„Rică Venturiano se joacă de-a Vlad Ţepeş” (Andrei Pleşu despre Crin Antonescu)

„Ajuns într-o poziţie pentru care nu avea anvergura necesară (cam ca, în alt context, Emil Constantinescu), omul a căzut victima unei iluzii de sine înduioşătoare pînă la un punct, iritantă în cele din urmă. Spus pe româneşte, s-a cam smintit.

De regulă, personajele publice se smintesc de prea mult succes. În cazul de faţă, asistăm la un fenomen ceva mai puţin obişnuit: sminteala şi „slava deşartă“ pe bază de paloare. Mîndria de a da cu oiştea-n gard. Dl Crin Antonescu nu poate raporta nici o ispravă semnificativă de-a lungul carierei sale politice. Punctul ei cel mai înalt a fost ieşirea din cursă înaintea turului doi al alegerilor prezidenţiale şi căderea euforică în braţele lui Mircea Geoană.”

„Exhibă virilităţi, autoritarisme şi trivialităţi, care însă nu se potrivesc siluetei lui mai curînd inconsistente. Rică Venturiano se joacă de-a Vlad Ţepeş.”

„Strategiile lui, oricît de zgomotoase, au ceva provincial, de import, fără armătură şi fără contur. Iar ceea ce amuză şi stupefiază – am mai spus-o – e o veselă complezenţă faţă de sine însuşi: o impudică mulţumire de sine, o definitivă inaptitudine de a admite că, din cînd în cînd măcar, poate, ca tot omul, să bată cîmpii.”

Articolul integral, în Dilema Veche

Facebook Comments

29 Comments „Rică Venturiano se joacă de-a Vlad Ţepeş” (Andrei Pleşu despre Crin Antonescu)

 1. Vladimir Tismaneanu

  Conform logicii strambe (constitutional,etic si juridic) a lui Crin Antonescu, un patriot veritabil precum regretatul profesor Claude Matasa, trecut in lumea celor drepti zilele acestea,n-ar fi avut dreptul sa voteze in alegerile pentru Parlamentul Romaniei. Se sparie gandul…

  http://www.contributors.ro

  Reply
 2. Sare' n Ochi

  Nu s-a abtinut sa nu se conformeze celor prezise de catre Plesu:

  "Este foarte greu ca, dupa 20 de ani de confruntare cu cicatrici, pe teren, nu pe bloguri, dupa tot ceea ce inseamna distanta doctrinara dintre noi si PSD sa ajungem astazi impreuna. Vreau sa va spun, ca fara sa ma simt confortabil sub tirul zilnic, pentru ei lucreaza, nu as spune in ture ca la civili, ci pe sistem de plantoane ca la militari sau ca la servicii, azi e Tismaneanu, maine e Cartarescu, poimaine e Plesu, ca sa vorbesc numai de cei mari. Cei mici sunt in tura continua si Antonescu este dusmanul poporului, Antonescu este dusmanul liberalismului, dreapta e distrusa, PNL a alunecat spre stanga, ne-am vandut lui Voiculescu, ne-am vandut lui Iliescu etc., etc. Nu mi-e la indemana nici chestiunea asta. Ma simt stanjenit, sunt un om modest, sa te bage in seama, din trei in trei zile Plesu, din trei in trei zile Tismaneanu si din trei in trei zile Cartarescu, te imping usor, usor sa devii paranoic, ceea ce nu doresc, desi s-ar putea intampla, daca o tin in ritmul acesta. Si atunci imi fac mereu si discut un bilant al temelor, al motivelor, al scopului pentru care am facut acest lucru", a spus Antonescu.

  Reply
 3. Nea

  Slogan, ţii minte sula pe care o agita Coposu în coasta lui Iliescu prin 90?

  Crin e un floc cărunt de la rădăcina ei.

  Reply
 4. Guta Yodda

  nu stiu ce-a fost in capu meu de l-am votat in primu tur. va trebui sa traiesc toata viata cu alegerea facuta, dar sper ca viitoarele generatii sa ma ierte.

  Reply
 5. Sare' n Ochi

  Nu ma uitati si pe mine cu campania "Donati 1 leu sa plece un derbedeu":
  http://sareinochi.wordpress.com/2011/03/24/daca-t
  Avem afis la campanie, am pus si contul pe blog si am pus si dovada primei plati – am donat 10 RON sa plece Severin din PE. Oricum, la final, ca nu-l vad sa-si dea demisia numai dintr-atat 🙂 banii vor merge catre Asociaţia Children’s Aids Fundation din Crişcior jud. Hunedoara.

  Un sfarsit de saptamana cat mai placut.

  Reply
 6. Slogan

  Si eu am facut greseala de a-l considera pe Antonescu doar o aparitie agasanta dar in esenta benigna. Ceva de genul firului de par din partea de jos a filmelor alb-negru foarte vechi. In momentul in care l-a facut pe Plesu "chibit de lux" insa mi-am dat seama ca Antonescu e mai mult decat atat. E un caz medical exceptional de rar de gonade supranumerare.

  Reply
 7. gabriel

  Interesant domnilor, dar ce ne facem caci acest individ burdujit cu toate complexele umane va deveni(in lipsa unei reale alternative din partea PDL presedintele Romaniei. Si atunci sa te tii bine caci Basescu a fost mic "dictator" pe langa acest personaj sufocat de preplinul propriei imagini numit Antonescu.

  Reply
 8. tucu

  Observ cu tristete caCrin este din ce in ce mai putin apreciat in mediile intelectuale probaseciene.Vad de asemeni ca lista intelectualilor proCrin nu a luat inca pozitie.Poate Rogozanu desi nu am inteles legatura intre Crin si maturatoare.

  In aceste conditii prevad ca Dl Prof.dr Voiculescu Felix il va schimba pe Crin din functia de presedinte al PNL si invitat permanent al Antenei 3

  Sic tranzit gargaragium imundis (cugetare in gusa)

  PS. El Cucui ti ai scos cravata?

  Reply
 9. Nea

  Ce făcuşi, Florina?

  Azi noapte am visat că, trezit la realitate de articolul lui Pleşu, Crin şi-a dat demisia din ce o fi el acum şi s-a cerut muzeograf la Tulcea.

  Era seară, pe stradă era o sărbătoare populară, lumea se înghesuia să-l felicite pe Pleşu pentru reuşita articolului.

  Când colo, aprind calculatorul şi dau de citatul pus de tine la 12. Încă mai sper că peste noapte a luat personalul de Tulcea.

  Reply
 10. Bleen

  Altu', şi mai breaz (Costi Rogozanu):

  "Deszăpezirea. Un bun subiect pentru fundaţii, ong-uri, antropologi etc. ar fi prezenţa covîrşitoare a femeilor în echipele de „deszăpezire cu lopata” din Bucureşti. Una e să sancţionezi toată ziua incorecta repartizare a muncii şi veniturilor pe sexe, alta e să aflăm un răspuns la o situaţie simplă: de ce bărbaţii conduc vehiculele mari ale firmelor de salubrizare, iar femeile cară zăpada cu lopata?"

  Reply
  1. Ivan Zubeldian

   @Bleen: Îmi amintesc că la conferința despre "Reperele dreptei românești", după un șir de discursuri iritat-feministe din sală pe motiv de lipsă de feminitate în cartea lui Pătrășconiu, Rogozanu a pus o întrebare lui Pleșu. Iar Pleșu, vizibil excedat și de ante-vorbitoare și de Rogo, a răspuns "Îmi pare rău, nu răspund decât la doamne". Acum realizez că episodul l-a marcat și că Rogo e hotărât să devină liderul mișcării feministe, în speranța că Pleșu îi va răspunde într-o bună zi.

   Reply
 11. Vladimir Tismaneanu

  Chiar a spus asta? Biet om sub vremi, a ajuns sa se creada buricul pamantului. In economia preocuparilor mele, si sunt sigur si in aceea a celor doi prieteni, Crin Anotnescu este o nota de subsol. Nu ne scriem cartile meditand la destinul galactic al lui Crin Antonescu. Daca n-ar fi nenorocit PNL-ul, prea putin mi-ar pasa de el. Intelectual este cel mult irelevant, politic este o catastrofa, iar moral ne obliga la o calatorie in Triunghiul Bermudelor. Nu cred ca l-am pomenit vreodata in textele mele pana la infamia din decembrie 2009 (cei trei crai in pelerinaj electoral tocmai la Timisoara).

  Reply
  1. Ivan Zubeldian

   @Vladimir Tismaneanu: o notă la subsol din ce în ce mai greu lizibilă. Un Dorian Gray al notelor de subsol.

   Reply
 12. ElCucui

  Păi, cum să nu (re)cazi în patima băuturii dacă te iau la țintă Cărtărescu, Pleșu și Tismăneanu? Nu că n-ar avea dreptate…

  Reply
 13. Florina

  "Este foarte greu ca, după 20 de ani de confruntare cu cicatrici, pe teren, nu pe bloguri, după tot ceea ce înseamnă distanţa doctrinară dintre noi şi PSD să ajungem astăzi împreună. Vreau să vă spun, că fără să mă simt confortabil sub tirul zilnic, pentru ei lucrează, nu aş spune în ture ca la civili, ci pe sistem de plantoane ca la militari sau ca la servicii, azi e Tismăneanu, mâine e Cărtărescu, poimâine e Pleşu, ca să vorbesc numai de cei mari. Cei mici sunt în tură continuă şi Antonescu este duşmanul poporului, Antonescu este duşmanul liberalismului, dreapta e distrusă, PNL a alunecat spre stânga, ne-am vândut lui Voiculescu, ne-am vândut lui Iliescu etc., etc. Nu mi-e la îndemână nici chestiunea asta. Mă simt stânjenit, sunt un om modest, să te bage în seamă, din trei în trei zile Pleşu, din trei în trei zile Tismăneanu şi din trei în trei zile Cărtărescu, te împing uşor, uşor să devii paranoic, ceea ce nu doresc, deşi s-ar putea întâmpla, dacă o ţin în ritmul acesta. Şi atunci îmi fac mereu şi discut un bilanţ al temelor, al motivelor, al scopului pentru care am făcut acest lucru" Antonescu, RTV

  Reply
 14. musette21

  Crin Antonescu este un mare balon umflat cu o demagogia de 2 lei, e starea lui 'naturela', un 'Catzavencu' al zilelor noastre care intrece cu mult personajul schitat de ilustrul I.L.Caragiale! Antonescu este precum imparatul din povestea 'Hainele imparatului', narcisist si sigur pe el, fara sa realizeze cat de 'gol' este in realitate. PNL nu mai este un partid liberal decat cu numele, cei din staff-ul actual nu pot fi numiti liberali in adevaratul sens al cuvantului. Ei sunt o 'gasca' unita de niste interese si mai putin de o doctrina. Si cum 'gasca asta nu poate sa stea linistita' (vorba cantecului) si-a ales un lider pe masura. Ce ma uimeste este dependenta pe care o are acest Crin Antonescu de Felix Voiculescu si tot ce inseamna acest individ, de la 'partidul televizor = PC' pana la colaborarea sa cu fosta securitate. Pana si conu Dinu a inceput sa simta ca ceva nu e in regula si sa se dezica de 'protejatul' sau. Dl Plesu s-a exprimat elegant, nici nu putea sa o faca altfel. E dezolant sa vezi ca intre liderii celor doua mari partide din Opozitie Antonescu si Ponta – nu este nicio diferenta, nici macar de idelologie, ca sa nu mai spun de atitudine. Nici pesedistul Adrian Severin nu tine cont de nimic, nici macar de bunul simt elementar, si aplica la Parlamentul European strategia lui Lapusneanu:'daca voi nu ma vreti, eu va vreu!'. Un paralelism de comportament al unor oameni politici romani care sintetizeaza, cu cateva exceptii, calitatea celor care ne conduc si hotarasc soarta noastra si a copiilor nostri!

  Reply
 15. 1

  da, mie mi s-a părut elegant, nu dat cu parul, nu dat de pereţi, nu desfigurat, nu omorît, ci belit exemplar, în viaţă şi în vitrină: lecţia de anatomie

  Reply
  1. Ivan Zubeldian

   În timp ce citeam si mă hilizeam am avut flashuri cu secvențe din Rocky, moncher. Alea cu încetinitorul în care zboară sânge în toate direcțiile. În sensul ăsta, da, e elegant. (Apropos de eleganță, tușele portretului sunt formidabile, devastatoare e însă tangenta psihanalitică, faptul că Pleșu spune că Băsescu e modelul lui Crin. Asta va declanșa criza, aștept cu mare interes replica)

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *