Ponta, vedeta politica a momentului. Basescu imprumuta din popularitatea lui Ponta.

IRES (aprilie-mai 2013):

 • 46% dintre români au auzit de numirile celor 6 procurori de către Traian Băsescu. Dintre aceștia, 68% au o părere bună și foarte bună despre aceste numiri.
 • 75% dintre români au auzit de scandalul mediatic al numirii procurorilor (nemulțumirea peneliștilor față de numirea lui Kovesi – acesta e scandalul mediatic de care au auzit românii, nu contrele de pe facebook în legătură cu Nițu, Morar și ceilalți). Dintre aceștia 57% cred că Ponta a făcut bine desemnînd-o pe Kovesi șef DNA.
 • 63% cred că Ponta are dreptate cînd spune că numirea lui Kovesi era un compromis necesar
 • 66% dintre români au încredere în Kovesi
 • Dacă ar avea de ales între Antonescu și Băsescu, 37% l-ar alege pe Antonescu iar 34% pe Băsescu
 • Dacă ar avea de ales între Ponta și Băsescu, 53% l-ar aleger pe Ponta iar 28% pe Băsescu
 • 73% dintre români cred că Băsescu ar trebui lăsat să-și termine mandatul
 • 63% dintre români nu sînt de acord cu suspendarea lui Băsescu
 • 33% dintre români cred că măsurile de austeritate luate de Boc au fost o idee bună, 62% cred că a fost o idee proastă
 • 84% dintre români cred că e bine ca Ponta să ne reprezinte la Consiliul European
 • 26% dintre cei care au auzit de Mișcarea Populară ar vota-o dacă s-ar transforma în partid și din rîndurile sale ar face parte și Băsescu
 • 27% dintre români au încredere multă sau foarte multă în Crin Antonescu, 71% au puțină sau foarte puțină
 • 27% dintre români au încredere multă sau foarte multă în Traian Băsescu, 72% au puțină sau foarte puțină
 • 51% dintre români au încredere multă sau foarte multă în Victor Ponta, 48% au puțină sau foarte puțină
 • 12% dintre români au încredere multă sau foarte multă în Vasile Blaga, 86% au puțină sau foarte puțină
 • 60% ar lua USL la parlamentare, 15% PDL, 9% PPDD, 4% PRM, 4% UDMR, 1% PNG
 • 59% dintre votanții USL susțin PSD, 30% PNL, 6% PC (cu alte cuvinte, PSD ar lua 36% la parlamentare, PNL ar lua 18% iar PC ar lua 4%)
 • Prezidențiale (întrebare deschisă – adică numele rămîn la latitudinea repondenților, nu li se dă o listă): 32% Crin Antonescu, 21% Victor Ponta, 19% Traian Băsescu, 7% Dan Diaconescu, 5% MRU, 4% Vadim, 2% Oprescu, 2% Becali, 2% Isărescu, 1% Johannis, 1% Tăriceanu.

Crin Antonescu încă mai beneficiază de asocierea cu USL și de faptul că este candidatul oficial al acestei formațiuni, validat public chiar de posibilul său rival, Victor Ponta. În momentul în care Ponta și PSD vor anunța că nu-l mai susțin pe Antonescu, acesta se va prăbuși electoral.

Ponta e pe cai mari, e un mic băsesc al lui 2013. Spre deosebire de Băsescu 2004-2010, Ponta nu a cîștigat personal nicio mare confruntare electorală (Băsescu venea atunci după validările electorale din 2000, 2004, de două ori, 2007 și 2009). Ponta și Băsescu profită acum de oboseala publicului, care s-a săturat de isterie și scandaluri. Să nu uităm că din mai 2010, de la măsurile de austeritate, USL și intelectualii useliști, sindicatele, agitatorii și presa uselistă au menținut o atmosferă grea, apocaliptică, de ură și isterie, la limita războiului civil, ajunsă la apogeu la lovitura de stat și referendumul din vara anului trecut. Între timp, oamenii și-au vărsat năduful la alegerile locale, la referendum și la alegerile parlamentare, iar USL e acum la putere. Oamenii sînt foarte obosiți și vor liniște, cel puțin cîteva luni, poate chiar mai mult. Personal, nu văd vreun motiv de mari nădufuri politice pînă spre 2016.

Ponta va fi extrem, extrem de greu de bătut în 2014, la prezidențiale. Însă poate fi bătut. De cineva. De cine, nu mă întrebați, că habar n-am. Însă într-o dispută electorală 1 la 1 Ponta are cîteva puncte slabe. Și poate fi băgat în niște teme care să-l încurce. Dar așa-zisa dreaptă nu va avea curaj să facă asta. Se va merge pe temele cît mai soft și cît mai centru, centru-stînga. MRU, Cristi Diaconescu sau Crin Antonescu nu au șanse în fața lui Ponta. Boc are șanse, dar mici.

Cred că totuși, cu ceva curaj, Crin Antonescu l-ar putea încurca pe Ponta. Iar la curaj Antonescu stă mult mai bine decît așa-zisa dreaptă extra-PNL. Nu m-ar mira deloc să-l văd pe Antonescu reprezentînd o dreaptă conservatoare, chiar dacă caricatural (la el e inevitabil).

De la Mișcarea Populară, cu toată părerea de rău, nu mă aștept decît la o mare frecție pe partea de teme politice. A trecut ceva timp de la lansarea Mișcării Populare și nimeni nu a reușit să spună despre ce e Mișcarea, care îi sînt valorile și credințele, iar de la Marian Preda, Cristian Diaconescu, Daniel Funeriu sau Sebastian Lăzăroiu nu mă aștept la nimic consistent. Dacă vine și Udrea cu fetișul investițiilor, se duce dracului totul. Oricum, nu cred că e cineva care ar putea numi măcar o valoare (dincolo de ceea ce înțeleg liderii Mișcării Populare prin valoare, care e exact același lucru pe care-l înțelege și Nicolae Guță) susținută și promovată de Mișcarea Populară.

PDL iese din discuție. Doctrinar vorbind, nu a fost niciodată în discuție, iar în scurt timp va ieși și organizațional din discuție, urmînd să-și ocupe cuminte locul în galeria fostelor partide politice.

Băsescu joacă bine însă pe lîngă cele 81 de coaie politice ale sale îi mai trebuie cîteva de la colaboratori. Măcar cinci. Însă nu cred că se vor găsi mai mult de zero. Da, ok, Elena Udrea are și ea cîteva coaie, însă ale ei n-au neuroni. Că ăsta-i secretul la coaiele politice: trebuie să fie multe și să aibă neuroni.

SURSĂ sondaj

Facebook Comments

18 Comments Ponta, vedeta politica a momentului. Basescu imprumuta din popularitatea lui Ponta.

 1. Dan Necoara

  eu sunt constient ca sa scapam tara de toti acesti infractori care ne vinde tara strainilor si care au furat bugetul tarii si nea saracit in toti acesti ani sa se foloseasca de orce misloace cred ca tara a fost adusa in faliment intentionat

  Reply
 2. Blogary

  Dacă Băsescu egal Iliescu, atunci regele Mihai de ce nu l-a lins în cur și pe Băsescu, așa cum l-a lins pe Iliescu (pe lîngă Năstase și Oprescu, printre alții)?

  Reply
 3. Nea

  Nu mai bine fără preşedinte? Duda rege şi Antonescu prim ministru, ce ne putem dori mai mult?

  Reply
   1. EroulBula

    Gramofonu Nea Corect, daca devine rege nu mai trebuie sa mearga zilnic la munca, poate sa doarma cat vrea muschiul lui (daca-l mai are) si poate sa mearga la Monte Carlo, Saint Tropez etc in calitate de monarh.

    Reply
 4. Bad Ass Tweety - Suveran Pontif și Om de Știință

  mp nici nu trebuie luată în calcul. ea trebuie să fie un centralizator de probleme/soluţii/idei şi un furnizor de soluţii de guvernare/administrare și de doctrină. că apucă sau nu să devină ong-ul unui partid e o altă poveste. deocamdată trebuie să preia specialişti şi oameni implicaţi în diverse domenii şi să-i pună la treabă (juriști, medici, ingineri, arhitecți, părinți, administratori de bloc, manageri, etc.). îţi vine de la ploiești, cluj, craiova și galați o problemă, să zicem cu o groapă de gunoi, dar îți vine și o soluție de succes din iași, pe care o dai mai departe. dacă problema e de competență locală, devine obiectiv local, dacă e de competență națională, devine obiectiv național, ca parte a unui program politic. aici pot ajuta și strategiile făcute în ultimii 8 ani de zile la cotroceni. ar fi păcat ca peste 1 an și jumătate să devină maculatură.

  Reply
  1. Yeba

   Bad Ass Tweety – Suveran Pontif și Om de Știință , până găsește MP 15 000 de specialiști în pădurice, trec alegerile.

   Reply
 5. EroulBula

  33% din romani considera ca masurile guv Boc au fost bune/necesare dar numai 15% ar vota PDL si doar 12% au incredere in Blaga.
  Nea Vasile, se aude ?

  Reply
 6. Bleen

  EVZ: ”68% din români au o părere bună sau foarte bună despre faptul că Băsescu a semnat decretele de numire a noilor șefi ai parchetelor”
  E vorba despre 68% din cei care au auzit de numiri, adică din 46%. Cu alte cuvinte, e vorba de 31% dintre români. Dar ce pretenții să ai de la evz?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *