Rămîne cum au stabilit

Colegiul Director al PDL a decis amînarea alegerilor pentru conducerea partidului pînă în primăvara lui 2011. Alegerile din fililale se vor desfăşura după calendarul stabilit (în vara asta, dacă nu mă înşel). Deasemenea, potrivit Hotnews, citez: „Subiectul care viza renunţarea la afacerile cu statul a stîrnit discuţii aprinse în spatele uşilor închise, mai mulţi lideri din teritoriu ar fi fost împotriva unei astfel de decizii, susţin surse din interiorul PDL.”

Cu alte cuvinte:

  • în filiale va cîştiga cine trebuie. În condiţiile în care alegerile locale din partid ar fi avut loc cu puţin timp înainte de cele de la nivel central, nesiguranţa liderilor de partid şi de stat de la centru s-ar fi transmis şi în filiale şi ar fi echilibrat raportul de forţe. Cum liderii centrali sînt siguri pe ei, ştiu că timp de un an sînt de neclintit şi au acces la distribuţia resurselor, alegerile din filiale vor fi doar o formalitate şi reprezentanţii în teritoriu ai aripii conservatoare vor cîştiga fără probleme, urmînd ca vreme de un an să-şi întărească poziţiile, pentru ca în primăvara lui 2011 să aibă control total al filialelor şi implicit al delegaţilor care vor fi trimişi la Congres.
  • aripa BCS (biznis cu statul) va continua să deţină puterea de partid şi de stat. Cele două se susţin reciproc. Accesul la distribuirea resurselor (mai ales pe timp de criză, cînd sînt limitate şi cererea e mare) îţi permite să-ţi menţii şi să-ţi întăreşti puterea în partid iar puterea în partid îţi permite să-ţi păstrezi poziţia în structurile statului.
  • orice reformă este blocată (căci, orice s-ar spune, măsurile de reducere a cheltuielilor nu reformează nimic, doar încearcă să evite intrarea în incapacitate de plată). Fie vorba între noi, criza era un excelent pretext pentru demararea reformelor structurilor statului şi pentru eliminarea, pe cît posibil, a clientelei administrative şi economice, însă PDL pare să aleagă cea mai proastă soluţie: austeritate fără reformă. Austeritate pentru populaţie, nu şi pentru clientelă, să fie bine înţeles. Eu chiar nu văd cum actualii lideri ai PDL şi-ar elimina propria clientelă adminstrativă şi economică, instrumentul prin care îşi păstrează puterea şi prin care drenează bugetul.

Însă orice şut în cur înseamnă un pas înainte. Adică un nou partid.

Facebook Comments

84 Comments Rămîne cum au stabilit

  1. para

    Dan Cristian Comănescu:

    "Personal mi-am recunoscut spontan aspiratiile atat in Ortodoxie, cat si in liberalismul autentic, cat le-am putut pricepe pe amandoua, de pilda cand am citit un Sfant Parinte ca Maxim Marturisitorul, sau un liberal consecvent ca Rothbard – si n-am vazut niciodata vreo tensiune intre ele."

    Gata cu offtopicul, scuzaţi, vă rog, dictatorule.

    Reply
  2. para

    Despre educaţie, în 2005:

    9AM:

    In timpul unei conversatii private imi aduc aminte ca ai declarat ca educatia ar fi, in opinia ta, punctul de inceput al unei privatizari serioase in Romania. Sunt curios daca iti mentii opinia si, daca da, sa argumentezi de ce?

    Dan Cristian Comănescu:

    Da, pentru ca fara educatie sansele schimbarii mentalitatii in directia buna sunt practic inexistente. Iar eliberarea scolii, scoaterea ei din Egiptul politic, e o conditie necesara pentru educatie. Unul din putinele lucruri care merg bine in America, de exemplu, din perspectiva liberalismului autentic, a performantei academice si nu numai, e miscarea de "homeschooling", a parintilor care au inteles ca scoala publica e mai rau decat ineficace, e o lobotomizare a generatiilor tinere in conditii de puscarie, o reteta pentru depravare si delincventa juvenila, iar in cazul "elitelor", pentru pregatirea marilor inchizitori si machiavelieni de maine. Tocmai de aceea, machiavelienii si inchizitorii de azi se vor tine – sunt obligati de logica rivalitatii politice sa se tina – cu dintii de ce au apucat deja pe linia reeducarii, ca mijloc de reducere a costurilor exploatarii. Si vor fi ajutati de interesele perverse ale "profesorilor" – reeducatori, de cele mai multe ori ei insisi alienati pana la a-si atribui o postura apostolica, corporatizati si cramponati in micile lor sinecure de gardieni in gulagul celor mici.
    http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/2005-10-19

    Reply
  3. mece

    ah! am uitat. prima dată am vrut să-mi exprim curiozitatea asta: oare cei la la metrou sunt solidari şi cu bugetarii din Gurbanesti? ehh… ce tot o dau la-ntoarsă… vroiam de fapt să zic că-i bag în pizda măsii pe ăştia cu greva lor cu tot!

    Reply
  4. MicutzaCeKurai

    Platica Vidovici – capitanul de armata care s-a jucat de-a revolutzia la Galatzi – cunoastem (un fel de Sergiu Nicolaescu local – numai ca s-a cam patat de singe in 89 jucindu-se de-a scenarita terorista in tandem cu Ion Iliescu).

    Reply
  5. para

    "…fascismul economic înseamna corporatizarea sau monopolizarea diverselor sectoare economice de catre stat, in beneficiul marilor afaceristi care urmaresc eliminarea competitiei actuale si potentiale, in vederea exploatarii consumatorilor prin preturi mari la calitati slabe. Apoi subventionarea lor pe diverse cai, in ideea ca sunt "prea mari pentru faliment", "de interes national" etc. De exemplu, pui bariere vamale in calea autoturismelor la mana a doua sau chiar noi, in beneficiul producatorilor necompetitivi, care cumpara privilegii politice. Exemplul ideal, dar cam tehnic ca sa-l rezum aici, e monopolizarea si exploatarea monetara si bancara (dar vezi acum in versiune romaneasca Rothbard, "Ce le-a facut statul banilor nostri"). Interesul material (practic singurul in lumea 3D a "valorilor democratice": sex, unt si tunuri) al marilor producatori este de a spolia astfel cumparatorii, blocand circulatia elitelor antreprenoriale, deci eliminand partial sau total competitia economica (unicul mijloc de descoperire al producatorilor celor mai solicitate produse, la preturile cele mai avantajoase). In schimb, statul, agresorul monopolist prin excelenta (pornind de la productia de legislatie, urmata indeaproape de moneda si educatie) cumpara poate si ceva material, dar mai ales bunavointa marilor afaceristi, care, departe de a incuraja material intelectuali favorabili pietei libere si produse mediatice autentic liberale, vor sponsoriza in general o cultura etatista, fascista, monopolista. Este profilul mai tuturor "think-tank"-urilor si publicatiilor "academice" sau de mare tiraj occidentale. Amanunt semnificativ pentru a intelege de ce fascismul economic "merge" aparent "spontan", facand pe termen lung casa mai buna cu totalitarismul democratic intrevazut de Tocqueville si cu neutralizarea "soft" a cuvantului, decat cu suprimarea lui brutala, de tip stalinist sau inchizitorial. Ultima naste animozitati costisitoare, deci practicantii ei irationali vor fi sistematic eliminati de rivalitatea exploatatorilor mai eficienti, ca Vechiul Regim de cel nou. In esenta, formula de aur este "monopol si privilegii contra legitimitate" pentru monopolistul suprem, care e statul. Iar echipa castigatoare (in limitele posibilitatilor obiective de parazitare a economiei) este: mari politicieni – mari "afaceristi" – mari "intelectuali". Cam in directia asta trebuie cautati marii dusmani ai ordinii naturale. Si placinta scade (in raport cu ce ar putea fi si apoi in sens absolut), exploatarea mutuala creste, saracii isi pot valorifica tot mai dificil potentialul pe piata astfel masluita, lumea e spalata permanent pe creier. In fine, politicienii, afaceristii si intelectualii care nu procedeaza astfel sunt dezavantajati de regulile competitiei politice, intr-o lume unde exploatarea de tip politic e institutionalizata, ca mijloc legitim de capatuire."

    Dan Cristian Comănescu

    Reply
  6. zexe

    @Florin, doar nu credeam ca vei fi de acord cu argumentele mele. Din acest motiv e frumoasa polemica argumentata, atunci cand le invoci, desigur. In acesta seara am stat de vorba cu un lider politic din PDL despre demisia lui Prigoana si m-a asigurat, spre dezamagirea lui Riddick, ca Prigoana va ramane alesul uninominal al colegiului sau, asa cum este democratic, de altfel. Este foarte probabil sa urmeze si alte demisii din PDL. Masurile reale de reforma se masoara in forta cu care sunt contestate de fostii si potentialii beneficiari ai sistemului reformat. Ultrasii de stanga vor demisia guvernului, sindicalistii au trecut de la revendicari salariale la revendicari politice, iar reformatorii PDL sunt contestati atat de opozitie cat si de oportunistii din PDL. Clientii afacerilor cu statul, altii decat cei din PDL, isi freaca mainile de satisfactie iar scena politica a devenit fluida si curge spre investitiile ce urmeaza sa relanseze economia. Teoreticienii politici fac frectii la piciorul de lemn al lui Prigoana cerandu-i acestuia sa se prosteasca la batranete si sa renunte la afaceri, iar opozitia pregateste o motiune de cenzura si suspendarea presedintelui.

    Tot acest tablou nu ar fi fost suficient daca nu ar fi existat si o categorie de exaltati care asteapta oportunitatea de a pescui in ape tulburi si nu mai este cazul sa ii nominalizez aici.

    In fapt, consider ca acesta este cursul firesc al unei reforme reale. Cu tradari, cu mobilizari de forte, cu reconfigurari repetate ale scenei politice, cu atitudini ale societatii civile, cand pe stanga, cand pe dreapta, iar, ca si cum nimic nu se poate face fara un tap ispasitor, Alexandru H. a gasit pe unul dintre ei in persoana unui oneros galatean, nimeni altul decat PDL-istul Marius Necula.

    Nu lasati furia sa va domine judecata si mergeti mai degraba pe cartea constructiei.

    Na , ce greu am spus-o pe asta 🙂

    Reply
  7. Alexandru H.

    Senatorul Marius Necula este perceput la Galaţi ca fiind „copilul de suflet" al lui Ilie Plătică Vidovici, fost parlamentar PDSR. Traseul profesional şi politic al lui Necula a cunoscut o schimbare spectaculoasă în 1994, când s-a înscris în PDSR Galaţi, condus de Plătică Vidovici. Pe baza carnetului de partid, Necula a devenit inspector la biroul din Galaţi al Agenţei Naţionale de Privatizare. Plătică Vidovici l-a ajutat şi în afaceri, asociindu-se cu el în firma Mims Press SRL, care a preluat controlul asupra Radio Galaţi. În 1996 Necula a fost pus de Plătică pe lista PDSR pentru Camera Deputaţilor, iar în 2001 tot Plătică Vidovici l-a numit subprefect de Galaţi. Ca subprefect, Marius Necula s-a afirmat prin râvna cu care racola la PSD primarii PD şi PNL şi prin vehemenţa cu care punea în practică ordinul lui Năstase de „dezintegrare a PD-ului". În septembrie 2003, când Plătică Vidovici şi alţi baroni din aripa Iliescu au fost trecuţi pe linie moartă de Adrian Năstase, Necula a trecut în barca lui Dan Nica. În 2004 a fost numit prefect PSD de Galaţi. Ulterior a intrat în PDL Galaţi, unde şi-a făcut o tabără prin care încearcă să preia controlul organizaţiei conduse de liderul grupului PDL la Camera Deputaţilor, Mircea Toader. Obiectivul lui Necula este să devină în 2012 primar al Galaţiului din partea PDL.

    Astia sunt oamenii care trebuie sa fie lasati sa "faca reforma".

    Reply
  8. mece

    http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/investiga

    "Afacerile de milioane de euro derulate cu statul de senatorul PDL Marius Necula sunt atribuite oficial părinţilor acestuia. Am vrut să-i cunoaştem pe cei doi afacerişti de succes din Galaţi şi am aflat că tatăl lui Necula a decedat în 2007, iar mama acestuia are 72 de ani. Am reuşit să discutăm cu cea din urmă doar prin telefon, deoarece femeia era internată în spital."

    Reply
  9. Alexandru H.

    Ah, ca sa nu uit: cand s-a venit cu propunerea aceea de renuntare la o parte din veniturile parlamentarilor ca masura de solidaritate cu pensionarii, cel care s-a opus cel mai tare a fost chiar Prigoana. Ziceai ca omul traieste din banii aia.

    Reply
  10. picus

    @zexe

    puneam discursul cu pricina in gura BVB, desigur

    iti inchipui ca baietii astia cred macar o secunda in necesitatea unor chestii precum "reforma statului"?

    nu cred, fireste; le detesta; in rest,mimeaza si ei dupa cum le scrisneste Basescu, cu conditia ca Zeus sa nu se ia prea in serios si sa le puna in pericol sandramaua de-adevaratelea

    din pacate,Basescu trebuie sa danseze pe o sirmulitza; daca bizie prea tare, s-ar putea sa se vada suspendat inca o data;decit daca nu cumva gaseste vreun mijloc sa-i stringa nitel la degetele

    alegerile din partid erau o sansa; acum e clar ca baietii controleaza foarte bine situatia; à moins d'une surprise, o sa ne certam noi aici mult si bine umblind cu reforma-n gura

    Reply
  11. zexe

    @picus, ai atins coarda mea sensibila si "m-am oparit", pentru ca "reformismele" nu sunt ale lui Basescu, nici ale mele si nici ale tale. "Reformele" sunt ale copiilor copiilor nostri, in vecii vecilor, amin!

    Reply
  12. picus

    problema e ca furtul e facut cu tot tacimul in regula;se respecta legea, dar caietele de sarcini sunt intocmite in asa fel incit sa cistige tocmai firma x; aici se fenteaza cel mai bine spiritul legii prin respectarea scrupuloasa a literei sale; sau comisia de evaluare distribuie arbitrar punctajul firmelor, astfel incit tocmai firma x iese pe primul loc; sau firma x vine cu cel mai mic pret, legea te obliga sa dai lucrarea la pretul cel mai mic,dupa care se adauga tot felul de acte aditionale: lucrarea costa in final de citeva ori pretul pietei, si e si de o calitate mediocra, in cel mai bun caz;intr-adevar, asta nu se simte din jipane

    e foarte greu ca aceasta caracatita sa fie clintita cu ceva; cind a incercat sa sparga monopolul cleintelei, presedintele cj bihor s-a trezit cu comisie de ancheta montata de consilierii intrati in fibrilatii(din toate partidele!); daca s-ar fi putut, l-ar fi suspedat direct; nu conteaza din ce partid e presedintele in cauza; chestia e ca de indata ce a incercat sa nu mai dea toate lucrarile de drumuri firmei Selina, sa zicem, baietii au inceput presiunile: consiliul judetean "functioneaza rau", "climatul e foarte prost"; presedintele in cauza a ramas chiar si fara sustinerea partidului pentru care a candidat; asa cum se fereste acum sa pateasca Basescu;daca se rasteste prea tare la pdl, s-ar putea ca bietii sa-l lase sa fie suspendat;mai bine se-mpaca BVB cu psd decit cu reformismele idioate ale lui Basescu care nu mai are decit istorie in cap

    in acelasi fel, vorbind cu un amic de la garda financiara din zalau, m-a asigurat ca niciodata n-ar putea face vreun control serios la anumite firme; pur si simplu se stie ca nu e voie sa fie deranjate

    Reply
  13. zexe

    @para, stiu despre ce vorbesti si gasesti o replica la "zexe :Luni, 31 Mai 2010 la 9:45 am", intr-un comentariul pe topic.

    Nu doresc sa monopolizez discutia pentru ca se supara dictatorul. Specificatia cu monopolizarea discutiei este scrisa cu majuscule in comunicatul de instalare al acestuia 🙂

    Reply
  14. para

    Parcă ei nu s-ar folosi de lucrările proaste pe care le produc. De fapt, din Jipane nu se simt gropile.

    Reply
  15. para

    @zexe

    Să fim sobri.

    Un om de dreapta are interesul ca statul să fie cât mai restrâns. Din principiu, un om de dreapta îi respectă pe ceilalţi participanţi la jocul pieţei libere şi crede sincer în libera concurenţă, nu se foloseşte de poziţia în organismele statului pentru a-şi favoriza firmele private, ale lui sau ale copiilor, sau ale mătuşicilor, sau ale amicilor. Scopul unui om de dreapta nu e doar să facă bani, indiferent cum.

    Problema e mai gravă, pentru că din banii rulaţi prin firme, o bună parte se întorc la partid, şi aşa cercul vicios se închide.

    Furtul din avutul public nu poate fi dovedit în Justiţie, pentru că procedurile au fost respectate.

    E pur şi simplu o chestiune de etică.

    Reply
  16. zexe

    @picus, daca ai informatii despre jaful banului public te sfatuiesc sa nu te mai enervezi. Mai bine scrie o sesizare care sa contina macar o proba, cu scopul de a dovedi infractiunile incriminate, si trimite-o DNA-ului. Atitudinea civica nu este acelasi lucru cu delatiunile practicate pe vremea comunismului, iar furtul din avutul public este o crima care este pedepsita de lege in modul cert.

    Reply
  17. picus

    @zexe

    statul si institutiile sunt reformate/facute sa mearga bine de oameni de o anumita calitate morala; eu nu prea vad ca acesti oameni sa aiba puterea in pdl(nici nu mai vorbesc de pnl/psd/udmr);pe mine nu ma intereseaza sa fie ei intelectuali; fie ce-or fi

    sotia mea lucreaza la cj bihor. nu exista licitatie la care sa nu cistige cine trebuie(firmele partidelor). nici un leu nu trece nedijmuit. la un leu investit in lucrari publice se mai duce un leu in pusculitza lor. bomboana pe coliva: lucrarile sunt si de proasta calitate; politica nu se face pe blog, dar asa nu se poate continua; eu n-am nici un chef sa mai platesc impozite.si nici sa mai merg la vot.

    Reply
  18. zexe

    @underscore,

    A face afaceri cu statul nu este o crima atat timp cat sunt derulate intr-un cadru legal si nu incalca principiul conflictului de interese. Altfel spus, masura de a inlatura suspiciunile cu privire la conflictul de interese este atat una de imagine, e adevarat, dar si una care sa marcheze in mod vizibil o separatie a politicului de mediul de afaceri.

    Un partid de dreapta, insa, este strans legat de mediul de afaceri iar o distantare pronuntata de acesta conduce invariabil la un derapaj spre stanga, acolo unde se gasesc deja doua partide, PSD si PNL.

    Ipocrizia des intalnita in discursul de dreapta al multora dintre politicieni se confunda cu populismul si ipocrizia discursului de stanga(sarac si cinstit) iar demagogia este la ea acasa. Sa stii ca nu este nimic rusinos in a avea o firma care deruleaza si afaceri cu statul, vezi cazul lui Prigoana, iar succesul in afaceri nu contine nimic rusinos.

    Faptul ca Prigoana ar alege fara sa ezite sa isi pastreze afacerile si sa se retraga din PDL este o pierdere pentru PDL, nu pentru el.

    Cu alte cuvinte, daca doresti sa ramai sarac si cinstit e treaba ta, dar consider ca e pacat atat timp cat poti fi si cinstit si bogat. Afacerile cu statul nu pot fi considerate din start ilicite decat in masura in care sunt facute in contextul unui conflict de interese.

    Dali, spre exemplu, este o firma care a facut afaceri cu Primaria Capitalei de cand s-a infiintat ea. Oprescu, primarul "independent de PSD", a reziliat contractul cu Dali inca din 2009 din motive de "nepotrivire de caracter".

    Nu ma mira ca nu stiai acest amanunt, dar ma mira mania ploretara cu care infierezi dividentele unora sau altora doar pentru ca nu concepi ideea de succes in afaceri decat in combinatie cu aspectul presupus ilicit.

    Reply
    1. Florin Cojocariu

      @zexe: regret dar e scremut rau ultimul tau argument. Prigoana nu trebuie sa renunte la afaceri ci la afacerile cu statul. N-are nimic de-a face asta cu bogatia si saracia, cu rusinosul sau nerusinosul si alte contraventii logice pe care le comiti.

      Reply
  19. underscore

    @zexe

    spuneai

    "Decizia cu privire la afacerile cu statul ale membrilor PDL cu functii publice este un semnal clar de reformare a partidului. Este o decizie istorica"

    Cocos face afaceri cu statul ? De maine se va opri ? Sau daca nu face un membru pdl cu functii publice, ci sotul/sotia este ok ?

    Divdentele(sic) de la Dali sunt afaceri cu statul ?

    Reply
  20. zexe

    @picus,

    ….si da, sunt si eu cu ochii pe legea ANI. Agentia in sine nu reprezenta niciun pericol nici inaintea lichidarii sale si nici daca ar fi revenit la forma ei initiata de Monica Macovei. In schimb, faptul ca au mutilat-o intr-o asemenea maniera nu spune nimic altceva decat ca si-au pus in cap sa dea gauri in punga bugetului de stat si sa il sifoneze fara sa se mai ascunda.

    Reply
  21. zexe

    @picus,

    Eu vreau reforma statului in mai toate segmentele sale putrezite precum si o refoma la nivelul clasei politice de dreapta, in ordinea in care le-am scris. Nici PSD-ul si nici PNL-ul nu isi doresc reforma, si de ce si-ar dori-o? Daca PDL va ajunge la linia de finish cu reformele bifate, il voi vota si eu si toata familia mea. Daca nu va reusi sa faca reforma, de ce l-as mai vota?

    Dar hai sa nu fim naivi si sa vedem cine trebuie sa castige contractele cu statul si de ce. Presupunand ca exista firme clientelare care graviteaza in jurul fiecarui partid politic, poti sa-mi spui tu cine castiga acum contractele si cine ar trebui, in opinia ta, sa le castige?

    Nimic nu e gratis, iar politica fara bani nu se face decat la nivel de Blog.

    Reply
  22. picus

    @zexe

    Sa nu fim naivi. Contractele cu statul le va cistiga tot cine trebuie. Atunci care e progresul concret adus de hotarirea pdl? E o tentativa de reforma pur mediatica.

    Asta va deveni foarte clar cind Basescu va intoarce legea ANI.Iar baietii i-o vor returna fara modificari semnificative.

    In schimb, la alegerile din filiale era o piine de mincat pentru oaresce schimbari. Se puteau strica niste socoteli pentru congresul de anul viitor. Acum e foarte probabil ca s-a dus si aia.Daca Basescu nu afla ceva rangi sa bage sub dinozauri ca sa se dea mai in spate, putem astepta pesedeul in 2012.

    Reply
  23. MicutzaCeKurai

    Colegiul Director al PDL a decis, duminica, amanarea alegerilor interne pentru primavara lui 2011 si a adoptat o rezolutie care le interzice democrat-liberalilor ce detin functii publice sa faca afaceri cu statul. Guvernul a adoptat duminica seara si proiectele de lege privind masurile de austeritate. Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea, discuta online cu cititorii HotNews.ro.

    Reply
  24. zexe

    @picus,

    Da, avem o clasa politica sub orice critica. E adevarat, dar suntem responsabili alaturi de ei.

    In schimb, spre deosebire de tine, eu nu sunt idealist si privesc cu luciditate orice tentativa de reforma a acestei clase de politicieni. Fatalismul nu poate construi nimic, niciodata.

    Reply
  25. zexe

    Ia sa vedem cine isi doreste o dreapta divizata. In primul rand sunt cele doua partide de stanga, PSD si PNL. In al doilea rand sunt frustratii democrat-liberali care vor sa divida partidul pe motiv ca felia lor de cascaval este mai subtire, si asta dupa ce presedintele a bagat spaima in oportunistii de partid. Bugetarii si ei si-ar dori un PDL impotent in fata reformelor. Mai sunt o seama de intelectuali infierbantati ideologic de posibilitatea de a gasi o scurtatura spre cascaval si o alta de ascultatori creduli care, din snobism, se uita in gura lor si aplauda la fiecare fraza care vesteste victoria dreptei prin divizarea ei, spre ciuda domnului Valeriu Stoica.

    Mi-a scapat ceva? Parca mai lipseste o categorie, nu?

    Tema de concurs:

    Cine isi mai doreste eternizarea comunismului in forma lui social-democrata?

    Reply
  26. para

    "isteria dihotomizanta din ultima perioada, privat vs. public", este cât se poate de reală.

    Reply
  27. para

    @Momârlanu

    Ia uite de când e distincţia asta între privat-stat în atenţia oamenilor (de când lumea):

    "Cetăţeni, în toate timpurile două sisteme politice au existat, şi ambele pot fi susţinute din motive întemeiate. Conform unuia, statul trebuie să facă mult dar trebuie şi să ia mult. După celălalt, dubla sa acţiune trebuie să se facă puţin simţită. Între aceste două sisteme trebuie optat. Dar al treilea sistem, amestec între cele două, şi care constă în a cere totul de la stat fără a-i da nimic, este himeric, absurd, pueril, contradictoriu, periculos. Cei care îl scot în faţă, pentru a-şi da plăcerea de a acuza toate guvernele de neputinţă şi a le expune astfel la loviturile dumneavoastră, aceia vă flatează şi vă înşeală, sau cel puţin se înşeală ei înşişi.

    Cat despre noi, noi credem că statul, nu este sau n-ar trebui să fie altceva decât forţa comună instituită, nu pentru a fi între toţi cetăţenii un instrument de opresiune şi de spoliere reciprocă, ci, dimpotrivă, pentru a garanta fiecăruia ce este al său şi a face să domnească justiţia şi securitatea."
    http://mises.ro/462/

    Reply
  28. Riddick

    Un nou partid = sinucidere.

    Prea multe presupuneri – adică, ce, ar fi fost alt rezultat la alegerile din filiale fără amânarea congresului ?

    Reply
  29. Alexandru H.

    Pai cine sa ii controleze daca isi baga drept consilieri fie rude, fie yesmeni de partid? N-am vazut, sincer, guvern mai dobitoc pe partea mediatica… au pierdut toate luptele de pana acum pe mana lor.

    Reply
  30. mece

    para,

    în legătură cu art. din RL.

    România e stat social şi iresponsabil. Autorul a încurcat procentele. În declaraţia din 25 mai 2010, TB zice că " (…)în structura bugetului de stat 27% din cheltuieli reprezintă cheltuielile cu personalul plătit din bugetul de stat şi 36% cheltuielile de asistenţă socială, inclusiv pensiile. Asta înseamnă că 63% din bugetul de stat se cheltuieşte pe asistenţă socială şi pe salarii(…)". – adică social şi iresponsabil, pentru rest.

    Reply
  31. MicutzaCeKurai

    Există un principiu al Termodinamicii (deşi, s-ar putea ca, în România, până şi Fizica să nu mai aibă principii) care spune (pe scurt) că dacă acţionezi cu o anumită forţă asupra unui corp, atunci şi corpul respectiv acţionează asupra ta cu exact aceeaşi forţă. Adică: dacă te dai cu capul de perete şi peretele se dă de capul tău (mai scurt: vai de capul tău!).

    Bun. V-am adus exact unde am dorit, adică să vă pot vorbi despre apreciere şi depreciere.

    În actuala vâzoleală mediatică, cel mai bine o duce politicianul român, care se hrăneşte din propria-i apreciere („sunt bun, sunt cel mai bun, Doamne, cât sunt de bun!”). Cu un drum, încep să se simtă bine şi ziariştii – care au nevoie de apreciere, după ce, până mai ieri, aveau parte numai de depreciere.

    Ziariştii şi politicienii trebuie să se pună de acord: în fond, ceea ce pentru unul este elector, pentru celălat e cititor. Dialogul politicienilor cu presa şi, normal, al presei cu politicienii, se petrece peste cadavrele acestor electori/cititori. Care au cam încept să-şi dea seama ale cui buzunare se apreciază atunci când un politician este prea lăudat şi altul prea hulit. Unii au pus, după 1989, să ni se cînte: „Deşteaptă-te, române!” – şi au crezut că li se va răspunde veşnic: „nu mă scol, nu mă scol, că mi-e tare somn”….

    Revenind la ce se întâmplă zilele acestea – un război (?) între aripile reformatoare și conservatoare ale PDL, acesta seamănă, izbitor, cu cel dus de către PSD împotriva Alianței D.A. Atunci, niște buni strategi au introdus un ic între PD și PNL, căinându-i excesiv pe liberali care erau "cei mai buni", "cei mai mulți" și, cu toate acestea, "se lasă călăriți de nimurucii din PD" șamd. Acum se încearcă aplicarea aceluiași procedeu speculându-se frustrările "aripii reformatoare"? Ce-ați zice de un exercițiu de imaginat răspunsuri pro și contra?

    Reply
  32. MicutzaCeKurai

    oricum, ideea este ca-i nasol sa le dai bani la dusmnai sa te calce, sistematic si isteric, in picioare. dar greseala aceasta o face PDL de cind era Boc doar primar in Clujul napoc.

    Reply
  33. picus

    @zexe

    Imi pare rau, dar asta cu separarea afacerilor de politica in pdl e doar joc de imagine, monser,si praf in ochi. Nu lasa baietii ciolanul de-amorul reformei.

    Aminarea alegerilor inseamna ca reforma in pdl va lua din ce in ce mai multa apa.Si ca in filiale va cistiga fix cine trebuie. Sa-ti spun cine va cistiga la Bihor? Stefan Seremi. Numele nu spune nimic, omul n-are ideologie, n-are alte calitati in afara de aceea ca a facut scoala la St. Gheorghiu, ca a fost presedinte de consiliu judetean unde n-a facut nimic(toate licitatiile sunt acolo cistigate de cine trebuie si nimic nu se face fara sa pice partidului cite ceva)si ca abia ingaima doua vorbe. Un dinozaur de cea mai pura esenta. Daca la nivel central pdl e condus de alde BVB, local la putere sunt oameni de o calitate/moralitate inca si mai proasta, dar ce zic proata, e un dezastru absolut. A tunat si s-au adunat toate lichelele, impostorii si hotii de prin cotloane exact in partid. Cu astia ne inchipuim noi ca va face pedeleul reforma? A se slabi…

    Nu ca-i apar pe ceilalti, psd, pnl, udmr. Sunti toti, cel putin la nivel local, una. Dezastru, dezastru. Cind ma gindesc ca astia aministreaza impozitele pe care le platesc eu, m-apuca dorul sa ma intorc in strainatatzuri.

    Reply
  34. Momarlanu

    "Austeritate pentru populaţie, nu şi pentru clientelă…"

    In cine lovesc cel mai mult masurile de austeritate? In electoratul PSD. "Eh, da-i dracu', ca si asa voteaza prosteste". Si daca la iarna se vor mai curata vreunii de frig pentru ca nu vor putea achita factura la caldura, nu-i bai. Cine scapa, cel putin deocamadata? Cei din privat care, prin isteria dihotomizanta din ultima perioada, privat vs. public, vor constitui o consistenta baza sociala si electorala pentru PDL. Apoi, clientela este protejata, caci guvernul nu reduce si cheltuielile materiale ale statului. Altfel spus, "doar nu am venit la putere ca sa inchidem robinetul". Gologanii se intorc cu supra de masura la cei care au investit inainte de alegeri si au pariat pe calul norocos. Cu noii gologani se va putea paria cu sanse reale si in 2012. Investesti si castigi.

    Curbe de sacrificii au facut si taranistii, dar le-au facut prosteste. PDL le face cu cap si cu un cinism remarcabil, motiv pentru care acest partid are viitor.

    Reply
  35. para

    @Nedo

    alegerile sînt un scop în sine, sau guvernarea? 🙂

    care e rostul politicii, în final?

    @Florin

    nu consider poziţia anti-etatistă ca fiind extremistă.

    Reply
  36. nedormitul

    florin, de ce te gîndeşti tot timpul la alegeri? crezi că ei se gîndesc tot timpul la alegeri? alegerile sînt un scop în sine, sau guvernarea? aşa, putem vorbi despre alegeri, alegeri, alegeri pînă-n 2100 şi ceva, vorba cîntecului. nu. pdl-ul are un guvern. pdl-ul e împărţit în principiu, în două tabere: clientelarii şi reformatorii. dacă reuşesc să-şi impună programul depinde de ei, de capacitatea lor de negociere, de capacitatea lor de a face compromisuri, de capacitatea lor de a se impune. aşa, ne tot separăm, ne spargem, ne împărţim şi ne fracturăm. am mai zis, cred că dacă va apărea partidul nou, va apărea cu puţin înaintea alegerilor.adică în prima parte a lui 2012.

    cînd traian băsescu tot spărgea guverne după 1996, situaţia era alta. guvernarea nu era posibilă fără ei. acum, dacă s-ar rupe grupul reformatorilor, guvernarea se poate face şi fără ei. şi atunci îmi pun o întrebare legitimă: care e scopul? clarificarea doctrinară? 2016? criza e acum, nu în 2016.

    Reply
  37. para

    "Dintre aceste două exigenţe – competenţă intelectuală şi caracter – cea mai importantă este a doua, mai ales astăzi. Din punct de vedere pur intelectual, lucrurile stau, prin comparaţie, simplu. Majoritatea argumentelor etatiste pe care le auzim de dimineaţa până seara sunt uşor de respins, ca absurdităţi morale şi economice. Într-adevăr, cu cât întâlnesc mai mulţi intelectuali notorii în viaţă, cu atât sunt mai consternat de „categoria uşoară” din care fac ei, în mod caracteristic, parte.

    Nu rareori se pot întâlni intelectuali care nu cred în privat ceea ce proclamă cu multă emfază în public. Aceştia nu greşesc pur şi simplu. Ei spun şi scriu în mod deliberat lucruri pe care le ştiu a fi neadevărate. Lor nu le lipseşte capacitatea intelectuală; carenţa lor este morală. Însă aceasta înseamnă că nu trebuie să fim pregătiţi numai pentru a înfrunta falsitatea, ci şi răul – iar această sarcină este mult mai dificilă şi mai îndrăzneaţă. În afară de cunoştinţe mai temeinice, este necesar şi curaj."

    Hans-Hermann Hoppe
    http://mises.ro/248/

    Reply
  38. para

    "În vreme ce, sub stăpânire democratică, situaţia statului s-a îmbunătăţit substanţial, în vreme ce situaţia populaţiei se înrăutăţea corespunzător, ce s-a întâmplat cu elitele naturale şi cu intelectualii? În ce-i priveşte pe cei dintâi, democratizarea a reuşit acolo unde regii nu marcaseră decât începuturi modeste: în distrugerea definitivă a elitelor naturale şi a aristocraţiei. Averile familiilor de seamă s-au disipat graţie taxelor spoliatoare, percepute în timpul vieţii sau la deces. Tradiţiile de independenţă economică, clarviziune intelectuală, precum şi cele decurgând din rolul de repere morale şi spirituale, pe care-l jucau aceste familii, au fost anihilate şi uitate.

    Mai există şi astăzi oameni bogaţi, dar ei îşi datorează frecvent averile intervenţiilor directe sau indirecte ale statului. De aceea ei sunt adesea mai dependenţi de continuarea favorurilor acordate de stat decât mulţi dintre cei cu mijloace mai reduse. În mod tipic, ei nu mai sunt reprezentanţi ai unor venerabile familii de frunte, ci nouveaux riches. Conduita lor nu se caracterizează prin virtute, înţelepciune, demnitate sau gust, ci este o reflectare a aceleiaşi culturi proletare de masă, orientate către prezent, oportunism şi hedonism, pe care cei bogaţi şi renumiţi o împărtăşesc astăzi cu toţi ceilalţi. În consecinţă – şi slavă Domnului – opiniile lor nu se bucură de mai multă consideraţie în ochii publicului larg decât cele ale oricărei persoane luate la întâmplare.

    Democraţia a reuşit în cele din urmă ceea ce Keynes nu îndrăznea decât să viseze: „eutanasia clasei rentierilor”. Afirmaţia lui Keynes, după care „pe termen lung suntem morţi cu toţii”, exprimă cu acurateţe spiritul democratic al vremurilor noastre: hedonism orientat către prezent. Deşi este pervers să nu gândeşti dincolo de propria-ţi viaţă, acesta este modul de gândire devenit tipic. În loc să-i înnobileze pe proletari, democraţia a proletarizat elitele. Ea a pervertit, de asemenea, gândirea şi judecata maselor." Hans-Hermann Hoppe
    http://mises.ro/248/

    Reply
  39. Florina

    @Florin,

    ok, pentru 2016. daca , dupa alegerile din 2012, PNL se aliaza cu PSD, sansele acestui nou vor creste serios. foarte important este si cum va juca Basescu dupa urmatoarele parlamentare.

    Reply
  40. para

    @Florin

    Off topic?

    M-am mai gândit cum e cu sus-jos-ul.

    Ceea ce numeai tu construcţie, ar fi, de fapt, difuzarea idieilor, şi s-ar face, într-adevăr, de sus în jos.

    M-a indus în eroare termenul "construcţie", pe care eu îl asociez acţiunilor ulterioare, independente de vreo direcţie de la centru şi făcute din convingere, ale oamenilor de dreapta.

    Reply
  41. zexe

    @Bleen, iar faci analiza politica dupa urechea lu' HotNews. Decizia cu privire la afacerile cu statul ale membrilor PDL cu functii publice este un semnal clar de reformare a partidului. Este o decizie istorica. Daca in structurile locale vor disparea oportunistii, chestie discutabila pana la proba contrarie, sansele ca la alegerile din primavara anului viitor cei ramasi in structurile administrative sa aleaga mai bine decat cei care vor opta sa se retraga in sanul propriilor firme vor creste probabilitatea ca la nivel central sa fie aleasa o garnitura desprinsa de afacerile cu statul.

    In traducere libera, "PDL face curatenie in ograda celor ce isi vor alege anul viitor liderii centrali si indeparteaza oportunistii locali de structurile de decizie."

    Procedeul de sifonat banii statului este simplu. Ordonatorul de credit creaza oportunitatea unor afaceri cu statul directionand fondurile spre administratiile locale, acolo unde o firma privata primeste sarcina sa justifice cheltuirea acestora prin efectuarea unor lucrari publice supra-evaluate. O parte din bani se intorc sub diferite forme spre centru pentru a stimula disponibilizarea altor fonduri(parandaratul). Daca rupi "lantul trofic" la centru, clientela din teritoriu isi va alege, in cel mai democrat mod, un alt exponent al "grupului de interese", deci e inutil.

    In fapt, obiectivul urmarit nu este sa se demoleze afacerile firmelor membrilor PDL, pentru ca statul are nevoie de un partener privat pentru efectuarea lucrarilor publice la un pret corect. Se urmareste diminuarea influentei toxice ce o pot avea relatiile stabilite clientelar, in teritoriu si central,asupra structurilor de decize politica locale si centrale.

    Alfel spus, refoma.

    Reply
  42. Florin Cojocariu

    Nici banii si nici alegerile nu sint piedici esentiale pentru un nou partid. Nu se pleaca de la 0, ar trebui sa fie o sciziune a "aripii" reformatoare din PDL. E doar o chestiune de curaj. Am spus de multe ori si o repet: PDL oricum va pierde alegerile din 2012. Adevarata miza e cum le va pierde, ca PNTCD sau nu. Tema de reflectie: exista cel putin 30% din electorat cu afinitati de dreapta care nu mai vine la vot de scirba. Astia sint tinta. Mai adaugati liberalii care au inca timp sa se lamureasca ce fel de dreapta promoveaza Crin si gasca.

    Reply
  43. ela

    @Florina: s-ar putea ca pentru asta sa fie necesara o petitie; cred ca o semneaza destui,ar dispare traficul de influenta.

    Reply
  44. Florina

    ehe, nea, de cite ori nu am gindit si eu la fel…

    underscore,

    s-ar putea ca meteahna romaneasca de care vorbesti sa dispara, lumea sa isi doreasca ceva nou, curat. problema e cu ce bani sa faca o campanie, mai ales in rural, un astfel de partid?

    eu tot zic de legea lobbyului, asa mi se pare normal. pentru ca nimeni, nicaieri, nu investeste intr-un partid fara sa astepte ceva ulterior.

    Reply
  45. MicutzaCeKurai

    clone de-ale lui Ceausescu sunt si in PDL. in plus, investitorii strategici (cei care cotizeaza la fiecare partid care ara sansa de a accede la putere, sau se refugiaza imediat cu investitziile in zona partidului care a cisctigat) isi mentzin sperantza de a-si recupera atit investitziile cit si beneficiu – cu ajutorul acestora, care fac presiune pe sponsorizat si a sponsorizatului – care nu stie sa traiasca altfel (asta-i clasa politica pe care am tolerat-o/adus-o la putere dupa 1989), s-au aminat alegerile. se da un semnal catre teritoriu ca cei care au deschis gura vor ramine cu ea cascata, iar PDL se va osifica ca si PSD inainte de marea bumbaceala din 2004. fara reformele promise in 2008 si 2009, prevad un final dezastruos al acestui partid. lichelele (traseistii primitzi cu usurintza in partid) isi vor lua jucariile si vor migra catre altzii – fiind primitzi cu bratzele deschise.

    Reply
  46. Nea

    Întreb şi eu ca prostu: de ce nu s-a nimerit să fie pesedeaua la putere în vremurile astea de tăieri bugetare, ca să înţeleagî şi nea Ion că PSD nu înseamnă doar punga de făină şpagă de alegeri.

    Reply
  47. underscore

    Un partid nou cand si format cu ce oameni ?

    Ce uameni, domle.

    Se poate si partid nou si Boc premier ? ( adica noi astia nu mai sunttem din pdl, suntem din apdl, da sustinem guvernu )

    Mie unu mi se pare ca oricum ar da-o, fie anticipat fi la termen, pe caz de boala sau nu partid nou inseamna alegeri la putine luni dupa aparitia lui. S-atunci care-s sunt sansele la aceste alegeri ( avand in vedre aici si cunoscuta meteahna romaneasca, astia is noi, n-au sanse, chiar daca par spalatei, n-au cu cine, n-au cum, sa punem dara raul mai mic da cu sanse ).

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *