Proclamaţia de Autonomie a Ţinutului Securesc (programul politic al USL avant la lettre)

Uniunea Social Liberală nu e chiar aşa nouă. Iată un episod din serialul Politicuri, apărut pe bleen.ro în toamna lui 2008 (noroc cu Blaga Vameşul Rousseau, artist politic naiv şi Cezar, scuze, Preda, care mi-au adus aminte de acest serial):

Din episodul anterior: Ea Însăşi îl atrage pe Călin în capcană, Călin vede bileţelul roz şi devine nostalgic. Fatim îi dă drumul lui MiniMe, Călin îl prinde, Avraamescu se deprimă, Severus se mîhneşte, Adunătura aplaudă împăcarea. Se vede o siluetă în întuneric.

– Zmeus! îngăimă Călin cu vocea gîtuită de emoţia revederii.
– Călin!, strigă Zmeus, cu lacrimile curgîndu-i şiroaie pe obraji…de cînd s-a stricat iStolo n-am mai plîns aşa.
Îi despărţea o lungime de pod. Începură să alerge unul spre celălalt, cu braţele întinse. Şi cu încetinitorul, evident. Din cauza şuruburilor de la spate, Zmeus, şi a şuruburilor de la genunchi, Călin.
Emoţia publicului atinge paroxismul. Atît Adunătura lui Zmeus, cît şi Găştile de Interese cu Răspundere Limitată ale lui Don Sile Pietrol, tatăl spiritual al lui Călin, aşteaptă Marea Reîntîlnire cu emoţie şi lacrimi în ochi. Mai sînt zece paşi, nouă, opt … patru, trei, doi….
– Halt! Not so fast, Bibicilor!
– Felix! strigă îngrozită mulţimea.
– Chiar el. Vin de la proces. L-am lăsat pe judecător să-mi susţină cauza. M-a anunţat Andronicus. Nu mă aşteptam din partea ta, Călin, să cedezi aşa de repede. M-ai dezamăgit. Uşurel Alianţilor, dacă mai faceţi un pas, pierim cu toţii! Andoane, scoate-o din buzunar! Şi p-ailaltă! Scoate-le pe toate!
– Băi, Felixe, ştii cine sînt eu? Prea Măritul Zmeus! Zi ce vrei şi cară-te, astfel pogor DNA-ul asupra ta, insignifiantule!
– Prea Mărite Zmeus, să-mi fie cu iertare, dar nu mă sperii. Ce vreau? Ce vrem, mai bine zis. Reprezint Ţinutul Securesc şi vrem autonomie! Vrem să vorbim limba noastră strămoşească, vrem gramatica noastră, vrem să ne ducem cultura mai departe! Ghişe, citeşte Proclamaţia de Autonomie a Ţinutului Securesc! Poftim? Nu te duci la niciun Răzvan Dumitrescu. Citeşte, zevzecule!

– Bună ziua, stimată adunare, bine v-am găsit, am venit aici în emisiune să…. auziţi? Alooo! Vă rog să nu mă mai întrerupeţi, lăsaţi-mă să vorbesc! Nu e posibil aşa ceva! Deci…vă rog să nu-mi luaţi cuvîntul! Îmi scot lavaliera şi plec! Era rîndul meu să vorbesc. Deci, cum spuneam, iată Proclamaţia de Autonomie a Ţinutului Securesc (e pe puncte):

Punctul 1 – Vrem Iertarea Veşnică. Vrem Mîntuirea. Vrem ca Prea Măritul Zmeus să ne dea binecuvîntarea. Vrem slobozenie!

Punctul 2 – Nu mai vrem să ne bîntuie Corul Îngerilor. Şi nici fantomele trecutului. Vrem să fie ca înainte, să-i bîntuim noi pe ei.

Punctul 3 – Vrem să vorbim limba noastră. Vrem gramatica noastră. Vrem ortoepia şi ortografia! După cum urmează: modurile verbului vor fi: a) Modul Indicativ 00215; b) Modul Ascultativ; c) Modul Informativ; d) Modul Notativ-Informativ; e) Modul Secretativ. Timpurile: a) Timpul Prezent Să trăiţi!; b) vrem ca Timpul Trecut sa se întoarcă. Cazurile substantivului: a) Cazul Acuzator; b) Cazul Dativ Secret; c) Cazul Persuasiv. Substantivele proprii vor deveni nume de cod proprii iar substantivele comune vor deveni substantive comuniste. Nu mai vrem să urmărim toată fraza, că e obositor şi ne dor ochii, vrem să urmărim doar subiectul.

Punctul 4 – Vrem să nu mai facă Dinescu mişto de noi între o ciulama cu ananas în vin şi o iahnie de fasole cu banane în vin. Apropo, la cît vin pune în mîncarea aia, ar putea să gătească direct în sticlă.

Punctul 5 – Măritul Felix vrea reţeta Sculăului de la ciobanii lui Huzureanu.

Punctul 6 – Repet, Măritul Felix vrea reţeta Sculăului de la ciobanii lui Huzureanu.

Punctul 7 – Vrem o bursă la Arhitectură sau măcar nişte meditaţii la desen cu Perjovschi sau Mardale pentru Fratele Bălăceanu-Stolnici. A desenat planul casei lui Vlad Georgescu atît de prost încît Merce a intrat în debara crezînd că-i dormitorul şi i-a înfipt umbrela în cur lui Pleşiţă, care se pişa, crezînd că e în veceu. Noroc că şi chimistul Securităţii era un incompetent şi din greşeală îi înmuiase vîrful în Brifcor în loc de cianură. Apropo, şi vrem şi o bursă în Ucraina pentru chimistul Securităţii.

Punctul 8 – Vrem Monarhie Constituţională. Rege va fi Duda. Se va numi Maiestatea Sa Regele Duda de Karlstrasse, Craiul Securilor…. Boii dracu’, le-am zis să se uite pe Google Earth la nume de oraşe, nu de străzi….

Punctul 9 – Măritul Felix vrea reţeta Sculăului de la ciobanii lui Huzureanu.

Punctul 10 – Sfîntul Sinod vă roagă să aprobaţi înfiinţarea Mitropoliţiei Politice a Securilor.

Acestea sînt doleanţele noastre, Prea Mărite Zmeus.

– Şi dacă nu sînt de acord cu doleanţele voastre, ce-o sa faceţi? întrebă Prea Măritul Zmeus.
– Andoane, le-ai scos, mă? Arată-le! se întoarse Felix către Andon.
Prea Măritul Zmeus se uită mirat la Andon:
– Ce e aia?
– O gaură neagră, Prea Minunatule, scînci tremurînd Andon.
– Şi aia?
– Tot o gaură neagră, Atotcuprinzătorule.
– Şi aia? Tot o gaură neagră?
– Nu, Prea Mărite, asta e Robica Stămoiu.
– Stămoiu?

– Da, Atotcuprinzătorule, cînd te uiţi la ea îţi stă moiu. D-aia avem nevoie de reţeta Sculăului de la ciobanii lui Huzureanu.
Felix, jenat, interveni să schimbe subiectul:
– Prea Mărite, dacă nu ne îndeplineşti cererile, activăm găurile negre. Nu trebuie decît să apăs pe butonul roşu al Acceleratorului de Particule şi vom dispărea cu toţii în gaura neagră a istoriei. Căci am uitat să-ţi spun Prea Mărite, l-am pus pe Bideu să fure Acceleratorul. N-a fost greu. Tîmpiţii ăia nu aveau decît un paznic. I-a dat un cap în gură, a luat Acceleratorul şi a fugit. Da’ bou, cum îl ştii, a uitat protonii, neutronii şi electronii acolo. Însă noroc că elveţienii l-au făcut în aşa fel încît să meargă şi pe neuroni. Am făcut chetă în Intact. Ne-au dat oamenii tot ce au avut. Aşa că acum avem cinci neuroni. După cum te-am informat, nu trebuie decît sa apăs pe butonul roşu, neuronii se vor lovi între ei şi găurile negre vor fi activate… Andoane, fii bă atent, tîmpitule, să nu le scapi pe jos!

Facebook Comments

17 Comments Proclamaţia de Autonomie a Ţinutului Securesc (programul politic al USL avant la lettre)

 1. Paul T.

  " Pamflet " de tip securesc a la academia catavencu cu comentarii pe masura tot de tip securesc. Problema este ca la acest tip de limbaj nu poate exista nici calitate.

  Reply
 2. Nemo

  plus niste ceva off-topic.

  am impresia ca Base si-a dat seama ca Antenescu 😀 e un pic isteric. tot face misto de el, iar ala raspunde la comenzi precum cainele lui Pavlov 😆 Base fiind o tzinta falsa, ca doar el ce treaba are, decat sa-i dea cu batzul prin gard lui Antenescu? :mrgreen: pana se epuizeaza Antenescu si se plictiseste lumea de el, sper ca se incalzeste altcineva pe margine, in anii astia 🙂

  Reply
 3. Nemo

  @Pata: yup. aussi ici 🙂 momente antologice cu Bleen 😀

  -cat despre Blaga si ai sai, as fi tentat sa spun ca niste soldati credinciosi nu sunt neaparat inteligenti :mrgreen: dar imi dau seama ca in sufletul sau 🙂 se dau niste crunte lupte emotionale…"eu, vechi pedist, sa nu trec nici acum in fata?! eu, care de la pa'shopt incoace..?!". in plus, asta e si ultimul tren. dat la o parte acum, gata, sfarr, a zburat pupaza…

  de altfel, o dilema emotionala e pe cale sa se dea si in sufletul lui parlamentarului Pasat: "sa mi-o dau, sa nu mi-o dau?! pt tara si popor!!?, …pentru ce?!?wtf?!" 😆

  Reply
 4. Pataphyl

  Mirel, mie-mi pare mai bun textul decît acum doi ani jumate! Nu credeam că se poate 🙂 E ca vinu' (nu ăla în care-și gătește fasolele Dinescu, bun înțeles!)

  Reply
 5. judex

  @1:

  Exact, parca mi-ai luat vorba din gura !

  P.S.

  ..cum s-ar spune, "eminenta cenusie contra iminenta maronie !".

  Reply
 6. Florina

  Şi Adrian Năstase, prezent astăzi la propriul proces de corupţie, cel vizînd dosarul "Trofeul calităţii":

  “Intr-un fel votul de la Parlament de astazi arata ca in sfarsit lucrurile nu sunt intodeauna asa cum si le doreste Traian Basescu. Eu am un punct de vedere care poate nu este cel mai avizat pentru ca nu am vazut documentele. Nu am fost la Comisia Juridica. Din ce mi-au spus colegii mei se pare ca au fost discutii in cadrul Comisiei Juridice. Pentru faptele lui nu era nevoie pentru a fi trimis in instanta. Nu era nevoie de un aviz al Parlamentului." Hotnews.

  Dacă mai era nevoie, o importantă poziţie vizavi de Justiţie. Dacă Băsescu doreşte să funcţioneze, să ne bucurăm că nu se întîmplă aşa, doar pentru a nu fi ca el.

  Sinistru!

  Reply
 7. Florina

  În cazul accederii la putere, aş dori să-i văd pe penelişti asumîndu-şi responsabilitatea în cazuri similare. Inclusiv în situaţii care îi vor privi pe partenerii de uniune.

  Deci, responsabilitate parlamentară în viziunea lui Călin Popescu Tăriceanu:

  "Ca urmare a votului, putem spune, aşa, foarte simplu: quod erat demonstrandum. Ceea ce trebuia de demonstrat. Se vede foarte clar: atât PNL cât şi PSD s-au abţinut de la vot, iar PDL, care trebuie să îşi asume responsabilitatea pe solicitarea PICCJ, nu a dat curs acestei solicitări şi în acest fel se demonstrează, în mod foarte clar, duplicitatea PDL în ceea ce priveşte discursul său politic şi acţiunea efectivă."

  Cît despre duplicitate, în privinţa aceluiaşi, ne-am lămurit.

  Reply
 8. judex

  Bleen, o structura ierarhizata nu isi poate fixa ca tinta autonomia personala a membrilor sai, pentru ca s-ar autodizolva. In plus, nici membrii individuali nu isi pot urmari cu prioritate interese personale, ci strict in conformitate propria lor pozitie in interiorul ierarhiei. Intelegerea adevaratului raport de forte in interiorul USL este esentiala in determinarea obiectivelor noii structuri politice (cred ca Sebastian Lazaroiu ne-a spus la un moment dat ca el are o idee relativ argumentata in sensul asta, poate il convingi sa scrie ceva pe Blogary, sigur va fi un hit publicistic pentru blogul asta). Eu cred ca NU Voiculescu este arhitectul USL, si nici "vulnerabilitatea sa principala".

  Reply
 9. tucu

  @Bleen

  Splendid material.

  Ar trebui sa scrii in serial ""Aventurile lui Zmeus in tara lui Antonel ,Tontanel si Felixel ""

  Viata in Romania devine din ce in ce mai palpitanta.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *