Românii îndatoraţi

Guvernul îndatorat iresponsabil şi cetăţenii idioţi cu credite

S-a tot vorbit zilele trecute despre un clasament al ţărilor împrumutate la FMI, în care România ar ocupa locul 2, după Grecia. Alţii, ca Andreea Vass, spun că am fi pe locul 4. Dar nu asta contează aici. Important este că datoria publică a României este cam 30% din PIB (aveţi aici clasamentul cu datoriile publice, în care noi sîntem pe locul 89 şi aici clasamentul cu datoriile externe), conform Eurostat și CIA.

Aşadar: “ce avem noi aici?”, cum ar spune Gogu Steriade. Noiiii, aaaiiici, vedem, repet, că cei care gospodăresc ţara asta, fie cei ce au fost, pesedişti, penelişti sau pedelişti, au creat o datorie de 30% din ceea ce ţara asta produce într-un an. La televizor, “cetăţenii simpli” se revoltă înfierînd iresponsabilitatea guvernului (sau guvernelor) României, care a luat atîta bănet cu împrumut.

 

Cred că guvernul României nu este nici pe departe atît de iresponsabil ca idioţii care acum gîfîie sub povara creditelor luate în perioada de vîrf a economiei. Să luăm un caz, zic eu, reprezentativ: o familie medie care şi-a luat un apartament în București pe credit. Un apartament cu două camere, de vreo 50 de metri pătraţi, costa în 2007-2008 cam 100.000 de euro. Să zicem că omul a venit cu un 20.000 de euro avans şi a luat de la bancă 80.000 de euro. La o dobîndă de 15% pe an (nu mai pun comisioanele acelea perfide care ajung să-ţi dubleze lejer dobînda pe care o aveai tu în cap cînd ai semnat), înseamnă că omul trebuie să înapoieze băncii, în 30 de ani, cel puţin triplul sumei luate.

Dar aveţi grijă, că am fost foarte îngăduitor la acest calcul şi am lăsat mult de la mine. Asta fiindcă dobîndă anuală efectivă (dar efectivă, adică fără paragrafe din alea scrise mărunt) de 15% la un credit nu visezi matale în România nici dacă îţi torni un cancioc de cocaină direct în creier, nu în venă. Deci familia aceasta, reprezentativă, are de o datorie de vreo 250.000 de euro. Bine, dacă dă toţi banii grămadă mîine, în loc de 250.000 scapă doar cu vreo sută și ceva de mii. Dar asta e destul de puţin probabil.

Şi acum să vedem cît reprezintă acești 250.000 datorie din PIB-ul familiei respective, adică din avuţia internă brută, deşi omul vine acasă cu netul, nu cu brutul. Un salariu mediu în Bucureşti este de 3-400 de euro. Uite, eu sînt generos din nou şi pun dublu: 7-800 de euro de căciulă, deci cam 1500 de euro venituri lunare în dreptul acestei familii. E bine? Lăsăm aşa? Deci 1500 de euro pe lună, 6000 de lei, 3600 de secunde, cum ar spune perversul de pe Tîrgu Ocna. Deci, mai departe, familia asta are un PIB anual de 18.000 de euro.

Dacă ar fi fost “iresponsabili”, “inconştienţi” și “lacomi” ca guvernele României, de la Văcăroiu și Năstase la Tăriceanu şi Boc, şi ar fi păstrat acel 30% din PIB datorie publică, familia asta s-ar fi îndatorat, chiar pe criză cum sîntem acum, cu fabuloasa sumă de 6000 de euro, dacă nu chiar 5400, ca să fim exacți. Or ei au o datorie de peste 10 ori cît PIB-ul lor anual (18.000 – PIB la 250.000 – datorie). Nu mai spun că mulţi dintre acești oameni mai au, în plus, şi cîte un credit pentru maşină, sau pentru diverse plasme şi alte nevoi personale.

Hai să fim şi mai indulgenţi şi să spunem că, de fapt, bugetul statului înregistrează venituri cam de 30% din PIB! Dar şi aşa gospodarul numit guvern are o datorie egală cu venitul lui pe un an, ceea ce pentru familia Popescu, de care vorbeam mai sus, cu 18.000 venituri la sute de mii datorii, e un vis prea frumos. Iar diferenţa între capacitatea de gospodar a guvernului şi cea a idiotului care s-a aruncat cu capul în credit nu e de un plus sau minus 10, 20 sau, hai, 50%, cît să spui că “na, e tot pe acolo, pe undeva”. Diferenţa asta e de ordin de mărime – adică unul, guvernul, are datorie un PIB de-al lui, un buget anual, celălalt, Popescu, zece PIB-uri sau zeci de PIB-uri personale, dacă i-o mai fi scăzut şi salariul sau a rămas șomer.

Aşa că dacă vrem să mai facem guvernul nesăbuit cînd vine vorba de împrumuturi, trebuie să ne gîndim că guvernul este cel mult la fel de idiot ca şi mulţi dintre idioţii pe care îi reprezintă. Ba, aşa cum am arătat mai sus, unii dintre idioţii cu credite sînt, la capitolul datorii şi PIB, mult mai idioţi ca guvernul. Un fel de “cum e sacul, aşa şi petecul” sau “cum e turcul şi pistolul”. Numai că turcul, de obicei, plăteşte. Ce vreau să spun este că idioţii care stau în fotoliu şi în sufrageria pe care au cumpărat-o îndatorîndu-se cîte 10, chiar 20 de PIB-uri anuale personale, nu sînt cei mai nimeriţi să înjure nişte guverne care au creat ţării o datorie de 30% din PIB.  (Alexandru Duţu)

Kamikaze

Facebook Comments

15 Comments Românii îndatoraţi

 1. cristoiu

  La marea majoritate a mitingurilor de protest ,cei chestionati de Realitatea TV si Antena 3 ,ca sa fiu absolut obiectiv,neutru si nemanipulant ,declara " am banci !" .Daca ai "banci" inseamna ori ca ai venituri de multe mii de euro pe luna,ori ca ai pacalit (?) mai multe banci ,ascunzand ca ai mai multe credite . Pe de alta parte,daca ar avea sansa sa acceseze imprumuturi cu dobanzi ca cele oferite de FMI ,romanii ar trai ca belgienii,nemtii,francezii,danezii,etc.

  Reply
 2. underscore

  Partea distractiva ii ca un idiot din asta de inchinator la emobiliare numa creste din 1500 de euro poate trai cu 400 pe luna probabil daca e sa se chinuie un pic. Daca ar avea credit de vreo 600, ar pune 500 deoparte. O treime din venituri. Asa, sa puna ceva deoparte de zile negre sau sa mai scape de dobanzi aberante. Proasta de stat nu atat de iresponsabil dupa ce ca face datorii nici macar nu-si poate limita cheltuielile cat veniturile ca nu se poate abtine sa nu bage in ea ca sparta.

  Asa ca daca vine o perioada nasoala se pune in cur si plange dupa imprumuturi la fmi ca n-a pus acolo de-o ciuperca in ciorapi sub saltea. Si daca nu vrea nimeni sa-i dea "pi termen scurt" din lipsa de perspective moare sufocata ca idioata violata de camatar.

  Daca tot e sa comparam mere rosii cu mere grena.

  Reply
 3. Rosu

  Deci sa va puneti pene vineri… Lumea care munceste in timpul saptamanii mai pleaca pe sfarsitul saptamanii… Imi iau laptopul cu mine si daca nu vad nimic spectaculos (da' spectaculos!!!) vineri seara fac scandal aci pe blog! 🙂 Mare scandal, ca ala cu Basescu boxand cu pustiul! 😛

  Reply
 4. Bleen

  Şi, ca să nu ziceţi că nu v-am spus, vineri o să apară pe Blogary un anunţ de maximă importanţă pentru ţară. Cei mai intuitivi dintre voi probabil au mirosit deja cam despre ce e vorba.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *