participa la un dialog naţional, recuperând în corpul electoral atât pe cei cu posibilităţi limitate de vot, cum sunt românii din afara graniţelor, cât şi pe toți dezabuzaţii democraţiei originale alui Ion Iliescu (că el a patronat scrierea şi rescrierea Constituţiei, în 1991 şi 2003!). Trebuie să ieșim de sub zodia tranziţiei mercantiliste, în care valorile, principiile, buna educaţie şi bunul simţ au fost alienate cu sânge rece, de stepă!

Altfel, Mişcarea va fi obligată să mute singură aceste obiective, de pe hârtie pe firul ierbii. De la bun început!

Facebook Comments

5 Comments PDL: ne-mișcare sau înnoire?

  1. basille

    Ma bucura mult initiativa unei coalizari in sprijinul actualei guvernari.Si as avea in vedere,in primul rand,stoparea accesului la putere a Aliantei de Stanga,care odata ajunsa la conducere,ar schimba toate legile emise in ultima perioada de actuala coalitie guvernamentala.In al doilea rand,cred ca cei care ar veni alaturi de aceasta miscare,sa-i zicem populara,ar fi un sprijin pentru ca partidele din actualul arc guvernamental,sa castige mai multe voturi,la cele doua randuri de scrutine ce vor avea loc in anul viitor.Si cu acest prilej,as vrea sa reamintesc,celor care vor sa se alature,amplele adunari si mitinguri care au precedat Referendumul din 19 mai 2007,care au avut loc in sase sau sapte centre judetene din tara si care au fost conduse de presedintele Traian Basescu.

    Reply
  2. Riddick

    Of, adjectivele astea… Dreapta trebuie să fie "europeană", economia să fie "socială de piaţă" (mantra PPE-ului), apoi tot felul de "matrici" regionalizatoare. Nu asta înseamnă dreapta. PDL trebuie să se decidă dacă joacă după partitura europeistă şi politically correct sau ia aminte la tendinţele dreptei europene, care dislocă partidele establishmentului, ale concubinajului PPE-S&D-ALDE (evident la nivelul Parlamentului European). Deci: wakie-wakie, PDL ! "trombonul" mai poate ţine cel mult un mandat.

    Reply
  3. Flavia

    Iar aceste idei pragmatice, clare, coerente, trebuie transmise mai departe. Oamenii de dreapta din Romania ii gasesti on-line. Pe bloguri, pe forumul marilor agentii de presa sau in grupuri pe facebook. Nu-i vei gasi intr-o sala obscura din sediul unui partid. Din pacate.

    Reply
  4. tucu

    Parerea mea este ca daca dorim sa avem o ""Miscare Populara "" reala trebue sa renuntam la asocierea ei cu un curent politic sau cu un partid.

    Modernizarea Romaniei e o nescesitate pentru oameni de buna credinta de orice culoare politica.

    In Romania zilelor noastre actiuni ca modernizarea structurilor statului, modernizarea justitiei, schimbarea constitutiei nu sunt inpiedicate de dreapta sau stinga ci de accesul la decizie a celor ce au creat actualele structuri ale statului si anume-oamenii politici adusi la putere de clanul lui Ion Iliescu si distribuiti in diverse partide .Vorbesc nu numai de USL ci si de multi membri PDL sau UDMR, vorbesc de functionarimea de rang inalt, vorbesc de structuri ale statului care nu au aflat inca ca comunismul a murit.

    USL ul ca principalul urmas si continuator al mafiei politico economice create de cadrele de conducere ale partidului comunist si de securitate trebue sa dispara cum trebue sa dispara si mafiile locale indiferent de culoarea lor politica.

    Cred ca obiectivul Miscarii Populare trebue sa fie bararea accesului la putere a USL si a amicilor USL mascati prin alte partide pentru a putea continua ce s a inceput pentru reformarea statului.

    Sunt convins ca exista destui oameni de stinga care nu se regasesc in USL si care ar pune umarul pentru creerea unei Romanii moderne.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *